štvrtok 29. septembra 2011

HUMUS recepty



Cícerová nátierka (humus)

ZÁKLAD:
Cícer1 pohár suchého (2-4 osoby), namočiť cez noc, ráno prepláchnuť vodou a ideálne nechať naklíčiť aspoň na ďalších 24 hodín.
Tahini (sezamové pyré)- 3-4  kopcovité polievkové lyžice
Cesnak – podľa chuti a sily, asi 3-5 strúčikov
Olivový olej (extra virgin, alebo iný za studena lisovaný)  - 3 až 5 lyžíc
Soľ – 1 malú lyžičku  alebo podľa typu a chuti soli
Čierne korenie – pol až 1 malú lyžicu, najlepšie čerstvo namleté
Limetka alebo citrón – šťava z polovice alebo 4-6 veľkých lyžíc

PRE CHUŤOVE VÝRAZNEJŠIE:
Malá cibuľa
Petžlenová alebo koriadrová vňať
Rímska rasca (cumin) 1-2 malé lyžice
Sladká paprika – ½ lyžičky
Kápia- buď na ozdobu navrch opražená s cibuľkou alebo aj zamixovaná
Cvikla – nastrúhaná navrch alebo aj zamiešaná

POSTUP:
Naklíčený cícer uvaríme do mäkka (cca 40 minút), scedíme a dáme vychladnúť. 
Nadrobno nakrájame alebo nastrúhame cesnak, prípadne cibuľu.
Všetky ingrediencie vložíme postupne do sekáča a spracujeme na kašovitú konzistenciu. Podľa potreby môžeme pridať trochu vody alebo oleja. Červená paprika tiež dokáže hmotu zriediť.
Dať do malých sklenených pohárov s viečkom.
Takýto humus vydrží v chladničke asi 2-3 dni.

Môže sa jesť rovno z pohára mrkvovými prstami alebo zelerovou stonkou.
Servírovať sa môže s ovseným lámancom, kukuričným keksom či inou plackou. Chutí výborne aj na liste šalátu, ozdobený cibuľkou, s uhorkou, alebo ako bežná nátierka.

Mandľová verzia humusu

Mandle – 2 poháre namočiť do vody aspoň cez noc a prípadne dať naklíčiť o deň dlhšie.
Zvyšok je rovnaký ako základné ingrediencie pri cícerovej nátierke.

Mandle treba spracovať v sekáči ako prvé na konzistenciu, keď sa začnú zhlukovať na kašu.

Ak nemáte tahini

Namiesto neho dať smotanový jogurt.
Iná možnosť je namlieť sezamové semiačka v mlynčeku na kávu a pridať vodu.

sobota 2. júla 2011

TRANS-tuky a INTERESTERIFIKOVANÉ tuky v skratke



Všetky potraviny, kde sa pri príprave používali vysoko zohrievané rastlinné oleje, obsahujú poškodené molekuly tukov. Tieto molekuly vníma naše telo podobne ako cudzie látky, má problém ich využiť v náš plný prospech, dokonca pri väčšom množstve spúšťa obrannú zápalovú reakciu.

Oba typy obmenených tukov, trans- aj interesterifikované, pokiaľ sú prijímané neustále (ako v našich "bežných" jedlách) spôsobujú nasledovné problémy:

- poškodzujú inzulínové receptory a zvyšujú glukózu v krvi

- zvyšujú zlý cholesterol a znižujú dobrý

- zvýšené riziko srdcovo-cievnych ochorení u mužov (vyvolaním zápalov v cievach)

- zvýšené riziko rakoviny u žien (ukladaním sa hlbšie do tukových vrstiev organizmu)

- nervové problémy

- poškodenie bunkových stien


Zistilo sa aj:

"Už po 4 týžňoch konzumácie týchto tukov, dobrovoľníci v experimente zaregistrovali prudký nárast krvného cukru - o 20 percent. Toto je oveľa viac, ako sa ukázalo v experimente s trans- tukmi."

Výskyt trans a interesterifikovaných tukov je najvyšší v:


stužené tuky na pečenie

nátierkové maslá na báze rastlinných olejov

väčšina polotovarov

niektoré pekárenské výrobky (pampúchy, pirohy, croissants)

sladkosti a keksy

reštauračná a jedálenská strava

"zdravé" cereálie




Vybrané zdroje a články:

http://www.bottomlinesecrets.com/article.html?article_id=100004151&l=8

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/03/05/Interesterified-Fat--Is-it-Worse-Than-Trans-Fat.aspx

http://www.wmmagazin.cz/view.php?cisloclanku=2010060003 Velká cholesterová lež

http://www.zdraviepreteba.sk/news/rama-s-nama-/ Rama s náma...


V článku http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=34 som sa síce dočítala niečo iné, no informácie sú poskytnuté priamo výrobcami. Nebudú si predsa sami sebe škodiť...

"AKV sa rozhodla pioskytnúť toto stanovisko, ktoré vychádza z informácií z odbornej literatúry a údajov záskaných priamo od dvoch najväčších výrobcov margarínov dostupných na slovenskom trhu (Palma Tumys a Unilever). "