utorok 21. novembra 2017

Ako obnoviť črevnú mikrobiotu po antibiotikách Part 2 - Dr. Tom O'Bryan



ZHRNUTIE – HLAVNÉ BODY 

  • Antibiotiká (ďalej ATB) sú potrebné, majú tu svoje miesto a zachraňujú životy
  • ATB sú zlé vtedy, ak sa vezme nesprávny druh, alebo sa berú často, bez riešenia podstaty problému
  • Ak potrebujete, alebo sa rozhodnete vziať ATB, doberte celú dávku, aby sa dodatočne umŕtvili i tie najsilnejšie kmene (väčšinou „zlých“ a odolných) baktérií.
  • Ak vezmete ATB len prvé 2-3 dni, vybijete všetky slabšie, dobré aj zlé baktérie, ale tie najhoršie a najodolnejšie (tzv. oportunistické), tie môžu prežiť. Prípadne kvôli prežitiu zmutujú. Vzniká tak priestor na rozmnoženie antibiotikám-odolných (rezistentných) druhov baktérií.

PROBIOTIKÁ

Jeden, či dva druhy probiotických baktérií nestačia na obnovenie črevnej mikrobioty po braní ATB. Náš mikrobióm pozostáva z tisícov druhov rôznych mikróbov ale väčšina doplnkov poskytne maximálne 4-5 rôznych kmeňov. Preto je dôležité zjesť okrem týchto doplnkov aj nejaké probiotické potraviny ako kyslú kapustu  či šťavu z nej, alebo inú fermentovanú zeleninu či kefír  (video časť 1.)

Tom O‘Bryan odporúča:
VSL No3 poly-biotikum


CLA

CLA (Conjugated Linoleic Acid) je typ tuku, ktorý vzniká v zložitom fermentujúcom žalúdku hovädzieho dobytka (moja pozn. alebo aj oviec, kôz), ktoré sú kŕmené trávou na zelených pastvách. CLA prispieva k rozvoju prospešných baktériálnych kolónií, ktoré pomáhajú správne využívať cholesterol v tele a takisto spaľovať tuky, čo pomáha so znižovaním hmotnosti (pri nadváhe reálne strata asi pol kila mesačne). Je známe, že mäso zvierat chovaných trávou má niekoľkonásobne vyšší obsah CLA ako mäso zvierat chovaných obilninami.

Moja pozn.: Existujú i doplnky CLA, ale ich kvalita a typ synteticky vyrobeného tuku sú otázne. Lepšími zdrojmi sú kvalitné prirodzené živočíšne tuky, napríklad aj v podobe prepusteného masla (ghee) od zvierat chovaných na tráve.

BERBERÍN

Berberín je alkaloid žltej farby, známy najmä ako antimikrobiálna súčasť niektorých bylín (dráč, opuncia, goldenseal...), ale jeho pozoruhodnou vlastnosťou je aj podpora dobrých črevných baktérií, špeciálne tých, ktoré prispievajú k vyrovnaným hladinám krvného cukru.

VITAMÍN D

Prispieva k budovaniu silných kolónií dobrých bakterií rôznorodého druhu.  


Z 1. časti

PEKTÍN Z JABĹK

Restované alebo mierne opečené jablká (bio je oveľa lepšie), 2x denne aspoň po dobu jedného týždňa po kurze ATB a potom párkrát týždenne po dobu ďalšieho mesiaca.  Takto upravené jablká uvoľnia a sprístupnia viac pektínu, rozpustnej vlákniny, ktorá je potravou pre dobré baktérie.

SLEPAČÍ VÝVAR - kvôli kolagénu na výživu črevnej steny, ktorá bude antibiotikami narušená a pravdepodobne bude pretrvávať nadmerná priepustnosť a riziko problémov s tým spojené (autoimunita, alergie...).

KURKUMÍN - môže sa pridať do vývaru, silne protizápalový prostriedok

ZELENINA - poskytuje nerozpustnú vlákninu, z ktorej črevné baktérie vytvárajú BUTYRÁT (butyric acid), potrebný na obnovu buniek sliznice čreva. "Zlé" baktérie sa nerozmnožujú konzumáciou nerozpustnej vlákniny. 
Moja pozn. - vláknina sa stáva problematickou buď 1) ak sú baktériálne kolónie prerastené do miest, kde byť nemajú (ako pri SIBO), alebo 2) ak na ňu nie sme zvynutý a treba postupovať pomaly.


FERMENTY - kyslá kapusta, fermetované druhy zeleniny, kvas, kimchi, kefír a pod. Vždy po malých kúskoch!












pondelok 16. októbra 2017

Funkčná medicína s nadhľadom Jaroslava Dušeka





Možno ste už čítali moje články O funkčnej medicíneO lepku, O diétach, O epigenetike  zdali sa vám príliš odborné, nezáživné, ani ste to nedočítali? Alebo stále máte problém si urobiť názor o mikrovlnke (ešte že som nešla do wifi a mobilov!) či niekto z vašej rodiny to ešte nechápe, a potrebujete kus poposunúť... napríklad i v tak ožehavej téme akou sú vakcíny? Alebo sa proste chcete zabaviť inak než TV seriálom a vonku je už blbé počasie. V každom prípade sa pripravte, lebo toto video vyžaduje úsmev od ucha k uchu od začiatku do konca!

Enjoy!

utorok 19. septembra 2017

POWER TORTA na uvítanie




Keď som toto leto (ktoré už zdá sa definitívne končí), navštívíla moju rodinu na Slovensku, čakalo ma uvítacie prekvapenie.  Torta s použitím dobrôtok z Powerlogy, ktoré som im dala predtým poslať. Neskutočne chutná, nepečená a nebezpečná, bezlepková pochúťka. Ak chcete vedieť recept, nájdete ho na papame.sk

Tento rok sa snáď roztrhlo vrece s ponukou zákuskov raw/gluten-free/egg-free/dairy-free (po našom nepečené, bezlepkové, bez vajca a bez mlieka). Už ani netreba hľadať špeciálnu cukráreň, keďže skoro v každom väčšom (i menšom) meste sa niečo dá.  Takže sa priznám, že som sa nejako zvlášť na sladký "zdravý" zákusok netešila a skôr by som dala domáce slovenské strapačky so slaninou! O to viac ma nadchlo, ako sa táto domáca Power-torta vydarila a koľko som jej do seba dostala v priebehu 2 dní! Tí, čo raw koláče robia či aspoň jedávajú, vedia o čom hovorím... tá hustota makro i mikroživín proste urobí svoje... to  nie je nejaká nadýchaná bábovka!

Chuťe sa popisujú ťažko, ale skúste si predstaviť Pribináček zmiešaný s tiramisu a mandľovo-kakaovou zmrzlinou s čučoriedkami. Takže aspoň pár obrázkov na inšpiráciu, čo sa dá vyrobiť z čistých, zdravých a kvalitných surovín vyrobených (či aj nazbieraných) na Slovensku. 







Pekné, čo? :)
Ak si trúfate (ja nie :o) na recept, tak sem, ak chcete využiť čučoriedky (či teraz skôr už černice, brusnice) a s nimi lahodiace Powerlogy krémy inak, tak radšej sem.