streda 9. novembra 2016

Zapekaná pohánka s kyslou kapustou





FOTORECEPT




Potrebujete:

Pohánku (asi 250g suchej váhy na 6 porcií) 
Sladký zemiak, batat, yam alebo aj obyčajné zemiaky (asi 1 kg)

Kyslú kapustu (asi 300-400g na 4 osoby)
Soľ
Čierne korenie
Tuk (niečo na vymastenie plechu, niečo navrch)

Slaninku alebo klobásu (množstvo podľa chuti a potreby, no nemusia vôbec byť)
Kyslú smotanu na vrch (tiež nie je podmienkou receptu)





Sladký a najmä obyčajný zemiak a pohánku si môžete uvariť vopred, napr. večer predtým. Prípadne využite, čo sa zvýšilo z iných jedál... Takto ochladené škroby sa zmenia na tzv. "rezistentné" a budú pôsobiť ako vláknina, čo je zdravšie kvôli lepšej regulácii krvnej glukózy.

- množstvo nie je až tak dôležité, ak je toho viac, urobia sa jednoducho vrstvy dve, alebo budú hrubšie
- keď sa koreňová zelenina ukladá do vrstvy, je najlepšie krájať ju na 0.5 cm krúžky
- chutný je mix batatu a zemiaku, alebo skúste pridať malú cviklu, kus zeleru, či mrkvu na väčšiu pestrosť živín i chutí (tieto tvrdšie zeleniny treba buď vopred uvariť, alebo postrúhať nadrobno)



 POSTUP


1. Uvariť zemiaky (sladké alebo obyčajné, krájané na plátky), ale nenechať príliš rozvariť. Scediť a odložiť nabok, môžu kľudne chladnúť.

2. Pohánku sa mi osvedčilo pripraviť tak, že zaliať vodou asi 1/3 nad úrovňou zrna a od zovretia variť asi 5 minút (pozor na rozvarenie). Len čo sa väčšina vody vstrebá, dobre zakrytú v teple nechať riadne odstáť (minimum 30 minút). Ak sa nám podarí kus tvrdšia, vždy sa dá dovariť v kúsku vody. Kým nenadobudnete skúsenosť, je lepšie si ju pripravovať deň vopred.

3. Zapnúť rúru na 180-200C a  kým sa hreje, tukom vymastiť pekáč a premyť kapustu.

4. Ukladať prvú vrstvu zemiakov.




5. Druhá a tretia vrstva môže byť pohánka a potom kyslá kapusta (to je v podstate jedno). Občas to robím tak, že kapustu vmiešam do vopred opraženej slaniny, alebo ak mám mäkký druh klobásy, tak ju tiež treba upražiť vopred, na panvici, alebo na grile.

6. Na kapustu plátky slaniny alebo klobásy, prípadne obe naraz (alebo vôbec žiadne).






7. Posledná vrstva by ideálne mala byť zo zemiakov - kľudne aj oveľa hustejšie, ako na obrázku! Tieto možno pokvapkať olejom, poukladať plátky masla, alebo ak máte dosť slaniny, tak poukladať tú.

8. Piecť v hornej polovici rúry asi 25 minút, alebo kým sa nezačne tvoriť chrumkavá horná vrstva.



9. Podávajte napr. s kyslou smotanou, alebo kyslou uhorkou.





DOBRÚ CHUŤ !


