streda 11. marca 2020

Podporte imunitu pomocou melatonínu (a kde v strave ho nájdete)





Čo je to melatonín a prečo sa ním zaoberať práve teraz? 

 

Melatonín je látka, ktorá sa v tele tvorí zo serotonínu pri zotmení a navodzuje hlboký, kvalitný spánok. Jeho význam je však oveľa ďalekosiahlejší, než len sladký spánok... Má veľmi výrazné antioxidačné účinky, na ktoré nesiaha ani dobrá strava, či vitamínové doplnky. Regenerácia tela prebieha na niekoľkých úrovniach práve v noci, keď nič nejeme a keď je organizmus v relaxovanom stave.

Bolo ukázané, že riziká väčšiny chorôb prudko stúpajú práve v prípadoch nekvalitného spánku a nízky melatonín je, podľa všetkého, jedným z hlavných dôvodov. Výroba melatonínu klesá pri zvýšenom kortizole a pri narušenom cirkadiálnom rytme. Kortizol je hormón, ktorého hladina narastá pri strese, strachu a pocitoch ohrozenia, ale aj pri hluku, silnom svetle, súťaživosti a zápaloch.

Narušenie cirkadiálneho rytmu nastáva pri vystavení organizmu určitým žiareniam. Patrí sem najmä vystavenie očí svetlu modrého spektra v dobe po západe slnka (obrazovky, úsporné žiarovky, LEDky a pod.). Oheň a klasické žiarovky používané v minulosti majú modré spektrum veľmi slabé a prevažuje farba oranžová. Takisto sa potvrdzuje, že aj iné umelé elektromagnetické žiarenia (wifi, mobilné siete) majú na výrobu melatonínu negatívny dopad. Za zmienku stojí aj to, že mesto Wuhan v Číne, známe kvôli rozšíreniu nového koronavírusu, bolo jedným z prvých miest na svete, kde sa zaviedla celoplošná 5G sieť (desaťtisíce vysielačov) a to približne 2 mesiace pred vypuknutím nákazy. Negatívny vplyv na výrobu melatonínu má aj práca na nočné smeny, lety cez časové pásma, či aj posun ručičiek hodín pri letnom čase a inak nepravidelný spánkový režim.

Okrem cirkadiálnych zmien reaguje melatonín aj na zmeny sezónneho charakteru a striedanie ročných období. Jeho reakcia na skracujúce sa, alebo predlžujúce sa dni, je dôležitá pre všetky organizmy, ktoré sa musia prispôsobiť zmeneným environmentálnym podmienkam, aby prežili a dokončili svoj rozmnožovací cyklus, rast, či v prípade rastlín dozrievanie plodov a semien. Melatonín je prepojený aj na iné hormóny a signalizačné funkcie organizmu. Aj z toho dôvodu mávajú väčšiu epifýzu zvieratá žijúce v ťažkých podmienkach vyšších zemepisných šírok. Signalizácia melatonínu pomáha zabezpečiť, aby sa mláďatá rodili v priaznivejšom čase a mali šancu prežiť.

Odkiaľ sa berie melatonín 

 


U človeka vyrába melatonín najmä mozgová žľaza epifýza, ale vedci postupne prichádzajú na to, že temer každý orgán v tele má mechanizmus výroby melatonínu (aj keď nie je ešte známe, koľko ho vyrobia a prečo presne). Už len toto poukazuje na nesmiernu dôležitosť melatonínu u človeka a iných organizmov.

Epifýza sa nachádza približne v strede mozgu a je veľkosti fazuľky. Okrem výroby melatonínu je jej funkciou aj recyklácia, či filtrovanie mozgovo-miešnej tekutiny. Niekedy sa táto žľaza označuje aj za parietálne oko, alebo “tretie oko”, ktoré dokáže vnímať aj zmeny iné, ako registrujú oči. U niektorých živočíchov, ako rýb a plazov, sa používa napríklad na termoreguláciu.

Bohužiaľ, epifýza patrí medzi orgány, ktoré sú najviac náchylné na kalcifikáciu. Kalcifikácia obmedzuje výrobu melatonínu a môže súvisieť s chorobami, ktoré sú typické práve vo vyššom veku, keď kalcifikácia narastá. Existujú napríklad teórie, že zvýšená kalcifikácia epifýzy súvisí s endokrinnými a neurodegeneratívnymi chorobami.

Melatonín vzniká premenou aminokyseliny tryptofánu na 5-hydroxytryptofán a ďalej na serotonín (5-hydroxytryptamín), ktorý sa po západe slnka mení na melatonín (N-acetyl-5-methoxytryptamín). Z toho dôvodu bude jeho výroba obmedzená aj pri extrémne nízkom príjme tryptofánu (ako súčasti bielkovín). Na premenu budú vplývať aj kofaktory folátového cyklu, teda kyselina listová (najmä dostupnosť aktívneho folátu), ďalej vitamíny B6, B12 a zinok s horčíkom.

Následky elektrosmogu (umelého osvetlenia a iných žiarení) na spánok a imunitu

 

Počas spánku prebieha, aj vďaka melatonínu, dôležitá regenerácia tkanív, slizníc a špecificky tenkých bariér (tenké črevo, mozog, mechúr…), ktoré chránia pred vnikom toxických látok do krvi a orgánov. Narušenie týchto bariér sa prejavuje znížením imunity, až vznikom autoimúnnej reakcie (celiakia, reumatoidná artritída, psoriáza, Alzheimerova choroba atď.).

Kvalitný spánok bude preto nesmierne dôležitý pre dobré fungovanie imunitnej sústavy a optimálnej detoxikačnej schopnosti organizmu
, ktorá si vyžaduje pokoj, dostatočne nízky kortizol a dostatočne vysokú hladinu hormónu melatonínu.

K elektrosmogu patrí wifi, Bluetooth techológie, mobilné siete, ale aj bežná elektronika, rozvody v stenách a (aj nezapnuté!) nočné lampy. Aj tí, čo nereagujú priamo a nie sú inak citliví (migrény, tlaky v hlave, brnenie, závrate, zahmlené myslenie), môžu mať pod vplyvom umelých žiarení problém s dostatočnou tvorbou a funkciou melatonínu.

Ďalší "neviditeľný" problém môže nastať prostredníctvom vplyvu žiarení na našu mikrobiotu. Mikrobiota je súhrn mikroorganizmov (baktérie, huby, vírusy, parazity), ktoré s nami spolunažívajú a regulujú aj mnohé telesné funkcie, vrátane asi 80% imunity. Ako všetky mikroorganizmy, ľudská mikrobiota bude reagovať na nové umelé elektromagnetické frekvencie s nepredvídateľnými následkami. Mobilné vysielače môžu byť nasmerované priamo na byt či dom, sused môže mať modem s wifi na druhej strane steny 20cm od postele, pustený 24 hodín denne. Dôležité je všímať si to najmä v prípadoch, ak zrazu máte slabší spánok bez iného dôvodu, prípadne ste dostali vážnu chorobu, z ktorej sa neviete dostať, alebo ak máte malé deti, či plánujete počatie a nedarí sa.

Vplyv nových a silnejších mobilných sietí nebol nikdy nijako testovaný, nikdy v minulosti sme neboli vystavení ničomu podobnému, a všetci sme tým pádom pokusnými králikmi.

Čo s tým? 

 

Chrániť sa pred nadmernými žiareniami a modrým svetlom večer a v noci je logickým riešením, ale nie je to predmetom tohto článku.

Ako inak podporiť dobrý spánok?

Ak je hladina kortizolu vysoká, bude nízka výroba melatonínu. A naopak, ak nevzniká dosť melatonínu, hladina kortizolu ostáva vyššia... Ako preseknúť tento zamotaný kruh?

Melatonín sa našťastie nachádza aj v mnohých potravinách a to v množstve, ktoré dokáže ovplyvniť hladinu v krvi a tým pádom pomôcť s reguláciou spánku. Na rozdiel od serotonínu, ktorý sa bežne nedostane krvou cez bariéru mozgu, u melatonínu sa zistilo, že toto nie je problém. Čiže aj pri konzumácii potravín s obsahom melatonínu sa tento dostáva do mozgu a tým pomáha spánku. Najvyšší obsah melatonínu sa zistil u kyslých čerešní (vedie druh Montmorency), ktorých koncentrovaná šťava je známa pomôcka pri nespavosti, ale aj rôznych zápaloch.

Prečo nie ako doplnok melatonínu?

Pri všetkých živinách platí, že sú najlepšie z potravín, kvôli efektu synergie s inými, často ešte neobjavenými látkami. Dvojnásobne to platí pri hormónoch alebo ich formách, ktorou je aj melatonín. Niektoré živiny sme si bohužiaľ z pôdy už vyčerpali, a preto vznikla nutnosť a zmysel brať ich doplnkovo, ale v prípade melatonínu je to iné, keďže ide o hormón a branie umelo-syntetizovaných foriem hormónov môže mať nepredvídateľné následky.

zdroj: neuronanos.com
Doplnok melatonínu nenahradí pôvodnú príčinu jeho zníženia, a to nevhodné vystavenie sa umelým žiareniam a osvetleniu, či nadmieru stresu a strachu (ktoré udržujú vyšší kortizol). Doplnok je vhodnejší ak ide o jet lag, a teda jednorázové použitie pri letoch a posunoch ručičiek hodín.

Okrem potravín zo zoznamu dole sa zistilo, že vrámci tropického ovocia spôsobil najväčší nárast melatonínu ešte ananás,  viac ako banán a tretí bol pomaranč (meraním metabolitu melatonínu v moči).

Tieto potraviny večer (po zotmení) pomôžu negovať denný kortizol a navýšiť hladinu melatonínu.

Koncentrát čerešňového džúsu dostať ako doplnok stravy (vrátane našej Natural Dispensary).


POTRAVINA
Melatonín, ng/100g*
Koncentrát džús kyslých čerešní
17 535
Kyslé čerešne
(najviac Montmorency, druh Balaton 6x menej)
200 - 14 000  
Nočné mliečko
10-40 ng/ml (1.035g)=
966 - 3 865 ng/100g
Orechy vlašské
270**
Horčičné semeno
191.33
Kukurica
187.80
Ryža
149.80
Zázvorový koreň
142.30
Arašidy
116.70
Jačmenné krúpy
87.30
Ovsené vločky
79.13
Špargľa
76.62
Paradajky
53.95****
Pivo, víno
50 - 200  približne
Mäta čerstvá
49.66
Čaj čierny
40.50
Banán menej zrelý
31.40
Brokolica
26.67
Archangelika lekárska
25.12
Granátové jablko
21***
Jahody
21***
Ľubovník bodkovaný
19.61
Banán zrelý
18.50
Kel ružičkový
16.88



* suchá hmota s výnimkou čerešní a tekutín
** priemer – zistené hodnoty 90.7-450 ng/100g
*** priemer – zistené hodnoty 13-29 ng/100g
alebo inde merané jahody čerstvé 1.38–11.26 ng/g (na gram!)
**** alebo inde merané čerstvé 4.11–114.52 ng/g (na gram!)
 

Zdroje














štvrtok 28. novembra 2019

Máte deravé črevo? Teplý pektínový kompót

zdroj: http://recipes-plus.com


Je sezóna jabĺčok a hrušiek, vonku sa už riadne zozimilo a preto dobre padne – aj tým úplne zdravým – kompót na regeneráciu črevnej sliznice!

Napríklad aj namiesto iných dezertov, ktoré v túto ročnú dobu (obsahom prázdneho cukru) podrývajú imunitu…

Pektín pomáha hojiť sliznice tenkého i hrubého čreva, či tzv. leaky gut (deravé črevo). Vtedy konzumujeme aspoň 2 veľké lyžice denne, 5x do týždňa. Povarené plody budú jednak tolerované lepšie ako surové, ale hlavne ide o to, že pektín a na ňom viazané fytolátky, sa uvoľnia z ovocia lepšie až po krátkom povarení. To rozruší štruktúru a tieto užitočné látky sprístupní.

