nedeľa 18. novembra 2018

Plesne, mykotoxíny, káva a naše zdravie (naozaj sa vás to netýka?)



Dave Asprey sa preslávil tým, že na svet priviedol Bulletproof kávu. Čím je táto káva tak výnimočná a prečo vlastne vznikla?

Začalo sa to všetko kvôli plesniam. Dave zistil, ako príšerne naňho plesne pôsobia a aké prekvapivé vyliečenie nastalo, keď sa im začal cielene vyhýbať. Na úvod nič cool…

On však poňal tento problém ako výzvu hodnú softvérového inžiniera. Stal sa z neho doslova odborník na plesne a dnes je jedným z tých popularizátorov, ktorý pomohol a stále pomáha, priblížiť túto zanedbávanú tému širokej verejnosti.

Súčasťou jeho cesty za zdravím bolo aj hľadanie kávy, ktorá nebude “plesnivá”, teda kontaminovaná mykotoxínmi. Mykotoxíny sú látky vylučované plesňami, ale aj zvyšky už “nežijúcich” čiastočiek plesní, ktoré sú veľakrát nebezpečnejšie. Napríklad aj tým, že ich nevieme zničiť varením či pražením! Takisto ich nevieme otestovať kultiváciou, čiže pri bežnom testovaní zostávajú ignorované.

Temer každý z nás obľubuje tento horkastý voňavý nápoj, ale málokto vie, že mykotoxíny sú dnes v klasickej, teda veľkoprodukčnej káve horšie, ako jej obsah kofeínu. Dave Asprey zistil, že to nebola samotná káva, ba ani kofeín, ktorý mu robil zle. Až do tej miery, že roky kávu vôbec nepil. Boli to mykotoxíny.

Mykotoxíny, podobné tým v káve, sa ľahko dostávajú do tela aj vdychovaním, zo vzduchu. Ich zdroje sa teda vedia naakumulovať a “vedro tolerancie plesne” u každého raz pretečie. Vedia vyvolať autoimúnne ochorenia ako napr. Hashimotovu chorobu štítnej žľazy, ale špeciálne nepríjemné sú pri napadnutí mozgu a nadobličiek (red flag ?).

Keď som pri skúmaní problematiky ME/CFS (syndrómu chronickej únavy) a príčin vyhorenia narazila na poznatok, že plesne úzko súvisia s únavou, histamínovou intoleranciou a aj takými symptómami ako boľavé kĺby, vedela som, že som objavila ďalší extrémne dôležitý kúsok v puzzle zdravia.

Viete, že plesňová toxicita sa môže prejaviť aj problémom hľadania správnych slov pri komunikácii? Prípadne so zabúdaním, zlou sústredenosťou až stratou pamäte...

Plesne spúšťajú (okrem klasických respiračných problémov) aj kožné problémy ako psoriázu, ktorá je vo svojej podstate tiež autoimunitná. Môžu zhoršovať aj akné a dermatitídy, či koprivku súvisiacu s histamínom. Dokonca existuje aj podozrenie na rozvoj rakoviny, ako výsledku imunitných a zápalotvorných zmien v organizme, v kombinácii s oslabením schopnosti detoxikácie.

Žeby táto zmeska chorôb a ich pôvod v plesni dával nejaký zmysel? Na prvý pohľad to vyzerá ako ďalšia “alternatívna blbosť”, ktorú nielenže mnoho lekárov neuzná, ale ani alternatívne smery tomu nie vždy venujú pozornosť.

Pritom aj Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na to, aké sú plesne škodlivé, akurát to robí v takej stručnosti a všeobecnosti, že čitateľ si ledva uvedomí skutočnú závažnosť veci.

Netrvalo však ani rok hľadania, či skôr pozorovania, a našla som spoločného menovateľa a teda skutočný logický dôvod, prečo plesne vlastne zasahujú v takej šírke a rozmanitosti do nášho zdravia – a tým je CIRS.