 
TENTO RECEPT SPĹŇA   TOP tanier (tanier opti potravy :)










štvrtok 2. júna 2016

5 DÔVODOV, PREČO SÓJA NEMUSÍ BYŤ ZDRAVÁ



 

1. Obsahuje príliš veľa fyto-estrogénov


Fytoestrogény sú rastlinné látky, ktoré napodobňujú činnosť našich vlastných hormónov (estrogénov). U žien v menopauze je síce žiadané udržať, dokonca aj umelo zvýšiť hladinu estrogénu, ale pokiaľ nie ste ženou v menopauze, väčšinou tie estrogény navyše nechcete - týka sa to samozrejme najmä detí a mužov. U žien v plodnom veku je dosť individuálne, či sú fytoestrogénne látky vhodné a v akom množstve. Napríklad ženy s prejavmi PMS, PCOS alebo inej nerovnováhy hormónov, môžu mať symptómy vyvolané práve nadmierou určitých druhov estrogénov.
Tofu sa stalo obľúbeným jedlom budhistických mníchov aj preto, lebo potláča agresívne mužské črty vyvolané pôsobením testosterónu, čo umožňuje lepšie sústredenie na meditáciu.


U mužov konzumujúcich sóju sa nameral aj podstatne menší počet spermií. Tým, ktorým klesol počet spermií najviac, stačilo skonzumovať pol porcie sóje každý druhý deň. To je približne pol pohára sójového mlieka, alebo 80g tofu.


U malých detí, ktoré boli vychované na sóji, sa v krvi namerala až 13-22 tisíc krát väčšia koncentrácia hormónu estrogénu než je normál. Vedci vyslovili obavy, že je pravdepodobné, že takáto koncentrácia bude mať biologické následky na vývoj dieťaťa.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9217716
http://humrep.oxfordjournals.org/content/23/11/2584.full


2. Väčšina sóje je geneticky modifikovaná


V 90-tych rokoch sa v U.S. rozmohlo vo veľkom pestovanie geneticky-modifikovanej sóje a v r. 2004 bolo už 85% úrody sóje geneticky zmanipulovanej (aby vydržala “ošetrenie” herbicídom Round-up).

Existujú dôkazy potvrdzujúce zápalové pôsobenie GMO sóje na tráviacu sústavu a vznik tráviacich problémov ako nafukovanie, plynatosť a dyzbiózu.

soy-superstar-health-food-or-really-bad-idea?


3. Sója obsahuje anti-nutričné látky


Podobne ako iné strukoviny a semená, sója obsahuje mechanizmy na ochranu ”semena” pred škodcami. Jedným z mechanizmov je prítomnosť inhibítorov proteázy – látky, ktorá v našom žalúdku vie znehodnotiť tráviace enzými, potrebné na trávenie bielkovín z potravy. Toto môže spôsobiť nielen nepríjemné nafukovanie a vetry z nedokonale rozloženej potravy, ale ochudobní telo o bielkoviny. Nedostatok bielkovín môže mať za následok napr. pomalý rast detí, oslabenú imunitu, alebo pomalú a slabú regeneráciu poškodených tkanív.


Ďalšou látkou, ktorá sa nachádza v sóji a ochudobňuje našu výživu, je fytát. Fytáty naväzujú na seba dôležité minerály ako vápnik, horčík a železo, čo môže mať neželané následky najmä u detí.

http://americannutritionassociation.org/newsletter/whole-soy-story


4. Sója spôsobuje alergie.

Na sóju budú najskôr alergickí ľudia, čo reagujú aj na brezy, keďže ide o krížovú reakciu.  V sóji sa našlo už 16 druhov alergénnych proteínov a patrí do zoznamu 8 najčastejších alergénnych potravín:
arašidy, orechy, mlieko, vajcia, pšenica, sója, ryby, mäkkýše...

https://www.foodallergy.org/allergens
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27247268


5. Pozitívne účinky sóje sú obmedzené len na fermentované a tradičné potraviny (rôzne sójové omáčky, “black bean” omáčka, tempeh, natto, miso, fermentované tofu).


Národy, kde je sója tradíciou, ju konzumujú najmä v kvasenej forme, tradične spracované, alebo aj ako čerstvú zeleninu (edamame). Keď semeno prejde procesom fermentácie, anti-nutričné látky sa neutralizujú a dokonca sa bakteriálne vyrobia určité vitamíny (príkladom je vzácny vitamín K2, najviac je ho vraj v natto).

