pondelok 18. júna 2018

Ako brať doplnkové železo bez vedľajších účinkov?


picture source: woman.thenest.com



Vyšiel vám v testoch feritín pod 20 mcg/l?

Beriete doplnkové železo kvôli anémii z nedostatku železa, alebo ako prevenciu?

Beriete multivitamíny (v mnohých býva vysoký obsah železa)?

Feritín nie je bežný lekársky test, ale pre mojich klientov to už nie je neznámy pojem. Dáva skvelú preventatívnu informáciu o zásobách železa ešte predtým, ako hrozí anémia, či iná choroba. Upozorní aj na to, ak nastáva príliš vysoká akumulácia železa v tele. Nízky feritín je rizikovým faktorom oslabenej štítnej žľazy, únavového syndrómu a vzniku anémie v prípade náhleho silnejšieho krvácania.

Pomerne malá, ale šikovná vedecká štúdia (na 54 ženách), ktoré mali NÍZKY FERITÍN BEZ ANÉMIE ukázala, ako by sme mali brať doplnkové železo tak, aby z neho bol väčší úžitok. Čiže aby nastalo lepšie vstrebávanie a menej vedľajších účinkov (zápcha, nevoľnosť).

Pripomínam, že za zápchu sa ráta stav, keď nemáme denne stolicu ASPOŇ raz a ideálne viackrát, najmä ak konzumujeme dostatok celostnej stravy a nielen prázdne kalórie.

Príčinou vedľajších účinkov je hlavne to, že železo sa dokáže vstrebať len s účinnosťou 2-13% (brané s jedlom) a 5-28% (nalačno). Zvyšok, čiže niekedy až celých 98%, sa nesie črevami von, počas čoho môže narobiť šarapatu – má na sliznicu čriev zápalotvorné pôsobenie a ovplyvňuje zloženie mikrobiómu.

Ak vezmeme ráno doplnok železa, ako reakcia na jeho náhlu prítomnosť v tele sa zvýši výroba hepcidínu. Tento hormón potom spôsobí, že v ten deň až po dobu asi 24 hodín, sa bude železo vstrebávať ešte o niečo horšie. Najsilnejší efekt sa nameral až pri dávkach nad 60mg železa.

Čiže namiesto denného brania doplnku železa bude účinnejšie zobrať ďalšiu dávku až po 48 a viac hodinách, čiže len každý druhý deň.


Príklad:

Ak máte vo svojom Doplnkovom pláne železo napr. v podobe Easy Iron ( 1-3 x 20mg Fe denne), alebo ho obsahuje nejaký multi-prípravok (napr. Hair and Nail Complex), vezmite naraz svoju zvyčajnú dvojdňovú dávku v jeden deň a dajte ďalší deň pauzu.

Nezabudnite aj na to, že vstrebávnie železa (i iných minerálov) sa zhoršuje aj pri konzumácii kávy, tmavej čokolády, mliečnych výrobkov, doplnkov vápnika, vajíčok a celozrnných obilnín. Naopak, so vstrebávaním železa nám pomôže prítomnosť vitamínu C, glukózy, alkoholu či mäsa v žalúdku. Čiže ideálny čas na branie doplnkov s vyšším obsahom železa je napr. pri večeri, s malým pohárikom vína alebo piva a s ovocím ako kivi, ktoré nám zároveň pomôže s trávením mäsa. Okrem vysokého obsahu vit. C má kivi totiž aj veľmi účinný bielkoviny-tráviaci enzým, actinidin.




ZDROJE:

http://www.bloodjournal.org/content/126/17/1981.long?sso-checked=true&dm_i=VON,40N5F,4E8HDE,EITWU,1

https://www.counselheal.com/articles/6726/20130916/kiwi-compound-breaks-down-proteins-quicker-digestive-enzymes.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11505030

 

štvrtok 26. apríla 2018

Brezová peľová sezóna a histamínová intolerancia


Summer Birch Above Loch Leothaid by James Hawkins of Rhue, Scotland


Pre jarných alergikov táto krásna maľba asi hovorí za všetko. V jarnom období je typické, že sa mnohým citlivejším ľuďom pohorší zdravie... a niekedy býva ťažké odhadnúť, čo to spôsobilo. Tých dôvodov býva viac (napríklad pokles vitamínu D), ale tento blog je o zvýšení celkového histamínu kvôli peľu v ovzduší.
 
Peľ a prach v ovzduší spôsobujú v tele preplnenie "histamínového vedra", najmä ak je hladina histamínu už blízko pri okraji pomysleného vedra... Zvýšený histamín v tele sa vie prejaviť rôzne a nejde vždy len o upchaté dutiny, svrbenie očí a citlivé sliznice dýchacej sústavy. Citlivejšími sa môžu stať aj sliznice žalúdka.
  
Zvýšený histamín sa prejavuje aj tým, že vyvoláva pálenie záhy, “kyselinu” alebo gastritídu (zápal steny žalúdka). Ak mávate na jar sennú nádchu a zároveň sa objavia tráviace problémy, toto može byť ich príčinou. V období zvýšeného obsahu brezového peľu vo vzduchu (breza a príbuzné stromy ako lieska, brest, hrab, jelša a kvitne aj vŕba) sa môžu objaviť či zhoršiť aj dočasné "krížové" alergické reakcie na niektoré potraviny. 