RECEPT


Za liečebným účelom treba jabĺčka očistiť, pretože šupky a tvrdé časti ovocia zvyknú vadiť tým, čo majú narušené a zapálené sliznice tráviacej sústavy.


1) 2-3 jabĺčka bez šupiek, bez srdiečka, pokrájané na menšie kúsky dáme do panvice s prepusteným (ghee, gí) či obyčajným alebo kokosovým maslom

2) Počas varenia pridáme citrónovú šťavu podľa chuti, vanilku aj kúsok škorice, pár klinčekov alebo badián

3) Podlejeme vodou tak, aby boli kúsky ovocia temer zakryté a dusíme max. 5 minút, alebo kým sa neobjaví saténový odlesk na jabĺčkach, čo svedčí o uvoľnení pektínu.

4) Zakryjeme a podľa potreby konzumujeme, alebo odložíme do chladu.

POZOR - nepridávať žiadny cukor, jablká a hrušky ho majú viac než dosť!


VERZIE

Namiesto jabĺk môžete použiť aj hrušky, ktoré ani netreba lúpať.



Pridať drobné ovocie (černice, granátové jablko, čučoriedky) ak nemáte problém s ich semienkami, alebo šupkami.

Prisladiť sušeným ovocím (hrozienka, goji) - len ak nemáte reakciu na plesne, histamínovú intoleranciu, či problém s inzulínom a cukrom.


VIAC O PEKTÍNE


Pektín je súčasťou bunkových stien niektorých rastlín. Je to polysacharid, ktorý nevieme stráviť, patrí k tzv. rozpustnej vláknine. Okrem prevencie zápchy či želírujúcich vlastnostiach pri zaváraní, väčšinou ani netušíme, ako nám slúži.

Jednou z jeho užitočných vlastností je aj hojenie a regenerácia “deravého čreva”.

Najčastejšími príkladmi spúšťačov deravého čreva (stavu narušenej priepustnosti) sú antibiotiká, alkohol, bežné lieky na bolesť, chemoterapia, syntetické látky (pesticídy, glyfosát a pod.), dyzbióza, lepok a nevhodná strav. ale aj nadmerný stres (emočná, mentálna, či fyzická záťaž).

Pektín je prebiotikum a to znamená, že je potravou pre symbiotické baktérie. V čreve sa rozkladá na SCFA (mastné kyseliny krátkeho reťazca), ktorými sa tieto baktérie živia a svojou prítomnosťou udržujú zdravú sliznicu. Napríklad tým, že majú protizápalové pôsobenie (3).

Pektín sa zúčastňuje na:

Podpore rastu a regenerácie epitelovej vrstvy črevnej sliznice

Jeho metabolity pomáhajú normalizovať peristaltické pohyby čriev (4)

Znižuje cholesterol, ak je vysoký - podľa experimentálnych meraní, pektín okrem toho, že naviazal cholesterol z potravín priamo v čreve, sa ukázal aj dosť silný na to, aby znížil celkový a LDL cholesterol z krvi (1,2)

Znižuje črevnú ALP (alkalickú fosfatázu), inflamačné markery a metabolickú endotoxémiu (LPS). Síce len na príklade obéznych potkanov (2), ale výsledky môžeme ľahko overiť aj na sebe, krvnými testami.

Mení zloženie črevných baktérií v prospech Bacteroidetes na úkor Firmicutes, ktorých premnoženie bolo vyvolané diétou s nadmierou tuku (u potkanov, na rozdiel od ich bežnej stravy) (2)



ZDROJE

1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/clc.4960110902?sid=nlm%3Apubmed& The effects of grapefruit pectin on patients at risk for coronary heart disease without altering diet or lifestyle

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808856/ Apple-Derived Pectin Modulates Gut Microbiota, Improves Gut Barrier Function, and Attenuates Metabolic Endotoxemia in Rats with Diet-Induced Obesity

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29029078 Prebiotic potential of pectin and pectic oligosaccharides to promote anti-inflammatory commensal bacteria in the human colon.

4. Identification of Specific Oral and Gut Pathogens in Full Thickness Colon of Colitis Patients: Implications for Colon Motility






piatok 27. septembra 2019

Dnešná diagnostika celiakie nestačí!


CyrexLabs

Začína to zvyčajne tak, že máme podozrenie na reakciu na lepok (pečivo, múčne jedlá), ideme k lekárovi a ten nám povie, že "lepok kľudne jedze, Vaše testy na celiakiu sú VŠETKY negatívne". Bezlepková diéta je len posledným výstrelkom pár blúznivcov.

Naozaj? Všetko je negatívne?

V tejto dobe si môže každý kúpiť v lekárni „Test na samodiagnostiku celiakie“ (ref.1) a uspokojiť sa tým, čo zistí. Prípadne má aj nejaké testy od lekára, to "nejaké" ideme kus rozobrať... Tie "nejaké" bývajú po bližšom preštudovaní často u každého rozdielne. Kto sa má v tom vyznať a čo vlastne tieto testy zisťujú? Môžme im veriť? Lebo čo sa netestuje, ešte neznamená, že je negatívne a že tu nie je problém.

Podívajme sa najskôr na test z lekárne. Podľa popisu je to "Test na odhalenie protilátok IgA proti transglutamináze, ktoré sú pri celiakii prítomné v krvi". Takže domáci test nám testuje prítomnosť iba jednej jedinej zvýšenej protilátky - IgA tkanivovej TG-2.

A teraz príklad toho, čo vie v súčasnosti otestovať lekár pred tým, ako ponúkne biopsiu čreva na potvrdenie diagnózy (ref.2).

· protilátky proti tkanivovej transglutamináze – anti-TTG IgA
· protilátky proti endomýziu – EMA IgA
· protilátky proti deaminovaným gliadinovým peptidom – DGP IgA a IgG
· protilátky proti gliadínu IgA a IgG
· genetický test na HLA–DQ2/HLA-DQ8 haplotypy

To je už oveľa lepšie! Dokopy ide o 6-8 rôznych testov. Pričom protilátky proti gliadínu IgG sa dajú zistiť aj domácim testom na potravinové alergie, ako je napríklad FoodPrint (to neznamená, že máme rovno klasickú celiakiu, ale môže to znamenať potenciálnu celiakiu, alebo inú citlivosť na lepok).


Ale prečo ani tieto testy nemusia stačiť?


DÔVOD 1

V roku 2009 – už pred 10 rokmi! – uzrela svetlo sveta rozsiahla a dôležitá výskumná práca Ludvigssona v the Journal of the American Medical Association. Táto práca spochybňuje doterajší „zlatý štandard“ diagnostiky celiakie a ukazuje, že je nielen zastaraný ale pre mnohých ľudí aj nebezpečný.  Tu je jej zhrnutie.

Ludvigssonov tím evidoval až 286 000 biopsií a zistil, že z týchto ľudí:

1. 29 000 malo celiakiu s pozitívnou biopsiou = poškodením čreva

2. 13 000 malo latentnú celiakiu s negatívnou biopsiou, bez poškodenia čreva, ale s pozitívnymi protilátkami

3. 3 700 malo negatívnu biopsiu a aj negatívne protilátky ale ZVÝŠENÝ ZÁPAL V ČREVNEJ STENE - tento sa zisťoval počtom IEL, intraepitelových lymfocytov, ktoré sú indikátorom zvýšenej zápalovej činnosti


Po 20. rokoch sledovania týchto skupín ľudí zistili šokujúce výsledky:

1. skupina klasických celiatikov mala zvýšenú úmrtnosť o 39% (oproti zdravej populácii)

2. skupina latentných celiatikov mala zvýšenú úmrtnosť o 35% 

3. skupina nediagnostikovaná na celiakiu, ale s prítomnosťou zápalu epitelu (zvýšené IEL), mala zvýšenú úmrtnosť až o 72% - čo je takmer dvojnásobok úmrtnosti klasických “celiatikov”

Táto skupina mala podľa všetkého tzv. potenciálnu celiakiu, alebo - čo dnes nazývame vrámci funkčnej medicíny NCGS - neceliatickú citlivosť na lepok - ktorá zastrešuje všetky možné, iné problémy, spojené s konzumáciou lepku a obilnín a samozrejme aj oficiálne nediagnostikovaných “celiatikov” s menším poškodením čreva (tzv. stupeň Marsh 1-2).

