nedeľa 10. apríla 2022

Ako vplýva nedostatok vitamínu D na mozog




Výskum legendárneho Brucea Amesa našiel nové väzby medzi nedostatkom vitamínu D v materskom mlieku a autizmom (Patrick & Ames, 2015).

Z ich práce vyplýva, že primeraná úroveň vitamínu D je potrebná na výrobu nervových prenášačov dopamínu, oxytocínu, vazopresínu a najmä serotonínu v mozgu, kde formujú centrálny nervový systém a ovplyvňujú sociálne správanie. To by mohlo vysvetliť, prečo autizmus, ktorý bol v minulosti spájaný s nízkymi hladinami serotonínu v mozgu a nízkymi hladinami vitamínu D (Grant & Soles 2009, Yang et al 2014), v posledných troch desaťročiach tak výrazne narástol.

Západné krajiny pretláčajú, vrámci pomýlenej predstavy o škodlivosti slnka, minimalizovať vystavenie sa slnečnému žiareniu a používať krémy s vysokými ochrannými faktormi. Mohlo by to vysvetliť aj ohromujúce zvýšenie depresívnych ochorení, pretože depresia tiež súvisí s nízkymi hladinami vitamínu D (Penckofer et al, 2010). Serotonín v mozgu sa syntetizuje z tryptofánu enzýmom, ktorého výroba je priamo závislá na dostatočnej hladine aktívneho vitamínu D.

Vládne usmernenia sú pravdepodobne nesprávne, pretože urobili hrubé chyby pri odbere vzoriek. Zvýšené riziko rakoviny kože po vystavení slnku sa týka len ľudí, ktorý nekonzumujú dostatok UV-ochranných fytolátok (Stahl & Sies 2012). Fytolátky sú farebné pigmenty rastlín, ktorých úlohou je chrániť ich aj pred nadmerným UV žiarením a takisto, antioxidačným pôsobením, zamedziť poškodeniu DNA. Ak ich máme dostatočne akumulované v pokožke, urobia rovnakú službu aj nám.

Prečo sa mnohí opaľujeme?

Aby sme sa cítili dobre. Beta-endorfíny vytvorené v koži zasiahnutej slnečným svetlom k tomu tiež prispievajú. Môžeme si to vysvetliť aj tak, že sme stvorení takým spôsobom, aby nám bolo opaľovanie príjemné. Tento pocit nás povzbudzuje k vystaveniu našej pokožky slnečnému svetlu, ktoré nás chráni pred mnohými chorobami, aj cez zvýšený stav vitamínu D, ale aj inými mechanizmami... 
 
 
Zdroje
Dr. P. Clayton Newsletter March, 2015
https://www.fabresearch.org/viewItem.php?id=9645&listId=5376&categoryId=&navPageId=1204
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára