nedeľa 9. júna 2013

Epigenetika a výživa


riseearth.com

Sme vychovávaní vo vedomí, že jedlo je predovšetkým nevyhnutným zdrojom energie a kalórií. Čiastočne chápeme úlohu vitamínov, minerálov a fytolátok, ktoré pomáhajú prevencii pred chorobami.

Avšak na rozdiel od našej generácie, staré civilizácie sa stavali k jedlu úplne inak. Potrava a jej prijímanie boli pre nich posvätné a uctievané. V piesňach a modlitbách sa odrážala viera, či intuitívny poznatok, že prijímaním potravy sa každý z nás stával súčasťou sveta navzájom prepojeného „sieťou života“.

Moderná epigenetika v podstate potvrdzuje túto tajuplnú informáciu a ukazuje, že naše gény sa vypínajú a zapínajú na základe chemickej informácie prijímanej denne v našej potrave. V tomto chápaní, jedlo nie je len palivom – je to predovšetkým prostriedok, ktorým sa do nášho tela dostávajú informácie z vonkajšieho sveta, v ktorom žijeme.

Doktorka medicíny Catherine Shanahan strávila 10 rokov štúdiom problému programovania génov potravinami. Zistila, že jedlo vie ovplyvniť neposlušné gény oveľa spoľahlivejšie ako akýkoľvek umelý zásah v podobe biotechnológie. Jednoducho povedané, cez prijímanie vhodnej stravy pre naše momentálne potreby zdravia, vieme ovplyvniť našu genetiku do takej miery, že je možné odstrániť v podstate každú chorobu. A ak toto urobíme zavčasu a naše genetické momentum bude dosť silné, posunieme nášmu budúcemu pokoleniu dar pevnejšieho zdravia a nekonečné možnosti rozvoja.

Epigenetika je definovaná ako „zdedené zmeny v genetickom vyjadrení, ktoré nastanú bez zmien v sekvencii pôvodnej DNK - čiže bez zmien našich génov“. Relatívne nedávno sa zistilo, že epigenetická modifikácia génov nastáva napríklad procesmi ako metylácia cytozínu (zložky DNK) a úpravou histónov (baliaceho materiálu DNK), chemickými reakciami ako metylácia, fosforylácia alebo acetylácia.

Príkladom dlhodobo skúmanej potravinovej zložky je kurkumín zo známej koreniny, s desiatkami vedecky overených zdravotných účinkov. Vo väčších koncentráciách dokonca pôsobí ako protirakovinový liek, ako zistili výskumníci z Texaskej Univerzity a je ukázané, že jeho pôsobenie skutočne prebieha cez epigenetické zmeny, teda moduláciu DNK. Pri pohľade na jeho molekulu vidíme, že obsahuje 2 metylové molekuly na fenolových kruhoch (polyfenol) a je preto možné, že práve táto štruktúra má významnú úlohu pri epigenetike. Užitočné metylové skupiny sa nachádzajú vo väčšom množstve aj vo forme betaínu (TMG) v potravinách ako cvikla, kustovnica, špenát, čerstvá zelenina, quinoa a aj pramenistá čistá voda!


Molekula kurkumínu s dvomi metylovými skupinami (CH3-)


Molekula betaínu s tromi metylovými skupinami


Je až prekvapujúco jednoduché, ako priamo a bezprostredne vedia jednoduché molekuly z potravy, vrátane obyčajných vitamínov a minerálov, svojou prítomnosťou zmeniť celkové vyjadrenie DNK. Ak natiahneme molekulu DNK z jednej našej bunky, dosiahne dĺžku až 2-3 metrov. Lenže z tejto dĺžky sú len 2% tým, čo nazývame gény, ktoré sú pevne dané a nemeniace sa. Gény sú teda našim hardvérom. Zvyšok, až 98% DNK, nazývali vedci po dlhé roky „junk“, teda odpad... Netušili, prečo týchto 98% máme “nevyužitých” a pripisovali to nejakému vývoju v minulosti. Toto bol však veľký omyl a dnes vieme, že práve táto časť je náš flexibilný softvér, ktorý sa vie zmeniť pod vplyvom vonkajších podnetov, akým je aj denná strava. Tieto zmeny softvéru sa nakoniec stanú permanentnými a dedičnými, pričom nenastáva zmena pôvodného genetického kódu. „Vyjadrenie“ DNK je teda našim softvérom a aktuálnym operačným systémom.

Ak jedlo a výživa dokáže zmeniť genetickú informáciu počas jednej generácie, táto skutočnosť by sa čoskoro mala dostať do povedomia väčšiny a byť súčasťou pokračujúcej drámy ľudskej evolúcie. Svoj genetický potenciál môžete začať meniť v túto minútu – ak ste sa dočítali až sem, asi ste začali tušiť, že naše gény nie sú, s výnimkou 2%, vpísané do kameňa a že každý z nás má obrovskú moc meniť, čo sme zdedili, k lepšiemu či horšiemu, a dokonca posunúť nové génové modifikácie budúcim generáciám.


Zdroje:

piatok 3. mája 2013

Vegánske orieškové pesto



Suroviny:

Pripravované množstvo závisí aj od veľkosti vášho sekáča – pri väčšom objeme misy by sa malé množstvá nedali dobre posekať. Nasledovné množstvá sa dali pohodlne spracovať v sekáčovej mise veľkej asi 1,5 l.


1 pohár (150ml) dopredu namočených kešu orieškov

1 kytica bazalky – asi 4 väčšie rastlinky aj so stonkami

2 strúčiky cesnaku

6 veľkých lyžíc panenského olivového oleja

Himalájska soľ a čerstvo pomleté čierne korenie podľa chuti


Postup:
  1. Kešu oriešky namočiť na pár hodín až pol dňa dopredu. Párkrát vymeniť vodu. Tento krok nielen zmäkčí hmotu orieškov, ale aj zneutralizuje látky, ktoré zabraňujú využitiu živín v dormantných (spiacich) semenách. 
  2. Bazalku opláchnuť a nechať odkvapkať. Pokrájať na kratšie kúsky, aby sa ľahšie zmixovala. 
  3. Cesnak nakrájať nadrobno a nechať 5 minút postáť na vzduchu na aktiváciu zdraviu-prospešných látok. 
  4. Všetko dať do sekáča a zmixovať. 
  5. Najlepšie jesť čerstvé, ale v chladničke vydrží pár dní zaliate vrstvou oleja a uzavreté v sklenenom pohári. 



Variácie:

Namiesto kešu sa môžu použiť aj píniové oriešky, vlašské orechy, mandle, Para orechy a pod. K bazalke môžete pridať aj iné bylinky - koriander, petržlen, pažítku... Niekto pridáva do pesta aj cibuľu.


Podávanie:

Namiesto klasických cestovín je pesto je výborné s napareným karfiolom. Môžete použiť celé malé kúsky karfiolu, alebo sa aj tento môže rozmixovať v sekáči od pesta a zmiešať dokopy (obrázok).

Namiesto cestovín môžete s pestom skúsiť aj pohánku. Pridať nakrájané kúsky paradajky a avokáda a namiesto syra môžete jedlo ozdobiť posekanými Para orechami.






AKTUALIZÁCIA
Namiesto kešu orieškov som skúšala kombináciu vlašských orechov a slnečnicových semien, ale chuť a konzistencia sa skôr podobala pestu z obchodu, než čerstvému domácemu. Toto je pravdepodobne vďaka tomu, že orechy a slnečnicové semienka obsahujú viac tuku ako kešu. Kešu dodajú skôr sladšiu chuť než tukovú, a to vďaka ich vyššiemu obsahu uhľovodíkov.


