pondelok 28. novembra 2011

ZAPEČENÁ ZELENINKA č.2 foto postup


Ingrediencie - v pohári je tuk: olivový alebo kokosový alebo ghee (čisté maslo),
na lyžičke je soľ a mleté korenie.

Najskôr nákrájať cibuľu a ružičkový kel, aby sa stihli aktivovať ochranné enzýmy.



Zapiecť vo vyhriatej rúre asi 20 minút, alebo kým budú aj väčšie kúsky mäkšie.

Zatiaľ opiecť huby na masle...

... a pripraviť čerstvý šalát.

Ak je súčasťou šalátu aromatickejšia rukola alebo výrazné bylinky (napr petržlen), je lepšie podávať zmiešané spolu. Dochutiť môžete sójovou omáčkou, jogurtom, kyslou smotanou ...

štvrtok 24. novembra 2011

Kombinácia zeleniny a ovocia ?


Priznám sa pokorne, že túto tematiku som osobitne neštudovala, keďže naša naturopatická medicínska škola v ich kombinovaní nevidela žiadny veľký problém. Problém bol však v tom, že málokto konzumoval odporúčané množstvá. 

Kombinovať sa neodporúča snáď len drobné ovocie (ríbezle, čučoriedky, maliny ...) a melón, lebo tieto sa trávia veľmi rapídne a pri akýchkoľvek prekážkach v tráviacom trakte (iné, pomaly tráviace sa jedlá) začnú kvasiť.

Po prvé, ja vlastne ani neviem, čo presne patrí pod termín „zelenina“. Klasicky, všetko sladké na chuť je ovocie (=fruit=plod) a tie ostané nesladké, vyšľachtené rastliny nazývame zeleninou a zvyšok sú bylinky (pre úplnosť vyšľachtené trávy sú obilniny a mladé strukoviny ako zelená fazuľka a hrášok sú ešte asi zeleninou ?).

Ale z botanického hľadiska, plodom je napríklad aj taká uhorka, cuketa a tekvica (veľmi blízka sladkému melónu, ktoré už asi vnímame ako ovocie..), paradajka, paprika, proste všetko, čo nesie v sebe semená. Zaujímavý je aj taký pohľad, že pri konzumácii ovocia rastlinu nezničíme, tak ako sa to deje pri konzumácii zeleniny.

K zelenine patria ale aj hľuzy a korene, ako mrkva, petržlen, zemiak, kvaka, reďkovka, cvikla... Tieto sa líšia najmä tým, že obsahujú veľa škrobu.

Takže neviem, prečo by kombinácia mrkva, cvikla, kapusta (zeleniny) mala byť lepšia ako trebárs cvikla a pomaranč alebo také mango, špenát a uhorka.
A prečo sa ako výnimka tohoto pravidla často uvádza jablkovo-mrkvový džús?

Určite o tom niekto napísal celú knihu (dajte mi vedieť ak viete..). Ale pozrime sa na to z praktického hľadiska. Málokto z nás konzumuje dostatok čerstvej zeleniny a ovocia (zemiaky sa sem nerátajú) .
WHO (Svetová zdravotná organizácia) odporúča 7 porcií zeleniny denne pre ženy, 9 porcií pre mužov a 5 porcií pre deti, ako množstvo potrebné na prevenciu civilizačných chorôb...
Prečo si to teda komplikovať. Ak už prijímate tieto odporúčané množstvá, vtedy je tento spôsob rozmýšľania asi na mieste. Pri konzumácii 3 kíl ovocia a zeleniny denne, je prirodzené si to trochu rozdeliť a nerobiť divoké kombinácie.

Ak niekto zje denne 2 jablká a odmieta zeleninu s tým, že sa nemá kombinovať, je to buď číra výhovorka, alebo tráviaci systém takéhoto človeka sa „odučil“ tráviť vlákninu po rokoch zostavených z jedál ako pizza, chlieb či mäso, a musí začať pomaly.

Viete, koľko porcií ovocia a zeleniny za deň zjete vy?

Porcia = približne 80g až 100g, alebo čo sa zmestí kopcovito do vašej dlane
Porcia surovej listovej zeleniny = čo sa zmestí kopcovito do dvoch spojených dlaní



nedeľa 20. novembra 2011

Sú "sacharidy" ozaj tak zlé?

(Update 13.12.2016)


Dobré "sacharidy" - príklad jedného dňa


Do úvodzoviek dávam to slovo preto, lebo nerada nazývam jedlo podľa obsahu MAKROživín. Je to nepresné, zavádzajúce až úplne nesprávne...

Ovocie a zelenina obsahujú AJ sacharidy (vláknina, polysacharidy, cukry), ALE NIE SÚ TO "LEN SACHARIDY". Obsahujú antioxidačné látky a pigmenty naviazané na polysacharidy, vitamíny, minerály, vlákninu rozpustnú i nerozpustnú, a dokonca aj bielkoviny a poniektoré i tuky, dokonca v dobrom omega 3/6 pomere.
Ovocie nie je to isté ako biely či ani hnedý cukor. Dívajte sa hlavne na MIKROživiny, nielen MAKROživiny.


Pre koho sa hodí takýto "sacharidový" deň?

Hodí sa najmä pre tých, čo im v ARL teste vyšiel "pomalý oxidačný typ"...

Hodí sa pre všetkých napríklad v období pôstnom...

Hodí sa deň, alebo aj dva, po mäsových hodoch...

Ak vám prirodzene od malička "netrávi" dobre tuky...

Ak ste boli dlho na "mäsovom tukovom Paleo", a cítite, že to už nie je úplne ono...

Ak riešite akúkoľvek zápalovú chorobu...

Ak potrebujete detoxikovať... napr. jahody sú skvelé na ťažké kovy ako ortuť.



raňajky

desiata

obed

olovrant


večera 






piatok 18. novembra 2011

PROTEíNOVý GOJI NÁPOJ


  • 1/2 pohára sušených Goji (kustovnice), namočiť v pohári vody kým nezmäknú
  • 2 banány
  • asi 1 pohár čerstvej pomarančovej šťavy
  • 2 lyžice proteínového prášku
  • ľad, ak chcete
Všetko zmixovať a upraviť konzistenciu pomarančovou šťavou.




PROTEÍNOVÉ DOPLNKY - POZNÁMKA

Neodporúčam tie zo sóje a izoláty (isolates).
Kvalitnejšie sú z bio-srvátky, bio-ryže alebo hrachu a hľadajte koncentráty - CONCENTRATES namiesto ISOLATES.
Ich cena je síce niekedy aj dvojnásobná, ale pri pravidelnom užívaní a hlavne keď je to zo zdravotných dôvodov je dôležitá kvalita!

Zdroj informácii v EN napríklad tu
http://www.veganbodybuilding.com/?page=getting_started

POZNÁMKA K POZNÁMKE

A ozaj, tí čo konzumujú dostatok kalórií, napríklad  aj špecificky len v podobe ovocia, majú proteínu dostatok aj bez práškov, a pritom sú mnohí z nich aktívnymi športovcami. Nájdete ich napríklad tu
http://foodnsport.com/blog/diet.php




streda 9. novembra 2011

ZELENINOVÁ VEČERA recepty







Zapečená zeleninka so šalátom (a rybou alebo fazuľkou alebo vajíčkom)

Potrebujete (na 2 osoby) POZNÁMKA- V ZIME JE TOTO MNOŽSTVO PRIBLIŽNE LEN PRE JEDNU OSOBU!

-          3 kusy sladkých koreňov, najlepšie
o       veľký PAŠTRNÁK
o       veľká MRKVA alebo dve
o       menší SLADKÝ ZEMIAK
-          Strednú až veľkú CUKETU (alebo nadrobno nakrájanú tekvicu či podobné)
-          CIBUĽU najlepšie veľkú červenú, nakrájanú nahrubo
-          Väčšiu porciu kapustovitých, napríklad 6 hlávok RUŽIČKOVÉHO KELU alebo BROKOLICU alebo KAPUSTU (aj kyslú)

Variácie : pridať sa môže takmer čokoľvek: CVIKLA, PARADAJKY, PAPRIKA, MLADÁ CIBUĽKA... ako je na fotografii.

   Potom
-          3-4 lyžice oleja
-          Čierne korenie podľa chuti
-          Soľ alebo bylinková soľ alebo sójová omáčka podľa chuti

Nakrájať na rôzne tvary podľa nálady. Paštrnák najlepšie na obdĺžnikové plátky, mrkvu na kocky alebo rezance atď... brokolicu nadrobno.

Toto všetko dokopy zmiešať a dať mierne ale do mäkka zapiecť do rúry.

Pred vložením do rúry sa môžu pridať dopredu pripravené (naklíčené a uvarené, alebo občas aj z konzervy, dobre opláchnuté) fazule, cícer alebo šošovica.

Ak chcete mäso, pridajte napr. predvarenú kuracinu, alebo marinovaného lososa či inú rybu. Ak máte uvarené vajíčka, aj s nimi je to dobré! (tie ale pridať až na tanieri)

Marináda na rybu napríklad:

-          2 lyžice oleja, 2 lyžice šťavy z citróna, pol lyžičky papriky, pol lyžičky čierneho korenia, 2 roztlačené strúčiky cesnaku, sójová omáčka
-          Rybu pokrájať na kocky a nechať marinovať aspoň polhodinu

Zapekanú zeleninu podávať s jednoduchým ČERSTVÝM  ZELENÝM ŠALÁTOM:

-          uhorky
-          rukolu a iné šalátové listy
-          špenát 
-          divé listy ako púpava, medvedí cesnak (na jar)
-          mladá cibuľka (ak je)
-          iné podľa chladničky / záhrady
-          pokvapkať olejom, trochou soli, citrónom a premiešať