utorok 2. októbra 2012

KELOVÉ ČIPSY

Výborné vtedy, keď nám chýba "chrumkavosť" a slaná chuť chipsov, tyčiniek a podobných hlúpostí.. Listy kelu a mangoldu sa považujú za SUPER výživu, tzv. superfoods. Špenát je síce tiež fajn, ale až na 3. mieste po týchto dvoch listových zeleninách. Ak chcete mať dostatok horčíka a vápnika (plus strašne veľa iných látok ako luteínu.. o tom však niekedy inokedy), a všetko bez toho, aby vám vápenateli cievy (ako napr. z tvrdej vody, podradných minerálnych doplnkov vo forme kameňa a kombinácie s trans-tukmi), toto je jeden zo spôsobov..
Ani sa nenazdáte a budete mať v žalúdku celú misu listov, a nutkanie zjesť celý sáčok tyčiniek a čipsov vás zaručene prejde. Všimnite si potom úroveň vašej energie na druhý deň. Porovnajte napríklad deň po tyčinkách a deň po listových lupienkoch...


My sme mali v záhradke mangold a kel variety "Nero di Toscana", ale použiť sa dajú aj iné listové odrody.





Na kelové chipsy potrebujete:

listy - kel, ALE SKÚSTE AJ mangold, špenát
kvalitnú kamennú alebo morskú soľ (podľa typu soli a množstva listov)
práškový cesnak (podľa chuti)
olivový olej asi 2 veľké lyžice
pekáč z mriežkou

Postup:

Väčšie listy potrháme na menšie kusy a odstránime hrubé stonky. Všetko spolu zmiešame a prstami vpracujeme olejovú zmes do listov. Poukladáme na mriežku tak, aby sa listy veľmi neprekrývali.



 
Dáme buď do dehydrátora/sušičky (do 50C na niekoľko hodín), alebo otvorenej rúry (na 50-100C). Výborná na to je moderná teplovzdušná rúra, túto môžete použiť zavretú. Takto sušené listy si zachovajú o čosi viac výživných látok, ako keď sa dajú do úplne horúcej rúry, aj keď tento spôsob bude rýchlejší (pri 130C niekedy stačí aj 5 minút). Treba skontrolovať už po 3 minútach, potom sledovať či kraje nehnednú. (Vtedy je už pozde! Takéto listy nie sú dobré.)

  




Najlepšie je lupienky zjesť hneď a mierne teplé. Hrubšie stonky nejesť - však na to prídete sami... :) Keď lupienky dlhšie stoja, môžu navlhnúť a stratiť chrumkavosť. Pomôže len dobrá dehydrácia, vtedy ostanú trvanlivejšie.





sobota 1. septembra 2012

RASTLINNÉ ZDROJE BIELKOVÍN


 © Nutriwellness


Živočíšne zdroje bielkovín sú všetkým známe (mäso, mlieko a jeho výrobky, vajíčka). V našej strave sa zvyčajne vyskytujú v dostatočnom množstve a v mnohých prípadoch slovenskej kuchyne aj v nezdravej nadmiere.


Preto uvádzam zoznam rastlinných jedál, ktoré majú nielen dostatok bielkovín, ale aj vyšší obsah mikroživín ako minerálov, vitamínov, fytolátok a antioxidantov.


Neznamená to, že by sme sa mali všetci zrazu stať vegetariánmi či vegánmi, ale aby sme nezabudli, že aj rastlinná strava môže byť výborným zdrojom bielkovín.


Priemerný zdravý DOSPELÝ človek, s prevažne sedavým zamestnaním:
0,8g bielkovín na 1 KG zdravej hmotnosti / deň

Napr. 70kg človeku stačí 0.8x70 = 56g bielkovín/deň


DETI - gramov bielkovín denne:  
od 0.95 x zdravá hmotnosť (kg) do  1.52 x zdravá hmotnosť (kg)
Napr. 20 kg dieťa by malo zjesť denne  19 - 30.4g bielkovín, aj podľa jeho fyzickej aktivity.


TEHOTNÉ A KOJACE MATKY - gramov bielkovín denne: 
1.10 x zdravá hmotnosť (kg)
Napr. 60 kg kojaca mamina by mala zjesť denne  66 g bielkovín.



 © Nutriwellness


ZELENINA a OVOCIE


100g Goji (kustovnica) - 14g

1oog mrazeného vareného (zeleného) hrášku – 5g

100g surového kelu – 4.3g

1/2 väčšie avokádo (200g) – 4g

100g surová brokolica – 2.8g

1oog surového špenátu – 2.8g

100g sušené marhule - 3.4g

100g sušené figy  - 3.3g

200g surového sladkého zemiaku – 3g

100g surového karfiolu - 1.9g

100g kapusta surová - 1.3g

100g malý banán - 1.1g

100g cibuľa (stredná) - 1.1g

3  sušené figy - 1g

100g stredná červená paprika - 1g

100g surová mrkva - 0.9g

1 plátok ananásu (166g) - 0.9g

100g reďkovka - 0.7g

1 ďatla Medjool - 0.43g







STRUKOVINY


1 pohár sójových bôbov – 28g (zdravé sú len fermentované druhy- tempeh, natto, miso a čerstvé zelené bôby)

1 pohár (200g) uvarenej šošovice – 18g    
POZN. 200g sušená = 50g, 100g klíčená = 9g

1 pohár (200g) uvarený hrach - 16g    
POZN. 200g sušený = 48g

1 pohár „baked beans“ fazule – 15,5g

1 pohár cíceru (a humus) – 14,5g

1 pohár pinto, kidney a čiernej fazule – 13 až 15g

1 pohár arašídov – 6,5g



 © Nutriwellness 


ORECHY A SEMENÁ


100g tekvicové semeno - 30g

100g mandle / slnečnicové semeno - 21g

100g  vlašských orechov - 15g

2 veľké lyžice Orechové maslá (mandľové, arašidové, kešu) - okolo 8g

30g konopného semienka či prášku – 11g


30g sezamových semienok – 6.5g (vo forme pasty Tahini až 8g)

30g pistácií – 5.8g

1/4 pohára vlašských orechov – 5g

30g maku (asi 3 veľké lyžice) - 5g

30g kešu – 4.4g

1 veľká lyžica mandlí – 4g




 © Nutriwellness




OBILNINY

1 pohár (156g) ovos – 26g

1 pohár (164g) pohánka - 19g

1 pohár (170g) Quinoa – 24g

1 pohár (166g) kukurica  - 15g

Chlieb z naklíčeného obilia – 7 až 10g

1 pohár tmavej VARENEJ ryže (200g) – 5.5g




Na porovnanie:

100g (pol pohára) plnotučného mlieka - 3,2g

100g jogurtu - 3,5g

100g syr EDAM  a GOUDA (asi 5 hrubých plátkov) - 25g

100g syr FETA - 14,2g

100g parmezán (asi 1 pohár strúhaného) - 38,5g

100g tvarohu - 11g

1 stredné vajíčko - 6,3g

100g párku alebo klobásy  – asi 14g

300ml hovädzí vývar  - 6g


© Nutriwellness 



















Pozor na prekročenie odporúčaných dávok bielkovín pri konzumácii mäsa:

150g kuracie prsia - 45g

150g chudé bravčové - 40g

150g morčacie prsia - 33g

200g hovädzie chudé - 30g

150g losos - 30g

130g konzerva tuniaka - 36g

125g malá konzerva sardiniek - 18-20g

100g paštéta - 14g





Použitý zdroj

UPDATED Dec.2015 using http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods
Rolfes et al 2006 (CNM lectures)
http://www.naturalnews.com/036270_vegan_protein_legumes.html
http://foodmatters.tv/articles-1/top-6-plant-based-proteins
http://nutritiondata.self.com/
Higher Nature Newsletter Sep 2012 page 5: Do you have perfect protein balance?

sobota 21. apríla 2012

DETOXIKÁCIA časť 2




Aby ste mali trochu predstavu, čo všetko sa deje v pečeňových bunkách (a prečo je taká dôležitá), tu je výber niekorých FUNKCIÍ PEČENE:


  • spracováva a fitruje potravinové látky prichádzajúce z tráviaceho traktu
  • mení glukózu na glykogén a naopak, keď je v krvi málo glukózy, mení glykogén na glukózu
  • mení zásobné formy tukov na také, ktoré vieme spáliť a využiť ako energiu
  • vyrába plazmové proteíny
  • vyrába žlč
  • aktivuje vitamín D
  • vyrába teplo
  • čistí krv od opadových látok, mikróbov, použitých hormónov, starých krviniek...
  • ukladá tukom-rozpustné vitamíny A, D, E, K, minerály železo a meď a niektoré B vitamíny
  • neutralizuje toxické látky

Aby toto všetko pečeň stíhala, prejde ňou za jednu minútu až 1,4 lira krvi.

Základom procesu detoxikácie je premena tukom-rozpustných toxínov (takých je prevažná väčšina) na vodou-rozpustné látky, ktoré sa potom môžu eliminovať v moči, pote alebo žlčou.

Toto prebieha v dvoch fázach, pričom prvá fáza zmení toxíny na viac reaktívne a často viac nebezpečné a tá druhá fáza ich neutralizuje.

Fáza 1. pečeňovej detoxikácie

V prvej fáze sa molekula toxínu zmení pripojením alebo odhalením funkčnej skupiny, ako napr. hydroxylovej, karboxylovej, alebo amino-skupiny. Toto sa deje za pomoci enzýmov (okolo 50-100, závisí na jedincovi). Tieto enzýmy najčastejšie vystupujú pod názvom cytochróm P450. Okrem pečene sa nachádzajú aj v tráviacom trakte, mozgu, pľúcach a obličkách. Takto upravené a pripravené molekuly majú jednu veľkú nevýhodu, a to tú, že bývajú oveľa reaktívnejšie a nebezpečnejšie ako pôvodná molekula. Preto je dôležité vedieť, ktoré látky príliš urýchľujú túto prvú fázu a ktoré ju spomaľujú a zároveň, čo podporí fázu 2.

Urýchlenie fázy 1
 POZOR - ZÁROVEŇ PODPORIŤ FÁZU 2    - BEZ NEJ SA TOXÍNY STANÚ EŠTE AGRESÍVNEJŠÍMI
Potrebné ochranné látky
Hladovanie, chudnutie

Cigaretový dym, zhorené mäso

Vitamíny B3, B1,B2, B6, B12, kys. listová

Nektoré farmaceutiká, napr. steroidy

Alkohol

Antioxidanty, vit C,E,A

Flavonoidy (zelenina a ovocie)

Se, Cu Zn, Mn, CoQ10

Silymarín

Alfa-lipoová kyselina

Organické sírové látky

Fáza 2. pečeňovej detoxikácie

Podpora tejto fázy býva dôležitá, aby sme reaktívne produkty prvej fázy vedeli rýchlo spracovať a zneutralizovať. V tejto fáze ide o neutralizáciu aktivizovaných toxínov pripojením väčších molekúl, ako
  • aminokyselín
  • sulfátov (sulfácia a sulfoxidácia)
  • kyseliny glucuronidovej (glukuronidácia)
  • glutatiónu
  • acetylovej supiny
  • metylovej skupiny (metylácia)


Urýchlenie fázy 2
Niektoré užitočné potraviny
Dostatok proteínu
(nižšie viď špecifické aminokyseliny)

B5, B6, B12

Mg, Zn, Mb

N-acetyl-cysteín, Glutamín, Glycín
(tieto tvoria dôležitý antioxidant glutatión)

Taurín

Methionín
Potraviny obsahom síry (kapustovité, cibuľa, cesnak, vajíčka)

Oriešky, morské riasy (bohaté na Mg a Zn)

Cvikla, zázvor, kurkuma
(podpora antioxidantu glutatiónu)

Ružičkový kel, brokolica. červené hrozno (spomaľuje fázu 1 & urýchľuje fázu 2)

Paradajky (ochrana glutatiónu)

Jablká, tmavé bobuľovité ovocie, oregano, zelený čaj (ochrana DNA a antioxidanty)

Špargľa (pomáha detoxikovať alkohol)


Zoznam horeuvedených potravín nie je úplný, špecifické pôsobenie rôznych látok sa stále potvrdzuje v nových experimentoch. Každá literatúra, alebo aj každý národ, má tie svoje obľúbené a veľakrát rokmi odskúšané fytolátky obsiahnuté v rastlinnej strave. Vezmite si len taký príklad našej slovenskej tradície jedenia klobásy – servíruje sa s cibuľkou a horčicou! Alebo veľkonočná šunka servírovaná s chrenom.. Všetky tieto „prílohy“ sú plné ochranných látok, ktoré pomáhajú pečeni vyrovnať sa z nadmierou toxických látok z mäsa... Takže ak holdujete tradičnej kuchyni, nezabúdajte na malé, ale o to dôležitejšie prílohy. A možno si dnešná doba žiada, urobiť túto zeleninovú „prílohu“ čoraz väčšou a dôležitejšou.

Nezabúdajte aj na bylinky – tie, čo sa popisujú ako krv-čistiace, alebo podporujúce pečeň, pravdepodobne pôsobia na pečeňové fázy, podobne ako spomínané potraviny, alebo majú ochrannú funkciu proti oxidácii vzniknutej pri detoxikácii.

Fáza eliminácie

Krv spracovaná pečeňou koluje opäť telom, a zneutralizované odpadové látky pri tom vylúči obličkami v podobe moču, vydychovaním cez pľúca, kožou a potením, alebo cez sliznice. Pamätajte, že koža je polopriepustná a preto nedávajte na ňu nič, čo by ste nedali do úst!

Časť toxínov, najmä lipofilických, však ostáva v pečeni a prejde priamo do žlče, ktorou sa vylúči cez črevá v podobe stolice. Je preto dôležité mať zdravý tráviaci systém a zabezpečiť pravidelný „odchod“ látok von z tela. Zápcha je preto veľkým nepriateľom detoxu!

Zdravá črevná flóra má dôležitú úlohu zabrániť iným, škodlivým, baktériám, aby opätovne rozrušili neutralizované toxíny (napr. hormóny), ktoré by sa takto opätovne vstrebali do krvného systému nášho tela. Tu prichádza na scénu aj dôležitá úloha vody a vlákniny – pomáhajú nielen s urýchlením pohybu stolice cez črevo, ale vláknina na seba naväzuje aj toxíny – pomáha ich takto odstrániť z tela von predtým, než by stihli re-cirkulovať do krvi a znova zaťažiť pečeň. Často sa stáva, že prvým prejavom zápchy býva bolesť hlavy – táto môže byť výsledkom zvýšeného množstva toxínov, či už tých nových, z potravín či nečistého okolia, alebo starých, čo sa z čriev znovu vstrebali. Skúste sa vtedy napiť vody, rozhýbať sa, prípadne skúsiť zjesť mäkkú hrušku. Ak to nepomáha, možno je čas na prehonotenie jedálnička, nadmerného použitia rôznych chemikálií alebo životosprávy, vrátane stresu. Stres dokáže okrem vplyvu na trávenie spôsobiť aj stagnáciu lymfatického systému, ktorý je tiež nevyhnutný pre detoxikáciu. Lymfatický systém spracováva tuky z potravy a zbiera po tele tukom-rozpustné toxíny a odpady z medzibunkových priestorov. Na jeho rozhýbanie je dôležitý pohyb (napr. skákanie na mini-trampolíne), ale môžete skúsiť aj masáže. Nezabudnite vtedy piť dostatok vody.

Príklad jednoduchej 6-dňovej "detox" kúry

1. deň – vynechaj alkohol

2. deň – plus vynechaj kofeín a iné stimulanty (káva, čierny čaj, kakao)

3. deň – plus vynechaj všetky mliečne výrobky

4. deň – plus vynechaj mäso

5. deň – plus vynechaj pšeničnú múku a pečivo

6. deň – plus vynechaj cukor a začni tento krásny deň čerstvou zeleninovo-ovocnou šťavou.

Upozornenia:

Zeleninové šťavy pomáhajú odstrániť kyslé odpady z tela. Čím sme viac toxický, tým viac budeme pri detoxe unavený.

Pri dlhších a striktnejších detoxoch je dôležité byť pod dozorom skúsenejších.

Čím máme väčší nedostatok minerálov, tým bude detox ťažší a menej účinnejší, dokonca môže vyvolať zamorenie organizmu s vážnymi dôsledkami. Preto sa neodporúča (podobne ako diéta a hladovka) bez predchádzajúcej prípravy, vrátane doplnenia výživných látok.






Zdroje informácií:

Langley, Stephen (2007) : The Naturopathy Workbook, Published by the College of Naturopathic Medicine, 2nd edition.

Langley, Stephen (2009) : Lectures on Detoxification, Glasgow, 28-29. November 2009.

Taylor, Holly (2011): A Student’s Guide to the Liver. Published in Advancing Nutrition for Professionals, Issue 7, April 2011.