piatok 11. januára 2013

SCHINDELEHO MINERÁLY 1.časť




1. TEÓRIA A PRÍPRAVA

Na Schindeleho minerály (ďalej SM) sa ma pýta čoraz viac ľudí. Ja sama ich nepoužívam a neodporúčam z jednoduchého dôvodu, lebo používam iné výživové a detoxikačné protokoly, ktoré som študovala a ktoré boli overené vo väčšom počte výskumov a v klinickej praxi ako sú SM.

Ako to robím z väčšinou doplnkov, rozhodla som sa najskôr teoreticky „preskúmať“ SM a potom ich aj vyskúšať na sebe. Zbežný prieskum na internete vyhodil len samé úžasné výsledky a zázračné uzdravenia, ako mimochodom veľa iných podobných produktov, takže ma to neprekvapilo a skôr odradilo. Bolo ťažké nájsť nezaujatý názor, ani žiadnu zlú či aj neutrálnu skúsenosť. Z tohto by vyplývalo, že tu máme novú „zázračnú medicínu“, vrátane dôležitého faktu – a to absencie akýchkoľvek vedľajších účinkov.

Rozhodla som sa preto SM venovať bližšie a moje prípravné zistenia som tu pre vás zhrnula.

ZEOLITY

Z môjho doterajšieho chápania podobných anorganických minerálnych prípravkov, nazývaných všeobecne zeolity, vyplynulo to, že majú v prvom rade funkciu detoxikačnú a nie výživovú. Naväzujú látky z tela a z okolia - príkladom sú rádioaktívne prvky pri haváriách v Černobyle, kde sa to celé postrekovalo zeolitmi, vrátane dodania skál z oblasti, kde sa ťažia SM. V Rakúsku sa vtedy SM používali aj na posýpanie zamorenej pôdy na pestovanie zeleniny. Vo Fukushime sa zeolity spúšťali do okolitého mora na adsorpciu rádioaktívneho cézia. Ďalším príkladom je použitie vo forme hygienického „piesku“ do mačacieho záchodu na odstránenie páchnucich výkalov, alebo ako pracie prášky a filtre na čistenie vody.

Pri vnútornom užívaní tento pomletý kameň pravdepodobne pôsobí veľmi podobne. Má zložitú mriežkovú štruktúru, do ktorej doslova "nasáva" všetko z okolia – rádioaktívne prvky, ťažké kovy, nadmerné a toxické plyny, ale aj iné minerály a látky o ktorých zatiaľ veľa nevieme... z informácií vyplýva, že zeolity naväzujú najmä pozitívne ióny. Teda teoreticky, môžu to byť aj látky, ktoré telo potrebuje – horčík Mg2+, vápnik Ca2+, draslík K+, sodík Na+.

Zeolity sú aluminosilikáty, teda obsahujú veľa hliníka a kremíka. A to bol hlavný problém, ktorý mi udrel do očí, keď som sa konečne dopátrala k zloženiu (pričom sám Schindele uznáva, že zloženie sa môže meniť). Faktom je, že SM obsahujú obrovské množstvo hliníka – až 15,6mg na deň (1x 6g lyžička). To je údaj z originálnej stránky. Iné stránky pripisujú túto hodnotu zlúčenine oxidu hliníka, takže z týchto zdrojov nie je jasné, ktorý údaj je správny.

OBSAH HLINÍKA

Hliník sa ukladá vo všetkých tkanivách tela, ale akumuluje sa najmä v kostiach, kde zaujme miesto vápnika, a v nervovom systéme, teda aj v mozgu. Pokladá sa za toxický kov, ktorý je napr. podozrivý zo vzniku Alzheimerovej choroby, rakoviny prsníka, nervových problémov a veľa iných.

EFSA sa rozhodla poskytnúť prípustnú hodnotu na týždennú konzumáciu namiesto dennej z dôvodu, že hliník sa hromadí bez efektívneho vylučovania z tela močom. Táto hodnota je 1mg hliníka na kg telesnej hmotnosti za 1 týždeň. Pre 60kg človeka, je za týždeň prípustných 60mg hliníka celkového príjmu z jedla., t.j. 8,57mg na deň. Jedna lyžička SM dávky obsahuje takmer 2x viac hliníka ako je maximálna prípustná dávka!! 

Pre porovnanie, prípustná hodnota stanovená v pitnej vode na Slovensku (podľa limitu NV SR č.496/2010 Z.z) je len 0,2mg hliníka na 1 liter vody. Čiže denne sme vystavení asi 2-5 litrom vody interne, čo je 0,4 až 1mg povoleného hliníka vo vode na pitie a varenie.

Našťastie, ako sám Schindele uvádza na svojej webovej stránke, a EFSA vo svojich podkladoch, asi len 3,5% celkového hliníka zo SM sa vstrebe do tela - teda 0,546mg hliníka na lyžičku (6g dávku) SM. Autor tam píše až 6,48mg na 6g SM, neviem zistiť prečo tento údaj, ale obavy sú o to väčšie. Nezrovnalosti asi nastali pri zámene obsahu elementálneho hliníka s celkovým oxidom hliníka.

Podstatná je informácia, že v 1 lyžičke je 2x viac prípustného hliníka na deň, čo EFSA stanovila ako hodnotu pred vstrebaním, ak sa teda nemýlim?

MINERÁLY

Ak sa vstrebe len 3,5% hliníka, je logické uvažovať, že aj iné minerály, ktoré sú súčasťou mriežky zeolitu, sa vstrebú v podobne malom percente. Teda uvažovať o SM ako dobrom zdroji minerálov je nesprávne, lebo ich bude vstrebané a využité veľmi málo. Navyše, využitie anorganických minerálov telom je nízke a ako potvrdzuje pitie tvrdej vody u nás na Slovensku – môžu prispieť k problémom v podobe usadzovania minerálnych kameňov. Napr. aj napriek relatívne vysokému obsahu minerálov v našich vodách oproti iným oblastiam, stále máme výskyt osteoporózy. Takže tu ide o viac, než dať telu „nejaké minerály“. Telo vie vo väčšom množstve využiť len organicky viazané formy, a aj to len vtedy ak máme zdravé bunkové membrány a dostatok vitamínov K2 a D3 (toto špeciálne pre kosti). Ináč sa minerály akumulujú na nesprávnych miestach.

Zatiaľ mi z tohto všetkého vyplývajú nasledovné veci

POZITÍVNE

· SM pôsobí detoxikačne, podobne ako huba nasáva tekutiny a v nej rozpustené látky. Menej škodlivín v tele uvoľní priestor a funkciu už prítomným minerálom zo stravy, ktoré nebudú vyčerpávané nekonečným detoxom tak rýchlo a uchované preto na iné biologicky prospešné funkcie (alkalizácia tela a potlačenie zápalu, výroba energie, obnova pokožky a vlasov, kostí atď..).

· Ak v človeku prevláda toxicita a nadbytok, tento efekt má šancu byť aj dlhodobo pozitívnym – napr. u ľudí s nadváhou, cukrovkou, opuchmi, výrastkami, zvýšeným vápnikom z vody a mlieka, a u tých čo jedia málo detoxikačnej vlákniny, zeleniny a ovocia.

· Tá časť SM, ktorá sa vstrebe do krvi, čistí túto krv a nevstrebateľná porcia sa zas posúva našim črevom a čistí ho od toxínov a taktiež pôsobí aj ako laxatívum (podobne ako vláknina alebo podobný doplnok - ílovitá látka bentonit).

· Dlhodobé čistenie čreva mení baktérie v prospech tých užitočných, čím zvyšuje imunitu najmä u ľudí, ktorí mali dlhodobo oslabenú črevnú flóru užívaním antibiotík v minulosti, či konzumáciou nadmiery cukru a škrobov, napr. v podobe pečiva.