CIRS = Chronic Inflammatory Response Syndrom

Kľúčovým slovom je tu RESPONSE – ODOZVA. Chronická odozva imunitného systému sa vždy začne zápalovou kaskádou, ktorú vie spustiť aj biotoxín. Biotoxín vdýchnutý, zjedený, či vypitý. Kávičku s croissantom v zarosenej kaviarni, či vínko v pivnici? Pre CIRS organizmus je to pohroma. Bohužiaľ biotoxín, alebo jednoducho JED, ktorým je aj plesňový mykotoxín, môžeme nevedomky prijímať potroške každý jeden deň.

Ak patríme k asi 25% ľudí, ktorí majú genetický sklon na slabé odbúravanie toxínov, stanú sa z nás skvelí kandidáti na CIRS. Čokoľvek, čo do tela prináša nejaký jed, biotoxín, bude prispievať k podlamovaniu zdravia zvýšenou akumuláciou a chronickým zápalom.

Mitochondrie sa vtedy prepnú z "energie-vyrábajúcej továrne" na "úsporný režim ohrozenia", čo sa prejaví zvýšenou únavou.

Aj keď sa CIRS nazýva chorobou z vystavenia plesniam (mould illness), pôvodná príčina tejto senzitizácie môže ležať niekde inde - oslabenie vírusom (ako EBV), baktériami (ako Borrelia), alebo výfukovými plynmi, či inak jedovatým vzduchom.

V každom prípade, je to reálna vec, ktorú dnes dokonca možno testovať.

Aj preto, že sa ma to týka osobne, chcem vysloviť vďaku našej slovenskej značke Powerlogy, za prínos kvalitnej kávy na trh, po vzore Aspreyovej Bulletproof – teda s prísnymi testami čistoty na mykotoxíny a pesticídy, v skutočnej BIO kvalite.

Keďže sama som PowerCoffee nemohla po minulé roky riadne odskúšať, kvôli neznášanlivosti kofeínu, posledných 6 mesicov som to dobehla vypitím dvoch kíl BIO DECAF verzie.  Samozrejme, už v prostredí bez ďalších mykotoxínov - teda s nasadeným odvlhčovačom a filtrami vzduchu (už viete, čo majú tie úvodné obrázky spoločné?).

Výsledok bol výnimočný. Káva Decaf Powerlogy je na základe mojej skúsenosti vhodná aj pre tých, ktorí majú nielen problém s kofeínom, ale aj reakcie na lepok, mlieko, HIT... a CIRS?

Ak ste sa dostali do bodu, kde máte pocit, že ste naozaj “urobili všetko” a zdravíčko stále neposlúcha, skúste zaostriť pozornosť na plesne. V tejto fáze nepotrebujete ani žiadne testy...


Týka sa vás problém CIRS a mykotoxínov?

/Bodovanie - pri vyznačených otázkach použi skóre pre FLEXI klientsky dotazník (časť Toxický profil)/

Mali ste po minulé roky prejavy slabšej imunity (infekcie, chrípky, nádchy)? Zhoršili sa pri zmene prostredia?

Je bežná vlhkosť vzduchu u vás doma či v práci nad 65-70%? 1 bod

Mali ste niekedy doma, či v práci alebo škole, problém prasknutého potrubia, kondenzáciu vody, zatečený strop, alebo plesne v rohoch?   1 bod

Máte na dome či garáži plochú strechu?

Máte doma či v práci miestnosti bez okien, ako šatníky, vstavané skrine, či iné úložné priestory?

Rosia sa vám okná?  1 bod

Cítiť u vás stuchlinu, prípadne vlastníte veci po niekom, ktoré majú taký pach? 0.5 bodu

Nakupujete aj v second-handoch alebo máte doma knihy či iné veci z antikvariátov, prípadne z nejakých starých neobývaných budov? 0.5 bodu

Máte v blízkosti domu kontajner so smeťami, kompost, prípadne žijete na farme?

Mávate "sennú" nádchu a upchaté dutiny aj mimo sezóny alebo “alergie na prach”?

Bývate vo veľkomeste, alebo aj na vidieku blízko prašnej cesty?

Mávate histamínovú intoleranciu, červené oči, koprivku, akné, psoriázu, dermatitídy, alebo alergie na roztoče?


Máte testované, alebo len odpozorované, reakcie na obilniny (napr. lepok) alebo mliečne výrobky (kazeín)?

Čo sa hovorí o mliečnych výrobkoch a hlienovitosti, a čo zvykne byť napádané lekármi ako “úplný nezmysel”, s týmto podľa všetkého tiež súvisí. Plesne sú potenciálne krížovo-reaktívne s bielkovinami v lepku a teda aj s bielkovinou kazeínu. Upchatie dutín od plesní je najbežnejším symptómom. Nepodceňujte to. Najmä ak si dávate pozor na "histamínové vedro" v stravovaní,  nejedávate mliečne výrobky, lepok, či individuálne zistené potravinové alergény, ale stále máte epizódy plných dutín, alebo kýchania.

Nezabúdajte, že plesne dobre rastú nielen na nesprávne skladovanom a spracovanom kávovom zrne, ale aj na väčšine obilnín. 

Kľúčovým zistením (pod vedením Aristo Vojdani) bolo, že kým obyčajná komerčná káva a jej instantné formy krížovo-reagovali s lepkom (nebezpečné u celiatikov), kvalitná zrnková bio-káva typu Bulletproof, či slovenskej Powerlogy, nemala tento problém!




Použité zdroje a ďalšie čítanie:

https://www.jillcarnahan.com/2018/03/06/is-there-mold-in-your-coffee-when-mycotoxins-matter/ a v ňom obsiahnuté referencie.

https://www.survivingmold.com/legal-resources/publications

https://www.survivingmold.com/docs/CIRS_Essay_on_the_Shoemaker_Protocol_Oct17_Louise_Carder.pdf

https://chriskresser.com/5-things-you-should-know-about-toxic-mold-illness

https://www.glutenfreesociety.org/is-coffee-safe-on-a-gluten-free-diet/


pondelok 18. júna 2018

Ako brať doplnkové železo bez vedľajších účinkov?


picture source: woman.thenest.com



Vyšiel vám v testoch feritín pod 20 mcg/l?

Beriete doplnkové železo kvôli anémii z nedostatku železa, alebo ako prevenciu?

Beriete multivitamíny (v mnohých býva vysoký obsah železa)?

Feritín nie je bežný lekársky test, ale pre mojich klientov to už nie je neznámy pojem. Dáva skvelú preventatívnu informáciu o zásobách železa ešte predtým, ako hrozí anémia, či iná choroba. Upozorní aj na to, ak nastáva príliš vysoká akumulácia železa v tele. Nízky feritín je rizikovým faktorom oslabenej štítnej žľazy, únavového syndrómu a vzniku anémie v prípade náhleho silnejšieho krvácania.

Pomerne malá, ale šikovná vedecká štúdia (na 54 ženách), ktoré mali NÍZKY FERITÍN BEZ ANÉMIE ukázala, ako by sme mali brať doplnkové železo tak, aby z neho bol väčší úžitok. Čiže aby nastalo lepšie vstrebávanie a menej vedľajších účinkov (zápcha, nevoľnosť).

Pripomínam, že za zápchu sa ráta stav, keď nemáme denne stolicu ASPOŇ raz a ideálne viackrát, najmä ak konzumujeme dostatok celostnej stravy a nielen prázdne kalórie.

Príčinou vedľajších účinkov je hlavne to, že železo sa dokáže vstrebať len s účinnosťou 2-13% (brané s jedlom) a 5-28% (nalačno). Zvyšok, čiže niekedy až celých 98%, sa nesie črevami von, počas čoho môže narobiť šarapatu – má na sliznicu čriev zápalotvorné pôsobenie a ovplyvňuje zloženie mikrobiómu.

Ak vezmeme ráno doplnok železa, ako reakcia na jeho náhlu prítomnosť v tele sa zvýši výroba hepcidínu. Tento hormón potom spôsobí, že v ten deň až po dobu asi 24 hodín, sa bude železo vstrebávať ešte o niečo horšie. Najsilnejší efekt sa nameral až pri dávkach nad 60mg železa.

Čiže namiesto denného brania doplnku železa bude účinnejšie zobrať ďalšiu dávku až po 48 a viac hodinách, čiže len každý druhý deň.