Sójové mlieka, jogurty, nátierky, sójová múka, sójové náhradky mäsa a moderne vyrábané tofu – výmysly západných krajín - nielenže žiadnym tradičným procesom neprejdú, ale sa pri spracovaní dostávajú do styku s nežiadúcimi látkami.

Pri výrobe tofu sa do zmesi mlieka pridávajú neorganické soli vápnika, potrebné na vyzrážanie. Nadmiera neorganického vápnika môže prispieť ku kalcifikácii (tvrdnutiu) mäkkých tkanív a podporiť vznik kameňov, kôrnatenie ciev, problémy kĺbov či chrbtice. Do 60. rokov minulého storočia sa temer výhradne používal len nekryštalizujúci roztok z morskej vody (nigari), ale aj enzým papaín a organické kyseliny, ktoré vedia bielkovinu čiastočne natráviť. Dnes sa pod názvom nigari predáva chemicky získaný prášok chloridu horečnatého, čím kupujúci tofu nadobudne dojem, že je vyrobený tradičnou metódou.

Drevené nádoby sa nahradili hliníkovými - predstavte si zmenu kvality asi ako keď porovnáte víno zrejúce v sude drevenom a hliníkovom... Namáčanie sóje uvoľnuje kyselinu fytátovú, ktorá môže uvoľniť hliník z nádoby a vsiaknuť do semena. Ako posledný klinec do rakvy pri výrobe tofu je to, že sa zvyčajne pasterizuje už zabalené do mäkkého plastu, ktorý je týmto vystavený vysokým teplotám a jeho čiastočky sa uvoľnia do potravy. Plasty sa radia do skupiny xeno-estrogénov (čiže podobne ako sója samotná, majú estrogénne pôsobenie na organizmus).

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fermented_soy_products
https://en.wikipedia.org/wiki/Tofu
http://www.madehow.com/Volume-2/Tofu.html


Záver

Sója sa dnes pridáva temer do všetkého. Čítajte zloženia potravín a hľadajte: sójový lecitín, sójový proteín, sójový izolát, sójová múka, sójový olej. Už len preto, že je všade, je potenciálne vysoko-alergénna (podobne ako pšenica, a z podobných dôvodov). Pokiaľ nie je vyslovene označená ako “bio” alebo “GMO free” a tradične spracovaná, je konzumácia sóje skôr nevhodná ako áno. Konzumácia tradičnej a nezmodifikovanej sóje je kvôli silnej chuti samo-regulujúca, podobne ako pri iných fermentovaných potravinách (príkladom je surová kyslá kapusta).

Odporúčania ohľadne použitia sóje v jedálničku? Tie budú závisieť na individuálnych okolnostiach, ideálne po vykonaní komplexného testu, napr. Genova Hormonálny panel.




Ďalšie čítanie:
Kaayla Daniel, PhD The Whole Soy Story
http://draxe.com/phytoestrogens/






štvrtok 19. mája 2016

Najdôležitejšia vec pre matku ?




Čo pokladám za najdôležitejšiu vec pre matku s malým dieťaťom?

Veľmi nerada veci zovšeobecňujem - ide to proti mojej zásade individuálneho prístupu. Všetci vieme, že čo je pre jedného človeka liekom, pre druhého môže byť jedom, a to platí aj pre budúce a nové mamičky a aj ich dieťatko. Rodiny s malým bábätkom však nemajú čas čítať rozsiahle články a už vôbec prehodnocovať x rôznych faktorov. To bolo ich úlohou počas tehotenstva a ideálne už dlho pred počatím... 

Nuž, túto otázku som dostala niekoľkokrát, ale moja odpoveď bola vždy trochu iná - záviselo to na tom, pre koho konkrétne bola.

