pondelok, 22. mája 2017

Paradajková Dhaal (dhal, daal, dal) polievka





Tento recept vznikol úplne náhodne. Mal som  v chladničke zvyšok, asi  400ml Dhaal omáčky (či veľmi hustej polievky) z červenej lúpanej šošovice a niekto tam zabudol asi  150g  mäknúcich paradajok, ktoré mi bolo ľúto vyhodiť (sama ich mimo sezóny vôbec nekupujem).

Tak ma napadlo zmiešať  do nechceného Dhaal nehcené paradajky a urobiť krémovú polievku.

SUROVINY 
Množstvá sú približné, asi 6 porcií. Omáčka a samotná polievka sa dá riediť alebo zahustiť, pričom aj pomer použitej strukoviny a paradajok si môžete odskúšať podľa vlastnej chuti.

Červená lúpaná šošovica 300g (robieva sa aj s cícerom alebo hrachom, viď obr. hore)

Cesnak 3 struky do dhall, 3 do paradajok (v receptoch býva aj cibuľa ale so strukovinou  môže byť „ťažká“ na trávenie, pričom ani cesnak nemusí byť vhodný pri citlivosti na fruktány)

Kurkuma 1 lyžička,  čierne korenie na chuť alebo zmeska indického korenia, môžete dať aj zázvor

Kardamom lusky 4 ks

Bobkový list

Maslo, alebo iný tuk 1 lyžička do dhaal, 2 lyžičky na paradajky

Bylinky do paradajok (sušenú zmes, alebo čerstvú bazalku, koriander ...)

Kúsok citónovej šťavy (nemusí byť)
Kokosová múka na zahustenie (nemusí byť)
Vývar (nemusí byť)

Paradajky čerstvé 300-600g
 

POSTUP

Dhaal:
Namočiť červenú lúpanú šošovicu na niekoľko hodín, ideálne na noc, vymieňať vodu, keď sa dá.
Variť domäkka s kúskom tuku, pridať všetky zložky okrem kokosovej múky a paradajok.
Konzistencia by mala byť ako riedke pyré, môžete zahustiť kokosovou múkou.
Nezabudnite vybrať kardamom lusky a bobkový list, najmä ak dhaal robíte kvôli mixovanej polievke.
Keď je dhaal hotový, môžete ho odložiť, alebo podávať tým, čo nechcú paradajky.

Paradajky:
Pokrájať a podusiť na masle 5-10 minút, pridať soľ, korenie, cesnak a bylinky. 
Nechať vychladnúť, zmiešať s dhaal a vymixovať na jemnú konzistenciu. 
Ak treba, pridať kúsok vody, prípadne ňou vymyť zvyšky stien mixéru.

Ak hneď podávame, opätovne prihriať, ak nie, odložiť do chladničky alebo namraziť do krabičiek.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára