utorok 11. októbra 2022

6 akčných bodov na okamžitú podporu imunity




1. Doprajte si denné svetlo a vitamín D

  • Vyjdite von na čerstvý a čistý vzduch do parku, lesa, k vode, na slnku, ale aj keď je zamračené. V zime ideálne počas obeda, ale na resetovanie cirkadiálneho rytmu je dôležité byť von hlavne ráno.
  • Dívajte sa na jasnú oblohu ASPOŇ CHVÍĽU BEZ OKULIAROV - je to dôležité na mobilizáciu aktívnej imunity cez signály z oka. Pri silnom slnku či citlivosti naň používajte šiltovku.
  • OTESTUJTE SI HLADINU VITAMÍNU D a zároveň hladinu vápnika v krvi. Ak je vápnik v poriadku, ale D je na spodnej hranici, začnite brať 5000 až 10000 IU vitamínu D3 denne (cholecalciferol).
  • Poraďte sa s odborníkom na správnom dávkovaní pre vaše potreby
  • ČLÁNOK O TESTOCH VITAMÍNU D

2. Obmedzte cukor
  • Glukóza súťaží s vitamínom C o vstup do buniek. Akonáhle máme v krvi zvýšenú glukózu, bude zabraňovať optimálnemu fungovaniu imunity.
    • Deje sa to napríklad tak, že cukor paralyzuje makrofágov. Makrofágy sú typy bielych krviniek, ktoré vedia zaobaliť a rozpustiť vniknuté mikróby a postarať sa tak o zastavenie šírenia infekcie. 
    • 100g cukru vie znížiť schopnosť bielych krviniek ničiť mikrób až o 40% a tento efekt môže trvať aj 5 hodín. Bežné sladkosti sú z cca 50% biely cukor. Stačí zjesť pár sladkých tyčiniek a k tomu fľašu sladeného nápoja... a vírus má hneď väčšiu šancu.
    • Linus Pauling zistil, že ak krvná glukóza vystúpi nad 6,5 mmol/L, schopnosť bielej krvinky absorbovať do seba a zničiť infekčný patogén, klesne až o 75%.

3. Fitness tráviaceho systému
  • Na stave tráviaceho systému závisí až 80-90% fungovania našej imunity! Sliznica totiž čriev predstavuje akési "tréningové stredisko" imunitných buniek, kde sa učia, čo je naše, čo cudzie, čo nechať a čo zničiť.
  • Vyhýbajte sa alergénom a zápalotvorným látkam - lepok (glutén) v pečive, alebo homogenizáciou zničená bielkovina kazeínu v mlieku, či pečením denaturovaná bielkovina vo vajíčkach... Otestujte si imunitné reakcie IgG na potraviny, ktoré predstavujú odialené a skryté formy alergií.
  • Vysaďte polotovary, trans-tuky, poškodené deodorizované/bielené oleje (tie v plastoch), hotovky, aditíva, zlepšovače chutí a iné živiny-kradnúce látky.
  • Doplňte stravu o zdroje prebiotík (to je najmä zelenina a jej vláknina, bobuľové ovocie)
  • Nezabudnite na občasné doladenie črevnej mikrobioty probiotikami (doplnky, kyslá kapusta, fermenty, kyslo-mliečne výrobky)

4. Kvalitný spánok
  • Hormón melatonín, ktorý sa tvorí po zotmení, je jeden z najsilnejších aktivátorov našej "nešpecifickej" imunity - to je tá, ktorá zabije patogén aj vtedy, ak naň nemáme vytvorené špecifické protilátky.
  • Niektoré potraviny síce dokážu čiastočne pomôcť zvýšiť hladinu melatonínu, ale hlavným spôsobom udržania zdravého cirkadiálneho rytmu, je vystavenie sa priamemu dennému svetlu. Najväčší účinok má ranné prirodzené svetlo.
  • Náš imunitný systém vykonáva svoju prácu najmä počas spánku - vtedy sa bunky tela najlepšie zbavujú toxických látok, regenerujú a vitalizujú.