Príklad:

Ak máte vo svojom Doplnkovom pláne železo napr. v podobe Easy Iron ( 1-3 x 20mg Fe denne), alebo ho obsahuje nejaký multi-prípravok (napr. Hair and Nail Complex), vezmite naraz svoju zvyčajnú dvojdňovú dávku v jeden deň a dajte ďalší deň pauzu.

Nezabudnite aj na to, že vstrebávnie železa (i iných minerálov) sa zhoršuje aj pri konzumácii kávy, tmavej čokolády, mliečnych výrobkov, doplnkov vápnika, vajíčok a celozrnných obilnín. Naopak, so vstrebávaním železa nám pomôže prítomnosť vitamínu C, glukózy, alkoholu či mäsa v žalúdku. Čiže ideálny čas na branie doplnkov s vyšším obsahom železa je napr. pri večeri, s malým pohárikom vína alebo piva a s ovocím ako kivi, ktoré nám zároveň pomôže s trávením mäsa. Okrem vysokého obsahu vit. C má kivi totiž aj veľmi účinný bielkoviny-tráviaci enzým, actinidin.




ZDROJE:

http://www.bloodjournal.org/content/126/17/1981.long?sso-checked=true&dm_i=VON,40N5F,4E8HDE,EITWU,1

https://www.counselheal.com/articles/6726/20130916/kiwi-compound-breaks-down-proteins-quicker-digestive-enzymes.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11505030

 

štvrtok 26. apríla 2018

Brezová peľová sezóna a histamínová intolerancia


Summer Birch Above Loch Leothaid by James Hawkins of Rhue, Scotland


Pre jarných alergikov táto krásna maľba asi hovorí za všetko. V jarnom období je typické, že sa mnohým citlivejším ľuďom pohorší zdravie... a niekedy býva ťažké odhadnúť, čo to spôsobilo. Tých dôvodov býva viac (napríklad pokles vitamínu D), ale tento blog je o zvýšení celkového histamínu kvôli peľu v ovzduší.
 
Peľ a prach v ovzduší spôsobujú v tele preplnenie "histamínového vedra", najmä ak je hladina histamínu už blízko pri okraji pomysleného vedra... Zvýšený histamín v tele sa vie prejaviť rôzne a nejde vždy len o upchaté dutiny, svrbenie očí a citlivé sliznice dýchacej sústavy. Citlivejšími sa môžu stať aj sliznice žalúdka.
  
Zvýšený histamín sa prejavuje aj tým, že vyvoláva pálenie záhy, “kyselinu” alebo gastritídu (zápal steny žalúdka). Ak mávate na jar sennú nádchu a zároveň sa objavia tráviace problémy, toto može byť ich príčinou. V období zvýšeného obsahu brezového peľu vo vzduchu (breza a príbuzné stromy ako lieska, brest, hrab, jelša a kvitne aj vŕba) sa môžu objaviť či zhoršiť aj dočasné "krížové" alergické reakcie na niektoré potraviny. 

Tieto potraviny môžu byť problémové najmä pre tých, ktorí na peľ brezy viditeľne reagujú sennou nádchou:
 
mrkva, zeler
kivi, jablko, hruška, čerešňa
curry mix korenia
paradajka

Niekedy "krížovo" reaguje aj:
sója
banán, mango, granátové jablko
rôzne druhy orechov
korenie papriky, koriandru, rímskej rasce, anízu
obilniny a trávové semeno
latex


Ak máte na jar skôr problém s trávením ako s dýchaním, skúste načas vysadiť vysoko-histamínové jedlá:

fermentované potraviny (kyslá kapusta, vyzreté tvrdé syry, ocot, pivo, víno...)
údeniny (klobásy, salámy...)
konzervované potraviny
všetko s glutamátom (E621 až E627, E631, E635)
staršie a viackrát ohrievané potraviny
sušené ovocie
prezreté ovocie
čokoláda
orechy


Histamínová reakcia podobná alergii môže nastať u kohokoľvek. Deje sa to napríklad aj v období zvýšeného stresu, alebo pri deficite niektorých vitamínov, či počas menopauzy, keď sa menia hormóny. A to aj u ľudí, ktorí inak s histamínom nikdy problém nemali.

Čo znižuje histamín? 

