štvrtok 19. mája 2016

Najdôležitejšia vec pre matku ?




Čo pokladám za najdôležitejšiu vec pre matku s malým dieťaťom?

Veľmi nerada veci zovšeobecňujem - ide to proti mojej zásade individuálneho prístupu. Všetci vieme, že čo je pre jedného človeka liekom, pre druhého môže byť jedom, a to platí aj pre budúce a nové mamičky a aj ich dieťatko. Rodiny s malým bábätkom však nemajú čas čítať rozsiahle články a už vôbec prehodnocovať x rôznych faktorov. To bolo ich úlohou počas tehotenstva a ideálne už dlho pred počatím... 

Nuž, túto otázku som dostala niekoľkokrát, ale moja odpoveď bola vždy trochu iná - záviselo to na tom, pre koho konkrétne bola.

Ale predsa, je jedna vec, o ktorej si myslím, že je veľmi dôležitá a zásadne odlišuje matku (či aj vnímavého otca) a jej schopnosti od iných ľudí a činí ju výnimočnou:

MATERSKÁ   I N T U Í C I A

Žena po pôrode prechádza zmenami v hormónoch, najmä poklesom progesterónu a estrogénu, ktoré vedia spôsobiť nepríjemné pocity, emočné stavy, zmenu myslenia až depresiu, a to nehovoriac o nedostatku spánku, celkovej únave a totálnej zmene doterajšieho života.

V takomto stave racionálne uvažovanie ide bokom, ale práve preto sa automaticky vytvára aj priestor na niečo nové - to, čo nazývame ženskou intuíciou, alebo zvýšeným inštinktom. Intuitívne konanie by malo žene pomôcť najlepšie vtedy, keď hľadá rýchle odpovede na svoje každodenné otázky. Intuícia by mala matku viesť aj vtedy, ak nastupujú otázky dlhodobejšie a zložitejšie – ako príklad uvediem otázky očkovania, používania akýchkoľvek iných chemikálií, kozmetiky, hygieny, liekov, konzumácie potravín (matky samotnej a neskôr i dieťatka).

Intuícia neznamená, že je dobré robiť to, čo robí suseda, alebo väčšina. Naopak, ide mnohokrát proti zaužívaným spôsobom. Jedine, ak naše okolie patrí ku výnimočne zdravej skupine ľudí? Ale ak našou vzorovou „väčšinou“ sú rodiny, ktoré sú s deťmi u lekára častejšie, ako na výlete v prírode, tak radím tento vzor prehodnotiť. 

Intuícia by nemala vychádzať zo strachu, aj keď v akútnych situáciách to môže byť veľmi užitočné.

Intuícia neznamená konať bezhlavo. Je to skôr spôsob, ako vybrať tú spravnu odpoveď vtedy, keď máme prehodnotenú situáciu, ale nejako stále nemôžeme nájsť tú správnu odpoveď, alebo nám niečo proste nesedí.

Intuícia je vec veľmi osobná a vnútorná, niekedy ide úplne proti logickým radám všetkých zainteresovaných. Intuícia môže matku nasmerovať ku správnemu rozhodnutiu, nápomocnej knižke, človeku, alebo varovať pred nejakým zlým krokom. Matky, ale aj oteckovia, ktorých výchova dieťaťa ozaj zaujíma, vedia intuitívne vycítiť, ako ho najlepšie utíšiť a ja verím tomu, že ak sa správne zahĺbia do problému, nájdu i príčiny toho, prečo je dieťatko nespokojné. 


the-continuum-concept


Ten správny spôsob, ako si nastaviť a využiť takéto „iné“ vnímanie, je zvyčajne pre každého úplne iný... Nezabúdajte, že takýto prístup býva našou logickou a maximálne zrýchlenou spoločnosťou potlačovaný. Niekedy žijeme príliš rýchlo na to, aby sme vnímali odtienky, ktoré nám vedia napovedať... Hľadáme rýchle a "zaručené" rady, či magické pilulky. Niekedy ľahké riešenia proste neexistujú.

Dnes sa rodia deti, ktoré sú veľmi citlivé a ktoré budú mať v živote trochu inú úlohu, ako mali napr. naši pracovití rodičia. Navyše, rodia sa do prostredia, ktoré obsahuje o 80000 úplne nových chemikálií viac ako sa vyskytovalo kedykoľvek v histórii! Mnohé látky boli dokonca nájdené i v placentách matiek, ľudských i zvieracích, vo všetkých častiach zemegule. Spomínam to preto, že v tele malých detí a mladých ľudí vidím na testoch minerálov vysoký obsah ťažkých kovov a tieto priamo vplývajú na činnosť mozgu a zdravie, najmä zdravie mentálne. Zvýšená citlivosť detí, už z akýchkoľvek dôvodov, si bude vyžadovať dobre nastavenú rodičovskú intuíciu a prístup výchovy, ktorý im neprinesie viac stresu, než majú z toho, že nosia v sebe od narodenia reziduá našej toxickej generácie.





nedeľa 31. januára 2016

JE LEPOK NAOZAJ ŠKODLIVÝ? 2.


Časť 2. Prečo práve lepok – a prečo ho nevieme dokonale rozložiť?

 




Viete, že počas vývoja ľudstva sa u nás nevyvinuli žiadne gény na dokonalý rozklad bielkoviny lepku?

Chýbajú nám genetické informácie, ktoré by kódovali výrobu enzýmu, schopného dokonale rozložiť gliadín a glutenín (to sú konkrétne časti lepku, ktoré spôsobujú naviac problémov).

Pôvodne som "nedokonalú rozložiteľnosť" v tomto článku nazvala "neúplné trávenie lepku". Problém! Bol to veľmi mätúci výraz. Bohužiaľ si to mnohí zle vysvetlili a hľadali za tým priame "tráviace problémy". O to vôbec ísť nemusí a mnohokrát ani nejde! Sú prípady, najmä tie, keď ide o skrytú či latentnú celiakiu, keď je "trávenie", rozumej naše žalúdočno-črevné pochody po zjedení lepku, úplne v poriadku...


Čiže môžem pokračovať v téme.. prečo nemáme schopnosť enzymaticky "posekať" biekovinu gliadínu tak, aby neškodila? Neprítomnosť genetickej informácie na tieto enzymatické nožnice, na rozklad špeciálnej bielkoviny, nie je až tak prekvapujúca, ak si uvedomíme toto:

  • Počas 99,9% dĺžky ľudskej evolúcie, boli naši predkovia na bezlepkovej diéte.
  • Lepok prišiel na scénu ľudskej evolúcie až pred približne 10 000 rokmi, spolu s rozvojom poľnohospodárstva, keď sa človek začal pohrávať s trávnatými predchodcami obilných zŕn.

Lepok je nedokonale-rozložiteľný vďaka tomu, že má pomerne zvláštnu a zložitú štruktúru. Ak si aj bez hlbokých biochemických vedomostí chceme predstaviť, o čo tu ide, jednoducho myslime na to, ze obilný lepok je unikátny medzi potravinami tým, že má ohromne široké priemyselné využitie – používa sa na výrobu lepidiel, lepiacich pások, náplastí, cigaretových filtrov, ochranných povlakov tabliet, batérií, textílií a kože, umývacích roztokov, gumových výrobkov, stavebných materiálov a pod.

Pšeničný gliadín obsahuje 50 rôznych druhov jednoduchých reťazcov bielkovín. Keď sa tieto ocitnú oddelene, napríklad spracovaním s vodou pri pečení, sú extrémne lepivé. Naopak, pšenicné gluteníny majú ovela vačšie, zložité polymerizované reťazce bielkovín, ktoré pri izolácii (oddelení) posobia ako pevná latka. Spojením gliadínov a glutenínov vznikne unikátny flexibilný materiál. Nečudo, že z lepku sa vyrábajú rôzne napodobneniny jedál, ako vegetariánske štrukturované 'mäso', granule pre zvieratá, umelé párky, steaky a šunky zo zlepencov odpadu mäsového priemyslu, podobne krabie 'mäso'. Pridáva sa do pečiva, aby dobre držalo tvar a do chleba, aby sa skrátil čas výroby. 

Ak vám toto nestačí, tu je aj kus biochémie. Bielkovinový reťazec časti lepku si predstavme ako náhrdelník z koráliek, ktorý v sebe obsahuje aj korálky (aminokyseliny) zvané prolíny (Pro), glutamíny (Gln) a seríny (Ser). Tieto isté aminokyseliny sú napr. aj v kostnom vývare, ale tam s nimi problém nemáme, práve naopak. V čom je teda rozdiel?

V bielkovinovom náhrdelníku lepku sa jednak často opakuje určitá ‘toxická’ SEKVENCIA (poradie, tzv. primárna štruktúra) korálok v reťazci a jednak nastáva nezvyčajné ZMOTANIE (tzv. sekundárna štruktúra). Podla výskumov z r. 1996-98, imunitnú reakciu v podobe pravej alergie vedia vyvolať časti reťazca, v ktorých sa opakuje sekvencia Gln-Gln-Gln-Pro-Pro a celiakiu zase vyvolajú kombinácie Gln-Gln-Gln-Pro & Pro-Ser-Gln-Gln. Po novom sa skratky aminokyselín označujú jedným písmenom. Ak sa podívate na horný obrázok gladínu (r. 2011), okrem už spomínanej sekvencie Gln-Gln-Gln-Pro (QQQP) uvidíte aj mnohé iné - dnes dokonca vedia vedci rozlíšiť, čo ktorá časť reťazca spôsobuje! Čiže konkrétne v znázornenom reťazci alfa-gliadínu sú potvorsky zakódované hneď tri negatívne funkcie: zvýšené roztvorenie buniek čreva, imunitná reakcia a bunkový jed (cytotoxicita).

Kódovanie zvýšenej priepustnosti buniek čreva má súvis aj s tým, že reťazec bielkoviny lepku nedokážeme rozložiť na dostatočne malé časti. Korálky zvané prolíny, sa v prítomnosti iných aminokyselín naväzujú na seba nezvyčajnou väzbou – nepríjemným stočením molekuly. Tieto nedokonale-rozložené časti bielkoviny nevieme vstrebať bez toho, aby črevo nepootvorilo ‘tesné spoje’ medzi jednotlivými bunkami.

Keď takúto potravinu zjeme, deje sa nasledovné:

  • V lepšom prípade, konzumácia obilnín podporí vznik zápchy, alebo sa stanú potravou baktérií – bohužiaľ vačšinou tých nežiaducich, ktoré spôsobujú zvýšenú fermentáciu a alebo plynatosť, ako ukazuje napr. experiment z r. 1981 (Malabsorpcia pšeničnej múky v porovnaní s ryžou). Mnohé symptómy samozrejme nemusia vzniknúť len kvôli lepku, pšenica a obilniny obsahujú aj iné látky.
 

Poznámka - nafukovanie, zápchu alebo plynatosť väčšina ľudí nepokladá za tráviace problémy. Ak sa im to v malej miere deje temer celý doterajší život, pokladajú to za normál. Sama nie som výnimkou, prvé 2/3 môjho života som si myslela to isté.

 

  • V horšom prípade sa časti bielkovinového reťazca dostanú cez pootvorené priestory buniek čreva do krvného obehu a imunitný systém na ne zareaguje vznikom zápalu (ako na každú cudziu látku). My to dlhé roky nemusíme vôbec tušiť, lebo ide o podprahový chronický zápal (na bežných testoch sa neukáže a navyše, nevidíme ani dôvod ich robiť). Existuje asi 15-30% ľudí, ktorý majú genetické riziko, že lepok môže škodiť. Títo ľudia síce budú mať za život rôzne choroby, ale s pšenicou alebo lepkom si to nikdy do súvislosti nedajú. 

 

Dnes existuje už niekoľko spôsobov, ako otestovať, či nám lepok alebo iná časť pšenice škodí, alebo či sú na to prítomné genetické predpoklady a s tým spojené riziká.  Nik nemusí hádať, ani sa nemusí s nikým o tom hádať. 

 

  • Na akú konkrétnu čast lepku naša imunita zareaguje, a v ktorej časti tela vzniknú protilátky a problémy – to tiež závisí na našich génoch.
  • Toto otvára cestu vzniku zdravotným problémom, ktoré na prvý pohľad s lepkom nemajú nič spoločné – od občasnej zábudlivosti, mentálnej únavy, cez problém so štítnou žľazou, nadváhou, kĺbmi, psoriázou, ekzémom, diabetes, až po Alzheimerovu chorobu.

