štvrtok 2. júna 2016

5 DÔVODOV, PREČO SÓJA NEMUSÍ BYŤ ZDRAVÁ



 

1. Obsahuje príliš veľa fyto-estrogénov


Fytoestrogény sú rastlinné látky, ktoré napodobňujú činnosť našich vlastných hormónov (estrogénov). U žien v menopauze je síce žiadané udržať, dokonca aj umelo zvýšiť hladinu estrogénu, ale pokiaľ nie ste ženou v menopauze, väčšinou tie estrogény navyše nechcete - týka sa to samozrejme najmä detí a mužov. U žien v plodnom veku je dosť individuálne, či sú fytoestrogénne látky vhodné a v akom množstve. Napríklad ženy s prejavmi PMS, PCOS alebo inej nerovnováhy hormónov, môžu mať symptómy vyvolané práve nadmierou určitých druhov estrogénov.
Tofu sa stalo obľúbeným jedlom budhistických mníchov aj preto, lebo potláča agresívne mužské črty vyvolané pôsobením testosterónu, čo umožňuje lepšie sústredenie na meditáciu.


U mužov konzumujúcich sóju sa nameral aj podstatne menší počet spermií. Tým, ktorým klesol počet spermií najviac, stačilo skonzumovať pol porcie sóje každý druhý deň. To je približne pol pohára sójového mlieka, alebo 80g tofu.


U malých detí, ktoré boli vychované na sóji, sa v krvi namerala až 13-22 tisíc krát väčšia koncentrácia hormónu estrogénu než je normál. Vedci vyslovili obavy, že je pravdepodobné, že takáto koncentrácia bude mať biologické následky na vývoj dieťaťa.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9217716
http://humrep.oxfordjournals.org/content/23/11/2584.full


2. Väčšina sóje je geneticky modifikovaná


V 90-tych rokoch sa v U.S. rozmohlo vo veľkom pestovanie geneticky-modifikovanej sóje a v r. 2004 bolo už 85% úrody sóje geneticky zmanipulovanej (aby vydržala “ošetrenie” herbicídom Round-up).

Existujú dôkazy potvrdzujúce zápalové pôsobenie GMO sóje na tráviacu sústavu a vznik tráviacich problémov ako nafukovanie, plynatosť a dyzbiózu.

soy-superstar-health-food-or-really-bad-idea?


3. Sója obsahuje anti-nutričné látky


Podobne ako iné strukoviny a semená, sója obsahuje mechanizmy na ochranu ”semena” pred škodcami. Jedným z mechanizmov je prítomnosť inhibítorov proteázy – látky, ktorá v našom žalúdku vie znehodnotiť tráviace enzými, potrebné na trávenie bielkovín z potravy. Toto môže spôsobiť nielen nepríjemné nafukovanie a vetry z nedokonale rozloženej potravy, ale ochudobní telo o bielkoviny. Nedostatok bielkovín môže mať za následok napr. pomalý rast detí, oslabenú imunitu, alebo pomalú a slabú regeneráciu poškodených tkanív.


Ďalšou látkou, ktorá sa nachádza v sóji a ochudobňuje našu výživu, je fytát. Fytáty naväzujú na seba dôležité minerály ako vápnik, horčík a železo, čo môže mať neželané následky najmä u detí.

http://americannutritionassociation.org/newsletter/whole-soy-story


4. Sója spôsobuje alergie.

Na sóju budú najskôr alergickí ľudia, čo reagujú aj na brezy, keďže ide o krížovú reakciu.  V sóji sa našlo už 16 druhov alergénnych proteínov a patrí do zoznamu 8 najčastejších alergénnych potravín:
arašidy, orechy, mlieko, vajcia, pšenica, sója, ryby, mäkkýše...

https://www.foodallergy.org/allergens
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27247268


5. Pozitívne účinky sóje sú obmedzené len na fermentované a tradičné potraviny (rôzne sójové omáčky, “black bean” omáčka, tempeh, natto, miso, fermentované tofu).


Národy, kde je sója tradíciou, ju konzumujú najmä v kvasenej forme, tradične spracované, alebo aj ako čerstvú zeleninu (edamame). Keď semeno prejde procesom fermentácie, anti-nutričné látky sa neutralizujú a dokonca sa bakteriálne vyrobia určité vitamíny (príkladom je vzácny vitamín K2, najviac je ho vraj v natto).

Sójové mlieka, jogurty, nátierky, sójová múka, sójové náhradky mäsa a moderne vyrábané tofu – výmysly západných krajín - nielenže žiadnym tradičným procesom neprejdú, ale sa pri spracovaní dostávajú do styku s nežiadúcimi látkami.

Pri výrobe tofu sa do zmesi mlieka pridávajú neorganické soli vápnika, potrebné na vyzrážanie. Nadmiera neorganického vápnika môže prispieť ku kalcifikácii (tvrdnutiu) mäkkých tkanív a podporiť vznik kameňov, kôrnatenie ciev, problémy kĺbov či chrbtice. Do 60. rokov minulého storočia sa temer výhradne používal len nekryštalizujúci roztok z morskej vody (nigari), ale aj enzým papaín a organické kyseliny, ktoré vedia bielkovinu čiastočne natráviť. Dnes sa pod názvom nigari predáva chemicky získaný prášok chloridu horečnatého, čím kupujúci tofu nadobudne dojem, že je vyrobený tradičnou metódou.

Drevené nádoby sa nahradili hliníkovými - predstavte si zmenu kvality asi ako keď porovnáte víno zrejúce v sude drevenom a hliníkovom... Namáčanie sóje uvoľnuje kyselinu fytátovú, ktorá môže uvoľniť hliník z nádoby a vsiaknuť do semena. Ako posledný klinec do rakvy pri výrobe tofu je to, že sa zvyčajne pasterizuje už zabalené do mäkkého plastu, ktorý je týmto vystavený vysokým teplotám a jeho čiastočky sa uvoľnia do potravy. Plasty sa radia do skupiny xeno-estrogénov (čiže podobne ako sója samotná, majú estrogénne pôsobenie na organizmus).

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fermented_soy_products
https://en.wikipedia.org/wiki/Tofu
http://www.madehow.com/Volume-2/Tofu.html


Záver

Sója sa dnes pridáva temer do všetkého. Čítajte zloženia potravín a hľadajte: sójový lecitín, sójový proteín, sójový izolát, sójová múka, sójový olej. Už len preto, že je všade, je potenciálne vysoko-alergénna (podobne ako pšenica, a z podobných dôvodov). Pokiaľ nie je vyslovene označená ako “bio” alebo “GMO free” a tradične spracovaná, je konzumácia sóje skôr nevhodná ako áno. Konzumácia tradičnej a nezmodifikovanej sóje je kvôli silnej chuti samo-regulujúca, podobne ako pri iných fermentovaných potravinách (príkladom je surová kyslá kapusta).

Odporúčania ohľadne použitia sóje v jedálničku? Tie budú závisieť na individuálnych okolnostiach, ideálne po vykonaní komplexného testu, napr. Genova Hormonálny panel.




Ďalšie čítanie:
Kaayla Daniel, PhD The Whole Soy Story
http://draxe.com/phytoestrogens/






štvrtok 19. mája 2016

Najdôležitejšia vec pre matku ?




Čo pokladám za najdôležitejšiu vec pre matku s malým dieťaťom?

Veľmi nerada veci zovšeobecňujem - ide to proti mojej zásade individuálneho prístupu. Všetci vieme, že čo je pre jedného človeka liekom, pre druhého môže byť jedom, a to platí aj pre budúce a nové mamičky a aj ich dieťatko. Rodiny s malým bábätkom však nemajú čas čítať rozsiahle články a už vôbec prehodnocovať x rôznych faktorov. To bolo ich úlohou počas tehotenstva a ideálne už dlho pred počatím... 

Nuž, túto otázku som dostala niekoľkokrát, ale moja odpoveď bola vždy trochu iná - záviselo to na tom, pre koho konkrétne bola.

