streda 1. februára 2012

Kandidóza z pohľadu výživovej terapie ČASŤ 1.





Rozmotávanie klbka... alebo funkčná medicína v praxi.



Táto schéma tu nie je na odpudenie, ale možno má tak trochu symbolizovať, že veci sú niekedy kus zložitejšie, než sa nám ich niektoré mediálne zdroje snažia prezentovať a následne poskytovať "zaručené" a rýchle recepty na úspech.
Je to tak aj v prípade hľadania riešení pri problémoch s kvasinkami.
Každá časť "algoritmu" je dôležitá a bude postupne vysvetlená v mojich článkoch.


Čo je Candida albicans

Je to jedna z kvasiniek rodu Candida, ktoré sa vyskytujú asi v 80% populácie bez chorobných prejavov - podobne ako iné, nie vždy priateľské mikroorganizmy, napríklad E.coli. To, že sa nájdu v našom tele, ešte neznamená, že sú premnožené a že spôsobujú infekciu a imúnnu reakciu - zápal.

C. albicans sa najčastejšie vyskytuje v našom tráviacom trakte, v ústach a v močovom a pohlavnom ústrojenstve, ale aj na koži, kde prevládajú jej podobné druhy - C.krusei, C.guilliermondii a C.parapsilosis.

C.albicans je zvláštna (a nebezpečná) tým, že dokáže zmeniť formu jednobunkovej kvasinky na hubovú formu, ktorá vytvára dlhé vlákna. Tieto majú schopnosť sa za vhodných podmienok zaboriť hlboko do tkanív. Jednou z týchto podmienok transformácie je prítomnosť dostatočného množstva cukru (glukózy), ako hlavnej potravy C.albicans. Tu je dôležité si uvedomiť, že napriek tejto informácii výskum ukázal, že u ľudí so silnou imunitou im cukor užitý orálne nespôsobil premnoženie C. albicans.

Druhá dôležitá a nepríjemná vlastnosť C.albicans je vylučovanie proteáz – enzýmov, ktoré rozrušujú bielkovinu a to špeciálne imunoglobulíny sIgA. sIgA sú ochranné protilátky vylučované sliznicou, ktoré sú dôležité na fungovanie lokálnej imunity (slizníc). Produkcia sIgA je podporovaná prítomnosťou symbiotických "dobrých“ baktérií a kvasiniek. Jednou z doteraz najlepšie otestovaných kvasiniek na zvýšenie sIgA je Saccharomyces boulardii.


Symptómy premnoženia

Najčastejšie symptómy, ktoré poukazujú na nezdravé premnoženie kvasiniek sú bolesti hrdla, vaginálne infekcie, kožné plesne a niektoré zdroje uvádzajú aj súvislosť s kožnými problémami ako psoriáza, akné, lupiny a ekzémy. Nemusí to byť vždy C. albicans, ale tieto stavy sú indikátormi, že telo má problém s infekciami a imunitný systém nepracuje, ako má. Vtedy je vytvorený priestor aj pre inváziu C. albicans.

Keď si C. albicans vytvorí priveľký priestor pre svoj život v hrubom čreve, na stolici sa pri bežnom pozorovaní voľným okom môžu vyskytnúť malé biele chumáče rôznej veľkosti a tvaru. Keďže sliznica na povrchu čreva je prítomnosťou C. albicans narušená, môže to byť príčinou zápalov a bolestivých kolík, často pozorovaných napríklad pri celiakii, Crohnovej chorobe či syndróme iritujúceho čreva (IBS). U niekoho môže jej dlhodobá nadmerná prítomnosť spôsobiť citlivosť na iné kvasinky, ako napr. tie v chlebe, pive a víne, octe, syroch a podobne. Niektorí autori mimo hlavného medicínskeho systému uvádzajú, že Candida môže súvisieť aj so stavmi únavy ,„zahmlenej mysle“, depresie, paniky, autizmu a podobne.

Zhrnutie časti 1.


· Infekcia C. albicans je spustená v prvom rade v dôsledku nízkej imunity.


· Konzumácia cukrov nevplýva priamo na infekciu, najmä ak máme zdravý fungujúci imunitný systém. Ale: Náš imunitný systém je okamžite zaťažený pri konzumácii rafinovaných cukrov a škrobov, ich obmedzenie je teda žiaduce pri prevencii kandidózy a pri akútnej infekcii je ideálne cukry a škroby úplné vylúčiť.


· Keďže náš imunitný systém má čo robiť aj pri konzumácii potravín, na ktoré sme citlivý (až alergický), je žiaduce takéto alergény zo stravy vylúčiť a riešiť obnovu sliznice tráviaceho traktu.


· Vieme, že C. albicans rozrušuje ochrannú vrstvu slizníc rozkladom IgA, preto je treba obnoviť jeho produkciu a fungovanie sliznice probiotikami, vrátane tranzitnej kvasinky Saccharomyces boulardii.






POKRAČOVANIE - ČASŤ 2 - Mýty a nejasnosti o kandide...



streda 25. januára 2012

PROBLÉMY S MLIEKOM

Foto: farmissues.com
Vedecké žurnály sú plné štúdií, ktoré naznačujú, že príjem živočíšnych bielkovín, ku ktorým patrí aj mlieko, súvisia z rôznymi chorobami, vrátane cukrovky, srdcových chorôb, niektorých typov rakovín, osteoporózy, hyperinzulinémie, psoriázy, celiakie či akné.

Stále je však pre mnohých ťažko uveriť, že niečo tak „zdravé“, alebo aspoň takto roky propagované, môže mať nejaké negatívne účinky.

V prvom rade si treba uvedomiť, že mlieko, ktoré konzumuje väčšina z nás dnes, nie je to isté, ako mlieko, čo pili naši starí a prastarí rodičia.

Prvé symptómy, ktoré nás môžu upozorniť na netoleranciu mlieka sú

-          zápaly dutín alebo často upchané dutiny 
-   spánok s otvorenými ústami
-          zápaly hrdla
-          problémy s ušami
-          vetry, hnačky a iné tráviace problémy
-          kožné problémy

Laktóza

Je mliečny cukor, ktorý na strávenie vyžaduje enzým laktázu. Po dovŕšení 2. roku života naša schopnosť vyrábať laktázu a úplne bezproblémovo stráviť laktózu, prudko klesá. Spôsobuje to problémy až u 70-80 % svetovej populácie.
V minulosti sa mlieko nepasterizovalo a neboli chladničky, takže sa jeho podstatné množstvo konzumovalo väčšinou vo forme fermentovaného výrobku ako kefír, syr, tvaroh a jogurt, ktoré vydržali trochu dlhšie. V týchto výrobkoch je laktóza viac-menej spotrebovaná ako strava baktérií a preto sú takéto mliečne produkty lepšie stráviteľné. Navyše, tento enzým je citlivý na vysokú teplotu a zničí sa pri pasterizácii mlieka.
Národy a ľudia geneticky pochádzajúci zo studených klimatických oblastí, majú lepšiu schopnosť stráviť kravské mlieko, ako tie, ktoré pochádzajú z teplejších krajín. Mohli by sme teoretizovať, že je tomu tak preto, lebo mlieko ako zdroj vitamínu D, bolo historicky oveľa dôležitejšie vo vyšších zemepisných šírkach, kde je menej slnečného žiarenia.

Kazeín

Táto mliečna bielkovina je jedna z najťažšie stráviteľných a svojou komplexnou štruktúrou pripomína glutén. Preto sa konzumácia mlieka neodporúča u celiatikov, kde môže spôsobiť podobné komplikácie ako glutén samotný a pôsobí ako imunotoxín. Moderné typy kravských plemien majú v mlieku kazeín A-1, ktorý sa pokladá za ťažšie stráviteľný ako kazeín A-2, pochádzajúci od starších plemien, a vyskytujúci sa aj u kôz a oviec.

Symptómy alergie alebo citlivosti na kazeín sa prejavujú najčastejšie ako upchané dutiny, časté problémy s hrdlom, nosom a ušami, IBS, koliky a iné tráviace problémy, potom astma, problémy s hyperaktivitou detí, alebo naopak, nízkou energiou. Často prehliadanými symptómami negatívnej reakcie na mliečne výrobky sú rôzne zápaly a problémy s imunitou.

Fermentácia mlieka čiastočne „predtrávi“ aj bielovinu kazeín, takže niekedy stačí vysadiť len nefermentované formy mlieka, najmä jeho práškové formy a všetky výrobky, čo práškové mlieko obsahujú. Keďže tieto prášky sú z dôvodu potreby dlhodobého uskladnenia odtučnené, majú vyšší podiel bielkoviny. S maslom by tiež nemal byť problém, pokiaľ sa jeho konzumácia nepreháňa (maslo je približne 80 % tuk). Keď si chceme byť úplne istý, namiesto masla môžeme použiť „ghee“, čo je čistý maslový tuk získaný ohriatím masla a odstránením bielkoviny (biela pena na povrchu), ako sa to tradične robí v ázijských krajinách. U nás sa "ghee" nazýva prepustené maslo.

Homogenizácia mlieka

Pri homogenizácii sa mlieko za obrovského tlaku pretláča cez mikroskopicky malé otvory, čím sa „homogenizujú“ tukové molekuly, aby sa lepšie rozptýlili v tekutine a nezrážali sa na povrchu, ako to býva u normálneho čerstvého mlieka. Väčšie častice sa rozpadnú násilným procesom na menšie, pričom je podozrenie, že tento proces ovplyvňuje nielen tuk, ale aj bielkovinu. Spôsobuje zmenu jej štruktúry na neprirodzené fragmenty, čím sa  vysvetľujú citlivé reakcie na takto upravené mlieko u ľudí, ktorí inak nemajú problémy s mliekom nehomogenizovaným.

Pasterizácia mlieka

Vysoko ohrievané mlieko má tú výhodu, že dlhšie vydrží, lebo sa v ňom zničia baktérie. Bohužiaľ, tento proces zničí aj užitočné baktérie a enzýmy (bielkoviny), ktoré napomáhajú lepšej stráviteľnosti a využiteľnosti mlieka. Okrem laktázy sa poškodí aj lipáza (na trávenie tukov) a fosfatáza (táto pomáha využiť mliečny vápnik v kostiach).
Denaturovaný a koagulovaný kazeín sa považuje za ďalší dôvod, prečo je takto upravené mlieko ťažšie stráviteľné.

Etická stránka - moderný chov kráv

-          kravy sú nútene dávať mlieko neprirodzene až 10 mesiacov v roku

-          keď má krava malé teliatko, prirodzene vytvorí asi 10 litrov mlieka – v intenzívnom chove je však nútená vyprodukovať až do 70 litrov!

-          dojnice v intenzívnom chove často nejdú von a nevidia (nežerú) čerstvú trávu po celý život, prikrmované sú lacnými sójovými doplnkami pochybného pôvodu (GM)

Hormóny

Mlieko všetkých cicavcov obsahuje hormóny, keďže jeho výroba mliečnymi žľazami je vyvolaná zvýšeným pôsobením hormónov otelenej kravy a cieľom mlieka je spôsobiť rýchly rast mláďata.
Rastové hormóny, ako napr. IGF-1 (inzulínový rastový faktor), sa po konzumácii mlieka merateľne zvýšia ako u detí, tak aj u dospelých. Ako z názvu vyplýva, tento hormón spôsobuje rast, čo síce je pozitívne u detí, ale nie vždy žiaduce v dospelosti, napríklad ak riešime obezitu alebo rakovinu.

Známym javom po konzumácii mlieka je prudká reakcia tela uvoľnením hormónu inzulínu. Aj keď jeho glykemický index je malý, čo môže zmiatnuť mnohých diabetikov, hyperinzulinémia je situácia, často sa vyskytujúca v pre-diabetických stavoch. Mlieko samotné nespôsobí prudký nárast cukru v krvi, ale neustálym bombardovaním buniek prostredníctvom zvýšeného inzulínu, môže vyvolať inzulínovú rezistenciu. Bunky sa stanú voči nadmernému inzulínu otupené. Potom, keď skonzumujeme sladkosť, cukor sa z krvi už nebude vedieť dostať do buniek napriek tomu, že inzulínu bude dosť. Takéto cvičenie môže po  čase vyvolať hyperglykémiu (zvýšené množstvo cukru v krvi). 

Hormón EGF (epidermálny rastový faktor), ktorý sa tiež nájde v mlieku, je známy v súvislosti s mnohými rakovinami.


Steroidy v mlieku predstavujú väčšinou estrogén a progesterón. Zistilo sa , že estrogén z mlieka má vysokú biologickú aktivitu aj v ľudskom tele.


 A ČO KALCIUM (VÁPNIK) ???!!! Kde ho mám vziať ak prestanem piť mlieko ???

Toto býva prvá reakcia ľudí, ktorým niekto odporučí obmedziť mlieko a jeho výrobky. 



Po prvé, vápnik sa vyskytuje aj v mnohých iných potravinách, ako vidieť v doleuvedenej tabuľke, a je dokonca aj lepšie stráviteľný.

Po druhé, na silné kosti potrebujeme aj iné látky ako vápnik, napríklad:


- horčík (tmavá listová zelenina, oriešky, morské riasy, ovsené vločky)
- vitamín K (K1 vysoký v listovej zelenine, K2 vyrobený dobrými črevnými baktériami)
- vitamín D (zo slnka, v zime D3 doplnok)
- fyzická záťaž na kosti
- vitamín C (ovocie, zelenina) a síra (vajíčka, cibuľa, kapusta) na tvorbu kolagénu
- kremík (ovsené vločky, prasličkový čaj, plody mora, zelenina- zelená fazuľka, špenát, minerálky, a aj pivo:)
- bór (zelenina a ovocie - záleží na jeho obsah v pôde)


Potravina
Vápnik v 100g
Vápnik
v 150 kcal
Vápnik absorbovateľný zo 150 kcal
%  absorbcie vápnika
Čínska kapusta
77 mg
721 mg
382 mg
53 %
Kel
135 mg
405 mg
202 mg
50 %
Plnotučné mlieko
113 mg
283 mg
90.5 mg
32 %
Kapusta
40 mg
240 mg
153.6 mg
64 %
Brokolica
47 mg
220 mg
116 mg
52.6 %
Ružičkový kel
42 mg
142 mg
90 mg
63 %
Karfiol
22 mg
132 mg
89 mg
68 %


Na záver

Mliečko, nehomogenizované, z biochovu, ohriate len max do 70C a hlavne – a to prioritne – jeho fermentované výrobky ako kefír a jogurt, majú svoje zaslúžené miesto medzi zdravými potravinami u tých ľudí, ktorí neprejavujú na toto mlieko a jeho výrobky negatívne reakcie.


Mnohí z nás majú určitú hranicu, po ktorú môžu mliečne výrobky konzumovať bez problémov a až pri jej prekročení sa objavia symptómy. Nezabúdajte, že najčastejším symptómom sú upchaté dutiny.


Ľuďom s rizikovými faktormi ak nadváha, ukladanie tuku okolo pásu, zvýšený krvný tlak, srdcové problémy, diabetes v rodine, problémy s dutinami a mnohé iné chronické stavy, konzumáciu mlieka neodporúčam po dobu, kým sa stav zdravia nezlepší.



Použité zdroje:

USDA 2009
Joyce Bergsma - Give us our daily dairy - or not? Advancing Nutrition for Professionals. Jan 2012
Jughdaohsingh, R: Silicon and bone health. J Nutr Health Aging. 2007; 11(2): 99–110.
www.notmilk.com
www.renegadehealth.com

utorok 17. januára 2012

AVOKÁDO recepty

Základná avokádová natierka

1. Dozreté avokádo - kupujte asi týždeň dopredu. Zelená koža avokáda má zmeniť farbu na tmavú a na dotyk byť mäkké.
2. Cesnak - jeden väčší strúčik na stredne veľké avokádo. Narobno nakrájať.
3. Čierne korenie, prípadne aj rímska rasca (no nemusí byť).
5. Kvalitná soľ - na konček lyžičky.
4. Citrón - nechajte si na koniec a začnite s pár kvapkami. Pridávajte podľa potreby.









Ovsené lámance s avokádovo-rukolovou nátierkou