utorok 15. októbra 2024

Protokol 5R na ozdravenie (nielen) čreva

 


Remove  Replace  Repair ֍ Reinoculate Rebalance

Odstráň  Doplň  Oprav ֍ Naočkuj  Balancuj

Protokol 5R bol vyvinutý Inštitútom funkčnej medicíny ako moderný prístup k ozdraveniu tráviaceho traktu a chorobných stavov, ktoré s nezdravým črevom úzko súvisia. 

Tenké črevo je miestom, kde sa vo veľkom trénujú imunitné bunky, aby správne fungovali, napríklad aby vedeli správne rozlíšiť "moje" od "cudzieho". Preto sa ozdravením čreva dokáže zlepšiť aj zdravie v iných častiach tela, ktoré na prvý pohľad nevypadajú, že s črevom súvisia. 

Prečo to tak je, súvisí s dôležitými funkciami "jemných bariér" v tele. Na rozdiel od pokožky majú jemné bariéry iba tenkú vrstvu, ktorá musí byť špeciálne polopriepustná tak, aby ňou mohli vchádzať dnu rôzne živiny, ale aby zadržala väčšie toxické látky. Bez dostatočnej ochrany tejto vrstvičky slizom a symbiotickými baktériami, odhalená a pootvorená bariéra (tzv. deravé črevo), prepustí aj nechcené látky. Na tie už musí imunita reagovať a rozbehne mikrozápal. Vzniká akýsi zamotaný kruh, lebo mikrozápal vzápätí zničí ďalšie symbiotické mikroorganizmy, črevom ľahšie prejdu do krvi ďalšie nechcené molekuly a imunita vzápätí naštartuje stav "pohotovosti". A ten sa môže preniesť už kamkoľvek do tela a bude už chronického rázu.

 


Protokol 5R je systematická a komplexná metóda, ktorá sa dnes používa na klinikách funkčnej medicíny a nielen zlepšuje akútne príznaky, ale pomáha dosiahnuť aj trvalejšie výsledky.

Čo to teda obnáša?

 

1) ODSTRÁŇ

Chceme odstrániť všetko, čo by mohlo dráždiť črevá, ako napríklad:

Potraviny –

Môže ísť o akýkoľvek druh dráždivých látok, ako je alkohol, kofeín, solanín, lepok, lektíny, umelo spracované potraviny, aditíva... Individuálne môže ísť o ťažkosti s trávením určitého typu sacharidov (laktóza, fruktóza, čiže FODMAP). Alebo môže ísť o imunologickú potravinovú citlivosť, čiže klasickú alergiu. Niekomu môže vadiť vysoký histamín, alebo iné amíny. Častým problémom bývajú “rýchle sacharidy", lebo podporujú zvýšený cukor v krvi a tento stav podporuje prerastanie kvasiniek do hubovej formy, ktorá sa zabára do tkanív.

Lieky a doplnky –

Je známe, že mnohé voľnopredajné lieky (napríklad na pálenie záhy alebo na bolesť), spôsobujú pri nevhodnom braní dysfunkciu tráviaceho traktu. Lieky na predpis môžu mať tiež vedľajšie účinky, ktoré je dobre prebrať občas s lekárom, ktorý ich predpísal.  Ani doplnky stravy nie sú všetky nevinné a pri neodbornom zaobchádzaní vedia poškodiť prostredie žalúdka a čriev, spôsobiť hnačky, nevoľnosť, či nechcené zmeny v zložení črevných baktérií.

Stres –

Nejde len o stres emočný a pocitový. Môže ísť aj o stres z nadmernej fyzickej aktivity, zmeny počasia, biochemický stres. Stres napr. uvoľňuje do obehu hormón kortizol. Príliš veľa kortizolu môže spôsobiť zápal na jemnej sliznici tráviaceho traktu. Takisto môže nevhodne dvíhať krvnú glukózu procesom glukoneogenézy.

Infekcie-

Baktérie, parazity a patogény z jedla a špinavých rúk sa zvyčajne neutralizujú žlčou a kyselinou chlorovodíkovou. Ak nemáme dostatok tráviacich štiav, je oveľa vyššia pravdepodobnosť, že sa patogény nezničia a premnožia sa tak, že nastane infekcia. A tak sa dostávame ku bodu dva:

 

2) DOPLŇ (mikroživiny, enzýmy, kyselinu)

Žalúdočná kyselina, správne pH-

Dôležitý je nielen dostatok žalúdočnej kyseliny, ale aj jej správne načasovanie. Ak jedávame v strese, nemusí sa vylučovať v dostatočnom množstve. Môžu nám chýbať aj určité živiny potrebné na jej výrobu - napríklad zinok, elektrolyty a horké látky na aktiváciu procesu.

Tráviace enzýmy a žlč-

Jednotlivé zložky potravín si vyžadujú špeciálne enzýmy. Napríklad tuky trávi lipáza potom, ako ich žlč rozloží na menšie čiastočky. Bielkoviny a tuky sa rozkladajú pomocou rôznych proteolytických enzýmov, ktoré sa vylučujú pankreasom. Sacharidy sa začínajú tráviť už v ústnej dutiny amylázou, ktorá sa nachádza v slinách. Trávenie sacharidov pokračuje na črevnej sliznici pomocou enzýmov ako laktáza, celuláza, maltáza. Mnohé enzýmy sa vyrábajú aj baktériami v čreve, čiže zdravý mikrobióm čreva bude pokračovať v trávení a absorpcii živín. A práve mikrobióm je predmetom bodu č.3:

 

3) NAOČKUJ (priateľské kultúry)

Črevné baktérie a iné mikroorganizmy (mikrobiota) zohrávajú úlohu pri imunitnom, tráviacom a metabolickom zdraví. Ak je ich zloženie príliš narušené, nastáva dysbióza, ako opak symbiózy. Narušenie symbiózy môžu vyvolať napríklad dráždivé látky spomínané v bode 1), alebo nedostatok tráviacich štiav v bode 2). Pri naočkovaní baktérií hrajú úlohu prebiotiká a prebiotiká v podobe stravy i doplnkov.

Probiotické potraviny –

Potraviny bohaté na prospešné baktérie sú tie, ktoré sa pripravujú fermentáciou  (kvasením, kysnutím), ako sú tradične pripravované kyslo-mliečne výrobky, kyslá kapusta a kimchi, kvasená zelenina, kombucha a pod.

Prebiotické potraviny-

Prebiotiká sú látky ako polysacharidy (vlákniny), ktoré sa nevstrebú cez črevo, ale ostanú ako potrava črevným baktériám. Ich zdrojom je najmä pestrá zelenina a ovocie. Pri nedostatku vláknin začínajú baktérie požierať glykánové štruktúry, čím sa degraduje ochranný hlien tráviaceho traktu.

Aby sme tieto citlivé mikroorganizmy vedeli v čreve udržať a aby nevyhynuli, musíme im vytvoriť zdravé prostredie. To rozoberajú body č. 4 a 5.

4) OPRAV

Tento bod sa zameriava na vytvorenie vhodného prostredia na prežitie symbiotických mikroorganizmov. Bude sem patriť aj dodanie živín, ktoré podporia opravu črevných buniek, lebo zdravé silné tkanivo bude odolnejšie voči vzniku mikrozápalov. Mikrozápaly spôsobujú kynoženie mnohých symbiotických organizmov, lebo imunita je vtedy nevyvážená a útočí na všetko okolo.

Opravu urýchlia potraviny a doplnky s terapeutickými dávkami vitamínov A, C, D a E, ako aj minerálu zinku. Dôležitý bude príjem dostatku ľahko-stráviteľných bielkovín, prípadne samostatných aminokyselín glutamínu, či špeciálnych kombinácií kolagénu, či aj kolostrum, ktoré pomôže aj resetovať imunitnú reakciu.  

Regeneráciu pomôžu urýchliť aj bylinky, ktoré pomáhajú chrániť sliznicu - aloe vera, ibištek a slezovité, brest klzký, chia puding a pod. Na zníženie mikrozápalov je veľmi dobrý zázvor a kurkumín, ale dôležité budú aj esenciálne mastné kyseliny radu omega. Tieto mastné kyseliny sú súčasťou bunkových membrán a zabezpečujú “optimálnu komunikáciu” buniek s okolím, ideálnu flexibilitu a robustnosť tejto membrány, na ktorej sa deje mnoho dôležitých pochodov (napr. napojenie hormónov na receptory). Ich význam je však ďalekosiahlejší, lebo mnohé omega mastné kyseliny pôsobia v tele ako dôležité "rezolútori" zápalu - pomáhajú správne ukončiť rozbehnutý mikrozápal.

5) VYVÁŽ

Vyvážená životospráva, teda rôzne životné návyky, nielen stravné a pohybové, majú obrovský vplyv na náš tráviaci systém a zdravie.   

Zvládanie stresu, vzťahov, zlepšenie spánku, pobyt v prírode, viac prirodzeného pohybu a celkovej harmónie v živote, sú nemenej dôležité pre obnovenie správnych funkcií tráviaceho traktu (strávenia a vstrebania živín, vyprázdnenia, detoxikácie, a hormonálno-imunitnej funkcie).

V dnešnej dobe nesmieme zabudnúť ani na pôsobenie nových typov EMF žiarení, ktorými sme obkolesení už 24/7. Je to nový druh stresoru, ktorý vplýva na to, ako sa budú správať mikroorganizmy v našom tele. Na rozdiel od nás sú tieto malé organizmy oveľa citlivejšie na rôzne žiarenia a frekvencie (ref1, ref2). Čo je to "vyvážený prístup" k tomuto novému fenoménu dnes ešte nie je známe, ale ako prevencia je dobré tieto vplyvy minimalizovať, najmä vtedy, ak je naše zdravie krehké, alebo riešime akútny problém.

 

NA ZÁVER

Aj keď je Protokol 5R prezentovaný v bodoch postupne, počas coachingu zvyčajne pracujeme na viacerých fázach súčasne. Každý klient má svoj vlastný “5R protokol”, ktorý je vpletený do stravných odporúčaní, plánu doplnkov, alebo v mojom systéme aj do reportu "4 piliere zdravia”, kde sa okrajovo dotýkam aj vecí mimo stravy a trávenia (napr. cirkadiálny reset, vplyv umelých látok a EMF, toxické kovy, či iné rizikové faktory).