Jednou z látok, ktorá v tele znižuje histamín, je enzým DAO (diaminooxidáza). Ak máme na sliznici čreva zápal a narušenú črevnú mikrobiotu, vyrobíme menej enzýmu DAO. Podobne je DAO enzým blokovaný aj pri konzumácii stimulantov (energetické drinky, čierny a zelený čaj, alkohol) .

Druhou látkou je enzým HNMT (histamín-N-metyltransferáza), ktorý neutralizuje histamín pridaním metylovej skupiny. Okrem pečene sa HNMT nachádza i v obličkách a v epiteli pľúcnej priedušnice a v prieduškách. Ak máme v génoch HNMT a DAO polymorfizmus (niečo ako menej vážnu mutáciu), tieto enzýmy môžu byť pomalšie, histamín sa ľahšie nahromadí a to vyvolá problém. 
 

Na druhej strane, aj pri skvelej genetike si môžeme zablokovať výrobu oboch enzýmov.
Na výrobu HNMT a DAO potrebujeme dostatok kofaktorov (minerálov, vitamínov) a zdravú črevnú mikrobiotu. Na výrobu DAO potrebujeme vitamín B6 a C v dostatočných množstvách, zinok, meď a dokonca na enzým vplýva aj zdravý balanc estrogénu a progesterónu. Na výrobu HNMT potrebujeme mať dobrú hladinu DAO, zdravú mikroflóru, zdravé hladiny hormónov a fungujúci proces metylácie a dostatkom metylových skupín. V procese rozkladu histamínu hrá úlohu aj enzým MAO (monoamínoxidáza) a tento býva závislý na dostatku vitamínu B2 a železa a veľmi mu vadí dym, fajčenie, potraviny s vysokým tyramínom a niektoré lieky.

Ako zistiť, ako sú na tom moje hormóny

Histamín sa niekedy nahromadí bez ohľadu na to, či sme vystavení alergénom. Toto sa nazýva INTOLERANCIA. Intolerancia znamená, že ide o netolerovanie látky na základe inom, ako imunitnom. Podobne, ako netolerovanie laktózy vzniká kvôli deficitu enzýmu (laktázy). Histamínová intolerancia teda nie je alergia (aj keď s ňou má niečo spoločného). Aj ak nejde o pravú alergiu, naplnenie histamínového vedra vie taký stav zhoršiť.
 




A čo prevencia?

Áno, ale ideálne aspoň mesiac PRED peľovou sezónou.

- kombinácia terapeutických dávok Vitamín-C komplexu, kvercetínu, bromelaínu, horčíka, vitamínu D, esenciálnych protizápalových omega olejov

- doplnenie iných deficitov vitamínov a minerálov

- protizápalová strava

- nízko-histamínová strava

- balanc krvnej glukózy (nízkoglykemická strava, najmä ak riešime hormonálne vyvolaný zvýšený histamín)

V praxi to znamená napríklad znížiť v tomto období vysokohistamínové jedlá, ako (inak zdravej) kyslej kapusty a iných fermentovaných alebo dlho skladovaných potravín (vína, piva, čokolády, konzerv, sardiniek a pod., vyhýbať sa cukru a vysoko-sacharidovej strave, pridať dobré tuky.

  
Možno aj preto sa historicky vytvorila tradícia dlhého jarného pôstu… V januári bolo zvykom jedávať viac mäsa a syrov, vrátane dobre odležaných a zaúdených (veľmi vysoký obsah histamínu!). Na jar začali ľudia pozorovať, že tieto potraviny nie sú najvhodnejšie, priam spôsobujú problémy s trávením alebo divné choroby, vyrážky a iné symptómy.  Mohlo to súvisieť práve s peľmi vo vzduchu - a breza, vŕba či jelša kvitnú približne pred sviatkami Veľkej noci. Je zaujímavé, že práve národy, kde tých briez rastie viac a kde býva menej dažďa (smer východ, Ukrajina a pod.), si zachovali tieto tradície pôstov najprísnejšie až dodnes.


ZDROJE

Allergopharma Cross-Reactive Allergens 7 Allerneg Calendar Patient Guide
https://www.mthfrsupport.com.au/hnmt-cofactors-and-inhibitors/