Summer Birch Above Loch Leothaid by James Hawkins of Rhue, Scotland |
Pre jarných alergikov táto krásna maľba asi hovorí za všetko. V jarnom období je typické, že sa mnohým citlivejším ľuďom pohorší zdravie... a niekedy býva ťažké odhadnúť, čo to spôsobilo. Tých dôvodov býva viac (napríklad pokles vitamínu D), ale tento blog je o zvýšení celkového histamínu kvôli peľu v ovzduší.
Peľ a prach v ovzduší spôsobujú v tele preplnenie "histamínového vedra", najmä ak je hladina histamínu už blízko pri okraji pomysleného vedra... Zvýšený histamín v tele sa vie prejaviť rôzne a nejde vždy len o upchaté dutiny, svrbenie očí a citlivé sliznice dýchacej sústavy. Citlivejšími sa môžu stať aj sliznice žalúdka.
Niekedy "krížovo" reaguje aj:
sója
banán, mango, granátové jablko
rôzne druhy orechov
korenie papriky, koriandru, rímskej rasce, anízu
obilniny a trávové semeno
latex
Ak máte na jar skôr problém s trávením ako s dýchaním, skúste načas vysadiť vysoko-histamínové jedlá:
fermentované potraviny (kyslá kapusta, vyzreté tvrdé syry, ocot, pivo, víno...)
údeniny (klobásy, salámy...)
konzervované potraviny
všetko s glutamátom (E621 až E627, E631, E635)
staršie a viackrát ohrievané potraviny
sušené ovocie
prezreté ovocie
čokoláda
orechy
Histamínová reakcia podobná alergii môže nastať u kohokoľvek. Deje sa to napríklad aj v období zvýšeného stresu, alebo pri deficite niektorých vitamínov, či počas menopauzy, keď sa menia hormóny. A to aj u ľudí, ktorí inak s histamínom nikdy problém nemali.
Čo znižuje histamín?
Jednou z látok, ktorá v tele znižuje histamín, je enzým DAO (diaminooxidáza). Ak máme na sliznici čreva zápal a narušenú črevnú mikrobiotu, vyrobíme menej enzýmu DAO. Podobne je DAO enzým blokovaný aj pri konzumácii stimulantov (energetické drinky, čierny a zelený čaj, alkohol) .
Na druhej strane, aj pri skvelej genetike si môžeme zablokovať výrobu oboch enzýmov.
Na výrobu HNMT a DAO potrebujeme dostatok kofaktorov (minerálov, vitamínov) a zdravú črevnú mikrobiotu. Na výrobu DAO potrebujeme vitamín B6 a C v dostatočných množstvách, zinok, meď a dokonca na enzým vplýva aj zdravý balanc estrogénu a progesterónu. Na výrobu HNMT potrebujeme mať dobrú hladinu DAO, zdravú mikroflóru, zdravé hladiny hormónov a fungujúci proces metylácie a dostatkom metylových skupín. V procese rozkladu histamínu hrá úlohu aj enzým MAO (monoamínoxidáza) a tento býva závislý na dostatku vitamínu B2 a železa a veľmi mu vadí dym, fajčenie, potraviny s vysokým tyramínom a niektoré lieky.
Ako zistiť, ako sú na tom moje hormóny
Histamín sa niekedy nahromadí bez ohľadu na to, či sme vystavení alergénom. Toto sa nazýva INTOLERANCIA. Intolerancia znamená, že ide o netolerovanie látky na základe inom, ako imunitnom. Podobne, ako netolerovanie laktózy vzniká kvôli deficitu enzýmu (laktázy). Histamínová intolerancia teda nie je alergia (aj keď s ňou má niečo spoločného). Aj ak nejde o pravú alergiu, naplnenie histamínového vedra vie taký stav zhoršiť.
A čo prevencia?
Áno, ale ideálne aspoň mesiac PRED peľovou sezónou.
- kombinácia terapeutických dávok Vitamín-C komplexu, kvercetínu, bromelaínu, horčíka, vitamínu D, esenciálnych protizápalových omega olejov
- doplnenie iných deficitov vitamínov a minerálov
- protizápalová strava
- nízko-histamínová strava
- balanc krvnej glukózy (nízkoglykemická strava, najmä ak riešime hormonálne vyvolaný zvýšený histamín)
V praxi to znamená napríklad znížiť v tomto období vysokohistamínové jedlá, ako (inak zdravej) kyslej kapusty a iných fermentovaných alebo dlho skladovaných potravín (vína, piva, čokolády, konzerv, sardiniek a pod., vyhýbať sa cukru a vysoko-sacharidovej strave, pridať dobré tuky.
https://www.mthfrsupport.com.au/hnmt-cofactors-and-inhibitors/