streda 25. januára 2012

PROBLÉMY S MLIEKOM

Foto: farmissues.com
Vedecké žurnály sú plné štúdií, ktoré naznačujú, že príjem živočíšnych bielkovín, ku ktorým patrí aj mlieko, súvisia z rôznymi chorobami, vrátane cukrovky, srdcových chorôb, niektorých typov rakovín, osteoporózy, hyperinzulinémie, psoriázy, celiakie či akné.

Stále je však pre mnohých ťažko uveriť, že niečo tak „zdravé“, alebo aspoň takto roky propagované, môže mať nejaké negatívne účinky.

V prvom rade si treba uvedomiť, že mlieko, ktoré konzumuje väčšina z nás dnes, nie je to isté, ako mlieko, čo pili naši starí a prastarí rodičia.

Prvé symptómy, ktoré nás môžu upozorniť na netoleranciu mlieka sú

-          zápaly dutín alebo často upchané dutiny 
-   spánok s otvorenými ústami
-          zápaly hrdla
-          problémy s ušami
-          vetry, hnačky a iné tráviace problémy
-          kožné problémy

Laktóza

Je mliečny cukor, ktorý na strávenie vyžaduje enzým laktázu. Po dovŕšení 2. roku života naša schopnosť vyrábať laktázu a úplne bezproblémovo stráviť laktózu, prudko klesá. Spôsobuje to problémy až u 70-80 % svetovej populácie.
V minulosti sa mlieko nepasterizovalo a neboli chladničky, takže sa jeho podstatné množstvo konzumovalo väčšinou vo forme fermentovaného výrobku ako kefír, syr, tvaroh a jogurt, ktoré vydržali trochu dlhšie. V týchto výrobkoch je laktóza viac-menej spotrebovaná ako strava baktérií a preto sú takéto mliečne produkty lepšie stráviteľné. Navyše, tento enzým je citlivý na vysokú teplotu a zničí sa pri pasterizácii mlieka.
Národy a ľudia geneticky pochádzajúci zo studených klimatických oblastí, majú lepšiu schopnosť stráviť kravské mlieko, ako tie, ktoré pochádzajú z teplejších krajín. Mohli by sme teoretizovať, že je tomu tak preto, lebo mlieko ako zdroj vitamínu D, bolo historicky oveľa dôležitejšie vo vyšších zemepisných šírkach, kde je menej slnečného žiarenia.

Kazeín

Táto mliečna bielkovina je jedna z najťažšie stráviteľných a svojou komplexnou štruktúrou pripomína glutén. Preto sa konzumácia mlieka neodporúča u celiatikov, kde môže spôsobiť podobné komplikácie ako glutén samotný a pôsobí ako imunotoxín. Moderné typy kravských plemien majú v mlieku kazeín A-1, ktorý sa pokladá za ťažšie stráviteľný ako kazeín A-2, pochádzajúci od starších plemien, a vyskytujúci sa aj u kôz a oviec.

Symptómy alergie alebo citlivosti na kazeín sa prejavujú najčastejšie ako upchané dutiny, časté problémy s hrdlom, nosom a ušami, IBS, koliky a iné tráviace problémy, potom astma, problémy s hyperaktivitou detí, alebo naopak, nízkou energiou. Často prehliadanými symptómami negatívnej reakcie na mliečne výrobky sú rôzne zápaly a problémy s imunitou.

Fermentácia mlieka čiastočne „predtrávi“ aj bielovinu kazeín, takže niekedy stačí vysadiť len nefermentované formy mlieka, najmä jeho práškové formy a všetky výrobky, čo práškové mlieko obsahujú. Keďže tieto prášky sú z dôvodu potreby dlhodobého uskladnenia odtučnené, majú vyšší podiel bielkoviny. S maslom by tiež nemal byť problém, pokiaľ sa jeho konzumácia nepreháňa (maslo je približne 80 % tuk). Keď si chceme byť úplne istý, namiesto masla môžeme použiť „ghee“, čo je čistý maslový tuk získaný ohriatím masla a odstránením bielkoviny (biela pena na povrchu), ako sa to tradične robí v ázijských krajinách. U nás sa "ghee" nazýva prepustené maslo.

Homogenizácia mlieka

Pri homogenizácii sa mlieko za obrovského tlaku pretláča cez mikroskopicky malé otvory, čím sa „homogenizujú“ tukové molekuly, aby sa lepšie rozptýlili v tekutine a nezrážali sa na povrchu, ako to býva u normálneho čerstvého mlieka. Väčšie častice sa rozpadnú násilným procesom na menšie, pričom je podozrenie, že tento proces ovplyvňuje nielen tuk, ale aj bielkovinu. Spôsobuje zmenu jej štruktúry na neprirodzené fragmenty, čím sa  vysvetľujú citlivé reakcie na takto upravené mlieko u ľudí, ktorí inak nemajú problémy s mliekom nehomogenizovaným.

Pasterizácia mlieka

Vysoko ohrievané mlieko má tú výhodu, že dlhšie vydrží, lebo sa v ňom zničia baktérie. Bohužiaľ, tento proces zničí aj užitočné baktérie a enzýmy (bielkoviny), ktoré napomáhajú lepšej stráviteľnosti a využiteľnosti mlieka. Okrem laktázy sa poškodí aj lipáza (na trávenie tukov) a fosfatáza (táto pomáha využiť mliečny vápnik v kostiach).
Denaturovaný a koagulovaný kazeín sa považuje za ďalší dôvod, prečo je takto upravené mlieko ťažšie stráviteľné.

Etická stránka - moderný chov kráv

-          kravy sú nútene dávať mlieko neprirodzene až 10 mesiacov v roku

-          keď má krava malé teliatko, prirodzene vytvorí asi 10 litrov mlieka – v intenzívnom chove je však nútená vyprodukovať až do 70 litrov!

-          dojnice v intenzívnom chove často nejdú von a nevidia (nežerú) čerstvú trávu po celý život, prikrmované sú lacnými sójovými doplnkami pochybného pôvodu (GM)

Hormóny

Mlieko všetkých cicavcov obsahuje hormóny, keďže jeho výroba mliečnymi žľazami je vyvolaná zvýšeným pôsobením hormónov otelenej kravy a cieľom mlieka je spôsobiť rýchly rast mláďata.
Rastové hormóny, ako napr. IGF-1 (inzulínový rastový faktor), sa po konzumácii mlieka merateľne zvýšia ako u detí, tak aj u dospelých. Ako z názvu vyplýva, tento hormón spôsobuje rast, čo síce je pozitívne u detí, ale nie vždy žiaduce v dospelosti, napríklad ak riešime obezitu alebo rakovinu.

Známym javom po konzumácii mlieka je prudká reakcia tela uvoľnením hormónu inzulínu. Aj keď jeho glykemický index je malý, čo môže zmiatnuť mnohých diabetikov, hyperinzulinémia je situácia, často sa vyskytujúca v pre-diabetických stavoch. Mlieko samotné nespôsobí prudký nárast cukru v krvi, ale neustálym bombardovaním buniek prostredníctvom zvýšeného inzulínu, môže vyvolať inzulínovú rezistenciu. Bunky sa stanú voči nadmernému inzulínu otupené. Potom, keď skonzumujeme sladkosť, cukor sa z krvi už nebude vedieť dostať do buniek napriek tomu, že inzulínu bude dosť. Takéto cvičenie môže po  čase vyvolať hyperglykémiu (zvýšené množstvo cukru v krvi). 

Hormón EGF (epidermálny rastový faktor), ktorý sa tiež nájde v mlieku, je známy v súvislosti s mnohými rakovinami.


Steroidy v mlieku predstavujú väčšinou estrogén a progesterón. Zistilo sa , že estrogén z mlieka má vysokú biologickú aktivitu aj v ľudskom tele.


 A ČO KALCIUM (VÁPNIK) ???!!! Kde ho mám vziať ak prestanem piť mlieko ???

Toto býva prvá reakcia ľudí, ktorým niekto odporučí obmedziť mlieko a jeho výrobky. 



Po prvé, vápnik sa vyskytuje aj v mnohých iných potravinách, ako vidieť v doleuvedenej tabuľke, a je dokonca aj lepšie stráviteľný.

Po druhé, na silné kosti potrebujeme aj iné látky ako vápnik, napríklad:


- horčík (tmavá listová zelenina, oriešky, morské riasy, ovsené vločky)
- vitamín K (K1 vysoký v listovej zelenine, K2 vyrobený dobrými črevnými baktériami)
- vitamín D (zo slnka, v zime D3 doplnok)
- fyzická záťaž na kosti
- vitamín C (ovocie, zelenina) a síra (vajíčka, cibuľa, kapusta) na tvorbu kolagénu
- kremík (ovsené vločky, prasličkový čaj, plody mora, zelenina- zelená fazuľka, špenát, minerálky, a aj pivo:)
- bór (zelenina a ovocie - záleží na jeho obsah v pôde)


Potravina
Vápnik v 100g
Vápnik
v 150 kcal
Vápnik absorbovateľný zo 150 kcal
%  absorbcie vápnika
Čínska kapusta
77 mg
721 mg
382 mg
53 %
Kel
135 mg
405 mg
202 mg
50 %
Plnotučné mlieko
113 mg
283 mg
90.5 mg
32 %
Kapusta
40 mg
240 mg
153.6 mg
64 %
Brokolica
47 mg
220 mg
116 mg
52.6 %
Ružičkový kel
42 mg
142 mg
90 mg
63 %
Karfiol
22 mg
132 mg
89 mg
68 %


Na záver

Mliečko, nehomogenizované, z biochovu, ohriate len max do 70C a hlavne – a to prioritne – jeho fermentované výrobky ako kefír a jogurt, majú svoje zaslúžené miesto medzi zdravými potravinami u tých ľudí, ktorí neprejavujú na toto mlieko a jeho výrobky negatívne reakcie.


Mnohí z nás majú určitú hranicu, po ktorú môžu mliečne výrobky konzumovať bez problémov a až pri jej prekročení sa objavia symptómy. Nezabúdajte, že najčastejším symptómom sú upchaté dutiny.


Ľuďom s rizikovými faktormi ak nadváha, ukladanie tuku okolo pásu, zvýšený krvný tlak, srdcové problémy, diabetes v rodine, problémy s dutinami a mnohé iné chronické stavy, konzumáciu mlieka neodporúčam po dobu, kým sa stav zdravia nezlepší.



Použité zdroje:

USDA 2009
Joyce Bergsma - Give us our daily dairy - or not? Advancing Nutrition for Professionals. Jan 2012
Jughdaohsingh, R: Silicon and bone health. J Nutr Health Aging. 2007; 11(2): 99–110.
www.notmilk.com
www.renegadehealth.com

utorok 17. januára 2012

AVOKÁDO recepty

Základná avokádová natierka

1. Dozreté avokádo - kupujte asi týždeň dopredu. Zelená koža avokáda má zmeniť farbu na tmavú a na dotyk byť mäkké.
2. Cesnak - jeden väčší strúčik na stredne veľké avokádo. Narobno nakrájať.
3. Čierne korenie, prípadne aj rímska rasca (no nemusí byť).
5. Kvalitná soľ - na konček lyžičky.
4. Citrón - nechajte si na koniec a začnite s pár kvapkami. Pridávajte podľa potreby.









Ovsené lámance s avokádovo-rukolovou nátierkou







sobota 10. decembra 2011

Vianočné BEZLEPKOVÉ POHÁNKOVÉ ROŽTEKY



POTREBUJETE:

300g pohánkovej múky
5 veľkých lyžíc kokosového oleja alebo masla
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
1/2 lyžičky kvalitnej soli (menej obyčajnej)
100ml vody
80g Xylitolu a pár kvapiek tinktúry Stevie
3 lyžičky kakaa alebo karobového prášku


AK máte orechy (vlašské pomleté alebo mandľovú múku..), namiesto
300g pohánky dajte len 250g a doplňte 80g orechov.

Ja som práve orechy nemala, tak rohlíčky boli trochu tvrdšie, ale vôbec sa nelámali.. ideálne na cesty a na namáčanie do čaju!

POSTUP
1. Zmiešať všetko suché okrem kakaového alebo karobového prášku.

2. Rozdeliť na polovicu do dvoch mís a do jednej z nich pridať kakaový alebo karobový prášok a premiešať.

3. Pridať do každej misy postupne polovicu rozpusteného masla a vody a miešať, kým sa nevytvorí tuhé cesto.

4. Vypracovať dlhé tenké šúľance a spájať biely s hnedým, to už zistíte, ako vám to pôjde najľahšie.

5. Odtrhnúť malé kúsky a v dlaniach alebo na doske došúľať do potrebného tvaru.

6. Na omastenom plechu piecť vo vyhriatej rúre asi 10 min alebo podľa potreby, kým začnú konce mierne hnednúť.

pondelok 5. decembra 2011

AURA - prednášky Milana Calábeka (ideálne podvečerné počúvanie na tmavé zimné dni)


Aká je vaša aura?


Prečo je to práve tá ktorá farba? Aký to má na vás vplyv, na vaše zdravie, pohodu, reakcie na okolitý svet, emócie, finančný úspech a hlavne vaše smerovanie v živote?


Tieto prednášky som našla len nedávno, keď som si sama kládla rôzne otázky. Ako to v tejto intenzívnej dobe transformácie funguje - odpoveď na seba nedala dlho čakať.
Hľadala som najskôr v angličtine a chodili mi samé povrchné odkazy... Pri prvom pokuse nájsť niečo "bližšie k srdcu", som v pri hľadaní v slovenčine hneď narazila na prednášku o kryštálovej aure z nejakého kurzu Aurickej typológie, asi niekde v Čechách.


Kliknutím na horný obrázok o kryštálovej aure - NA LOGO YouTube - sa dostanete na  webstránku Youtube, kde by sa na pravom boku mali ukázať prednášky o ďalších aurách. Ak vás farebná aura zaujme viac, vypočujte si najskôr ju. Každá prednáška trvá od 20-40 minút, ale naozaj stojí za to venovať tento čas a všetky ich postupne vypočuť.


Dúfam, že vám to vyjasní veľa vecí, a aj trochu ukľudní, ak sami hľadáte odpovede na otázky typu kto sme, prečo sme tu a aký to má všetko význam...


Prajem príjemné počúvanie!