· Nasávanie pozitívnych iónov zeolitom a nasledovný dobrý efekt bude asi viditeľný skôr u ľudí so zápalovou činnosťou a u ľudí, ktorí zriedkavo využívajú uzemnenie v prírode – obe situácie totiž vyvolávajú nadmieru pozitívnych častíc v tele (ktoré nie sú tak „pozitívne“ pre zdravie – chemicky to len znamená, že majú chýbajúci elektrón). Chýbajúce elektróny, ktoré sú protizápalové, si vieme doplniť aj napr. pri chôdzi naboso, práci v záhrade, dotykom skál, či kúpaní v mori a jazerách.

· Kremík, ktorý je prvou zložkou SM, je oveľa dôležitejší pre kosti ako vápnik, a SM sú jeho dobrým zdrojom. Majú preto potenciál pri prevencii a zvrátení osteoporózy a odstránení nadmernej kalcifikácie. Nadmerná kalcifikácia je súčasťou, ak nie príčinou, mnohých chorôb vrátane artritídy, bolesti kĺbov a chrbtice, tvrdnutia tepien, očného kataraktu a kameňov.

NEGATÍVNE

· SM pôsobí detoxikačne, ale pritom okrem škodlivín môže naväzovať aj látky užitočné ako horčík a draslík.

· U ľudí s nedostatkom, ako v podváhe, podvýžive, pri zápale čriev, alebo pri nízkych hladinách elektrolytov, hormónov a slabej konštitúcii a u detí môžu SM spôsobiť nežiaduce reakcie – aj keď každý potrebujeme detox, takýto ľudia môžu byť po ňom veľmi unavení a vyčerpať si zásoby niektorých dôležitých látok.

· Detox nie je žiaduci ani v tehotenstve. Jedným z dôvodov je aj redistribúcia toxínov – muselo by sa preskúmať, či SM náhodou neuvoľnia naviazaný toxín v inej časti tela.
Príkladom je keď sa naše telo zbavuje použitého estrogénu cez pečeň, žlč a črevá – ak je v čreve zlá flóra, táto dokáže „odomknúť“ estrogén od nosiča a vstrebať späť do krvi, kde ho je potom nadmiera. 
Existencia podobného mechanizmu by vystavila používateľa či bábätko toxickým dávkam hliníka. Iné porovnanie – zjedli by ste napr. kapsľu jedu, keby táto bola obalená „nerozpustnou“ látkou? Ktovie, ako sa zachová pri ceste tráviacim traktom – ak jej vlastnosti nie sú dopredu vyskúšané.

· Diskutovať by sa dalo aj o tom, aká rovnorodá je hornina používaná na mletie a či sa robia pravidelné testy na obsah hliníka v jednotlivých predávaných sadách výrobkov.

· Ak je hornina z ktorej sa SM melú vystavená nečistému prostrediu, rýchlo naviaže toxíny (príkladom by mohli byť rádioaktívne izotopy, ortuť, olovo..) a tieto sa ňou môžu dostať do nášho tela. 
Podobným príkladom opatrnosti z oblasti doplnkov je rybí olej – slabo filtrovaný môže mať nebezpečné hodnoty ortuti, preto sa konzumácia rýb v tehotenstve obmedzuje na 2 porcie olejnatej ryby týždenne a odporúčajú sa len oleje s kontrolou kvality nezávislým labákom. Olej z tresčej pečene sa budúcim mamičkám preto vôbec neodporúča. 
Teoreticky, pre človeka z čistého prostredia predstavuje konzumácia čohokoľvek dovezeného z iného, menej čistého prostredia, riziko zvýšenej toxicity, na ktorú jeho telo nie je zvyknuté. 

