Pôvodne som recept našla tu
http://varimepaleo.sk/makovy-kolac-bez-muky/
a oni ho zase našli tu
http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/2013/03/peceni-bez-moukymakovy-kolac.html
Oba v podstate vychádzajú zo základného povoleného bezmúkového pečiva GAPS diéty Natasi McBride - jeho sladký recept je na konci článku.
Dôležité je, že každý si tento recept môže upraviť podľa svojich potrieb a tu je moja verzia aj dôvody:
- Banán na spojenie a zvlhčenie "cesta" namiesto tuku (maslo, kokosové maslo, ghee, olivový olej) je vhodný najmä pre pomalých oxidatérov (to sa dá zistiť testom minerálov). Pre „pomalých spaľovačov“ je totiž množstvo tukov (mak, orechy, vajce) v tomto recepte viac než dosť.
- Dva banány namiesto jedného a trochu viac orechov a hrozienok, aby sme pokryli potreby klasickej veľkosti tortovej formy 26cm.
- Menej maku sme dali kvôli tomu, že sa nám zvyčajne nechce kupovať celý a mlieť čerstvý. Pomletý kúpený bol horký (asi len smola), preto som vymenila časť maku za kokos.
- Namiesto medu obyčajný cukor, ale lepšia verzia by bol kokosový cukor, Xylitol alebo nič. Je škoda znehodnotiť čerstvý med pečením. Med by sa mohol použiť nakoniec na poliatie koláču. Takisto, keď je med príliš aromatický, nemusí to koláču urobiť dobre.
- Množstvo cukru „pre hostí“ býva väčšie ako pre vlastné potreby – vy si upravte podľa toho, ako máte nastavené chuťové bunky - na konci článku je rýchla verziu receptu z GAPS diéty, úplne bez cukru, sladené len hrozienkami.
- Kokos sa dosýpa nakoniec podľa konzistencie, záleží aj od veľkosti banánov a vajec, aby hmota nebola príliš hustá alebo riedka.
- Vlašské orechy namiesto mandľovej múky, keďže je to domáca plodina a máme ju poruke častejšie ako mandle.
- Pohánková múka – nemusí byť, alebo sa môže nahradiť napr. ovsenou, amarantovou, ryžovou... je to len poistka, aby sa koláč nerozpadol.
- Vyšľahanie vaječného bielka osobitne a jeho pomalé vmiešanie do pripravenej masy pomôže objemu a ľahkosti koláča. Kvôli úspore času sa tento krok môže vynechať a pridať na čiastočné odľahčenie kúsok soli a sódy bikarbóny.
Tabuľka ukazuje, že takýto koláč nie je len obyčajným "dezertom" za obedom, je sám osebe tak bohatý ma minerály a bielkoviny, že celý dokonca prekračuje našu dennú potrebu týchto živín. Je preto vhodný aj ako samostatné jedlo, na raňajky, desiatu, alebo ako doplňujúci zdroj bielkovín za veľkým zeleninovým šalátom, či pečenou zeleninou.
MNOŽSTVO
|
ZLOŽKY
|
Ca
vápnik
|
Mg
horčík
|
Se
selén
|
Zn
zinok
|
Mn
mangán
|
Proteín
|
4 ks
|
Vajcia
|
100mg
|
20mg
|
61mcg
|
2mg
|
0
|
25,2g
|
2 ks
|
Banány
|
11mg
|
63mg
|
2,4mcg
|
0,4mg
|
0,6mg
|
2,6g
|
Orechy
|
98mg
|
158mg
|
4,9mcg
|
3,1mg
|
3,4mg
|
15,2g
|
|
Hrozienka
|
50mg
|
32mg
|
0,6mcg
|
0,2mg
|
0,3mg
|
3,1g
|
|
Mak
|
1450mg
|
350mg
|
14mcg
|
8,5mg
|
7,3mg
|
19,8g
|
|
3 PL (28g)
|
Cukor
|
0,3mg
|
0
|
0,2mcg
|
0
|
0
|
0
|
cca 2-3 PL
(28g)
|
(Pohánková
múka)
|
11,5mg
|
70mg
|
1,6mcg
|
0,9mg
|
0,6mg
|
3,5g
|
cca 20-30g
(28g)
|
Kokos
|
7,3mg
|
25mg
|
5,2mcg
|
0,6mg
|
0,8mg
|
1,9g
|
Na plech
|
Tuk:ghee/maslo
/kokos.olej |
- | - | - | - | - |
-
|
1/8 a 1/2 ML
|
Soľ a sóda
bikarbona |
||||||
SPOLU
|
1728
mg
|
718
mg
|
90
mcg
|
15,7
mg
|
13
mg
|
71,3
g
|
|
¼ KOLÁČA
|
432
|
180
|
22,5
|
4
|
3,25
|
17,8
|
Postup:
1. Zapneme rúru na 180C.
2. Okrúhlu tortovú formu (26cm) alebo veľkosťou podobnú formu vymastíme a vysypeme orechovou alebo pohánkovou múkou, či jemným strúhaným kokosom.
3. Orechy posekáme alebo rozomelieme na jemno.
4. Ak používame elektrický robot-sekáč, pridáme hrozienka, rozsekáme taktiež na jemno. Pridáme banán a potom žĺtka a mixujeme na konzistenciu kaše.
5. Ak máme orechy mleté na mlynčeku, hrozienka posekáme osobitne a banán rozmiešame s vajíčkami na jemnú hmotu (ak šľaháme sneh, tento krok robíme len so žĺtkami).
6. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý primiešame veľmi jemne k zmesi.
7. Nakoniec taktiež veľmi jemne primiešame mletý mak.
8. Vlejeme do formy a pečieme približne 25 minút.
1. Zapneme rúru na 180C.
2. Okrúhlu tortovú formu (26cm) alebo veľkosťou podobnú formu vymastíme a vysypeme orechovou alebo pohánkovou múkou, či jemným strúhaným kokosom.
3. Orechy posekáme alebo rozomelieme na jemno.
4. Ak používame elektrický robot-sekáč, pridáme hrozienka, rozsekáme taktiež na jemno. Pridáme banán a potom žĺtka a mixujeme na konzistenciu kaše.
5. Ak máme orechy mleté na mlynčeku, hrozienka posekáme osobitne a banán rozmiešame s vajíčkami na jemnú hmotu (ak šľaháme sneh, tento krok robíme len so žĺtkami).
6. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý primiešame veľmi jemne k zmesi.
7. Nakoniec taktiež veľmi jemne primiešame mletý mak.
8. Vlejeme do formy a pečieme približne 25 minút.
9. Koláč môžeme ozdobiť rozriedeným jahodovým džemom a mandarinkami.
Rýchla GAPS verzia - bezmúčny koláč (množstvo na 1 osobu)
- Zapneme rúru na 180C.
- Rozpustíme maslo, alebo iný tuk, asi 2 lyžice.
- V mažiariku rozltčieme 1/2 pohára vlašských orechov.
- Orechy zmiešame s jedným vajíčkom a rozpusteným tukom.
- Osladíme pridaním 1/3 pohára celých alebo posekaných hrozienok či iného sušeného ovocia.
- Pridáme štipku soli a 1/2 malej lyžičky sódy bikarbóny.
- Pridáme 1-2 veľké lyžice mletého maku.
- Dáme do vhodnej vymastenej nádoby a pečieme asi 15-20 minút.