Ešte raz zdôrazním, že to nebol bežný výskum, ale šlo o mohutných 286 000 biopsií!


DÔVOD 2

Dr. Alessio Fasano, svetovo uznávaný detský lekár a gastroenterológ, je známy svojim výrokom spochybňujúcim tzv. zlatý štandard diagnostiky celiakie, ktorá bola dlho závislá na existencii nálezu ťažko poškodenej sliznice čreva. Podľa neho to už dnes nie je žiadny „zlatý“, ale ani „strieborný“ či dokonca „bronzový“ štandard diagnostiky.

Doteraz sa pozitívna biopsia považovala, a na mnohých miestach stále považuje, za jediný dôkaz toho, že autoimúnna reakcia napadla vlastné telo a poškodila ho. Mnohé endoskopie sú však nepresné a to z dôvodov, ktoré Dr. Fasano identifikoval aj na svojej klinike:

1) poškodenie čreva býva nerovnomerné – sú prítomné nepoškodené ostrovčeky
2) poškodenie sa nachádza nižšie, kam endoskop nedosiahne
3) patológ rozreže vzorku zlým smerom

Takíto ľudia môžu mať stále autoimúnnu reakciu na lepok, len majú smolu, že sa u nich nepodarilo nájsť ťažko poškodené tkanivo. A kto by chcel opakovať dobrovoľne túto nepríjemnú procedúru?

Celiakia je diagnóza, ktorá predpokladá existenciu rozvinutej choroby – ale ak je potenciálny celiatik dosť dlho na prísnej bezlepkovej a zároveň protizápalovej diéte (nie každá BZL diéta je zdravá a protizápalová!), všetky znaky choroby zmiznú a črevo sa vráti do normálu. Teda sa nedá opätovne diagnostikovať, podľa dnešných štandardov, či je takýto človek "celiatikom". Aj z tohoto dôvodu sa ľuďom a hlavne deťom neodporúča, aby sami odseba, bez odbornej konzultácie, začali prísnu bezlepkovú diétu (a teda  nech pokračujú v potenciálnom poškodzovaní čreva či iného tkaniva!).

Dr. Fasano navrhuje, že z týchto dôvodov by bolo oveľa výstižnejšie hovoriť o celiatickom stave, a nie „celiakii“ ako chorobe.

Zhrňme si fázy, ktoré sa dnes používajú na opis situácie okolo celiakie (ref.2.):

1. klasická rozvinutá (klinická) celiakia s pozitívnou biopsiou a krvnými testami

2. tichá celiakia – ako klinická, ale pacient nemá viditeľné zdravotné problémy

3. latentná celiakia – pacient má klinické príznaky, biopsia síce neukázala poškodenie, ale sú zvýšené IEL (intraepiteliálne lymfocyty, teda zápal sliznice) a krvné testy sú tiež pozitívne

4. potenciálna celiakia – pacient nemá klinické príznaky, ale je prítomný zápal sliznice a biopsiou potvrdené zvýšené IEL (intraepiteliálne lymfocyty), pričom krvné testy na dnes bežne testované protilátky nemusia byť pozitívne

"Zásadnou otázkou je, v ktorej fáze by mali lekári začať konať a odporučiť pacientovi bezlepkovú diétu?“ Dr. Alessio Fasano

DÔVOD 3

Lepok – gluten, nie je jedna látka. Skladá sa z niekoľkých druhov gladínov (alfa, gama, omega) a látky zvanej glutenín. Lekári dnes štandardne testujú len jeden jediný gliadín a žiadny glutenín.

Podobne tkanivové transglutaminázy TG - tie sú v tele niekoľké druhy, ale testuje sa len reakcia na jednu. TG sú enzými vyskytujúce sa v rôznych bunkách a majú rozmanité úlohy ako udržanie stability štruktúr, hojenie, v podstate fungujú ako lepidlo. Celiatické stavy sú typické tým, že imunita tieto TG napáda a ničí, tým pádom poškodzuje dané tkanivo.