5. Buďte "vždy pripravený" na stres - prímajte živiny, ktoré vysáva
  • Relax a pohoda, meditácia, čas na seba, prehodnotenie priorít, príroda a uzemnenie sa... to je všetko dôležité. Ale musíme byť aj "pripravený" na dobu, keď sa to nedá a keď stres príde nečakane.
  • Stresové situácie vyžadujú podstatné zvýšenie dávok zinku, horčíka, B6 a metylfolátu, mangánu, vitamínu A, C-komplexu a antioxidačných fytolátok.
  • 100% odporúčané denné dávky na krabičkách potravín či bežne dostupných doplnkov NESTAČIA!
  • Počas dlhodobého stresu je dôležité doplniť aj elektrolyty (soli), lebo dehydratácia a stres idú ruka v ruke. Stres je náročný najmä na únik horčíka a draslíka, niekedy aj sodíka (klasickej soli). Dehydratácia vzniká nielen nedostatkom vody, ale aj nedostatkom elektrolytov a minerálov, na ktoré sa voda musí naviazať.
 

6. Zvoľte podporné prostriedky podľa potreby
  • polysacharidy ako beta-glukány a arabinogalaktány 
  • propolis tinktúra a med
  • jódová tinktúra - ochranná zmeska s kokosovým olejom okolo nosu ako prevencia, výplach hrdla vodou s pár kvapkami jódovej tinktúry pri prvom náznaku bolesti
  • slaná (morská) voda - prepláchnutie nosových dutín (neti pot) alebo kloktanie hrdla pri prvom náznaku infekcie
  • vyššie dávky zinok & vitamín A, C, D (najdôležitejšia je ale prevencia)
  • kvercetín, bromelaín a enzýmy 
  • cesnak, cibuľa, chren
  • antimikrobiálne čaje: škoricový, klinčekový, badyánový, lapacho, Cat's Claw, pamajorán
  • imunitné čaje na akútne stavy: Cistus, baza, lipa, echinacea, šalvia, skorocel



štvrtok 5. mája 2022

Testy potravinovej alergie a citlivosti - najčastejšie otázky


V tomto blogu zhŕňam moje odovede na najčastejšie kritické otázky ohľadne testov na potravinové alergie a intolerancie (čo je nepresný názov).

Cieľom väčšiny testov na potravinové alergie NIE je bezhlavé vysadenie potravín v "červených" okienkach výsledku, ako si mnohí samo-diagnostikujú. Načo je teda test dobrý?


V skratke - ide najmä o zhodnotenie situácie poškodenia jemnej bariéry čreva, vznikom zápalu na jeho sliznici. Ak máme na čreve zápal a denne konzumujeme "reaktívnu" potravinu, jeho bariéra sa nikdy dokonale nezahojí. Výsledky patria do rúk odborníkom, ktorí vedia posúdiť, ako výsledky najlepšie interpretovať v danom konkrétnom prípade.

Prečo mi vyšli v rôznych testoch rôzne výsledky na "rovnakú" potravinu?

Je na to niekoľko dôvodov:

1) V laboratóriu je použitý iný antigén (časť potraviny). Mlieko v USA je troche iné ako mlieko na Slovensku, podobne typ pestovanej kukurice, quinoa sa v USA krížila s iným obilím, peruánska originál je teda iná ako dovoz z US...  atď. Je možné, že ALCAT test z USA použil iný referenčný antigén ako FoodPrint test z UK, alebo slovenský Medirex.

2) Na potravinu je nalepený pesticíd - telo na takýto komplex môže zareagovať úplne inak, ako na čistú bio potravinu. Protilátky vzniknú skôr na potravinu kontaminovanú toxínom, ako na bio-verziu rovnakej potraviny.

Prečo mi vyšla ako reaktívna potravina, ktorú vôbec nekonzumujem?


