sobota 10. decembra 2011

Vianočné BEZLEPKOVÉ POHÁNKOVÉ ROŽTEKY



POTREBUJETE:

300g pohánkovej múky
5 veľkých lyžíc kokosového oleja alebo masla
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
1/2 lyžičky kvalitnej soli (menej obyčajnej)
100ml vody
80g Xylitolu a pár kvapiek tinktúry Stevie
3 lyžičky kakaa alebo karobového prášku


AK máte orechy (vlašské pomleté alebo mandľovú múku..), namiesto
300g pohánky dajte len 250g a doplňte 80g orechov.

Ja som práve orechy nemala, tak rohlíčky boli trochu tvrdšie, ale vôbec sa nelámali.. ideálne na cesty a na namáčanie do čaju!

POSTUP
1. Zmiešať všetko suché okrem kakaového alebo karobového prášku.

2. Rozdeliť na polovicu do dvoch mís a do jednej z nich pridať kakaový alebo karobový prášok a premiešať.

3. Pridať do každej misy postupne polovicu rozpusteného masla a vody a miešať, kým sa nevytvorí tuhé cesto.

4. Vypracovať dlhé tenké šúľance a spájať biely s hnedým, to už zistíte, ako vám to pôjde najľahšie.

5. Odtrhnúť malé kúsky a v dlaniach alebo na doske došúľať do potrebného tvaru.

6. Na omastenom plechu piecť vo vyhriatej rúre asi 10 min alebo podľa potreby, kým začnú konce mierne hnednúť.

pondelok 5. decembra 2011

AURA - prednášky Milana Calábeka (ideálne podvečerné počúvanie na tmavé zimné dni)


Aká je vaša aura?


Prečo je to práve tá ktorá farba? Aký to má na vás vplyv, na vaše zdravie, pohodu, reakcie na okolitý svet, emócie, finančný úspech a hlavne vaše smerovanie v živote?


Tieto prednášky som našla len nedávno, keď som si sama kládla rôzne otázky. Ako to v tejto intenzívnej dobe transformácie funguje - odpoveď na seba nedala dlho čakať.
Hľadala som najskôr v angličtine a chodili mi samé povrchné odkazy... Pri prvom pokuse nájsť niečo "bližšie k srdcu", som v pri hľadaní v slovenčine hneď narazila na prednášku o kryštálovej aure z nejakého kurzu Aurickej typológie, asi niekde v Čechách.


Kliknutím na horný obrázok o kryštálovej aure - NA LOGO YouTube - sa dostanete na  webstránku Youtube, kde by sa na pravom boku mali ukázať prednášky o ďalších aurách. Ak vás farebná aura zaujme viac, vypočujte si najskôr ju. Každá prednáška trvá od 20-40 minút, ale naozaj stojí za to venovať tento čas a všetky ich postupne vypočuť.


Dúfam, že vám to vyjasní veľa vecí, a aj trochu ukľudní, ak sami hľadáte odpovede na otázky typu kto sme, prečo sme tu a aký to má všetko význam...


Prajem príjemné počúvanie!







streda 30. novembra 2011

DOM bez toxínov




Bývanie v novom dome, nové koberce, nový nábytok, čerstvé farby, lakované povrchy atď, ale aj a nové autá a matrace, môžu u nás vyvolať "záhadné" reakcie, či choroby.
Syntetické látky môžu napríklad spôsobiť nadmieru estrogénu, tím, že mimikujú jeho pôsobenie na bunkové receptory (ako sa ukázalo aj pri pití vody z plastových fliaš). Problém je v tom, že náš endokrinný systém je veľmi citlivý a niekedy stačí málo, aby sme ho vyviedli z miery. Nikto doteraz presne nezisťoval, čo a ako škodí. Známe sú najmä prípady chorôb u inak zdravých ľudí po presťahovaní do nového bytu, kúpe nového auta a podobne.

Ak je zdravie u vás prvou prioritou a zároveň rozmýšľate o stavbe či prestavbe domu, čítajte ďalej. Možno vás jednoduchosť a čistota tradičných stavebných postupov zaujme.

Obrázky:  https://picasaweb.google.com/114589960957480211106/DrevenoSlamenyDom?authkey=Gv1sRgCMXU9e-aubu5zgE#   


Ahojte, v lete a na jeseň som sa v Čechách zúčastnil zaujímavého projektu a to stavby drevenej nadstavby na murované garáže. Ide o menšie obytné priestory, pozostávajúce z dvoch samostatných izieb medzi ktorými sa nachádza kuchynka, záchod a sprchový kút. Pôdorys 10 * 7 metrov
Drevená konštrukcia bola vyrobená tradičným postupom a to použitím masívnych smrekových trámov , ktoré sú pospájané rôznymi variáciami čapov a dlabov, ktoré sú následne pri zostavovaní prebité dubovými štiepanými kolíkmi. Takto vytvorená konštrukcia je neporovnateľne silnejšia, stabilnejšia, trvácnejšia a v neposlednom rade vizuálne zaujímavejšia, než v súčastnosti masovo produkované drevodomi pospájané kovovými prvkami.
Ako izoláciu sme použili slamené balíky, ktorých asi najväčšia výhoda spočíva okrem toho, že sú z prírodných zdrojov v tom, že sú cenovo veľmi dostupné. Samozrejme sú použiteľné aj iné prírodné izolácie ako konope, ovčia vlna atď.
Drevená konštrukcia zostane zvnútra viditeľná a steny a priečky v interiéri bude tvoriť hlinená omietka, ktorá jednak výborne konzervuje slamu a drevo a najmä má výborné hydroregulačné vlastnosti.
Zvonku bude dom obložený drevenými obkladmi. Všetky práce sme urobili v dvojici s kamarátom Davidom Kučerom, tiež tesár a s balíkmi nám pomohli účastníci workshopu, ktorý sa týkal stavby zo slamy.

pripájam následovný link , kde si môžete pozrieť zopár fotiek zachytávajúcich celý proces.
Dom ešte nie je úplne dokončený, okná a dvere a hlinené omietky sa budú riešiť pravdepodobne až na budúci rok.
Ak vás problematika prírodného staviteľstva a najmä drevostavieb zaujíma, prípadne rozmýšľate o postavení niečoho podobného, kľudne ma kontaktujte.
Dá sa to aj bez miliónov, ktoré krvopotne musíte splácať bankám a to omnoho zdravšie, efektívnejšie, kvalitnejšie a príjemnejšie použitím prírodných materiálov. Verte mi
Tomáš




EMAIL:  tomast76@googlemail.com



pondelok 28. novembra 2011

ZAPEČENÁ ZELENINKA č.2 foto postup


Ingrediencie - v pohári je tuk: olivový alebo kokosový alebo ghee (čisté maslo),
na lyžičke je soľ a mleté korenie.

Najskôr nákrájať cibuľu a ružičkový kel, aby sa stihli aktivovať ochranné enzýmy.



Zapiecť vo vyhriatej rúre asi 20 minút, alebo kým budú aj väčšie kúsky mäkšie.

Zatiaľ opiecť huby na masle...

... a pripraviť čerstvý šalát.

Ak je súčasťou šalátu aromatickejšia rukola alebo výrazné bylinky (napr petržlen), je lepšie podávať zmiešané spolu. Dochutiť môžete sójovou omáčkou, jogurtom, kyslou smotanou ...

štvrtok 24. novembra 2011

Kombinácia zeleniny a ovocia ?


Priznám sa pokorne, že túto tematiku som osobitne neštudovala, keďže naša naturopatická medicínska škola v ich kombinovaní nevidela žiadny veľký problém. Problém bol však v tom, že málokto konzumoval odporúčané množstvá. 

Kombinovať sa neodporúča snáď len drobné ovocie (ríbezle, čučoriedky, maliny ...) a melón, lebo tieto sa trávia veľmi rapídne a pri akýchkoľvek prekážkach v tráviacom trakte (iné, pomaly tráviace sa jedlá) začnú kvasiť.

Po prvé, ja vlastne ani neviem, čo presne patrí pod termín „zelenina“. Klasicky, všetko sladké na chuť je ovocie (=fruit=plod) a tie ostané nesladké, vyšľachtené rastliny nazývame zeleninou a zvyšok sú bylinky (pre úplnosť vyšľachtené trávy sú obilniny a mladé strukoviny ako zelená fazuľka a hrášok sú ešte asi zeleninou ?).

Ale z botanického hľadiska, plodom je napríklad aj taká uhorka, cuketa a tekvica (veľmi blízka sladkému melónu, ktoré už asi vnímame ako ovocie..), paradajka, paprika, proste všetko, čo nesie v sebe semená. Zaujímavý je aj taký pohľad, že pri konzumácii ovocia rastlinu nezničíme, tak ako sa to deje pri konzumácii zeleniny.

K zelenine patria ale aj hľuzy a korene, ako mrkva, petržlen, zemiak, kvaka, reďkovka, cvikla... Tieto sa líšia najmä tým, že obsahujú veľa škrobu.

Takže neviem, prečo by kombinácia mrkva, cvikla, kapusta (zeleniny) mala byť lepšia ako trebárs cvikla a pomaranč alebo také mango, špenát a uhorka.
A prečo sa ako výnimka tohoto pravidla často uvádza jablkovo-mrkvový džús?

Určite o tom niekto napísal celú knihu (dajte mi vedieť ak viete..). Ale pozrime sa na to z praktického hľadiska. Málokto z nás konzumuje dostatok čerstvej zeleniny a ovocia (zemiaky sa sem nerátajú) .
WHO (Svetová zdravotná organizácia) odporúča 7 porcií zeleniny denne pre ženy, 9 porcií pre mužov a 5 porcií pre deti, ako množstvo potrebné na prevenciu civilizačných chorôb...
Prečo si to teda komplikovať. Ak už prijímate tieto odporúčané množstvá, vtedy je tento spôsob rozmýšľania asi na mieste. Pri konzumácii 3 kíl ovocia a zeleniny denne, je prirodzené si to trochu rozdeliť a nerobiť divoké kombinácie.

Ak niekto zje denne 2 jablká a odmieta zeleninu s tým, že sa nemá kombinovať, je to buď číra výhovorka, alebo tráviaci systém takéhoto človeka sa „odučil“ tráviť vlákninu po rokoch zostavených z jedál ako pizza, chlieb či mäso, a musí začať pomaly.

Viete, koľko porcií ovocia a zeleniny za deň zjete vy?

Porcia = približne 80g až 100g, alebo čo sa zmestí kopcovito do vašej dlane
Porcia surovej listovej zeleniny = čo sa zmestí kopcovito do dvoch spojených dlaní