utorok 1. novembra 2022

Čo je to histamín?

Symptómy zvýšeného histamínu


Histamín (histos - gr. tkanivo + amín - dusíkatá zlúčenina) je zjednodušene poslíček, kuriér, ktorý doručuje nejakú správu. Nie je ani dobrý, ani zlý.

Biologickou funkciou je histamín podobný hormónom a nervovým prenášačom, ktorými sa v tele odovzdáva nejaká informácia. Do skupiny amínov patria aj zaujímavé veci ako dopamín, serotonín, melatonín, adrenalín či tryptamín. Histamín s nimi úzko súvisí a jeho prenos informácie je dôležitý pre správne fungovanie imunity a nervového systému. Háčik je v tom, že telo je veľmi citlivé aj ak je histamínu príliš vela, aj príliš málo.

Výrobu histamínu v ľudskom tele zabezpečujú imunitné bunky v spojivovom tkanive – tzv. žírne bunky, ďalej biele krvinky bazofily, krvné doštičky a niektoré neuróny. Vzniká premenou aminokyseliny histidínu. Potom sa buď ukladá do zásoby, alebo sa rapídne rozloží. Neutralizácia histamínu sa deje pôsobením enzýmov a dva hlavné sú DAO (diamín oxidáza) a HNMT (histamínová N-metyl tranferáza). Genetické variácie v týchto enzýmoch bývajú príčinou náchylnosti na zvýšený histamín v tele, ľahší vznik alergie a histamínovú intoleranciu.

Histamín sa vyrába aj bakteriálnym pôsobením. V potravinách vďačíme za jeho výskyt bakteriálnej kontaminácii a skazeniu, ale zvyšuje ho aj cielené kvasenie, fermentácia, marinovanie či grilovanie. Výroba histamínu a iných príbuzných amínov (tyramín, putrescín, kadaverín) sa deje okrem potravín aj priamo v našej tráviacej sústave, za pomoci baktérií, ktoré sú súčasťou ľudského mikrobiómu.

Pri obehu telom sa histamín nalepí na svoj špecifický bunkový receptor H1 až H4. Závisí dosť na tom, v akom tkanive sa vyskytne a ktorý receptor aktivuje. Preto symptómy zvýšenej akumulácie histamínu môžu byť veľmi rôznorodé až nečakané.

Symptómy zvýšeného histamínu

Nádcha, kýchanie

Svrbenie, koprivka

Opuchy, červenanie kože

Migréna, bolesť hlavy

Nízky tlak, závrate

Nepokoj a nespavosť

Stavy paniky, búšenie srdca

Pálenie záhy, kyselina, reflux

Tráviace problémy, IBS

Problémový menzes

Pocity horúčavy

Kĺbové problémy, nepokojné nohy

Funkcie histamínu

1. Imunitná (receptory H1 a H2) 

Histamín hrá úlohu všade tam, kde je riziko poškodenia a vniknutia cudzej látky, a kde treba vyvolať rýchlu imunitnú akciu (sliznice, cievy, pokožka). Rozširuje napríklad kapiláry, čím spôsobuje prudký pokles tlaku. Narastá aj pri menzese v maternici. V dýchacej sústave vyvoláva hlienovitosť, kýchanie, kašeľ a astmu. Na pokožke sa prejavuje vznikom koprivky, svrbenia, sčervenania, zápalu. V iných tkanivách, napr. v kĺboch, sa prejaví zápalom a bolesťou.


2. Nervová funkcia

V nervovej sústave sú dôležité receptory H3, cez ktoré sa nepriamo reguluje blokovanie a uvoľňovanie dopamínu, serotonínu, melatonínu, adrenalínu a noradrenalínu. Tieto vplývajú na cirkadiálny rytmus (spánok), srdcovú činnosť (krvný tlak a tep), teplotu tela, hlad a smäd, ale aj učenie, sústredenosť a pamäť. Pri nadmernom uvoľňovaní histamínu je ťažšie sa sústrediť, obsedieť alebo dostatočne relaxovať či zaspať. H3 receptory hrajú úlohu aj pri rozvoji chorôb ako Alzheimerovej a Parkinsonovej, schizofrénie, či neurologických bolestí.


3. Tráviaca funkcia  

Histamín je dôležitý ako stimulant tvorby žalúdočnej kyseliny (receptor H2) a pri kontrole apetítu (H3). Bez histamínu by nevzniklo dosť tráviacich štiav, ale ak je ho veľa, môže spôsobiť zápal, pálenie, kŕče, vlčí hlad a dokonca vredy. Tu sa aktivuje receptor H2. Staršie lieky “proti kyseline” sú H2-blokátory. Názov antihistamín sa vyhradzuje predovšetkým pre H1-blokátory používané pri alergiách, ktoré na žalúdok nemajú vplyv. 