1) Ide o skutočnú reakciu imunity na nový a neznámy alergén, napríklad ako sa deje pri očkovaní.

2) Môže ísť o kontaminovaný antigén (ako vyššie, napríkad pesticídom), alebo o tzv. krížovú reakciu – keď sa bielkoviny navzájom podobajú. V častiach svojich reťazcov majú rovnaké sekvencie aminokyselín, napríklad gliadín z pšenice je známy tým, že môže krížovo reagovať s kazeínom z mliečnych výrobkov (alebo mnohými tkanivami v tele).

3) Väčšina ľudí nie vždy číta zloženie všetkých potravín, ktoré konzumuje, alebo výrobca neprizná ich presné zloženie. Napríklad pod názvom dextróza a maltodextrín sa môže ukrývať čokoľvek. Dextróza sa môže vyrábať z rôznych potravín, napr. kukurice, ryže, zemiakov, ale aj pšenice a môže obsahovať ich zvyškové bielkoviny.

Prečo mi vyšla iná farba na rovnakú potravinu v rovnakom opakovanom teste?


Situáciu treba posúdiť podľa odchýlky danej hodnoty. Naša krv prúdi a prináša sebou iné hladiny protilátok aj v priebehu pár sekúnd. Reálne hodnoty sa môžu líšiť len trocha, ale “cut-off” laboratória pri zaradení potraviny do “červenej” môže ležať presne na rozhraní.

Ak vyjde hodnota podstatne odlišná, dobré laboratórium by malo poskytnúť opakovanie testu a podať vysvetlenie. Toto sú dôvody, prečo by sa testy nemali poskytovať verejnosti samostatne, bez poradenskej služby.

Počula som, že IgG testy nie sú vedecky spoľahlivé?


Tu je odborná práca, ktorá rozoberá do detailu čo je a čo nie je IgG test, či prítomnosť IgG protilátok v krvi. Posúďte si sami, schválne preklad neupravujem.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5004213/

Za normálnych podmienok je epitel tráviaceho traktu pre antigény (z potravín) nepriepustný. Keď je však tento epitel poškodený zápalovými procesmi, antigény môžu cezeň preniknúť a skontaktovať bunky imunitného systému. To vedie k imunizácii a produkcii špecifických obranných protilátok IgG. Následný kontakt týchto protilátok s antigénom spôsobuje obranné reakcie, zahŕňajúce vytvorenie imunitných komplexov antigen-protilátka, aktiváciu kaskádových a efektorových buniek komplement proteínu, ako sú neutrofily, lymfocyty, makrofágy, ale aj eozinofily a krvné doštičky. V dôsledku toho sú imunitné komplexy fagocytované a potom zničené v retikuloendoteliálnom systéme. Súčasne tento zápalový proces spôsobený imunitnou reakciou medzi sIgG a potravinovými antigénmi môže spôsobiť ďalšie poškodenie a zvýšenú priepustnosť sliznice tráviaceho traktu na potravinové antigény.

Preto prítomnosť špecifických protilátok IgG namierených proti potravinovým alergénom odráža prirodzené obranné reakcie tela na alergény prenikajúce v dôsledku poškodenia epitelovej bariéry.
IgG reakcia na potravinové sa pravdepodobne vyvíja sa sekundárne (k poškodeniu bariéry) a takisto je spájaná s odstraňovaním potravinových antigénov z tela, ktoré náhodne prenikli cez túto bariéru. Pričom selektívnosť reakcie na určité potravinové alergény môže pochádzať z typu a množstva prenikajúceho alergénu a jeho odolnosti voči tráveniu.

Ktorý test je spoľahlivý, aký odporučíte?


Dnes je jedným z najmodernejších testov komplexný test rôznych imunitných reakcií Dietary Antigen P88 od spoločnosti Precision Point Diagnostics. Keďže testuje nielen IgG, ale aj IgG4 a IgE, dokáže identifikovať aj priame aj nepriame potravinové alergie. 

Je určený pre pacientov s chronickým ochorením, kde priame potravinové alergie (sprostredkované IgE) môžu viesť k žihľavke, anafylaxii alebo tráviacim problémom, zatiaľ čo oneskorená citlivosť na potraviny (IgG a IgG4) sú spojené s problémami s dutinami, akné, nadúvaním, únavou, zápchou, autizmom, syndrómom dráždivého čreva a dokonca aj depresiou a inými mentálnymi stavmi. Identifikácia a eliminácia citlivosti na potraviny môže tiež pomôcť pri hojení črevnej priepustnosti, ktorá môže tieto stavy zhoršovať alebo vyvolávať.

Vysoké hladiny inak ochranného IgG4 zase môžu poukázať na zvýšenú iritáciu tkanív inú, ako alergiu, napríklad eozinofilovú esofagitídu, autoimunitné stavy ako Hashimoto a niektoré typy neplodnosti.

Tu je príklad komplexných výsledkov. Test obsahuje výsledky IgE, celkového IgG a IgG4 a tiež vyhľadá imunitné komplexy ako doplnkové markery C3D alebo C1q.

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0090/3403/9353/files/Sample_Report_PD001_Allergy88_PPD.pdf?v=1612523634


nedeľa 10. apríla 2022

Ako vplýva nedostatok vitamínu D na mozog




Výskum legendárneho Brucea Amesa našiel nové väzby medzi nedostatkom vitamínu D v materskom mlieku a autizmom (Patrick & Ames, 2015).

Z ich práce vyplýva, že primeraná úroveň vitamínu D je potrebná na výrobu nervových prenášačov dopamínu, oxytocínu, vazopresínu a najmä serotonínu v mozgu, kde formujú centrálny nervový systém a ovplyvňujú sociálne správanie. To by mohlo vysvetliť, prečo autizmus, ktorý bol v minulosti spájaný s nízkymi hladinami serotonínu v mozgu a nízkymi hladinami vitamínu D (Grant & Soles 2009, Yang et al 2014), v posledných troch desaťročiach tak výrazne narástol.

Západné krajiny pretláčajú, vrámci pomýlenej predstavy o škodlivosti slnka, minimalizovať vystavenie sa slnečnému žiareniu a používať krémy s vysokými ochrannými faktormi. Mohlo by to vysvetliť aj ohromujúce zvýšenie depresívnych ochorení, pretože depresia tiež súvisí s nízkymi hladinami vitamínu D (Penckofer et al, 2010). Serotonín v mozgu sa syntetizuje z tryptofánu enzýmom, ktorého výroba je priamo závislá na dostatočnej hladine aktívneho vitamínu D.

Vládne usmernenia sú pravdepodobne nesprávne, pretože urobili hrubé chyby pri odbere vzoriek. Zvýšené riziko rakoviny kože po vystavení slnku sa týka len ľudí, ktorý nekonzumujú dostatok UV-ochranných fytolátok (Stahl & Sies 2012). Fytolátky sú farebné pigmenty rastlín, ktorých úlohou je chrániť ich aj pred nadmerným UV žiarením a takisto, antioxidačným pôsobením, zamedziť poškodeniu DNA. Ak ich máme dostatočne akumulované v pokožke, urobia rovnakú službu aj nám.

Prečo sa mnohí opaľujeme?

Aby sme sa cítili dobre. Beta-endorfíny vytvorené v koži zasiahnutej slnečným svetlom k tomu tiež prispievajú. Môžeme si to vysvetliť aj tak, že sme stvorení takým spôsobom, aby nám bolo opaľovanie príjemné. Tento pocit nás povzbudzuje k vystaveniu našej pokožky slnečnému svetlu, ktoré nás chráni pred mnohými chorobami, aj cez zvýšený stav vitamínu D, ale aj inými mechanizmami... 
 
 
Zdroje
Dr. P. Clayton Newsletter March, 2015
https://www.fabresearch.org/viewItem.php?id=9645&listId=5376&categoryId=&navPageId=1204