100g slnečnicové - tuk 51g - uhľovodíky 20g - bielkoviny 21g
100g vlašské - tuk 65g - uhľovodíky 14g - bielkoviny 15g
100g kešu - tuk 44g - uhľovodíky 33g - bielkoviny 18g





sobota 16. marca 2013

MCT tyčinka

MCT-orechovo-karobovo-peľová supertyčinka 




MCT = medium chain triglycerides alebo MCFA = medium chain fatty acids, sú nasýtené tuky strednej dĺžky. Napriek tomu, že sú "nasýtené" (podobne ako živočíšne tuky), nemajú žiadny negatívny vplyv na cievy a cholesterol. Práve  naopak - MCT sú známe tým, že znižujú riziko srdcovo-cievnych chorôb. Sú totiž okamžite metabolizované na energiu, a nepotrebujú emulzifikáciu žlčou a teda prácu pečene. Preto sú vhodné aj pre ľudí bez žlčníka, alebo s jeho zníženou funkciou. Takisto sú vhodné pre všetkých, ktorí majú nejakým spôsobom oslabené trávenie, alebo sú v rekonvalescencii po chorobe. Kyselina laurická sa mení na monolaurín, ktorý je anti-vírusový, ničí aj baktérie a kvasinky.
Zdroj http://www.naturalnews.com/036156_Coconut_oil_superfood_healing.html 

Recept je na približne 3 tyčinky alebo 6 „cukríkov“, čo je vhodné množstvo pre dospelého na 1 deň

MNOŽSTVO

INGREDIENCIE

ÚČINKY
asi 3-4  VL
VIRGIN Kokosový olej
MCT* tuky - laurická, kaprilycká a kaprická kyselina pre ich rôzne zdraviu-prospešné účinky, na odľahčenie trávenia, podporou imunity, podobný výskyt existuje napr. len v materskom mlieku
väčšia hrsť
Vlašské orechy
Obsah vyrovnaných omega 3 a 6, vláknina, rastlinné bielkoviny
1 zar. VL
Karobový prášok
Dokáže naväzovať ťažké kovy, vrátane Fe, z jedla, obsah vlákniny
½ ML
Kakao
(nemusí byť!)
Obsah horčíka a polyfenolov
1 zar. VL
Včelí peľ
Podpora endokrinnej rovnováhy vrátane nadobličiek = dobytie batérií
štipka
Soľ – malé zrnká
Himalájska či podobná, podpora tráviacich štiav a osvieženie tukovej chute
2 ks
Ďatle / hrozienka
Osladenie, vláknina, obsah Mg, Cu, Mn / Si, B
1 ML
Med
(nemusí byť)
Na osladenie ak nie sú ďatle, antibakteriálne účinky
1 VL
Ovsené vločky jemné
Sú tu najmä na zhutnenie a zväčšenie obsahu
Celkovo asi 1 ML
Zelené prášky – spirulina, chlorella, zelený jačmeň, riasy ...
Mg a iné minerály, alkalizácia, protizápalové a detoxikačné účinky
(možnosť roztĺcť tablety v mažiariku)
Celkovo asi 1 VL
Iné vo forme práškov – Reishi huby, mak, Slippery Elm, maca, lucuma, zázvor, chia,  ľanové semienka...
Dávať podľa potreby, na zvýšenie kvality, výživnej a terapeutickej hodnoty potraviny.
Odporúčané - Slippery Elm bark = kôra brestu hladkého, má okamžité účinky na zápaly tráviaceho traktu, obnovu a hojenie sliznice

POSTUP:

1. Dať vrieť vodu do panvice, vypnúť šporák a nad horúcu vodu dať misu s kokosovým olejom, aby sa rozpustil


2. V mažiariku roztĺcť orechy (nie úplne nadrobno ako pri mletí)


3. Posekať ďatle alebo iné sušené ovocie nadrobno


4. Všetky zložky pridať do tekutého kokosového oleja a spolu dobre vymiešať


5. Keď začne táto masa mierne tuhnúť, rozotrieť na mastný papier, zarovnať okraje alebo dať do ohybnej formy, prípadne krabice vystlanej mastným papierom. Vhodné sú aj mäkké silikónové formy na ľad.

6. Dať zakryté vychladnúť do chladničky, aspoň na 30 minút

7. Opatrne nakrájať na požadovaný tvar, udržiavať v chlade, najmä v lete. Kokosový tuk sa topí pri asi 24C.

Fotorecept