Aby toho nebolo málo, v pšenici sú aj iné druhy proteínov, nielen tie pod názvom lepok. Ďalej je tam látka gluteomorfín, opiát, ktorý môže hrať úlohu pri vzniku závislosti na lepku (ref.6). Alergén WGA je zase z radu lektínov, na ktorý často reagujú ľudia s Crohnovou chorobou (ref.4), ktorá je, podobna ako celiakia, choroba autoimunitná.


A aké je teda riešenie?

Za posledných 10 rokov sa toho na scéne okolo testovania citlivosti na lepok ozaj udialo veľa. Kto hľadá, nájde, hoci na verejnosť si takéto veci hľadajú cestu veľmi pomaly a ani zaneprázdnení lekári o nich vedieť nemusia. Ide totiž o nové a nadštandartné testy a bude trvať ešte dlho, kým si nájdu cestu do verejného zdravotníctva. Prejdú si najskôr spochybňovaním, priam vzdorom (čo sa asi deje teraz), kým budú konečne, možno, plne akceptované (a teda aj hradené poisťovňou).

Ak nechcete čakať a zdravie je vašou prioritou aj napriek tomu, že to nie je zadarmo, tu je ukážka nadštandartných testov, ktoré používame vrámci funkčnej medicíny a výživy. Tie asi najlepšie vystihnú aj odpoveď na moju úvodnú otázku, či je dnešné testovanie celiatických stavov oficiálnou medicínou postačujúce?

V prípade záujmu o testy alebo konzultácie, ma kontaktujte na  katka071@yahoo.com 




A prečo to všetko robíme?


Symptómy celiatického stavu môžu byť rôzne a na prvý pohľad nesúvisiace!

Niektoré sú priamo dôsledkom tohto stavu a niektoré sú druhotne spôsobené deficitmi živín, ktoré sa nemusia ukázať. Môže ísť o 1-2 veci, ale častejšie sa nájde viacero symptómov, závisí na pokročilosti celiatického stavu, genetických a epigenetických predpokladoch toho-ktorého človeka.

Všeobecné  – chronická únava, zhoršujúci sa úbytok hmotnosti (pri pokročilom stave), pomalý rast u detí, opakované potraty alebo neschopnosť otehotnieť

Imunitné - ťažšie alergie, diabetes typu 1, Hashimotova štítna žľaza, Crohnova choroba, Addisonova choroba a iné autoimunitné stavy, celkovo oslabená imunita

Tráviace – chronické hnačky, alebo naopak zápchy, IBS, nevoľnosti, šedá alebo zapáchajúca stolica, kŕčovité bolesti brucha, nafukovanie

Pľúcne - sarkoidóza

Dentálne a osteologické – nadmerná kazivosť zubov, poruchy skloviny, ústne afty, osteoporóza (najmä u mladších), ľahko vzniknutá zlomenina

Dermatologické – dermatitis herpetiformis, psoriáza, ekzémy, ústne afty, popraskané kútiky, citlivý jazyk, zdrsnenie pokožky na vonkajšej strane ramien (ako dôsledok deficitov živín)

Hematologické – poruchy zrážanlivosti krvi (trombocytóza-zvýšený počet krvných doštičiek a riziko zrazenín, ale môže ísť aj o zvýšené krvácanie – predĺžený Quickov test), anémia, ktorá nereaguje na liečbu, atrofia sleziny

Nervové – depresia, poruchy pozornosti, migrény, gluténová ataxia (závrate, problémy s koordináciou, rečou alebo zrakom), neuropatie, okcipitálne kalcifikácie (môže sa prejaviť vznikom slepoty, vizuálnymi halucináciami), skleróza multiplex, epilepsia, schizofrénia


Autor:
Mgr. Katarína Tóthová, dipCNM(NT), mANP
Konzultácie a coaching

Referencie


1. https://www.benulekaren.sk/p/241346/celiatik-test-1ks
2. https://www.alphamedical.sk/casopis-invitro/celiakia
3. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/184586
4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3658803/
5. Konferencia "A Grain of Truth: The Gluten Summit", 11.-17.11.2013
6. https://jhpn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41043-015-0032-y