Ak si dávate otázku, prečo lepok a obilniny nevadili našim predkom, vráťte sa k 1.časti, kde nájdete dva dôvody.

Zdroje:

STRUCTURE AND ALLERGENICITY OF WHEAT GLUTEN PROTEINS – A REVIEW
Jacek Waga, Pol. J. Food Nutr. Sci. 2004, Vol. 13/54, No 4, pp. 327–338, Department of Cereals Breeding and Quality Evaluation.

WHEAT GLUTEN IN FOOD AND NON-FOOD SYSTEMS, Research Department TECHNICAL BULLETIN, Volume XVI, Issue 6 I June, 1994 , Midwest Grain Products, Inc. Atchison and International Wheat Gluten Association, Prairie Village.

Gluten Summit Nov. 2013





piatok 11. decembra 2015

Nutriwellness MagicMix Drink



Pre každého je tá mágia niekde inde. Ak vám robí dobre káva s MCT olejom, tak prečo nie? Niekomu zase stačí cigorka s mandľovým mliekom, alebo pár týždňov na škoricovo-klinčekovom čaji, aby sa niečo dôležité pohlo. Ak ozaj nemáte čas na alchémiu, v supermarkete nájdete aspoň Spiced Chai. Mne osobne ale navracajú stratenú energiu a podporujú imunitu trochu komplikovanejšie Mixy a práve s nimi sa tu chcem podeliť a inšpirovať aj vás.

FLEXI RECEPT (updates 14.2/10.3.2016, 24.10.2017)

ML= malá lyžička


Korenistý základ (všetko naraz, alebo na výber):

KORIANDER MLETÉ SEMENO - 1/2-1 ML
KURKUMA - 1 necelá ML (pozor - farbí zuby, treba ich po pití hneď vyčistiť)
ŠKORICA – 1/3 ML 

MLETÉ KLINČEKY - 1/4 ML
ČIERNE KORENIE – štipka 

 --------------------------
Nasledovné dve ingrediencie mne osobne do mixu veľmi nesadnú, ale ak znesiete pálivosť alebo potrebujete rýchlo zohriať, tak prečo nie? Zázvor mi viac chutí čerstvo nastrúhaný a s citrónom, a mierne vychladnutý. Chilli zase sadne viac do nápojov, kde sa pridáva aj kakao... 

ZÁZVOR SUŠENÝ – 1/3 ML
CHILLI - doslova pár zrniek (len pre odvážnych!)

‘Hnedý pražený’ základ (
na výber MAX 3 druhy, dokopy 1-2 lyžičky):

CIGORKA – 1 necelá ML
ŽALUĎOVKA – 1 necelá ML
KÁVA Z KOREŇA PÚPAVY

KAROBOVÝ PRÁŠOK
OBYČAJNÁ KÁVA (ideálne hotové espresso)

KAKAO

Huby a iné bylinné toniká (na výber do 5 druhov naraz):

REISHI – 1/3 ML extraktu (alebo 1 kopc. ML prášku, alebo ako osobitne uvarený čaj)
CORDYCEPS – 1/3 ML extraktu (alebo 1 ML prášku) 

FO-TI KOREŇ (He Shou Wu) 1/3 ML extraktu (alebo 1/2 ML prášku) .. chuťovo nahradí ‘hnedý pražený’ základ
REHMANNIA - 1/3 ML prášku .. chuťovo nahradí ‘hnedý pražený’ základ
ASTRAGALUS - 1 zarovn. ML prášku

SCHISANDRA prášok - 1/3 ML alebo:   
Schisandra tinktúra 5-10 kvapiek

Chaga jemná biela (len mycélium) - 1/2 ML prášku
CHAGA silnáčierny extrakt – 1/6 ML kombinovaného extraktu (toto balenie vydrží na celý rok!) 