Ale predsa, je jedna vec, o ktorej si myslím, že je veľmi dôležitá a zásadne odlišuje matku (či aj vnímavého otca) a jej schopnosti od iných ľudí a činí ju výnimočnou:

MATERSKÁ   I N T U Í C I A

Žena po pôrode prechádza zmenami v hormónoch, najmä poklesom progesterónu a estrogénu, ktoré vedia spôsobiť nepríjemné pocity, emočné stavy, zmenu myslenia až depresiu, a to nehovoriac o nedostatku spánku, celkovej únave a totálnej zmene doterajšieho života.

V takomto stave racionálne uvažovanie ide bokom, ale práve preto sa automaticky vytvára aj priestor na niečo nové - to, čo nazývame ženskou intuíciou, alebo zvýšeným inštinktom. Intuitívne konanie by malo žene pomôcť najlepšie vtedy, keď hľadá rýchle odpovede na svoje každodenné otázky. Intuícia by mala matku viesť aj vtedy, ak nastupujú otázky dlhodobejšie a zložitejšie – ako príklad uvediem otázky očkovania, používania akýchkoľvek iných chemikálií, kozmetiky, hygieny, liekov, konzumácie potravín (matky samotnej a neskôr i dieťatka).

Intuícia neznamená, že je dobré robiť to, čo robí suseda, alebo väčšina. Naopak, ide mnohokrát proti zaužívaným spôsobom. Jedine, ak naše okolie patrí ku výnimočne zdravej skupine ľudí? Ale ak našou vzorovou „väčšinou“ sú rodiny, ktoré sú s deťmi u lekára častejšie, ako na výlete v prírode, tak radím tento vzor prehodnotiť. 

Intuícia by nemala vychádzať zo strachu, aj keď v akútnych situáciách to môže byť veľmi užitočné.

Intuícia neznamená konať bezhlavo. Je to skôr spôsob, ako vybrať tú spravnu odpoveď vtedy, keď máme prehodnotenú situáciu, ale nejako stále nemôžeme nájsť tú správnu odpoveď, alebo nám niečo proste nesedí.

Intuícia je vec veľmi osobná a vnútorná, niekedy ide úplne proti logickým radám všetkých zainteresovaných. Intuícia môže matku nasmerovať ku správnemu rozhodnutiu, nápomocnej knižke, človeku, alebo varovať pred nejakým zlým krokom. Matky, ale aj oteckovia, ktorých výchova dieťaťa ozaj zaujíma, vedia intuitívne vycítiť, ako ho najlepšie utíšiť a ja verím tomu, že ak sa správne zahĺbia do problému, nájdu i príčiny toho, prečo je dieťatko nespokojné. 


the-continuum-concept


Ten správny spôsob, ako si nastaviť a využiť takéto „iné“ vnímanie, je zvyčajne pre každého úplne iný... Nezabúdajte, že takýto prístup býva našou logickou a maximálne zrýchlenou spoločnosťou potlačovaný. Niekedy žijeme príliš rýchlo na to, aby sme vnímali odtienky, ktoré nám vedia napovedať... Hľadáme rýchle a "zaručené" rady, či magické pilulky. Niekedy ľahké riešenia proste neexistujú.

Dnes sa rodia deti, ktoré sú veľmi citlivé a ktoré budú mať v živote trochu inú úlohu, ako mali napr. naši pracovití rodičia. Navyše, rodia sa do prostredia, ktoré obsahuje o 80000 úplne nových chemikálií viac ako sa vyskytovalo kedykoľvek v histórii! Mnohé látky boli dokonca nájdené i v placentách matiek, ľudských i zvieracích, vo všetkých častiach zemegule. Spomínam to preto, že v tele malých detí a mladých ľudí vidím na testoch minerálov vysoký obsah ťažkých kovov a tieto priamo vplývajú na činnosť mozgu a zdravie, najmä zdravie mentálne. Zvýšená citlivosť detí, už z akýchkoľvek dôvodov, si bude vyžadovať dobre nastavenú rodičovskú intuíciu a prístup výchovy, ktorý im neprinesie viac stresu, než majú z toho, že nosia v sebe od narodenia reziduá našej toxickej generácie.





nedeľa 31. januára 2016

JE LEPOK NAOZAJ ŠKODLIVÝ? 2.


Časť 2. Prečo práve lepok – a prečo ho nevieme dokonale rozložiť?

 




Viete, že počas vývoja ľudstva sa u nás nevyvinuli žiadne gény na dokonalý rozklad bielkoviny lepku?

Chýbajú nám genetické informácie, ktoré by kódovali výrobu enzýmu, schopného dokonale rozložiť gliadín a glutenín (to sú konkrétne časti lepku, ktoré spôsobujú naviac problémov).

Pôvodne som "nedokonalú rozložiteľnosť" v tomto článku nazvala "neúplné trávenie lepku". Problém! Bol to veľmi mätúci výraz. Bohužiaľ si to mnohí zle vysvetlili a hľadali za tým priame "tráviace problémy". O to vôbec ísť nemusí a mnohokrát ani nejde! Sú prípady, najmä tie, keď ide o skrytú či latentnú celiakiu, keď je "trávenie", rozumej naše žalúdočno-črevné pochody po zjedení lepku, úplne v poriadku...


Čiže môžem pokračovať v téme.. prečo nemáme schopnosť enzymaticky "posekať" biekovinu gliadínu tak, aby neškodila? Neprítomnosť genetickej informácie na tieto enzymatické nožnice, na rozklad špeciálnej bielkoviny, nie je až tak prekvapujúca, ak si uvedomíme toto:

  • Počas 99,9% dĺžky ľudskej evolúcie, boli naši predkovia na bezlepkovej diéte.
  • Lepok prišiel na scénu ľudskej evolúcie až pred približne 10 000 rokmi, spolu s rozvojom poľnohospodárstva, keď sa človek začal pohrávať s trávnatými predchodcami obilných zŕn.

Lepok je nedokonale-rozložiteľný vďaka tomu, že má pomerne zvláštnu a zložitú štruktúru. Ak si aj bez hlbokých biochemických vedomostí chceme predstaviť, o čo tu ide, jednoducho myslime na to, ze obilný lepok je unikátny medzi potravinami tým, že má ohromne široké priemyselné využitie – používa sa na výrobu lepidiel, lepiacich pások, náplastí, cigaretových filtrov, ochranných povlakov tabliet, batérií, textílií a kože, umývacích roztokov, gumových výrobkov, stavebných materiálov a pod.

Pšeničný gliadín obsahuje 50 rôznych druhov jednoduchých reťazcov bielkovín. Keď sa tieto ocitnú oddelene, napríklad spracovaním s vodou pri pečení, sú extrémne lepivé. Naopak, pšenicné gluteníny majú ovela vačšie, zložité polymerizované reťazce bielkovín, ktoré pri izolácii (oddelení) posobia ako pevná latka. Spojením gliadínov a glutenínov vznikne unikátny flexibilný materiál. Nečudo, že z lepku sa vyrábajú rôzne napodobneniny jedál, ako vegetariánske štrukturované 'mäso', granule pre zvieratá, umelé párky, steaky a šunky zo zlepencov odpadu mäsového priemyslu, podobne krabie 'mäso'. Pridáva sa do pečiva, aby dobre držalo tvar a do chleba, aby sa skrátil čas výroby. 

Ak vám toto nestačí, tu je aj kus biochémie. Bielkovinový reťazec časti lepku si predstavme ako náhrdelník z koráliek, ktorý v sebe obsahuje aj korálky (aminokyseliny) zvané prolíny (Pro), glutamíny (Gln) a seríny (Ser). Tieto isté aminokyseliny sú napr. aj v kostnom vývare, ale tam s nimi problém nemáme, práve naopak. V čom je teda rozdiel?

V bielkovinovom náhrdelníku lepku sa jednak často opakuje určitá ‘toxická’ SEKVENCIA (poradie, tzv. primárna štruktúra) korálok v reťazci a jednak nastáva nezvyčajné ZMOTANIE (tzv. sekundárna štruktúra). Podla výskumov z r. 1996-98, imunitnú reakciu v podobe pravej alergie vedia vyvolať časti reťazca, v ktorých sa opakuje sekvencia Gln-Gln-Gln-Pro-Pro a celiakiu zase vyvolajú kombinácie Gln-Gln-Gln-Pro & Pro-Ser-Gln-Gln. Po novom sa skratky aminokyselín označujú jedným písmenom. Ak sa podívate na horný obrázok gladínu (r. 2011), okrem už spomínanej sekvencie Gln-Gln-Gln-Pro (QQQP) uvidíte aj mnohé iné - dnes dokonca vedia vedci rozlíšiť, čo ktorá časť reťazca spôsobuje! Čiže konkrétne v znázornenom reťazci alfa-gliadínu sú potvorsky zakódované hneď tri negatívne funkcie: zvýšené roztvorenie buniek čreva, imunitná reakcia a bunkový jed (cytotoxicita).

Kódovanie zvýšenej priepustnosti buniek čreva má súvis aj s tým, že reťazec bielkoviny lepku nedokážeme rozložiť na dostatočne malé časti. Korálky zvané prolíny, sa v prítomnosti iných aminokyselín naväzujú na seba nezvyčajnou väzbou – nepríjemným stočením molekuly. Tieto nedokonale-rozložené časti bielkoviny nevieme vstrebať bez toho, aby črevo nepootvorilo ‘tesné spoje’ medzi jednotlivými bunkami.

Keď takúto potravinu zjeme, deje sa nasledovné:

  • V lepšom prípade, konzumácia obilnín podporí vznik zápchy, alebo sa stanú potravou baktérií – bohužiaľ vačšinou tých nežiaducich, ktoré spôsobujú zvýšenú fermentáciu a alebo plynatosť, ako ukazuje napr. experiment z r. 1981 (Malabsorpcia pšeničnej múky v porovnaní s ryžou). Mnohé symptómy samozrejme nemusia vzniknúť len kvôli lepku, pšenica a obilniny obsahujú aj iné látky.
 

Poznámka - nafukovanie, zápchu alebo plynatosť väčšina ľudí nepokladá za tráviace problémy. Ak sa im to v malej miere deje temer celý doterajší život, pokladajú to za normál. Sama nie som výnimkou, prvé 2/3 môjho života som si myslela to isté.

 

  • V horšom prípade sa časti bielkovinového reťazca dostanú cez pootvorené priestory buniek čreva do krvného obehu a imunitný systém na ne zareaguje vznikom zápalu (ako na každú cudziu látku). My to dlhé roky nemusíme vôbec tušiť, lebo ide o podprahový chronický zápal (na bežných testoch sa neukáže a navyše, nevidíme ani dôvod ich robiť). Existuje asi 15-30% ľudí, ktorý majú genetické riziko, že lepok môže škodiť. Títo ľudia síce budú mať za život rôzne choroby, ale s pšenicou alebo lepkom si to nikdy do súvislosti nedajú. 

 

Dnes existuje už niekoľko spôsobov, ako otestovať, či nám lepok alebo iná časť pšenice škodí, alebo či sú na to prítomné genetické predpoklady a s tým spojené riziká.  Nik nemusí hádať, ani sa nemusí s nikým o tom hádať. 

 

  • Na akú konkrétnu čast lepku naša imunita zareaguje, a v ktorej časti tela vzniknú protilátky a problémy – to tiež závisí na našich génoch.
  • Toto otvára cestu vzniku zdravotným problémom, ktoré na prvý pohľad s lepkom nemajú nič spoločné – od občasnej zábudlivosti, mentálnej únavy, cez problém so štítnou žľazou, nadváhou, kĺbmi, psoriázou, ekzémom, diabetes, až po Alzheimerovu chorobu.

Ak si dávate otázku, prečo lepok a obilniny nevadili našim predkom, vráťte sa k 1.časti, kde nájdete dva dôvody.

Zdroje:

STRUCTURE AND ALLERGENICITY OF WHEAT GLUTEN PROTEINS – A REVIEW
Jacek Waga, Pol. J. Food Nutr. Sci. 2004, Vol. 13/54, No 4, pp. 327–338, Department of Cereals Breeding and Quality Evaluation.

WHEAT GLUTEN IN FOOD AND NON-FOOD SYSTEMS, Research Department TECHNICAL BULLETIN, Volume XVI, Issue 6 I June, 1994 , Midwest Grain Products, Inc. Atchison and International Wheat Gluten Association, Prairie Village.

Gluten Summit Nov. 2013