Tieto potraviny môžu byť problémové najmä pre tých, ktorí na peľ brezy viditeľne reagujú sennou nádchou:
 
mrkva, zeler
kivi, jablko, hruška, čerešňa
curry mix korenia
paradajka

Niekedy "krížovo" reaguje aj:
sója
banán, mango, granátové jablko
rôzne druhy orechov
korenie papriky, koriandru, rímskej rasce, anízu
obilniny a trávové semeno
latex


Ak máte na jar skôr problém s trávením ako s dýchaním, skúste načas vysadiť vysoko-histamínové jedlá:

fermentované potraviny (kyslá kapusta, vyzreté tvrdé syry, ocot, pivo, víno...)
údeniny (klobásy, salámy...)
konzervované potraviny
všetko s glutamátom (E621 až E627, E631, E635)
staršie a viackrát ohrievané potraviny
sušené ovocie
prezreté ovocie
čokoláda
orechy


Histamínová reakcia podobná alergii môže nastať u kohokoľvek. Deje sa to napríklad aj v období zvýšeného stresu, alebo pri deficite niektorých vitamínov, či počas menopauzy, keď sa menia hormóny. A to aj u ľudí, ktorí inak s histamínom nikdy problém nemali.

Čo znižuje histamín? 

Jednou z látok, ktorá v tele znižuje histamín, je enzým DAO (diaminooxidáza). Ak máme na sliznici čreva zápal a narušenú črevnú mikrobiotu, vyrobíme menej enzýmu DAO. Podobne je DAO enzým blokovaný aj pri konzumácii stimulantov (energetické drinky, čierny a zelený čaj, alkohol) .

Druhou látkou je enzým HNMT (histamín-N-metyltransferáza), ktorý neutralizuje histamín pridaním metylovej skupiny. Okrem pečene sa HNMT nachádza i v obličkách a v epiteli pľúcnej priedušnice a v prieduškách. Ak máme v génoch HNMT a DAO polymorfizmus (niečo ako menej vážnu mutáciu), tieto enzýmy môžu byť pomalšie, histamín sa ľahšie nahromadí a to vyvolá problém. 
 

Na druhej strane, aj pri skvelej genetike si môžeme zablokovať výrobu oboch enzýmov.
Na výrobu HNMT a DAO potrebujeme dostatok kofaktorov (minerálov, vitamínov) a zdravú črevnú mikrobiotu. Na výrobu DAO potrebujeme vitamín B6 a C v dostatočných množstvách, zinok, meď a dokonca na enzým vplýva aj zdravý balanc estrogénu a progesterónu. Na výrobu HNMT potrebujeme mať dobrú hladinu DAO, zdravú mikroflóru, zdravé hladiny hormónov a fungujúci proces metylácie a dostatkom metylových skupín. V procese rozkladu histamínu hrá úlohu aj enzým MAO (monoamínoxidáza) a tento býva závislý na dostatku vitamínu B2 a železa a veľmi mu vadí dym, fajčenie, potraviny s vysokým tyramínom a niektoré lieky.

Ako zistiť, ako sú na tom moje hormóny

Histamín sa niekedy nahromadí bez ohľadu na to, či sme vystavení alergénom. Toto sa nazýva INTOLERANCIA. Intolerancia znamená, že ide o netolerovanie látky na základe inom, ako imunitnom. Podobne, ako netolerovanie laktózy vzniká kvôli deficitu enzýmu (laktázy). Histamínová intolerancia teda nie je alergia (aj keď s ňou má niečo spoločného). Aj ak nejde o pravú alergiu, naplnenie histamínového vedra vie taký stav zhoršiť.
 




A čo prevencia?

Áno, ale ideálne aspoň mesiac PRED peľovou sezónou.

- kombinácia terapeutických dávok Vitamín-C komplexu, kvercetínu, bromelaínu, horčíka, vitamínu D, esenciálnych protizápalových omega olejov

- doplnenie iných deficitov vitamínov a minerálov

- protizápalová strava

- nízko-histamínová strava

- balanc krvnej glukózy (nízkoglykemická strava, najmä ak riešime hormonálne vyvolaný zvýšený histamín)

V praxi to znamená napríklad znížiť v tomto období vysokohistamínové jedlá, ako (inak zdravej) kyslej kapusty a iných fermentovaných alebo dlho skladovaných potravín (vína, piva, čokolády, konzerv, sardiniek a pod., vyhýbať sa cukru a vysoko-sacharidovej strave, pridať dobré tuky.

  
Možno aj preto sa historicky vytvorila tradícia dlhého jarného pôstu… V januári bolo zvykom jedávať viac mäsa a syrov, vrátane dobre odležaných a zaúdených (veľmi vysoký obsah histamínu!). Na jar začali ľudia pozorovať, že tieto potraviny nie sú najvhodnejšie, priam spôsobujú problémy s trávením alebo divné choroby, vyrážky a iné symptómy.  Mohlo to súvisieť práve s peľmi vo vzduchu - a breza, vŕba či jelša kvitnú približne pred sviatkami Veľkej noci. Je zaujímavé, že práve národy, kde tých briez rastie viac a kde býva menej dažďa (smer východ, Ukrajina a pod.), si zachovali tieto tradície pôstov najprísnejšie až dodnes.


ZDROJE

Allergopharma Cross-Reactive Allergens 7 Allerneg Calendar Patient Guide
https://www.mthfrsupport.com.au/hnmt-cofactors-and-inhibitors/




utorok 21. novembra 2017

Ako obnoviť črevnú mikrobiotu po antibiotikách Part 2 - Dr. Tom O'Bryan



ZHRNUTIE – HLAVNÉ BODY 

  • Antibiotiká (ďalej ATB) sú potrebné, majú tu svoje miesto a zachraňujú životy
  • ATB sú zlé vtedy, ak sa vezme nesprávny druh, alebo sa berú často, bez riešenia podstaty problému
  • Ak potrebujete, alebo sa rozhodnete vziať ATB, doberte celú dávku, aby sa dodatočne umŕtvili i tie najsilnejšie kmene (väčšinou „zlých“ a odolných) baktérií.
  • Ak vezmete ATB len prvé 2-3 dni, vybijete všetky slabšie, dobré aj zlé baktérie, ale tie najhoršie a najodolnejšie (tzv. oportunistické), tie môžu prežiť. Prípadne kvôli prežitiu zmutujú. Vzniká tak priestor na rozmnoženie antibiotikám-odolných (rezistentných) druhov baktérií.

PROBIOTIKÁ

Jeden, či dva druhy probiotických baktérií nestačia na obnovenie črevnej mikrobioty po braní ATB. Náš mikrobióm pozostáva z tisícov druhov rôznych mikróbov ale väčšina doplnkov poskytne maximálne 4-5 rôznych kmeňov. Preto je dôležité zjesť okrem týchto doplnkov aj nejaké probiotické potraviny ako kyslú kapustu  či šťavu z nej, alebo inú fermentovanú zeleninu či kefír  (video časť 1.)

Tom O‘Bryan odporúča:
VSL No3 poly-biotikum


CLA

CLA (Conjugated Linoleic Acid) je typ tuku, ktorý vzniká v zložitom fermentujúcom žalúdku hovädzieho dobytka (moja pozn. alebo aj oviec, kôz), ktoré sú kŕmené trávou na zelených pastvách. CLA prispieva k rozvoju prospešných baktériálnych kolónií, ktoré pomáhajú správne využívať cholesterol v tele a takisto spaľovať tuky, čo pomáha so znižovaním hmotnosti (pri nadváhe reálne strata asi pol kila mesačne). Je známe, že mäso zvierat chovaných trávou má niekoľkonásobne vyšší obsah CLA ako mäso zvierat chovaných obilninami.

Moja pozn.: Existujú i doplnky CLA, ale ich kvalita a typ synteticky vyrobeného tuku sú otázne. Lepšími zdrojmi sú kvalitné prirodzené živočíšne tuky, napríklad aj v podobe prepusteného masla (ghee) od zvierat chovaných na tráve.

BERBERÍN

Berberín je alkaloid žltej farby, známy najmä ako antimikrobiálna súčasť niektorých bylín (dráč, opuncia, goldenseal...), ale jeho pozoruhodnou vlastnosťou je aj podpora dobrých črevných baktérií, špeciálne tých, ktoré prispievajú k vyrovnaným hladinám krvného cukru.

VITAMÍN D

Prispieva k budovaniu silných kolónií dobrých bakterií rôznorodého druhu.  


Z 1. časti

PEKTÍN Z JABĹK

Restované alebo mierne opečené jablká (bio je oveľa lepšie), 2x denne aspoň po dobu jedného týždňa po kurze ATB a potom párkrát týždenne po dobu ďalšieho mesiaca.  Takto upravené jablká uvoľnia a sprístupnia viac pektínu, rozpustnej vlákniny, ktorá je potravou pre dobré baktérie.

SLEPAČÍ VÝVAR - kvôli kolagénu na výživu črevnej steny, ktorá bude antibiotikami narušená a pravdepodobne bude pretrvávať nadmerná priepustnosť a riziko problémov s tým spojené (autoimunita, alergie...).

KURKUMÍN - môže sa pridať do vývaru, silne protizápalový prostriedok

ZELENINA - poskytuje nerozpustnú vlákninu, z ktorej črevné baktérie vytvárajú BUTYRÁT (butyric acid), potrebný na obnovu buniek sliznice čreva. "Zlé" baktérie sa nerozmnožujú konzumáciou nerozpustnej vlákniny. 
Moja pozn. - vláknina sa stáva problematickou buď 1) ak sú baktériálne kolónie prerastené do miest, kde byť nemajú (ako pri SIBO), alebo 2) ak na ňu nie sme zvynutý a treba postupovať pomaly.


FERMENTY - kyslá kapusta, fermetované druhy zeleniny, kvas, kimchi, kefír a pod. Vždy po malých kúskoch!