streda 8. februára 2012

Kandidóza z pohľadu výživovej terapie ČASŤ 2.

Mýty a nejasnosti

Informácie o tom, čo je najlepšie robiť a konzumovať pri kandidózach, sú veľmi neúplné až protirečivé, obmedzujúce až stresujúce (fakt posledná vec, ktorú človek potrebuje).
Jedna kniha hovorí, ovocie je fajn, druhá sa mu striktne vyhýba. Podobne je to s kyslou kapustou, plesnivým syrom, hubami... Prekvapili ma aj rady zástancov diét na obmedzenie sacharidov, ktorí propagujú mäsité a tukové jedlá (ako napríklad slávna-neslávna Atkinsova diéta a jej moderné odnože).


1. Obmedzením cukru a ovocia „vyhladujeme“ kandidu ??

Je pravda, že hlavnou potravou kandidy je cukor (žeby od slova Candy-cukrík?). Na jej povrchu sa našlo veľké množstvo receptorov na rôzne druhy sacharidov, nielen glukózu, aj keď túto formu cukru preferuje. Bohužiaľ nie je to úplne pravda, že obmedzením cukru a sladkostí sa kandidy zbavíme. Tento organizmus je na to príliš prefíkaný. Takisto nie je úplne presné tvrdiť, že cukor a sladkosti sú jedinou príčinou rozmnoženia kvasinky, aj keď zohrávajú dôležitú úlohu.


Na základe výskumov je známe, že zvýšený cukor je nebezbečný len pre určitú fázu C.albicans - keď sa kvasinková forma mení na invazívnu, hubovú formu. A kedy sa toto presne udeje nevieme, museli by sme sacharidy striktne obmedzovať dlhodobo. Takisto by to viedlo k záverom, že "kandidu", presnejšie premnoženie kvasiniek, by mal asi každý, kto sa stravuje „tak normálne“. Čo tiež nie je pravda...


Je to trošku zložitejšie, lebo väčšina našej stravy sa na glukózu v konečnom dôsledku premení. Navyše glukóza sa do krvi uvoľnuje aj pri strese a pití stimulujúcich nápojov, ako káva, silný čaj a alkohol, a pri fajčení. Tie nápoje obmedziť vieme, ale so stresom to nie je vždy také jednoduché. Navyše u ľudí s cukrovkou, ale aj u tých v pre-diabetických stavoch (s výkyvmi cukru v krvi) je táto kontrola oveľa zložitejšia.

Prívrženci „paleo“ diét (diéta doby kamennej) riešia tento problém prísnym obmedzením sacharidov – konzumujú väčšinou mäso a tuky, občas smotanu a niektorí aj kvasené mliečne výrobky. Dávajú si pozor aj na škrobovú zeleninu (zemiaky a koreňová zelenina) a obilniny, ktoré zdrojom „rýchlych sacharidov". Ovociu sa takmer úplne vyhýbajú. Po preskúmaní internetových zdrojov (napr. paleo fórum) som si urobila predbežný záver, že toto nefunguje pre každého a spôsobuje veľa iných problémov. Pokiaľ sa niekto po  metabolickej typológii ukáže ako človek vhodný pre paleo diétu (veľa bielkovín a tuku, málo sacharidov), tak si na cukor a škrob musí naozaj dávať pozor. Títo ľudia ale väčšinou neinklinujú k sladkému, ak majú na výber, takže pre nich to nebude až taký stres a odtŕhanie od úst.

Obmedzenie rýchlych sacharidov je len jednou časťou potrebných zmien, kým sa náš imunitný a tráviaci systém zregeneruje. Vymenované potraviny je dobré obmedziť nielen pri akútnych infekciách, ale aj ako súčasť dlhodobého optimálneho stravovania.


Väčšina literatúry sa zhoduje na tom, že na túto prísnejšiu časť diéty stačia 3 týždne, ale je to individuálne.

FORMY SACHARIDOV NEVHODNÉ NA KONZUMÁCIU:

·      Cukor v koláčoch, sladkostiach, polotovaroch (kečup, konzervy, šaláty..), džúsoch a nápojoch
- aj chemické umelé sladidlá (aspartám, sacharin, acesulfám, cyklamát...)
- sladené jogurty a džem
- sušené sladené ovocie
·      Cereálne rafinované výrobky (lupienky, sladké muesli, „zdravé“ tyčinky)
·      Biela múka, škrobová múka a ich výrobky
·      Ovocné šťavy (celé ovocie JE OK podľa vášho metabolického typu)
·      Nekysané mliečne výrobky, lebo mlieko obsahuje cukor laktózu (podľa metabolického typu u niektorých treba obmedziť všetky mliečne výrobky)
·      Nadmerné množstvo škrobu (zemiaky, biela ryža, múčne jedlá, pečivo)
·      Nadmerné množstvo medu
·      Alkohol, káva, silý čierny čaj, kakao, zelený čaj (malé množstvá podľa toho v akom stave máme nadobičky)

Čo sa týka ovocia, je to materiál na celý nový článok. Väčšina zdrojov uvádza, že ovocné šťavy určite nie sú vhodné, ale potom ďalej, v zozname odporúčaných potravín, nenájdeme spomenuté ani len celé ovocie. Takže je to zatiaľ úplné tabu... Čiste len z tohto dôvodu a z dôvodu jednoduchosti sa ovocie neodporúča (výnimkou je citrón a drobné alebo kyslejšie ovocie).

2. Kyslá (kvasená) kapusta a iné fermentované výrobky??

V najnovšej literatúre, akou je napríklad kniha Donny Gates (The Body Ecology Diet) sú fermentované (kvasené, kysnuté) výrobky úplným a bezpodmienečným základom protikvasinkovej diéty. Využívajú sa na znovuobnovenie zdravej črevnej flóry.
Veľa informačných kanálov však zakazuje čokoľvek, čo sa vyrobilo fermentáciou, ako napr. ocot, alebo „dozrievaním“, ako syry. Neviem, či je toto opodstatnené a počula som aj také informácie, že vo Švajčiarsku sa používa proti kandide určitý druh plesnivého syra! Jablčný ocot sa naopak tiež odporúča ako pomoc pri podpore tráviacich štiav...

Fermentované výrobky obsahujú baktérie a kvasinky, ktoré sú schopné rýchlo obsadiť náš tráviaci systém a obnoviť jeho fungovanie. Dokážu zabrániť premnoženiu kandidy, najmä po takom „vyčistení“ ako nastáva po užití antibiotík.
Pozor na alkohol, najmä pivo a víno (ak vás to pri slove fermentácia napadlo), ten je naozaj nevhodný z rôznych dôvodov a často býva spúšťačom problémov, a to najmä vďaka zaťaženiu pečene (pomalšie odbúravanie toxínov), výskytu alergénov ako lepok v pive, chemikálie vo víne, a vplyv alkoholu na krvný cukor.

Ak nie ste zvyknutý jesť surovú kyslú kapustu, a dáte si priveľa, reakcie sú určite známe! Čo sa vtedy v našich črevách deje, je pravdepodobne „bojové“ pole a bitka medzi črevnou flórou o to, kto zaberie väčšie miesto! Ak chcete skúsiť vylepšiť črevnú flóru probiotikami (či už z kapusty, kefíru alebo z tabletiek), treba začať veľmi pomaly (napríklad aj malou lyžičkou kapustovej šťavy) a postupne pridávať. Pri prudkom a násilnom odumieraní patogénnych baktérií a kvasiniek sa totiž uvoľňujú toxíny a tie dokážu spôsobiť nadúvanie a nepríjemný zápach. Toto sa po čase vytratí, postupne ako naša črevná flóra začne nadobúdať zdravé zloženie.

3. Huby a plesne ??

Huby sú ďalšia vec objavujúca sa na Internete ako zakázaná potravina, samozrejme často bez vysvetlenia. Pre mňa je jediným opodstatneným dôvodom len to, že počas dlhšieho skladovania v obchodoch alebo aj doma, možu byť zdrojom plesní, na ktoré pacient s kandidózou môže negatívne reagovať.

Z tohto dôvodu by som do zoznamu „zakázaných“ potravín radšej pridala staré orechy – najmä tie dovážané zďaleka, kde sa plesne častou dajú identifikovať aj chuťou, pokiaľ sú nepražené. Opražené a osolené oriešky túto pachuť nemávajú, ale to ešte neznamená, že neboli napadnuté plesňou. Neviem, či praženie pomáha pleseň zneutralizovať. Ak niekto naozaj chce, podľa môjho názoru je lepšie konzumovať oriešky pražené, aj keď toto ide proti odporúčaniam iných výživových expertov. Opať, je to individuálne a určite je veľa takých ľudí, ktorým by som solené pražené oriešky nikdy neodporučila ako súčasť jedálnička.

Pravé huby, ich vyššie formy – ako aj tie obyčajné biele "pizzové"  - obsahujú neuveriteľne zaujímavé typy komplexných sacharidov, ktoré majú silné pozitívne účinky na imunitu. Určite ste počuli o beta-glukánoch, čo sú len jedny z ich aktívnych látok. My vlastne o nich veľa ešte nevieme, ale použitie húb, ako hlivy, reishi, maitake, shitake, či ruská chaga bolo okjaživa spájané s liečením stavov problematickej imunity. Navyše obsahujú veľa minerálov a sú aj výborné chuťovo. Takže ja dávam hubám určite zelenú.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára