utorok 20. novembra 2012

Zimný pôst




Odkedy sa začali dni skracovať po jesennej rovnodennosti 23.septembra, začalo moje telo zrazu neúprosne „pýtať“ viac potravy. Tak som využívala dlhšie tmavé večeri a chladnejšie počasie na konzumáciu všeličoho možného, povedzme, že tam mohutne nefigurovala zelenina a ani ovocie. Moje každodenné letné šaláty sa vymenili za varenú koreňovú zeleninu, mäsové vývary, viac syra a vajíčok. To ostané radšej ani nespomínam!

Toto sa dosť prudko zmenilo v polovici novembra, tesne pred Novom. Zrazu mi moje telo naznačilo, že bolo toho dosť a prestalo neustále otravovať za jedlo. Znova mi zachutili šalátiky a prestala som holdovať CELÝM tabuľkám (aj tmavej) čokolády, mäsu, syrom, vajciam, jogurtom a „tým iným veciam!“... Zažila som pár očistných dní, bez akejkoľvek námahy, keď mi stačilo len ovocie, ražný chlieb a hlavné jedlo spočívalo v mise kelových cesnakových lupienkov. Úplne mi prestala chutiť napríklad aj káva.

Vysvetlenie? Prišlo opäť náhodne. Včera som narazila na článok o „zimnom pôste“ alebo „pôste zrodenia pána“. Wikipédia (preklad z a.j.) ho popisuje nasledovne.
 „Je to obdobie abstinencie a pokánia, praktizované v pravoslávnej a gréckokatolíckej cirkvi pri príprave na príchod Krista (25. decembra). Pôst je blízky Adventu, s tým rozdielom, že trvá 40 dní namiesto štyroch týždňov, od 15. novembra do 24. decembra.“

U nás sa vo väčšine domácností tradične dodržiava aspoň denný pôst 24. decembra, ktorý trvá do západu Slnka, alebo - ako sa píše vo Wikipédii - „do zjavenia prvej hviezdy na nebi... prípadne do Bohoslužby toho dňa. Ak liturgická príprava padne na víkend, tento deň nie je taký prísny pôst, a po Bohoslužbe, ktorá sa vtedy vykoná ráno, je povolené jedlo s vínom a olejom.“

„Bohoslužba, najmä v pravoslávnej cirkvi, je obdobím nadzmyslového vnímania sveta, keď nastane spojenie všetkých veriacich v kráľovstve Božom, spolu so zosnulými svätcami a nebeskými anjelmi.“

Trochu z iného uhla pohľadu, Risa D´Angeles opisuje dôležitosť tohto kalendárneho obdobia v jej článku „Zimný slnovrat – Návrat Svetla počas Kozorožca“.

„Zimný slnovrat bol v histórii vždy časom zrodenia všetkých veľkých učiteľov na našej Zemi. Pre celé ľudstvo, zrodenie svetla zohráva významné postavenie, keďže symbolizuje Prvé Zasvätenie (naladenie, pohnutie, vyvstanie) duše z materiálneho sveta. Tento čas „nového svetla“ nad našou planétou si vyberajú svetoví duchovní učitelia ako čas na inkarnáciu (=príchod do materiálneho sveta), aby priniesli nové vedomosti (vedomie, učenie). Toto „nové učenie“ nám dáva šancu dosiahnuť novú úroveň iluminácie (poznania, osvietenia, svetla). Zimný slnovrat prebieha 21. decembra, keď sa planetárne „vedúce naladenie“ mení zo Škorpióna na Kozorožca. Počas slnovratu, svetelné prúdy prenikajúce do jadra Zeme zmenia smer, tak ako Slnko pri pohľade zo Zeme. Tieto pohyby vyvolávajú vznik silových polí, pôsobiacich až kým sa nový pohyb nestabilizuje. Preto najmä od 21. decembra do polnoci a rána 25. decembra nastáva silný vplyv týchto „energií svetla“, ktoré obklopujú našu Zem. Toto je aj pôvodný dôvod načasovania pre katolícku Polnočnú omšu, ktorá zvestuje „nové svetlo“.




Podrobnosti pôstu predchádzajúcemu tomuto obdobiu zvýšeneho duchovného vnímania závisia na jednotlivých cirkevných tradíciách. Často sa z jedálnička vynechávajú jedlá ako „červené mäso, hydina, mäsové výrobky, vajíčka, mliečne výrobky, ryby, olej a víno. Ryby a víno sú povolené cez sobotu a nedeľu a olej a víno v utorok a štvrtok.“

Dôraz sa kladie aj na duchovný pôst, vyhýbanie sa hnevu, chamtivosti (nenásytnosti) a závisti.

A čo dodať z pohľadu zdravej výživy?

Holistický pohľad na zdravie v sebe zahŕňa aj celkové naladenie sa „prírode“, jej načúvanie, pozorovanie, meditovanie. Toto naladenie nám dokáže pomôcť pri voľbe toho, čo naše telo práve potrebuje, aby bolo zdravé. Naša moderná spoločnosť to preháňa s konzumáciou mäsa a mliečnych výrobkov, mnohí až niekoľkokrát denne. Nepochybne, ich vyradenie z jedálnička na pár týždňov bude mať len a len pozitívne účinky na zdravie. Výnimky sú samozrejme spomínané aj v cirkevných obradoch, a striktný pôst sa neodporúča slabým a chorým, deťom a tehotným ženám. Mali by sme si uvedomiť aj to, že od doby, keď sa tieto tradície zaviedli, sa na našom stole objavilo mnoho „moderných“ jedál, ktoré by bolo tiež veľmi vhodné vyradiť z jedálnička, ak nie natrvalo, tak aspoň počas pôstu. Patria sem všetky priemyselné výrobky ako cukrovinky, slané „maličkosti“, jedlá, čo s jedlom nič spoločné nemajú (stužené tuky, ranné cereálne lupienky, aditíva, umelé sladidlá..), hotové jedlá s nadmierou ochucovadiel. Zjednodušene, všetko to, čo pred 100 rokmi neexistovalo.

Každý z nás má svoju cestu a správny čas na spoznanie toho, čo je pre zdravie pozitívne a čo nie. Zmena bez nadmernej námahy, a nie „ako za trest a odtŕhanie si od úst“, ako to môžu niektorí vnímať. Pozrime sa na pozitívnu stránku veci – väčšina z nás má na výber, viac ako kedykoľvek predtým – dať si na tanier potraviny, ktoré sú čisté, etické, zdravé a čerstvé. Ak sa to nedá po celý rok, možno zimný pôst je ten správny čas, podporený duchovnou silou, kedy máme šancu prijať „nové poznanie“, bez nadmernej námahy a premáhania sa. Veď nás potom čaká oslava Vianoc, nového roku a plesová sezóna!

A mám také tušenie, že takéto odľahčenie pomôže aj nášmu imunitnému a lymfatickému systému, aby sa pripravil na zimné vírusy...


utorok 2. októbra 2012

KELOVÉ ČIPSY

Výborné vtedy, keď nám chýba "chrumkavosť" a slaná chuť chipsov, tyčiniek a podobných hlúpostí.. Listy kelu a mangoldu sa považujú za SUPER výživu, tzv. superfoods. Špenát je síce tiež fajn, ale až na 3. mieste po týchto dvoch listových zeleninách. Ak chcete mať dostatok horčíka a vápnika (plus strašne veľa iných látok ako luteínu.. o tom však niekedy inokedy), a všetko bez toho, aby vám vápenateli cievy (ako napr. z tvrdej vody, podradných minerálnych doplnkov vo forme kameňa a kombinácie s trans-tukmi), toto je jeden zo spôsobov..
Ani sa nenazdáte a budete mať v žalúdku celú misu listov, a nutkanie zjesť celý sáčok tyčiniek a čipsov vás zaručene prejde. Všimnite si potom úroveň vašej energie na druhý deň. Porovnajte napríklad deň po tyčinkách a deň po listových lupienkoch...


My sme mali v záhradke mangold a kel variety "Nero di Toscana", ale použiť sa dajú aj iné listové odrody.





Na kelové chipsy potrebujete:

listy - kel, ALE SKÚSTE AJ mangold, špenát
kvalitnú kamennú alebo morskú soľ (podľa typu soli a množstva listov)
práškový cesnak (podľa chuti)
olivový olej asi 2 veľké lyžice
pekáč z mriežkou

Postup:

Väčšie listy potrháme na menšie kusy a odstránime hrubé stonky. Všetko spolu zmiešame a prstami vpracujeme olejovú zmes do listov. Poukladáme na mriežku tak, aby sa listy veľmi neprekrývali.



 
Dáme buď do dehydrátora/sušičky (do 50C na niekoľko hodín), alebo otvorenej rúry (na 50-100C). Výborná na to je moderná teplovzdušná rúra, túto môžete použiť zavretú. Takto sušené listy si zachovajú o čosi viac výživných látok, ako keď sa dajú do úplne horúcej rúry, aj keď tento spôsob bude rýchlejší (pri 130C niekedy stačí aj 5 minút). Treba skontrolovať už po 3 minútach, potom sledovať či kraje nehnednú. (Vtedy je už pozde! Takéto listy nie sú dobré.)

  




Najlepšie je lupienky zjesť hneď a mierne teplé. Hrubšie stonky nejesť - však na to prídete sami... :) Keď lupienky dlhšie stoja, môžu navlhnúť a stratiť chrumkavosť. Pomôže len dobrá dehydrácia, vtedy ostanú trvanlivejšie.





sobota 1. septembra 2012

RASTLINNÉ ZDROJE BIELKOVÍN


 © Nutriwellness


Živočíšne zdroje bielkovín sú všetkým známe (mäso, mlieko a jeho výrobky, vajíčka). V našej strave sa zvyčajne vyskytujú v dostatočnom množstve a v mnohých prípadoch slovenskej kuchyne aj v nezdravej nadmiere.


Preto uvádzam zoznam rastlinných jedál, ktoré majú nielen dostatok bielkovín, ale aj vyšší obsah mikroživín ako minerálov, vitamínov, fytolátok a antioxidantov.


Neznamená to, že by sme sa mali všetci zrazu stať vegetariánmi či vegánmi, ale aby sme nezabudli, že aj rastlinná strava môže byť výborným zdrojom bielkovín.


Priemerný zdravý DOSPELÝ človek, s prevažne sedavým zamestnaním:
0,8g bielkovín na 1 KG zdravej hmotnosti / deň

Napr. 70kg človeku stačí 0.8x70 = 56g bielkovín/deň


DETI - gramov bielkovín denne:  
od 0.95 x zdravá hmotnosť (kg) do  1.52 x zdravá hmotnosť (kg)
Napr. 20 kg dieťa by malo zjesť denne  19 - 30.4g bielkovín, aj podľa jeho fyzickej aktivity.


TEHOTNÉ A KOJACE MATKY - gramov bielkovín denne: 
1.10 x zdravá hmotnosť (kg)
Napr. 60 kg kojaca mamina by mala zjesť denne  66 g bielkovín.



 © Nutriwellness


ZELENINA a OVOCIE


100g Goji (kustovnica) - 14g

1oog mrazeného vareného (zeleného) hrášku – 5g

100g surového kelu – 4.3g

1/2 väčšie avokádo (200g) – 4g

100g surová brokolica – 2.8g

1oog surového špenátu – 2.8g

100g sušené marhule - 3.4g

100g sušené figy  - 3.3g

200g surového sladkého zemiaku – 3g

100g surového karfiolu - 1.9g

100g kapusta surová - 1.3g

100g malý banán - 1.1g

100g cibuľa (stredná) - 1.1g

3  sušené figy - 1g

100g stredná červená paprika - 1g

100g surová mrkva - 0.9g

1 plátok ananásu (166g) - 0.9g

100g reďkovka - 0.7g

1 ďatla Medjool - 0.43g







STRUKOVINY


1 pohár sójových bôbov – 28g (zdravé sú len fermentované druhy- tempeh, natto, miso a čerstvé zelené bôby)

1 pohár (200g) uvarenej šošovice – 18g    
POZN. 200g sušená = 50g, 100g klíčená = 9g

1 pohár (200g) uvarený hrach - 16g    
POZN. 200g sušený = 48g

1 pohár „baked beans“ fazule – 15,5g

1 pohár cíceru (a humus) – 14,5g

1 pohár pinto, kidney a čiernej fazule – 13 až 15g

1 pohár arašídov – 6,5g



 © Nutriwellness 


ORECHY A SEMENÁ


100g tekvicové semeno - 30g

100g mandle / slnečnicové semeno - 21g

100g  vlašských orechov - 15g

2 veľké lyžice Orechové maslá (mandľové, arašidové, kešu) - okolo 8g

30g konopného semienka či prášku – 11g


30g sezamových semienok – 6.5g (vo forme pasty Tahini až 8g)

30g pistácií – 5.8g

1/4 pohára vlašských orechov – 5g

30g maku (asi 3 veľké lyžice) - 5g

30g kešu – 4.4g

1 veľká lyžica mandlí – 4g




 © Nutriwellness




OBILNINY

1 pohár (156g) ovos – 26g

1 pohár (164g) pohánka - 19g

1 pohár (170g) Quinoa – 24g

1 pohár (166g) kukurica  - 15g

Chlieb z naklíčeného obilia – 7 až 10g

1 pohár tmavej VARENEJ ryže (200g) – 5.5g




Na porovnanie:

100g (pol pohára) plnotučného mlieka - 3,2g

100g jogurtu - 3,5g

100g syr EDAM  a GOUDA (asi 5 hrubých plátkov) - 25g

100g syr FETA - 14,2g

100g parmezán (asi 1 pohár strúhaného) - 38,5g

100g tvarohu - 11g

1 stredné vajíčko - 6,3g

100g párku alebo klobásy  – asi 14g

300ml hovädzí vývar  - 6g


© Nutriwellness 



















Pozor na prekročenie odporúčaných dávok bielkovín pri konzumácii mäsa:

150g kuracie prsia - 45g

150g chudé bravčové - 40g

150g morčacie prsia - 33g

200g hovädzie chudé - 30g

150g losos - 30g

130g konzerva tuniaka - 36g

125g malá konzerva sardiniek - 18-20g

100g paštéta - 14g





Použitý zdroj

UPDATED Dec.2015 using http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods
Rolfes et al 2006 (CNM lectures)
http://www.naturalnews.com/036270_vegan_protein_legumes.html
http://foodmatters.tv/articles-1/top-6-plant-based-proteins
http://nutritiondata.self.com/
Higher Nature Newsletter Sep 2012 page 5: Do you have perfect protein balance?