Tento recept
vznikol úplne náhodne. Mal som
v chladničke zvyšok, asi 400ml Dhaal omáčky (či veľmi hustej polievky)
z červenej lúpanej šošovice a niekto tam zabudol asi 150g mäknúcich paradajok, ktoré mi bolo
ľúto vyhodiť (sama ich mimo sezóny vôbec nekupujem).
Tak ma napadlo
zmiešať do nechceného Dhaal nehcené paradajky a urobiť
krémovú polievku.
SUROVINY
Množstvá sú približné, asi 6 porcií. Omáčka a samotná polievka sa dá riediť alebo zahustiť, pričom aj pomer použitej strukoviny a paradajok si môžete odskúšať podľa vlastnej chuti.
Množstvá sú približné, asi 6 porcií. Omáčka a samotná polievka sa dá riediť alebo zahustiť, pričom aj pomer použitej strukoviny a paradajok si môžete odskúšať podľa vlastnej chuti.
Červená lúpaná
šošovica 300g (robieva sa aj s cícerom alebo hrachom, viď obr. hore)
Cesnak 3 struky do dhall, 3 do paradajok (v receptoch býva aj cibuľa ale so strukovinou môže byť „ťažká“ na trávenie, pričom ani cesnak nemusí byť vhodný pri citlivosti na fruktány)
Kurkuma 1 lyžička, čierne korenie na chuť alebo zmeska indického korenia, môžete dať aj zázvor
Kardamom lusky 4 ks
Bobkový list
Maslo, alebo iný tuk 1 lyžička do dhaal, 2 lyžičky na paradajky
Bylinky do paradajok (sušenú zmes, alebo čerstvú bazalku, koriander ...)
Kúsok citónovej šťavy (nemusí byť)
Kokosová múka na
zahustenie (nemusí byť)
Vývar (nemusí
byť)
Paradajky čerstvé 300-600g
POSTUP
Dhaal:
Namočiť červenú
lúpanú šošovicu na niekoľko hodín, ideálne na noc, vymieňať vodu, keď sa dá.
Variť domäkka
s kúskom tuku, pridať všetky zložky okrem kokosovej múky a paradajok.
Konzistencia by
mala byť ako riedke pyré, môžete zahustiť kokosovou múkou.
Nezabudnite
vybrať kardamom lusky a bobkový list, najmä ak dhaal robíte kvôli
mixovanej polievke.
Keď je dhaal hotový,
môžete ho odložiť, alebo podávať tým, čo nechcú paradajky.
Paradajky:
Pokrájať a podusiť na masle 5-10 minút, pridať soľ, korenie, cesnak
a bylinky.
Nechať
vychladnúť, zmiešať s dhaal a vymixovať na jemnú konzistenciu.
Ak treba, pridať kúsok vody, prípadne ňou vymyť zvyšky stien
mixéru.
Ak hneď podávame, opätovne prihriať, ak nie, odložiť do chladničky alebo namraziť do krabičiek.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára