MCT-orechovo-karobovo-peľová supertyčinka
MCT = medium chain triglycerides alebo MCFA = medium chain fatty acids, sú nasýtené tuky strednej dĺžky. Napriek tomu, že sú "nasýtené" (podobne ako živočíšne tuky), nemajú žiadny negatívny vplyv na cievy a cholesterol. Práve naopak - MCT sú známe tým, že znižujú riziko srdcovo-cievnych chorôb. Sú totiž okamžite metabolizované na energiu, a nepotrebujú emulzifikáciu žlčou a teda prácu pečene. Preto sú vhodné aj pre ľudí bez žlčníka, alebo s jeho zníženou funkciou. Takisto sú vhodné pre všetkých, ktorí majú nejakým spôsobom oslabené trávenie, alebo sú v rekonvalescencii po chorobe. Kyselina laurická sa mení na monolaurín, ktorý je anti-vírusový, ničí aj baktérie a kvasinky.
Zdroj http://www.naturalnews.com/036156_Coconut_oil_superfood_healing.html
Recept je na približne 3 tyčinky alebo 6 „cukríkov“, čo je vhodné množstvo pre dospelého na 1 deň
MNOŽSTVO
|
INGREDIENCIE
|
ÚČINKY
|
asi 3-4 VL
|
VIRGIN Kokosový olej
|
MCT* tuky - laurická, kaprilycká a kaprická kyselina pre ich
rôzne zdraviu-prospešné účinky, na odľahčenie trávenia, podporou imunity,
podobný výskyt existuje napr. len v materskom mlieku
|
väčšia hrsť
|
Vlašské orechy
|
Obsah vyrovnaných omega 3 a 6, vláknina, rastlinné
bielkoviny
|
1 zar. VL
|
Karobový prášok
|
Dokáže naväzovať ťažké kovy, vrátane Fe, z jedla, obsah
vlákniny
|
½ ML
|
Kakao
(nemusí byť!)
|
Obsah horčíka a polyfenolov
|
1 zar. VL
|
Včelí peľ
|
Podpora endokrinnej rovnováhy vrátane nadobličiek = dobytie
batérií
|
štipka
|
Soľ – malé zrnká
|
Himalájska či podobná, podpora tráviacich štiav a osvieženie
tukovej chute
|
2 ks
|
Ďatle / hrozienka
|
Osladenie, vláknina, obsah Mg, Cu, Mn / Si, B
|
1 ML
|
Med
(nemusí byť)
|
Na osladenie ak nie sú ďatle, antibakteriálne účinky
|
1 VL
|
Ovsené vločky jemné
|
Sú tu najmä na zhutnenie a zväčšenie obsahu
|
Celkovo asi 1 ML
|
Zelené prášky – spirulina,
chlorella, zelený jačmeň, riasy ...
|
Mg a iné minerály, alkalizácia, protizápalové
a detoxikačné účinky
(možnosť roztĺcť tablety v mažiariku)
|
Celkovo asi 1 VL
|
Iné vo forme práškov – Reishi huby, mak, Slippery Elm, maca, lucuma, zázvor, chia, ľanové semienka...
|
Dávať podľa potreby, na zvýšenie kvality, výživnej
a terapeutickej hodnoty potraviny.
Odporúčané - Slippery Elm bark = kôra brestu hladkého, má
okamžité účinky na zápaly tráviaceho traktu, obnovu a hojenie sliznice
|
POSTUP:
1. Dať vrieť vodu do panvice, vypnúť šporák a nad horúcu vodu dať misu s kokosovým olejom, aby sa rozpustil
2. V mažiariku roztĺcť orechy (nie úplne nadrobno ako pri mletí)
3. Posekať ďatle alebo iné sušené ovocie nadrobno
4. Všetky zložky pridať do tekutého kokosového oleja a spolu dobre vymiešať
5. Keď začne táto masa mierne tuhnúť, rozotrieť na mastný papier, zarovnať okraje alebo dať do ohybnej formy, prípadne krabice vystlanej mastným papierom. Vhodné sú aj mäkké silikónové formy na ľad.
6. Dať zakryté vychladnúť do chladničky, aspoň na 30 minút
7. Opatrne nakrájať na požadovaný tvar, udržiavať v chlade, najmä v lete. Kokosový tuk sa topí pri asi 24C.
1. Dať vrieť vodu do panvice, vypnúť šporák a nad horúcu vodu dať misu s kokosovým olejom, aby sa rozpustil
2. V mažiariku roztĺcť orechy (nie úplne nadrobno ako pri mletí)
3. Posekať ďatle alebo iné sušené ovocie nadrobno
4. Všetky zložky pridať do tekutého kokosového oleja a spolu dobre vymiešať
5. Keď začne táto masa mierne tuhnúť, rozotrieť na mastný papier, zarovnať okraje alebo dať do ohybnej formy, prípadne krabice vystlanej mastným papierom. Vhodné sú aj mäkké silikónové formy na ľad.
6. Dať zakryté vychladnúť do chladničky, aspoň na 30 minút
7. Opatrne nakrájať na požadovaný tvar, udržiavať v chlade, najmä v lete. Kokosový tuk sa topí pri asi 24C.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpovedaťOdstrániť