štvrtok 13. apríla 2023

S ktorým histamínom máte problém? A ako ho znížiť?

 

 

 

Dobre si všimnite obrázky - napríklad ak máte problém so sennou nádchou, týka sa vás histamín H1 a H2. Ak neviete spávať a búši vám srdce, máte problém aj s histamínom H3. Všimnite si aj, čo iné tieto typy histamínu aktivujú? Viac o tom nájdete v článku Čo je to histamín

Histamín nie je zlý alebo dobrý. Potrebujeme ho tak akurát a na správnych miestach. O tom bude rozhodovať nastavenie našej imunity a histamín je len jeden z jej "poslíčkov".

Hore na obrázku s vedrom je naľavo modrý stĺpec. Je to príklad zoznamu látok, ktoré pomáhajú imunite v tom, aby nebola príliš reaktívna. Niektoré priamo stabilizujú žírne bunky, aby z nich histamín neunikal, kedy sa mu zachce.

Žírna bunka vypúšťajúca histamín vypadá takto:

 

Zelenina, koreniny a bylinky majú nad syntetickými antihistamínmi veľkú výhodu, lebo zároveň pomáhajú imunitnému systému, čiže liečia podstatu problému. Skúste ich preto konzumovať pravidelne ako prevenciu a nielen vtedy, keď už nastala alergia, alebo iné prejavy zvýšeného histamínu (ako nespavosť, búšenie srdca, reflux, či zápaly kĺbov).

 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára