štvrtok 5. apríla 2012

Veľká noc, pôst a detoxikácia ČASŤ1.






Pýtate sa, čo má asi tento obrázok spoločné s Veľkou nocou a detoxikáciou? No, z čisto rozprávkového uhla pohľadu sú tam na pláži rozhádzané dračie veľkonočné vajíčka :-)

Je to miesto, ktoré sa neustále čistí prílivom a odlivom. Je tam ticho, málokto tam chodí, lebo je to príliš ďaleko od parkovísk a obchodov... Je to ideálne symbolické miesto pôstneho obdobia od začiatku februára do obdobia Veľkej noci.

Tí, ktorí sú dostatočne citliví na svoju stravu, okolie a rôzne energie, aj bez tradícií vedia, že telo sa v tomto období snaží vyčistiť a zbaviť toxínov  -  napríklad ťažkých kovov (vrátane železa), plastov (láka nás to do termálnych kúpeľov, či sauny), alebo nadobudneme prirodzenú averziu voči niektorým potravinám (mäso, tuk, cukor...). Bývame nadmieru unavení, čo môže byť priamym fyziologickým dôsledkom týchto spomínaných detoxifikačných dejov. Telo spotrebúva energiu na čistenie a dáva nám najavo, že treba pri tom oddychovať, relaxovať, meditovať a zamyslieť sa nad vecami, na ktoré ináč akosi nikdy nebýva čas.

A naozaj, mnohé náboženské smery sa v tomto období vyhýbajú mäsu a iným živočíšnym potravinám. V podstate nás to vyzýva stať sa na týchto pár týždňov vegánmi.
Čo sa vlastne deje, je podľa mňa aj to, že telo využíva predlžujúce sa dni a opatovný nárast svetla. Začíname ho vnímať už v januári a cítime vtedy aj viac energie (party time:). Táto energia sa však začne skôr či neskôr využívať na detoxikáciu a čím viac toho máme na očistenie, tím intenzívnejšie zažívame stavy únavy, alebo aj naopak, hnevu a agresie.




NEPOCHOPENÁ DETOXIKÁCIA časť 1. 



Poznáte tie rôzne reklamy na pilulky, náplasti, či akékoľvek zázračné „pomôcky“ na detox? Bohužiaľ, väčšina z nich má veľmi ďaleko k skutočnej detoxikácii. Sú to naozaj len "náplaste" a nie skutočné hĺbkové riešenia.

Hlavným orgánom detoxikácie v našom tele je pečeň. Mať zdravú, optimálne fungujúcu pečeň je základom a nič iné ju bohužiaľ nenahradí. Ak si dobre pamätám číselné vyjadrenie, človek vyrobil za posledné storočie okolo 80 000 nových syntetických látok. Predstavte si napríklad len všetky tie kozmetické doplnky a čistiace prostriedky. Naša pečeň sa tomuto nákladu prispôsobila tak, ako mohla. To, čo nestíha neutralizovať a odstrániť z tela, sa ukladá v našom tuku, kostiach a iných tkanivách.

Naturopat Stephen Langley vysvetlil na jednej prednáške úlohu pečene takto: „Predstavte si, že dvaja ľudia robia tú istú vec, ktorá má vplyv na vznik rakoviny – napríklad obaja postrekujú chemikáliami nejaké pole. Jeden z nich neskôr rakovinu dostane, a ten druhý nie. Rozdiel bol jediný, a to ten, že ten druhý mal zdravú pečeň.“

Nielen vonkajšie, tzv. exogénne chemikálie, ale aj látky z potravín a prirodzeného metabolizmu sa tiež musia neutralizovať, aby nám pri kolovaní v krvi telom nespôsobili problémy. Preto pri pôste, napr. aj pri vynechaní nejakej, najmä návykovej potraviny (ako aj mäso, pečivo alebo komerčné mlieko), sa začne nová úroveň detoxu. Pečeň, ktorá sa už nemusí zaoberať „dennou“ dávkou toxínov (alergénov, hormónov...), môže začať neutralizovať tie, čo sa museli uložiť včera, alebo minulý mesiac... tie, ktoré nestíhala spracovať, lebo sme jej večne dodávali nové a nové. 

Teda už pri znižovaní „toxického nákladu“ sa automaticky začína detoxikácia. Niekedy sa stáva, že pri prudkom znížení príjmu toxínov sa na chvíľu začneme cítiť horšie, lebo pečeň začína prečisťovať naše telo príliš rýchlo a do krvi sa z tkanív uvoľňujú tie staršie veci. Predstavte si napríklad kofeín, nikotín a alkohol, ale patrí sem aj lepok a iné látky v pšenici, kazeín z mlieka a iné živočíšne bielkoviny, či tie látky, na ktoré sme nejakým spôsobom citlivý. Vtedy sa nepríjemné pocity dajú zastaviť opätovným požitím „toxickej“ látky, napr. kofeínu alebo pečiva...! Znie to takto trochu pritiahnuté za vlasy, ale taký je princíp. U človeka citlivého na lepok, alebo na kvasinky, pečivo naozaj pôsobí ako intoxikant, ktorý musí telo „spracovávať“ a takto zastaví nepríjemný pocit detoxu. Takto potom vzniká aj závislosť, lebo pri opätovnom vystavení sa toxínom spomalíme prudký detox a jeho vedľajšie účinky (napr. nevoľnosť, únavu, bolesť hlavy, kožné prejavy..).

Podobná je aj situácia, keď chceme detox urýchliť a napríklad namiesto listovej zeleninky začneme rovno konzumovať silné chlorofylové prípravky (napr. chlorellu). U niektorých ľudí sa po pár týždňoch jej užívania objaví koprivka. Vtedy telo začína uvoľňovať ťažké kovy z hlbších tkanív do krvného obehu príliš rýchlo. Takúto krv nestíha pečeň čistiť, tak úlohu preberá koža a vzniká miestny zápal.

Ako teda posilniť pečeň?

Druhá časť článku bude o jej fázach – aby sme komplikovanú vec rozložili na jednoduchšie kroky...


Nabudúce

- fázy pečeňovej detoxikácie

- príklady výživných látok na podporu špecifických fáz a ich zdroje


1 komentár: