štvrtok 29. septembra 2011

SMOOTHIE džúsy recepty a rady

Slovníček.
Smoothie = rozmixovaná zelenina a ovocie, na tak jemno ako sa dá. Slovenský názov džús to dobre nevystihuje, je to skôr niečo ako riedke pyré.
Juice (šťava) = odšťavená zelenina a ovocie, kde vláknina ostáva ako odpad. Môže sa však neskôr spracovať do rôznych krekrov v sušičke alebo do fašírok, nátierok atď.

Ako mám, prosím vás, dostať do seba 7-9 porcií zeleniny denne?!?

Priznám sa, že nie je to až také jednoduché, najmä pokiaľ človek nemôže celý deň sedieť a prežúvať... Napríklad takí učitelia, šoféri, a vlastne väčšina z nás. Už ani nehovorím o tých, ktorým šaláty alebo polievky veľmi nejdú...

Je tu však jeden trik, ktorý si vyžaduje len dobrý veľký mixér, trochu experimentovania a zvyku. Mne napríklad poslúžila aj 20 rokov stará oranžová ETA.

Začnite najskôr s tými kombináciami zeleniny a ovocia, ktoré majú pre vás lahodnú chuť (banán, mango alebo broskyňa, jahody, kocky ľadu a citrón vedia vylepšiť veľa). Takto skonzumujeme 3-6 porcií a zvyšok môžeme doplniť počas dňa napríklad malým šalátom a varenou zeleninou.
Najlepší čas na pitie je ráno alebo večer, mimo iného jedla. Vtedy je vstrebávanie živín účinnejšie.

Týmto spôsobom konzumujeme zeleninu surovú, čo je výborný spôsob na uchovanie živín. Mixovaním navyše napomôžeme ich lepšiemu stráveniu a vstrebaniu.
VŠEOBECNÝ POSTUP
1. Najskôr sa dáva do mixéru ovocie alebo zelenina obsahujúca viac vody, napr. uhorka, jablko, ananás, pomaranč, kiwi. Nakrájané na 1-2 cm kúsky by mal zvládnuť každý mixér.
2. Zmesku zaliať vodou podľa potreby, asi 1 pohár.
3. Ak máte pulzovanie, začnite s ním.
4. Mixujte pokiaľ je konzistencia vhodná na pitie.
5. Do každého smoothie je dobré pridať trochu soli a lyžičku kvalitného oleja.
6. Ku koncu sa pridávajú šťavy a prípadné práškové doplnky ako spirulina, morské riasy, soľ, škorica, orechy, oleje, pomleté semiačka...
7. Veľká nádoba mixéru vyprodukuje asi 1-2 veľké poháre, jeden sa môže vypiť naraz celý a druhý uložiť uzavretý do chladničky.

Nasledujúce recepty sú len inšpiráciou. Chutnať môžete už počas prípravy a podľa toho pridávať viac sladšie alebo kyslejšie.
Moja osobná preferencia je konzumovať smoothie s malou hrsťou osolených orieškov. 

ZAČIATOČNÍCI
A.
2 mrkvy (1-2 porcie zeleniny)
1 jablko
Pol až 1 banán
Broskyňa
Šalátové listy alebo špenát, asi 2 hrste natrhané na drobno (1 porcia)
Citrón, šťava z polovice (ak máte dobrý mixér tak celý, nakrájaný bez šupky)

B.
Mrkva, veľká (1 porcia)
Zeler, buď stonkový (1 nakrájaná na plátky) alebo koreň nakrájaný na kúsky, hrsť (1 porcia)
Zázvor, čerstvý 1-2cm kocka alebo práškový, pol lyžičky
Citrón, šťava (ak máte dobrý mixér tak celý, nakrájaný bez šupky)
Med, lyžica

C.
Cvikla, malá (1 porcia)
Slivky, 3-5
Drobné ovocie
Rímsky šalát, 6 listov natrhaných na kúsky (2 porcie)
Citrón alebo limetka

D.
Brokolica, dve hrste (2 porcie)
Mrkva (1 porcia)
Banán
Pol manga


POKROČILÍ
A.
Uhorka asi 15cm (2 porcie)
Kiwi, 1-2 podľa veľkosti
Petržlenová alebo koriandrová vňať, veľká hrsť (2 porcie)
Rímsky šalát, 4 listy natrhané na kúsky (1-2 porcie)

B.
6cm uhorky (1 porcia)
Špenát alebo iné listy, dve hrste  (1 porcia)
Ananás, 2 hrste kociek
Kapusta, kel, alebo ružičkový kel – dve hrste nakrájané nadrobno (2 porcie)
Citrón
Med alebo jablko na ochutenie

C.
Väčšia cvikla (2 porcie)
Pomaranč, jeden, nakrájaný s odstránenými kôstkami
Kapusta, kel, alebo ružičkový kel – dve hrste nakrájané nadrobno (2 porcie)

D.
Brokolica, dve hrste (2 porcie)
Rímsky šalát, 6 listov natrhaných na kúsky (2 porcie)
Špenát alebo iné listy, dve hrste (1 porcia)
Koriander alebo petržlen, malá hrsť (pol porcie)
Kiwi, dve
Citrón alebo limetka

1 komentár:

  1. Dôležitá poznámka.

    Ak robíte smoothie prevažne ovocné, nekonzumujte hneď po ňom oriešky ani iné zdroje tuku, nepridávajte ani olej, tak ako do prevažne zeleninového smoothie.

    Dôvod - kombinácia "rýchlych" cukrov a tuku v jednom jedle, ale aj počas jedného dňa, spôsobuje zvýšenie inzulínovej rezistencie a tým pádom cukor ostáva v krvi dlhšie.

    Ak máte ovocné raňajky, alebo smoothie, využite túto energiu (cukor) na fyzickú aktivitu. Až potom, najlepšie po 2 a viac hodinách si dajte oriešky, alebo iné zdroje tuku. Ideálne, potom už nič sladké, alebo škrobové ten deň nekonzumujte.

    OdpovedaťOdstrániť