SHITAKE extrakt - 1/4 ML
SHITAKE alebo MAITAKE prášok - 1 zarovn. ML

ATRACTYLODES POWDER  1 zarovn. ML alebo:
WHITE ATRACTYLODES - 1/2 ML extrakt (vhodné pre sladšiu chuť a na trávenie, hlavne mäsa) 

CORIOLUS – 1/3 ML extraktu (alebo 1 kopc. ML prášku, alebo ako osobitne uvarený čaj)


Tuková zložka:

KOKOSOVÝ OLEJ/MASLO - 1/2-2 ML
KAKAOVÉ MASLO - PENIAŽTEKY – ½-3 KS
MLIEKO - obyčajné plnotučné, alebo orieškové (mandľové, lieskovcové, kokosové)

MCT olej - 1 ML
GHEE prepustené maslo - podľa chuti a potreby


NEW - Kolagénová (proteínová) zložka:
 

COLLAGEN protein - 1 PL




 


Môj obľúbený Mix:

1) Dám zovrieť vodu
2) Do 300-400ml pohára ide (+/- čo mám poruke, držím si to namixované spolu)


KORIANDER MLETÉ SEMENO - 1 mierne kopcovitá ML
KURKUMA - 1 necelá ML
ŠKORICA – 1/3 ML
ČIERNE KORENIE – štipka
CIGORKA – 1 necelá ML
REISHI – 1/2 ML extraktu
FO-TI KOREŇ – 1 necelá ML
prášku
SCHISANDRA - 1/3 ML prášku

3) Zalejem horúcou vodou a dolejem buď studenou, alebo mliekami (orieškové mlieko, či aj obyčajné)
4) Ak nedávam mlieka, použijem tuk alebo collagen

5) Počas pitia miešam a pre max využitie zdravotných účinkov konzumujem aj "spodok"



KDE TIETO VECI KÚPIŤ? 

Čínske huby, ale iné byliny v podobe prášku, existujú 2 hlavné formy:

1) EXTRAKT - instant, nápoj bude bez dna, vysoká koncentrácia, vysoká cena
2) MLETÁ BYLINA / OBYČAJNÝ PRÁŠOK - jednoducho pomletá bylina, na dne pohára ostanú zvyšky, cena by mala byť oveľa nižšia!

Extrakty bývajú (pri rovnakej hmotnosti) oveľa drahšie ako mleté prášky, a to preto, že sú oveľa koncentrovanejšie. Napr. TU. Niečo ako instatná káva.. Začínala som s obyčajnými celými bylinami, čo si vyžadovalo pracnú prípravu odvarov. Trvalo to niekedy celé hodiny! Extrakty v instantnej forme som uvítala ako príjemnú zmenu, no ich cena mi zabránila experimentovať s viacerými druhmi. Preto pre tých, čo ešte nevedia aké byliny, alebo aká forma im bude vyhovovať, odporúčam  britskú on-line predajňu Detox Trading.

DetoxTrading predáva cenovo veľmi prístupné, ale super-jemne pomleté formy húb a bylín. Skúsila som snáď 10 rôznych značiek MLETÝCH čínskych húb, ale čo sa týka JEMNOSTI prášku, tak nič lepšie som nenašla. Napríklad ak zmiešam ich Chagu s Reishi a Cordycepsom, chutí temer ako kakao! POZOR - nejde o koncentrovaný instatný extrakt. 

Ale ak chcete vyššiu kvalitu i koncentráciu, voľte extrakty, či už v podobe voľného prášku, alebo kapslí, ktoré sa prípadne dajú otvoriť.


 


Ak chcete dosiahnuť Vianočnú chuť (ALEBO SILNEJŠÍ ANTIBAKTERIÁLNY ÚČINOK), okrem škorice môžete do drinku pridať aj chuť klinčekov. Najlepšie tak, že uvaríte osobitne čaj, dáte aspoň na 5 minút povrieť vodu s 10 klinčekmi a buď zaliať drink týmto čajom, alebo ho pridávať ako vychladený nakoniec.. Vtedy môžte namiesto škoricového prášku použiť škoricu celú a dať ju variť s klinčekami.

A môj posledný JEDNODUCHÝ TIP na chutný antibakteriálny nápoj:

Ak máte od Vianoc PERNÍKOVÉ KORENIE tak stačí zaliať necelú lyžičku horúcou vodou. Kto chce, môže pridať orieškové či iné mlieko a skvelý nápoj na chladné dni je hotový..




Upozornenie: 

Takto to bude vyzerať na vašej polici doma, ak sa dáte na pitie NW MagicMix drinkov... ;)
Na fotke je moja 'letná zostava' z r. 2014, keď som regenerovala trávenie aj pomocou Slippery Elm (brest klzký) prášku.



Coriolus rastie aj u nás..