TESTUJTE

Z tohto všetkého vyplýva, že pokiaľ SM viditeľne pomáhajú a ich konzumácia bude dlhodobá, bolo by dobré si urobiť test ťažkých kovov pred a hlavne po dlhšej konzumácii. Zvýšený hliník či iné kovy sa nedajú z krvi dobre určiť, lepší je test ťažkých kovov v rámci Vlasovej analýzy minerálov (pozri TEST hore v menu). Podobné testy sa zatiaľ asi nerobili, ináč by sa nimi výrobca pochválil.

Podobné pochybnosti sa vyskytli napr. s jedným podobným prípravkom, ale v jeho tekutej v tekutej forme (koloidné minerály), pričom sa zistilo, že sa vo veľkoobchode predával pod názvom "kyselina do batérie". Dosť vzdialené medicínskemu použitiu, či nie!? Aféra skončila tak, že výrobok mnohé zodpovedné predajne stiahli a dokonca vrátili aj peniaze. Názov je Adya Clarity.

ZÁZRAČNÉ PILULKY NEEXISTUJÚ

„Zasypávanie“ toxického tela zeolitmi síce pomáha a je hlavne jednoduché, ale odkiaľ tá toxicita prichádza je otázkou, ktorú by sme nemali prehliadať. Ak sa začneme cítiť lepšie, je ideálne sa zaujímať o trvale-udržateľný zdravší život a zmeniť doterajšiu stravu, či zistiť, ktoré iné negatívne vplyvy na zdravie treba odstrániť a ako telu pomôcť detoxikovať. Je síce potrebné zasypať poškodený nukleárny reaktor, ale dodávať doňho ďalšie rádioaktívne palivo by bolo asi nerozumné.

Konzumácia „špiny“, či už v podobe pôdy, zvetraného kameňa a prachu bola vždy súčasťou života v menej „sterilných“ podmienkach, než v akých fungujeme dnes. Zvieratá tiež zvyknú jesť zeminu - a aj produkty ako Mumio a Shilajit sú známe tým, že ich našli tam, kde chodili do hôr olizovať skaliská práve choré zvieratá. SM môžu v malých množstvách plniť práve túto zabudnutú funkciu.

Druhá časť bude nasledovať po vlastných skúsenostiach, takže sa nezabudnite vrátiť na môj blog! Diskusie, príspevky a otázky sú vítané!


Zdroje 

3 komentáre:

  1. Dobrý večer Katarína, máte ich už vyskúšané ? :-). Bude o tom nejaký článok ? Ja som si ich nedávno kúpil, tak vaše postrehy by boli určite veľmi nápomocné.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nuž, veci sa trochu zmenili a ja som namiesto Schindeleho minerálov začala experimentovať so systematickými enzýmami, konkrétne Serrapeptázou.. Potrebovala som totiž odstrániť zvyšky chronickej bolesti a toto zaúčinkovalo rýchlo a dobre. Tu nešlo o detox, skôr o rozpustenie starých jaziev a podobne, na čo SM asi nie sú veľmi rýchle. Moje posledné testy kovov ani neukázali akútnu potrebu detoxu, skôr nedostatok minerálov. Tak som zatiaľ ostala pri Serrapeptáze, aby som moje doplnky (beriem ich momentálne asi 6 druhov) prílíš nekomplikovala. Keďže môj osobný program funguje výborne, rozhodla som sa so SM počkať na dobu neurčitú... Ospravedlňujem sa týmto aj prípadným čakateľom na druhú časť článku :) môžete sa trebárs o vlastné skúsenosti podeliť vy - tu je na to priestor.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Chápem :-), čo som si pozrel, tak ten enzým Serrapeptáza sa zdá až zázračný :-). Nepočul som o tom predtým, tak je skvelé, že ste sa o tom zmienili. Neskôr pravdepodobne vyskúšam. Ohľadom Schindeleho minerálov, tie som začal užívať len tento týždeň, tak ak časom budú nejaké zaujímavé postrehy hodne zmienenia, tak niečo určite napíšem....ináč skvelé recepty a články. Keep doing the great job :-).

    OdpovedaťOdstrániť