Náš svet je toxický a naše telá tiež. Nepanikárte, ale ani to neignorujte. Študujte a naučte sa, ako prežiť v zdraví.
Ak máme potrebu detoxikovať, musíme si uvedomiť, že naše telo sa snaží robiť očistu samo a denne, ako najlepšie vie. Výplach čreva alebo pečene NIE je detox. Hladovka alebo pitie zeleninových štiav NIE je detox. Branie “detox doplnkov” NIE je detox. Aj keď mu všetky môžu do určitej miery asistovať, niektoré z týchto techník môžu spôsobiť re-toxikáciu, rozvírenie toxínov. Alternatívna medicína to niekedy ospravedlňuje Herxheimerovou reakciou. Ja na ňu však neverím. Ak robíte "detox" a cítite sa zle, či máte symptómy viac ako 2 dni, máte jednoducho blokované únikové cesty a robíte re-toxikáciu. Premiestňujete uvoľnené toxíny z jedného miesta na druhé a únikové cesty nefungujú. Zopakujme si, čo k nim patrí: pľúca, pokožka, hrubé črevo a mechúr (moč).
Kedy môžeme hovoriť o skutočnom zbavovaní sa toxínov?
Je to jednoduchá rovnica:
Telo "detoxikuje” vtedy, ak sa mu darí vylučovať VIAC toxínov ako PRIJÍMA z okolia + samo VYRÁBA.
Toxické látky, ktoré tu boli odjakživa, zdravé telo vie, čo s nimi:
- rastlinné fytolátky, napríklad lektíny, oxaláty, taníny (ktoré ich chránia napr. pred hmyzom)
- v pôde sa akumulujúce rôzne užitočné (selén, meď, horčík.. ) aj menej užitočné kovy (hliník, kadmium, arzén..)
- dym a splodiny z pálenia dreva, uhlia, cigariet, prepečené potraviny
- fytohormóny
- zoxidované potraviny (oleje, semená)
- rôzne mikroorganizmy
- odpadové látky z vnútorných pochodov v tele
Toxické látky, ktoré sú pre organizmus nové:
- synteticky vyrobené látky - plasty, pesticídy a organochloríny, dioxíny, farby, kozmetika, ftaláty ...
- splodiny z pálenia rôznorodých odpadov a z pohonných hmôt
- syntetické liečivá
- ťažké kovy (akumulácia z priemyslu, ale aj rovno do krvi - z vakcín)
- xenohormóny
- umelo vyrobené mikroorganizmy
- zoxidované a rafinované oleje, aditíva, konzervanty
TOXICITA VZNIKÁ, AK TELO PRIJÍMA A VYRÁBA VIAC TOXÍNOV AKO STÍHA VYLUČOVAŤ.
Ak chceme podporiť detoxikáciu, začnime týmito dvoma vecami:
1. drenáž
Začnime na spodku lievika, kde to blokovanie vzniká najčastejšie - napríklad odstránením zápchy. Ak nejdete na wc každý deň, ideálne po každom väčšom jedle, klasifikujeme to ako zápchu, či nedostatočné vyprázdnenie.
(Ako odstrániť zápchu a balancovať trávenie sa naučíte počas coachingu)
Ak zápcha nie je problémom, poďme hore vyššie v našom lieviku - ako je na tom žlčník a pečeň? Blokované žlčové kanáliky, alebo horšia kvalita žlče? Stukovatená pečeň? Ak neobľubujete zelenú listovú zeleninu a bylinky, či holdujete sladkým nápojom a vyprážaným jedlám, tak pečeň asi nebude v najlepšom stave.
(Ako predchádzať problémom s pečeňou a žlčníkom?)
Alebo ste vegetariáni, či máte sklon jesť "zdravú stravu" a nič z toho vyššie sa vás netýka? Ale prečo tie akné vo veku 28 rokov? Možno pôjde o estrogénovú dominanciu a súvisiaci problém detoxikačnej fázy 1 a 2. Alebo jedávate príliš nízkotučnú diétu a trpí bunková membrána (fáza 3 to neutiahne...).
Podobné sa deje napríklad aj ak dlho hladujete, alebo začínate "džúsovať" a začne bolieť hlava. Môže to mať niekoľko dôvodov, napríklad hypoglykémiu, ale môže sa to diať aj od náhleho blokovania detoxikačnej fázy 2. Ak sa hladovaním zrýchli fáza 1, fáza 2 vtedy často nestíha.
(Čo spôsobuje moje bolesti hlavy? Poďme spolu prísť tomu na koreň)
Odľahčenie jarnej stravy je tradičné a vítané! Ale majte na pamäti, že skutočná detoxikácia je trochu zložitejšia záležitosť. Pritom podporiť ju býva veľmi jednoduché:
Neblokujte si drenážny lievik!
2. umelá vonkajšia toxicita
Aby telo začalo vylučovať viac toxínov, ako príjimať z okolia, riešenie je jednoduché - prestať kupovať potraviny a veci v plastoch, dávať na pokožku zbytočnú kozmetiku a vône, vyberať si ekologickejšie výrobky, či jednoducho vyrobiť svoje, recyklovať šatstvo, nábytok a dekorácie, vyberať prírodné varianty.
A. Nedávajte na pokožku to, čo by ste nedali do úst.
B. Dýchajte čo najčistejší vzduch.
C. Ak máte mestský vodovod, vodu filtrujte, alebo si choďte občas nabrať do prameňov.
D. Ak môžete, nakupujte bio potraviny, alebo z malých eko-hospodárstiev.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára