Nádcha, kýchanie
Svrbenie, koprivka
Opuchy, červenanie kože
Migréna, bolesť hlavy
Nízky tlak, závrate
Nepokoj a nespavosť
Stavy paniky, búšenie srdca
Pálenie záhy, kyselina, reflux
Tráviace problémy, IBS
Problémový menzes
Pocity horúčavy
Kĺbové problémy, nepokojné nohy
1. Imunitná (receptory H1 a H2)
Histamín hrá úlohu všade tam, kde je riziko poškodenia a vniknutia cudzej
látky, a kde treba vyvolať rýchlu imunitnú akciu (sliznice, cievy,
pokožka). Rozširuje napríklad kapiláry, čím spôsobuje prudký pokles tlaku. Narastá aj
pri menzese v maternici. V dýchacej sústave vyvoláva hlienovitosť,
kýchanie, kašeľ a astmu. Na pokožke sa prejavuje vznikom koprivky,
svrbenia, sčervenania, zápalu. V iných tkanivách, napr. v kĺboch, sa
prejaví zápalom a bolesťou.
2. Nervová funkcia
V
nervovej sústave sú dôležité receptory H3, cez ktoré sa nepriamo
reguluje blokovanie a uvoľňovanie dopamínu, serotonínu, melatonínu,
adrenalínu a noradrenalínu. Tieto vplývajú na cirkadiálny rytmus
(spánok), srdcovú činnosť (krvný tlak a tep), teplotu tela, hlad a smäd, ale aj učenie,
sústredenosť a pamäť. Pri nadmernom uvoľňovaní histamínu je ťažšie sa
sústrediť, obsedieť alebo dostatočne relaxovať či zaspať. H3 receptory
hrajú úlohu aj pri rozvoji chorôb ako Alzheimerovej a Parkinsonovej,
schizofrénie, či neurologických bolestí.
3. Tráviaca
funkcia
Histamín je dôležitý ako stimulant tvorby žalúdočnej kyseliny (receptor H2) a pri kontrole apetítu (H3). Bez histamínu by nevzniklo dosť tráviacich štiav, ale ak je ho veľa, môže spôsobiť zápal, pálenie, kŕče, vlčí hlad a dokonca vredy. Tu sa aktivuje receptor H2. Staršie lieky “proti kyseline” sú H2-blokátory. Názov antihistamín sa vyhradzuje predovšetkým pre H1-blokátory používané pri alergiách, ktoré na žalúdok nemajú vplyv.
Histamín je teda životu dôležitá látka, ktorej by sme sa nemali obávať a snažiť sa jej za každú cenu zbaviť. Aj nevinné "antihistamíny", ktoré sa dajú kúpiť bez predpisu, budú mať pri dlhšom užívaní nejaké vedľajšie účinky. Oveľa lepšia ceste vedie cez kontrolu stavu nášho denného "histamínového vedra".
Preto prítomnosť špecifických protilátok IgG namierených proti potravinovým alergénom odráža prirodzené obranné reakcie tela na alergény prenikajúce v dôsledku poškodenia epitelovej bariéry.IgG reakcia na potravinové sa pravdepodobne vyvíja sa sekundárne (k poškodeniu bariéry) a takisto je spájaná s odstraňovaním potravinových antigénov z tela, ktoré náhodne prenikli cez túto bariéru. Pričom selektívnosť reakcie na určité potravinové alergény môže pochádzať z typu a množstva prenikajúceho alergénu a jeho odolnosti voči tráveniu.
Dnes je jedným z najmodernejších testov komplexný test rôznych imunitných reakcií Dietary Antigen P88 od spoločnosti Precision Point Diagnostics. Keďže testuje nielen IgG, ale aj IgG4 a IgE, dokáže identifikovať aj priame aj nepriame potravinové alergie.
Je určený pre pacientov s chronickým ochorením, kde priame potravinové alergie (sprostredkované IgE) môžu viesť k žihľavke, anafylaxii alebo tráviacim problémom, zatiaľ čo oneskorená citlivosť na potraviny (IgG a IgG4) sú spojené s problémami s dutinami, akné, nadúvaním, únavou, zápchou, autizmom, syndrómom dráždivého čreva a dokonca aj depresiou a inými mentálnymi stavmi. Identifikácia a eliminácia citlivosti na potraviny môže tiež pomôcť pri hojení črevnej priepustnosti, ktorá môže tieto stavy zhoršovať alebo vyvolávať.
Vysoké hladiny inak ochranného IgG4 zase môžu poukázať na zvýšenú iritáciu tkanív inú, ako alergiu, napríklad eozinofilovú esofagitídu, autoimunitné stavy ako Hashimoto a niektoré typy neplodnosti.
Tu je príklad komplexných výsledkov. Test obsahuje výsledky IgE, celkového IgG a IgG4 a tiež vyhľadá imunitné komplexy ako doplnkové markery C3D alebo C1q.
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0090/3403/9353/files/Sample_Report_PD001_Allergy88_PPD.pdf?v=1612523634