sobota 30. marca 2019
piatok 14. decembra 2018
Ako správne ukončiť eliminačnú diétu
V prvom rade gratulácia všetkým tým, ktorý sa na eliminačnú diétu odvážili, prežili to minimálne 3 mesiace a nastal čas ju ukončiť, prerušiť, alebo pozmeniť.
Niekomu sa výsledky
ukázali hneď a jasne. Niekto možno stále pochybuje a neverí, že jedlo
je prepojené s chorobami, niekedy sa to priamo ukázať nemusí a niekedy
je hlavný problém niekde inde, ako v reakcii na konkrétne potraviny. V každom prípade, verte, že i ten najmenší,
a možno nepodarený pokus o eliminačnú diétu, mal význam.
Telo si aspoň na
chvíľu oddýchlo od podozrivých „kryptonitov“ alebo testovaním dokázaných alergénov (u mnohých
dokonca testami niekoľkými!). Splnili ste jednu
časť jedného bodu „Protokolu 4R“ - odstráň prekážky.
Prešli 3 mesiace,
možno aj 4, polrok a možno aj rok. Ale čo teraz? Tlaky spoločenské, idú Vianoce,
potom januárové veselice. Ak ste robili aj „Komplexný detox“, dávali si pozor
na „Piliere blahobytu“ a odstraňovali aj iné látky podľa "Protokolu 4R", či
ich naopak – dopĺňali, som presvedčená, že sa pohol aspoň jeden symptóm a že
bol dôvod zotrvať na eliminačnej diéte dlhšie, ako odporúčané minimum.
Nemenej dôležité
je vedieť túto diétu správne ukončiť, alebo prerušiť.
Tu sú niektoré dôležité zásady:
1. Nikdy neukončite,
alebo neprerušte eliminačnú diétu naraz
tak, že zjete plnú porciu doteraz vysadenej potraviny. Imunitný systém na diéte
mal možnosť vyčistiť z krvi dané protilátky. Ak zjete po dlhšom čase väčšie množstvo
naraz, môžete imunitu vyhecovať tak, že sa doterajšie symptómy navrátia
silnejšie, aké boli predtým. "Naočkujte" si novozavedené potraviny pomaly!
2. Zatiaľ zabudnite
na prvé 3 potraviny, ktoré skórovali najvyššie. To sú momentálne Vaše najhoršie
„kryptonity“ a začať nimi by šlo proti všetkému, čo ste doteraz robili.
3. Potom si zo
zvyšných vyberte špeciálne 5 -10 potravín, ideálne najmenej reaktívne, ktoré si
prajete začať jesť čím skôr.
(Ak ste netestovali 200 potravín, ale len niektoré a napríklad ste mali vo výsledku len 3-4 pozitívne, tak si všimnite poznámky nižšie, o krížových reakciách.)
S vybranými potravinami postupujte tak, ako by ste uvádzali nové jedlo pre bábätko: Maličké množstvo (cca pol
malej lyžičky) raz za týždeň, v šetrnej forme (ideálne mäkké surové, na pare, v polievke
alebo dusené).
Ak vám zdravie dovoľuje uviesť viac jedál naraz a rýchlejšie,
môžte dať „nové“ jedlo už po 3-4 dňoch. Týmto spôsobom možete po 40 dňoch začať
menšie porcie jedla, kde sa (bývalá) problémová potravina nachádza.
4. Princíp rotačnej diéty. Nezaraďujte
nikdy reaktívnu potravinu do jedálnička denne, ani po dlhšom čase po
ukončení diéty. Vždy si dajte odstup
niekoľkých dní. Toto je nelen princípom rotácie, ale aj „pestrej diéty“. Pestrú diétu si bohužiaľ mnohí
mýlia s tým, že denne zaradia do jedálnička aj 15-25 rôznych druhov jedál
a ingrediencií.
5. V otáznych prípadoch znovuzaradenia potraviny je dobré zopakovať test IgG na overenie toho, ako a či poklesli
protilátky. Vtedy je možné namiesto 200 potravín otestovať už len 40, prípadne
jednotlivo tie otázne (ak laboratórium umožní).
Postup pri najproblematickejších (najviac zápalotvorných a reaktívnych) potravinách
Ak sa Vaše
zdravie zlepšilo už natoľko, že chcete uviesť aj lepok, obilniny, vajíčko a mliečnu
bielkovinu, postupujte obzvlášť opatrne a ešte po menších, doslova
mikroskopických množstvách.
Lepok je dobré
začať ako vývar, v ktorom sú už klasické pšeničné rezance, ale nechať ich všetky
bokom. Prípadne v podobe pár chlebových omrviniek v cesnačke, z ktorej
ste všetok chlieb povyberali. Tieto vývarové polievky sú užitočné preto, lebo
zároveň chránia sliznicu čreva. Ďalším príkladom je kúpa obyčajných (môžu byť
však bio) na lepok necertifikovaných ovsených vločiek alebo konzumovaním jačmenného sladu v muesli
(väčšina ho má).
Mlieko je
najlepšie zaviesť v podobe obyčajného masla, potom v podobe kyslo-mliečnych
výrobkov. Syry len v podobe kúska
nastrúhanej posýpky. Nie viac ako lyžičku týždenne počas prvého mesiaca. Dobrým spôsobom uvedenia mliečnej bielkoviny
je aj cez kolostrum, ak ste ho už nemali doteraz, ako súčasť odporučených
doplnkov.
Vajíčko je tiež
dôležité zaviesť opatrne a podľa vašich potrieb možno osobitne žĺtko a bielok.
Z praktických dôvodov najlepšie funguje rýchla praženica, ktorú si pripravuje člen
rodiny a z nej malý kúsok, cca pol lyžičky. Pri takomto jedle nenastáva úplná denaturácia bielkoviny. Najhoršie je
začať spečeným vajcom v podobe pečiva a koláčov, či nebodaj práškovým
vajcom v nejakom polotovare. Tieto veci mohli byť príčinou, prečo sa tá
citlivosť/alergia rozvinula.
Ako zabrániť vzniku nových potravinových reakcií
A.
Dlhodobá rotačná pestrá
diéta: Nejedzte ani jeden druh potraviny každodenne, nebodaj aj niekoľkokrát denne! Prísnejšie tie už raz pozitívne testované, menej prísne tie ostatné.
Prečo asi budú lepok, mliečne výrobky, obilniny a vajíčka najčastejšími reaktívnymi potravinami?
Práve
preto, že väčšina ľudí ich konzumuje denne a to niekoľkokrát. Samotné potraviny nie sú zlé, ale zlá je forma
v akej sa dnes vyrábajú a aj spôsob, akým ich dnes jedávame.
B.
Nejedzte veľké
množstvo jednej potraviny naraz, najmä ak ste na ňu už raz reagovali. Toto sa týka
najmä semien rastlín (orieškov, zŕn, semienok), ktoré vieme vyjesť aj celý 100-200g
sáčok naraz, alebo v podobe múčnych jedál.
C.
Dodržiavajte princípy Protokolu 4R, Pilierov blahobytu a postupné kroky Komplex detoxu.
Troubleshooting
Nezabúdajme, že
existujú aj iné dôvody reakcie na jedlo – pravé alergie typu IgE, alergie na
povrchové plesne, intolerancie kvôli nedostatku enzýmov (ako laktózová, histamínová/
amínová), intolerancie kvôli neznášanlivosti iných látok (solanín, saliciláty,
hitamín pri dostatku enzýmov).
Krížové reakcie pri
IgG a IgE testovaní bývajú tiež veľmi časté. Ak ste napríklad dlho
nejedávali pohánku a vyšli vám v teste okrem pohánky všetky obilniny,
je temer isté, že potenciálne budete reagovať aj na pohánku. Krížové reakcie sa
berú do úvahy pri vážnejších symptómoch, napr. ak je tu podozrenie na
autoimunitu. Vtedy je potrebné eliminačnú diétu sprísniť, nazýva sa to AIP =
autoimuniný protokol.
Ak sa hladiny
protilátok IgG dlho nemenia, alebo vznikajú nové, vráťte s ku všetkým bodom
Protokolu 4R, pozrite, čo ste priehliadli, zanedbali, kde sú slabiny. Zo skúsenosti
ide o nedokonale zregenerovanú sliznicu tráviaceho traktu, alebo
neodhalené IgE alergie a intolerancie, pričom nemusí ísť len o tie potravinové.
Ak je všetko testovaním vyvrátené, tu už nastupuje na scénu program „Komplexný
detox“, ako je načrtnutý v mojom infoletáku
pod názvom Detox mainframe a posvietenie si na všetky „kryptonity“
týkajúce sa mikrobiómu (info leták Mikrobiota a imunita).
IgG imunitné
reakcie a na ich základe zavedená eliminačná diéta, je len jedným kúskom
puzzle. Nezabúdajte, že veci okolo zdravia môžu byť komplexnejšie a pri dramatických
zmenách diéty vždy spolupracujte so špecialistami.
Menovky:
Alergie,
Imunitný systém,
Pšenica a obilniny,
Testy
nedeľa 18. novembra 2018
Plesne, mykotoxíny, káva a naše zdravie (naozaj sa vás to netýka?)
Dave Asprey sa preslávil tým, že na svet priviedol Bulletproof kávu. Čím je táto káva tak výnimočná a prečo vlastne vznikla?
Začalo sa to všetko kvôli plesniam. Dave zistil, ako príšerne naňho plesne pôsobia a aké prekvapivé vyliečenie nastalo, keď sa im začal cielene vyhýbať. Na úvod nič cool…
On však poňal tento problém ako výzvu hodnú softvérového inžiniera. Stal sa z neho doslova odborník na plesne a dnes je jedným z tých popularizátorov, ktorý pomohol a stále pomáha, priblížiť túto zanedbávanú tému širokej verejnosti.
Súčasťou jeho cesty za zdravím bolo aj hľadanie kávy, ktorá nebude “plesnivá”, teda kontaminovaná mykotoxínmi. Mykotoxíny sú látky vylučované plesňami, ale aj zvyšky už “nežijúcich” čiastočiek plesní, ktoré sú veľakrát nebezpečnejšie. Napríklad aj tým, že ich nevieme zničiť varením či pražením! Takisto ich nevieme otestovať kultiváciou, čiže pri bežnom testovaní zostávajú ignorované.
Temer každý z nás obľubuje tento horkastý voňavý nápoj, ale málokto vie, že mykotoxíny sú dnes v klasickej, teda veľkoprodukčnej káve horšie, ako jej obsah kofeínu. Dave Asprey zistil, že to nebola samotná káva, ba ani kofeín, ktorý mu robil zle. Až do tej miery, že roky kávu vôbec nepil. Boli to mykotoxíny.
Mykotoxíny, podobné tým v káve, sa ľahko dostávajú do tela aj vdychovaním, zo vzduchu. Ich zdroje sa teda vedia naakumulovať a “vedro tolerancie plesne” u každého raz pretečie. Vedia vyvolať autoimúnne ochorenia ako napr. Hashimotovu chorobu štítnej žľazy, ale špeciálne nepríjemné sú pri napadnutí mozgu a nadobličiek (red flag ?).
Keď som pri skúmaní problematiky ME/CFS (syndrómu chronickej únavy) a príčin vyhorenia narazila na poznatok, že plesne úzko súvisia s únavou, histamínovou intoleranciou a aj takými symptómami ako boľavé kĺby, vedela som, že som objavila ďalší extrémne dôležitý kúsok v puzzle zdravia.
Viete, že plesňová toxicita sa môže prejaviť aj problémom hľadania správnych slov pri komunikácii? Prípadne so zabúdaním, zlou sústredenosťou až stratou pamäte...
Plesne spúšťajú (okrem klasických respiračných problémov) aj kožné problémy ako psoriázu, ktorá je vo svojej podstate tiež autoimunitná. Môžu zhoršovať aj akné a dermatitídy, či koprivku súvisiacu s histamínom. Dokonca existuje aj podozrenie na rozvoj rakoviny, ako výsledku imunitných a zápalotvorných zmien v organizme, v kombinácii s oslabením schopnosti detoxikácie.
Žeby táto zmeska chorôb a ich pôvod v plesni dával nejaký zmysel? Na prvý pohľad to vyzerá ako ďalšia “alternatívna blbosť”, ktorú nielenže mnoho lekárov neuzná, ale ani alternatívne smery tomu nie vždy venujú pozornosť.
Pritom aj Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na to, aké sú plesne škodlivé, akurát to robí v takej stručnosti a všeobecnosti, že čitateľ si ledva uvedomí skutočnú závažnosť veci.
Netrvalo však ani rok hľadania, či skôr pozorovania, a našla som spoločného menovateľa a teda skutočný logický dôvod, prečo plesne vlastne zasahujú v takej šírke a rozmanitosti do nášho zdravia – a tým je CIRS.
CIRS = Chronic Inflammatory Response Syndrom
Kľúčovým slovom je tu RESPONSE – ODOZVA. Chronická odozva imunitného systému sa vždy začne zápalovou kaskádou, ktorú vie spustiť aj biotoxín. Biotoxín vdýchnutý, zjedený, či vypitý. Kávičku s croissantom v zarosenej kaviarni, či vínko v pivnici? Pre CIRS organizmus je to pohroma. Bohužiaľ biotoxín, alebo jednoducho JED, ktorým je aj plesňový mykotoxín, môžeme nevedomky prijímať potroške každý jeden deň.
Ak patríme k asi 25% ľudí, ktorí majú genetický sklon na slabé odbúravanie toxínov, stanú sa z nás skvelí kandidáti na CIRS. Čokoľvek, čo do tela prináša nejaký jed, biotoxín, bude prispievať k podlamovaniu zdravia zvýšenou akumuláciou a chronickým zápalom.
Mitochondrie sa vtedy prepnú z "energie-vyrábajúcej továrne" na "úsporný režim ohrozenia", čo sa prejaví zvýšenou únavou.
Aj keď sa CIRS nazýva chorobou z vystavenia plesniam (mould illness), pôvodná príčina tejto senzitizácie môže ležať niekde inde - oslabenie vírusom (ako EBV), baktériami (ako Borrelia), alebo výfukovými plynmi, či inak jedovatým vzduchom.
V každom prípade, je to reálna vec, ktorú dnes dokonca možno testovať.
Aj preto, že sa ma to týka osobne, chcem vysloviť vďaku našej slovenskej značke Powerlogy, za prínos kvalitnej kávy na trh, po vzore Aspreyovej Bulletproof – teda s prísnymi testami čistoty na mykotoxíny a pesticídy, v skutočnej BIO kvalite.
Keďže sama som PowerCoffee nemohla po minulé roky riadne odskúšať, kvôli neznášanlivosti kofeínu, posledných 6 mesicov som to dobehla vypitím dvoch kíl BIO DECAF verzie. Samozrejme, už v prostredí bez ďalších mykotoxínov - teda s nasadeným odvlhčovačom a filtrami vzduchu (už viete, čo majú tie úvodné obrázky spoločné?).
Výsledok bol výnimočný. Káva Decaf Powerlogy je na základe mojej skúsenosti vhodná aj pre tých, ktorí majú nielen problém s kofeínom, ale aj reakcie na lepok, mlieko, HIT... a CIRS?
Ak ste sa dostali do bodu, kde máte pocit, že ste naozaj “urobili všetko” a zdravíčko stále neposlúcha, skúste zaostriť pozornosť na plesne. V tejto fáze nepotrebujete ani žiadne testy...
Týka sa vás problém CIRS a mykotoxínov?
/Bodovanie - pri vyznačených otázkach použi skóre pre FLEXI klientsky dotazník (časť Toxický profil)/Mali ste po minulé roky prejavy slabšej imunity (infekcie, chrípky, nádchy)? Zhoršili sa pri zmene prostredia?
Je bežná vlhkosť vzduchu u vás doma či v práci nad 65-70%? 1 bod
Mali ste niekedy doma, či v práci alebo škole, problém prasknutého potrubia, kondenzáciu vody, zatečený strop, alebo plesne v rohoch? 1 bod
Máte na dome či garáži plochú strechu?
Máte doma či v práci miestnosti bez okien, ako šatníky, vstavané skrine, či iné úložné priestory?
Rosia sa vám okná? 1 bod
Cítiť u vás stuchlinu, prípadne vlastníte veci po niekom, ktoré majú taký pach? 0.5 bodu
Nakupujete aj v second-handoch alebo máte doma knihy či iné veci z antikvariátov, prípadne z nejakých starých neobývaných budov? 0.5 bodu
Máte v blízkosti domu kontajner so smeťami, kompost, prípadne žijete na farme?
Mávate "sennú" nádchu a upchaté dutiny aj mimo sezóny alebo “alergie na prach”?
Bývate vo veľkomeste, alebo aj na vidieku blízko prašnej cesty?
Mávate histamínovú intoleranciu, červené oči, koprivku, akné, psoriázu, dermatitídy, alebo alergie na roztoče?
Máte testované, alebo len odpozorované, reakcie na obilniny (napr. lepok) alebo mliečne výrobky (kazeín)?
Čo sa hovorí o mliečnych výrobkoch a hlienovitosti, a čo zvykne byť napádané lekármi ako “úplný nezmysel”, s týmto podľa všetkého tiež súvisí. Plesne sú potenciálne krížovo-reaktívne s bielkovinami v lepku a teda aj s bielkovinou kazeínu. Upchatie dutín od plesní je najbežnejším symptómom. Nepodceňujte to. Najmä ak si dávate pozor na "histamínové vedro" v stravovaní, nejedávate mliečne výrobky, lepok, či individuálne zistené potravinové alergény, ale stále máte epizódy plných dutín, alebo kýchania.
Nezabúdajte, že plesne dobre rastú nielen na nesprávne skladovanom a spracovanom kávovom zrne, ale aj na väčšine obilnín.
Kľúčovým zistením (pod vedením Aristo Vojdani) bolo, že kým obyčajná komerčná káva a jej instantné formy krížovo-reagovali s lepkom (nebezpečné u celiatikov), kvalitná zrnková bio-káva typu Bulletproof, či slovenskej Powerlogy, nemala tento problém!
Použité zdroje a ďalšie čítanie:
https://www.jillcarnahan.com/2018/03/06/is-there-mold-in-your-coffee-when-mycotoxins-matter/ a v ňom obsiahnuté referencie.
https://www.survivingmold.com/legal-resources/publications
https://www.survivingmold.com/docs/CIRS_Essay_on_the_Shoemaker_Protocol_Oct17_Louise_Carder.pdf
https://chriskresser.com/5-things-you-should-know-about-toxic-mold-illness
https://www.glutenfreesociety.org/is-coffee-safe-on-a-gluten-free-diet/
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)