Histamín je teda životu dôležitá látka, ktorej by sme sa nemali obávať a snažiť sa jej za každú cenu zbaviť. Aj nevinné "antihistamíny", ktoré sa dajú kúpiť bez predpisu, budú mať pri dlhšom užívaní nejaké vedľajšie účinky. Oveľa lepšia ceste vedie cez kontrolu stavu nášho denného "histamínového vedra".


utorok 11. októbra 2022

6 akčných bodov na okamžitú podporu imunity




1. Doprajte si denné svetlo a vitamín D

  • Vyjdite von na čerstvý a čistý vzduch do parku, lesa, k vode, na slnku, ale aj keď je zamračené. V zime ideálne počas obeda, ale na resetovanie cirkadiálneho rytmu je dôležité byť von hlavne ráno.
  • Dívajte sa na jasnú oblohu ASPOŇ CHVÍĽU BEZ OKULIAROV - je to dôležité na mobilizáciu aktívnej imunity cez signály z oka. Pri silnom slnku či citlivosti naň používajte šiltovku.
  • OTESTUJTE SI HLADINU VITAMÍNU D a zároveň hladinu vápnika v krvi. Ak je vápnik v poriadku, ale D je na spodnej hranici, začnite brať 5000 až 10000 IU vitamínu D3 denne (cholecalciferol).
  • Poraďte sa s odborníkom na správnom dávkovaní pre vaše potreby
  • ČLÁNOK O TESTOCH VITAMÍNU D

2. Obmedzte cukor
  • Glukóza súťaží s vitamínom C o vstup do buniek. Akonáhle máme v krvi zvýšenú glukózu, bude zabraňovať optimálnemu fungovaniu imunity.
    • Deje sa to napríklad tak, že cukor paralyzuje makrofágov. Makrofágy sú typy bielych krviniek, ktoré vedia zaobaliť a rozpustiť vniknuté mikróby a postarať sa tak o zastavenie šírenia infekcie. 
    • 100g cukru vie znížiť schopnosť bielych krviniek ničiť mikrób až o 40% a tento efekt môže trvať aj 5 hodín. Bežné sladkosti sú z cca 50% biely cukor. Stačí zjesť pár sladkých tyčiniek a k tomu fľašu sladeného nápoja... a vírus má hneď väčšiu šancu.
    • Linus Pauling zistil, že ak krvná glukóza vystúpi nad 6,5 mmol/L, schopnosť bielej krvinky absorbovať do seba a zničiť infekčný patogén, klesne až o 75%.

3. Fitness tráviaceho systému
  • Na stave tráviaceho systému závisí až 80-90% fungovania našej imunity! Sliznica totiž čriev predstavuje akési "tréningové stredisko" imunitných buniek, kde sa učia, čo je naše, čo cudzie, čo nechať a čo zničiť.
  • Vyhýbajte sa alergénom a zápalotvorným látkam - lepok (glutén) v pečive, alebo homogenizáciou zničená bielkovina kazeínu v mlieku, či pečením denaturovaná bielkovina vo vajíčkach... Otestujte si imunitné reakcie IgG na potraviny, ktoré predstavujú odialené a skryté formy alergií.
  • Vysaďte polotovary, trans-tuky, poškodené deodorizované/bielené oleje (tie v plastoch), hotovky, aditíva, zlepšovače chutí a iné živiny-kradnúce látky.
  • Doplňte stravu o zdroje prebiotík (to je najmä zelenina a jej vláknina, bobuľové ovocie)
  • Nezabudnite na občasné doladenie črevnej mikrobioty probiotikami (doplnky, kyslá kapusta, fermenty, kyslo-mliečne výrobky)

4. Kvalitný spánok
  • Hormón melatonín, ktorý sa tvorí po zotmení, je jeden z najsilnejších aktivátorov našej "nešpecifickej" imunity - to je tá, ktorá zabije patogén aj vtedy, ak naň nemáme vytvorené špecifické protilátky.
  • Niektoré potraviny síce dokážu čiastočne pomôcť zvýšiť hladinu melatonínu, ale hlavným spôsobom udržania zdravého cirkadiálneho rytmu, je vystavenie sa priamemu dennému svetlu. Najväčší účinok má ranné prirodzené svetlo.
  • Náš imunitný systém vykonáva svoju prácu najmä počas spánku - vtedy sa bunky tela najlepšie zbavujú toxických látok, regenerujú a vitalizujú.

5. Buďte "vždy pripravený" na stres - prímajte živiny, ktoré vysáva
  • Relax a pohoda, meditácia, čas na seba, prehodnotenie priorít, príroda a uzemnenie sa... to je všetko dôležité. Ale musíme byť aj "pripravený" na dobu, keď sa to nedá a keď stres príde nečakane.
  • Stresové situácie vyžadujú podstatné zvýšenie dávok zinku, horčíka, B6 a metylfolátu, mangánu, vitamínu A, C-komplexu a antioxidačných fytolátok.
  • 100% odporúčané denné dávky na krabičkách potravín či bežne dostupných doplnkov NESTAČIA!
  • Počas dlhodobého stresu je dôležité doplniť aj elektrolyty (soli), lebo dehydratácia a stres idú ruka v ruke. Stres je náročný najmä na únik horčíka a draslíka, niekedy aj sodíka (klasickej soli). Dehydratácia vzniká nielen nedostatkom vody, ale aj nedostatkom elektrolytov a minerálov, na ktoré sa voda musí naviazať.
 

6. Zvoľte podporné prostriedky podľa potreby
  • polysacharidy ako beta-glukány a arabinogalaktány 
  • propolis tinktúra a med
  • jódová tinktúra - ochranná zmeska s kokosovým olejom okolo nosu ako prevencia, výplach hrdla vodou s pár kvapkami jódovej tinktúry pri prvom náznaku bolesti
  • slaná (morská) voda - prepláchnutie nosových dutín (neti pot) alebo kloktanie hrdla pri prvom náznaku infekcie
  • vyššie dávky zinok & vitamín A, C, D (najdôležitejšia je ale prevencia)
  • kvercetín, bromelaín a enzýmy 
  • cesnak, cibuľa, chren
  • antimikrobiálne čaje: škoricový, klinčekový, badyánový, lapacho, Cat's Claw, pamajorán
  • imunitné čaje na akútne stavy: Cistus, baza, lipa, echinacea, šalvia, skorocel