|
Nutriwellness©2016 |
Dnes mi lunárny kalendár vyhodil potešujúcu správu, že toto je jeden z najlepších dní v roku na DOKONALÉ STRÁVENIE JEDLA.. :)
Ak
ste mali niekedy problémy s trávením, určite si všímate, že niektoré
dni strávite rovnaké jedlo horšie, niekedy lepšie. Stres a tvorba
tráviacich štiav má na to určite obrovský a prvoradý vplyv, ale
nezabúdajme aj na iné, trebárs aj JEMNÉ celestiálne podmienky.
Deň “dobrého
trávenia” je momentálne veľmi vzácny… Sme totiž v období 40-dňového
zimného pôstu, kedy sa príroda, a tým pádom i naše trávenie a zdravotná
situácia prudko menia a sú pod zvýšeným stresom. Mnohí práve preto
prechádzajú chrípkami, bolesťami hrdla, únavou a podobnými “radosťami”. Je to obdobie náročné na zdravotný stav celkovo, ale najmä na tráviaci systém.
Mne túto skutočnosť opäť raz pripomenul syr, ktorý som doterz viac-menej už mohla
konzumovať bez vedľajších účinkov a to v rôznej forme (bryndza, tvaroh,
chedar, ementál, parmezán, brie…). Od polovice novembra akoby utlo, a po každom pokuse mať v jedálničku nejaký mliečny výrobok sa mi upchali dutiny a
ráno som sa nevedela vynačudovať, koľko hlienov zrazu hlava vytvorí. Takže dojedám po minikúskoch môj škótsky
chedar a mliečnym výrobkom dávam pohov až do budúceho roku.
Zo zlého trávenia pramení mnoho problémov, ale nie všetky sa ukážu hneď a naraz. Napríklad rôzne infekcie, alergie a zápaly sa môžu vyvíjať postupne. Nestrávené jedlo nemusí hneď u každého vyvolať bolesti brucha, či nafukovanie, aj keď to sú práve tie prvé symptómy, ktoré zvykneme hodiť za plece hneď, ako nám je lepšie.
Líšime sa však jeden od druhého tým, čo nám konkrétne tie tráviace
problémy najviac vyvoláva. Dôležité je vedieť aj to, na aké jedlá najviac reaguje, väčšinou nebadane a potichu, náš imunitný systém. Toto treba
mať na pamäti a najlepšie si pomôcť kompletnými testami na potravinové reakcie, napr. FoodPrint na 200 potravín.
Ak ignorujeme príliš dlho, že niektoré jedlá proste nevieme dobre stráviť, či už kvôli stresu alebo iným dôvodom, vytvárame si podmienky na vznik infekcií, alergií, vrátane oddialených (IgG) imunitných reakcií na jedlo, a narušujeme symbiózu črevnej flóry. Takáto situácia môže vyústiť do chronicky zvýšenej priepustnosti čreva, ktorej dôsledkom je rozvoj autoimunitných stavov, kam sa zaraďuje čoraz viac chorôb. Napr. známe sú celiakia, reumatoidná artritída, Hashimotova hypotyreóza, kolitída, sarkoidóza, alopécia, dermatitída, psoriáza, či skleróza multiplex.
Moja situácia nulového trávenia pred rokmi ma prinútila nájsť stratégie, ktoré by mi dovolili tešiť sa akémukoľvek jedlu bez vedľajších účinkov. Moje žalúdočné šťavy boli kvôli chronickému stresu doslova vypnuté a boli dni, keď som nemala na výber a mohla jesť len detské miniporcie mono-jedál (napr. jablkovo-kokosové pyré, mixované polievky a smoothie) v rozdelených množstvách počas dňa, aby to žalúdok zvládol.
Tieto stratégie som rozvíjala niekoľko rokov a úspešne otestovala. Pripomínam, že v tých časoch ešte neboli dostupné rôzne tráviace enzýmy a tie prvé, čo sa objavili, so mnou proste "nesúhlasili". Zvládla som to bez nich, ale chápem, že to nemusí byť cesta pre každého. Pre klientov Nutriwellness som moju stratégiu zhrnula do info letáku PODPORA TRÁVENIA, ktorého poslednú verziu dnes výnimočne zverejňujem (link na konci článku).
Chcela som v ňom zvýrazniť napríklad to, aké užitočné môže byť ovocie…
Ovocie sa stalo akousi kontroverznou témou posledného desaťročia. V jedálničkoch vidím jeho minimálnu konzumáciu a to približne z týchto dôvodov: pod vplyvom 'makrobiotickej módy' vraj ovocie v zime ochladzuje (ale pivo, jogurt, či zmrzlina po večeri nie… :) a tento smer tvrdí aj to, že ovocie sa nemá jesť inokedy, len ráno. Vysvetlenia som dodnes nedostala a podľa skúseností pri meraní krvného cukru alebo s trávením živočíšnych bielkovín, sa dokonca odvážim tvrdiť pravý opak.
Pod vplyvom nízkosacharidovej Paleo módy, ktorá došla na Slovensko pomerne nedávno, je bohužiaľ ovocie nad 2 porcie denne nevhodné. Toto nie je miesto na rozoberanie detailov, ale je potrebné ujasniť aspoň toľko, že nejde len o to, koľko sacharidov skonzumujeme, ale hlavne ako sa zachová naša hladina glukózy v krvi. Priaznivci Paleo zvyšujú cukor v krvi "umelo" a majú ho veľakrát vyšší, než niektorí ľudia na strave s vysokým podielom sacharidov (individuálne nealergénnych).
Ale prečo by ovocie mohlo byť pre trávenie pozitívne?
Jedným z dôvodov sú proteolytické enzýmy (také, čo vedia rozložiť bielkovinu), ktoré sú v ovocí prítomné v rôznych množstvách a špeciálnych formách. Napr. bromelaín v ananáse, papaín v papáji, alebo aktinidín v kivi. Neviem ako vy, ale ja keď zjem takú väčšiu porciu mäsa, či dosť veľké reštauračné jedlo, o pár hodín dostanem pomerne jasnú chuť na ovocie. Prípadne k mäsu hneď dám jablčnú omáčku a brusinkový džem (zvyk v UK), alebo plátok ananásu, či aj klasický ovocný kompót, ako sme boli zvyknutý z detstva doma, či aj v jedálňach.
Tu je pár zdrojov informácií, z ktorých vyplýva, že napríklad take kivi dokáže vylepšiť trávenie mäsa, rýb, jogurtu, alebo vajíčok.
"The observed enhancement of gastric protein digestion after eating kiwi fruit may increase the rate at which protein is absorbed in the small intestine, ultimately affecting the overall protein utilization in the human body," lead author Dr. Lovedeep Kaur from Massey University in New Zealand told the Daily Mail.
"Faster and more complete digestion of food proteins occurs due to the presence of a unique naturally occurring enzyme present only in kiwi fruit, actinidin," Kaur said. "The kiwi fruit enzyme alone, even in the absence of any other digestive enzymes, is found to be capable of digesting many proteins present in foods, particularly, yogurt, cheese, tuna and raw eggs, which suggests that eating a kiwi fruit with a protein-rich meal may be a suitable solution for those with compromised digestion."
Nuž, dnešný deň "dobrého trávenia" sa pomaly končí a preto si radšej preštudujte rokmi zhromažďované stratégie, ako navrátiť trávenie do optima.
PDF Podpora trávenia
ZDROJE:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123942944000080
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24252432
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23394986