Ale predsa, je jedna vec, o ktorej si myslím, že je veľmi dôležitá a zásadne odlišuje matku (či aj vnímavého otca) a jej schopnosti od iných ľudí a činí ju výnimočnou:

MATERSKÁ   I N T U Í C I A

Žena po pôrode prechádza zmenami v hormónoch, najmä poklesom progesterónu a estrogénu, ktoré vedia spôsobiť nepríjemné pocity, emočné stavy, zmenu myslenia až depresiu, a to nehovoriac o nedostatku spánku, celkovej únave a totálnej zmene doterajšieho života.

V takomto stave racionálne uvažovanie ide bokom, ale práve preto sa automaticky vytvára aj priestor na niečo nové - to, čo nazývame ženskou intuíciou, alebo zvýšeným inštinktom. Intuitívne konanie by malo žene pomôcť najlepšie vtedy, keď hľadá rýchle odpovede na svoje každodenné otázky. Intuícia by mala matku viesť aj vtedy, ak nastupujú otázky dlhodobejšie a zložitejšie – ako príklad uvediem otázky očkovania, používania akýchkoľvek iných chemikálií, kozmetiky, hygieny, liekov, konzumácie potravín (matky samotnej a neskôr i dieťatka).

Intuícia neznamená, že je dobré robiť to, čo robí suseda, alebo väčšina. Naopak, ide mnohokrát proti zaužívaným spôsobom. Jedine, ak naše okolie patrí ku výnimočne zdravej skupine ľudí? Ale ak našou vzorovou „väčšinou“ sú rodiny, ktoré sú s deťmi u lekára častejšie, ako na výlete v prírode, tak radím tento vzor prehodnotiť. 

Intuícia by nemala vychádzať zo strachu, aj keď v akútnych situáciách to môže byť veľmi užitočné.

Intuícia neznamená konať bezhlavo. Je to skôr spôsob, ako vybrať tú spravnu odpoveď vtedy, keď máme prehodnotenú situáciu, ale nejako stále nemôžeme nájsť tú správnu odpoveď, alebo nám niečo proste nesedí.

Intuícia je vec veľmi osobná a vnútorná, niekedy ide úplne proti logickým radám všetkých zainteresovaných. Intuícia môže matku nasmerovať ku správnemu rozhodnutiu, nápomocnej knižke, človeku, alebo varovať pred nejakým zlým krokom. Matky, ale aj oteckovia, ktorých výchova dieťaťa ozaj zaujíma, vedia intuitívne vycítiť, ako ho najlepšie utíšiť a ja verím tomu, že ak sa správne zahĺbia do problému, nájdu i príčiny toho, prečo je dieťatko nespokojné. 


the-continuum-concept


Ten správny spôsob, ako si nastaviť a využiť takéto „iné“ vnímanie, je zvyčajne pre každého úplne iný... Nezabúdajte, že takýto prístup býva našou logickou a maximálne zrýchlenou spoločnosťou potlačovaný. Niekedy žijeme príliš rýchlo na to, aby sme vnímali odtienky, ktoré nám vedia napovedať... Hľadáme rýchle a "zaručené" rady, či magické pilulky. Niekedy ľahké riešenia proste neexistujú.

Dnes sa rodia deti, ktoré sú veľmi citlivé a ktoré budú mať v živote trochu inú úlohu, ako mali napr. naši pracovití rodičia. Navyše, rodia sa do prostredia, ktoré obsahuje o 80000 úplne nových chemikálií viac ako sa vyskytovalo kedykoľvek v histórii! Mnohé látky boli dokonca nájdené i v placentách matiek, ľudských i zvieracích, vo všetkých častiach zemegule. Spomínam to preto, že v tele malých detí a mladých ľudí vidím na testoch minerálov vysoký obsah ťažkých kovov a tieto priamo vplývajú na činnosť mozgu a zdravie, najmä zdravie mentálne. Zvýšená citlivosť detí, už z akýchkoľvek dôvodov, si bude vyžadovať dobre nastavenú rodičovskú intuíciu a prístup výchovy, ktorý im neprinesie viac stresu, než majú z toho, že nosia v sebe od narodenia reziduá našej toxickej generácie.