piatok 11. decembra 2015

Nutriwellness MagicMix Drink



Pre každého je tá mágia niekde inde. Ak vám robí dobre káva s MCT olejom, tak prečo nie? Niekomu zase stačí cigorka s mandľovým mliekom, alebo pár týždňov na škoricovo-klinčekovom čaji, aby sa niečo dôležité pohlo. Ak ozaj nemáte čas na alchémiu, v supermarkete nájdete aspoň Spiced Chai. Mne osobne ale navracajú stratenú energiu a podporujú imunitu trochu komplikovanejšie Mixy a práve s nimi sa tu chcem podeliť a inšpirovať aj vás.

FLEXI RECEPT (updates 14.2/10.3.2016, 24.10.2017)

ML= malá lyžička


Korenistý základ (všetko naraz, alebo na výber):

KORIANDER MLETÉ SEMENO - 1/2-1 ML
KURKUMA - 1 necelá ML (pozor - farbí zuby, treba ich po pití hneď vyčistiť)
ŠKORICA – 1/3 ML 

MLETÉ KLINČEKY - 1/4 ML
ČIERNE KORENIE – štipka 

 --------------------------
Nasledovné dve ingrediencie mne osobne do mixu veľmi nesadnú, ale ak znesiete pálivosť alebo potrebujete rýchlo zohriať, tak prečo nie? Zázvor mi viac chutí čerstvo nastrúhaný a s citrónom, a mierne vychladnutý. Chilli zase sadne viac do nápojov, kde sa pridáva aj kakao... 

ZÁZVOR SUŠENÝ – 1/3 ML
CHILLI - doslova pár zrniek (len pre odvážnych!)

‘Hnedý pražený’ základ (
na výber MAX 3 druhy, dokopy 1-2 lyžičky):

CIGORKA – 1 necelá ML
ŽALUĎOVKA – 1 necelá ML
KÁVA Z KOREŇA PÚPAVY

KAROBOVÝ PRÁŠOK
OBYČAJNÁ KÁVA (ideálne hotové espresso)

KAKAO

Huby a iné bylinné toniká (na výber do 5 druhov naraz):

REISHI – 1/3 ML extraktu (alebo 1 kopc. ML prášku, alebo ako osobitne uvarený čaj)
CORDYCEPS – 1/3 ML extraktu (alebo 1 ML prášku) 

FO-TI KOREŇ (He Shou Wu) 1/3 ML extraktu (alebo 1/2 ML prášku) .. chuťovo nahradí ‘hnedý pražený’ základ
REHMANNIA - 1/3 ML prášku .. chuťovo nahradí ‘hnedý pražený’ základ
ASTRAGALUS - 1 zarovn. ML prášku

SCHISANDRA prášok - 1/3 ML alebo:   
Schisandra tinktúra 5-10 kvapiek

Chaga jemná biela (len mycélium) - 1/2 ML prášku
CHAGA silnáčierny extrakt – 1/6 ML kombinovaného extraktu (toto balenie vydrží na celý rok!) 

SHITAKE extrakt - 1/4 ML
SHITAKE alebo MAITAKE prášok - 1 zarovn. ML

ATRACTYLODES POWDER  1 zarovn. ML alebo:
WHITE ATRACTYLODES - 1/2 ML extrakt (vhodné pre sladšiu chuť a na trávenie, hlavne mäsa) 

CORIOLUS – 1/3 ML extraktu (alebo 1 kopc. ML prášku, alebo ako osobitne uvarený čaj)


Tuková zložka:

KOKOSOVÝ OLEJ/MASLO - 1/2-2 ML
KAKAOVÉ MASLO - PENIAŽTEKY – ½-3 KS
MLIEKO - obyčajné plnotučné, alebo orieškové (mandľové, lieskovcové, kokosové)

MCT olej - 1 ML
GHEE prepustené maslo - podľa chuti a potreby


NEW - Kolagénová (proteínová) zložka:
 

COLLAGEN protein - 1 PL




 


Môj obľúbený Mix:

1) Dám zovrieť vodu
2) Do 300-400ml pohára ide (+/- čo mám poruke, držím si to namixované spolu)


KORIANDER MLETÉ SEMENO - 1 mierne kopcovitá ML
KURKUMA - 1 necelá ML
ŠKORICA – 1/3 ML
ČIERNE KORENIE – štipka
CIGORKA – 1 necelá ML
REISHI – 1/2 ML extraktu
FO-TI KOREŇ – 1 necelá ML
prášku
SCHISANDRA - 1/3 ML prášku

3) Zalejem horúcou vodou a dolejem buď studenou, alebo mliekami (orieškové mlieko, či aj obyčajné)
4) Ak nedávam mlieka, použijem tuk alebo collagen

5) Počas pitia miešam a pre max využitie zdravotných účinkov konzumujem aj "spodok"



KDE TIETO VECI KÚPIŤ? 

Čínske huby, ale iné byliny v podobe prášku, existujú 2 hlavné formy:

1) EXTRAKT - instant, nápoj bude bez dna, vysoká koncentrácia, vysoká cena
2) MLETÁ BYLINA / OBYČAJNÝ PRÁŠOK - jednoducho pomletá bylina, na dne pohára ostanú zvyšky, cena by mala byť oveľa nižšia!

Extrakty bývajú (pri rovnakej hmotnosti) oveľa drahšie ako mleté prášky, a to preto, že sú oveľa koncentrovanejšie. Napr. TU. Niečo ako instatná káva.. Začínala som s obyčajnými celými bylinami, čo si vyžadovalo pracnú prípravu odvarov. Trvalo to niekedy celé hodiny! Extrakty v instantnej forme som uvítala ako príjemnú zmenu, no ich cena mi zabránila experimentovať s viacerými druhmi. Preto pre tých, čo ešte nevedia aké byliny, alebo aká forma im bude vyhovovať, odporúčam  britskú on-line predajňu Detox Trading.

DetoxTrading predáva cenovo veľmi prístupné, ale super-jemne pomleté formy húb a bylín. Skúsila som snáď 10 rôznych značiek MLETÝCH čínskych húb, ale čo sa týka JEMNOSTI prášku, tak nič lepšie som nenašla. Napríklad ak zmiešam ich Chagu s Reishi a Cordycepsom, chutí temer ako kakao! POZOR - nejde o koncentrovaný instatný extrakt. 

Ale ak chcete vyššiu kvalitu i koncentráciu, voľte extrakty, či už v podobe voľného prášku, alebo kapslí, ktoré sa prípadne dajú otvoriť.


 


Ak chcete dosiahnuť Vianočnú chuť (ALEBO SILNEJŠÍ ANTIBAKTERIÁLNY ÚČINOK), okrem škorice môžete do drinku pridať aj chuť klinčekov. Najlepšie tak, že uvaríte osobitne čaj, dáte aspoň na 5 minút povrieť vodu s 10 klinčekmi a buď zaliať drink týmto čajom, alebo ho pridávať ako vychladený nakoniec.. Vtedy môžte namiesto škoricového prášku použiť škoricu celú a dať ju variť s klinčekami.

A môj posledný JEDNODUCHÝ TIP na chutný antibakteriálny nápoj:

Ak máte od Vianoc PERNÍKOVÉ KORENIE tak stačí zaliať necelú lyžičku horúcou vodou. Kto chce, môže pridať orieškové či iné mlieko a skvelý nápoj na chladné dni je hotový..




Upozornenie: 

Takto to bude vyzerať na vašej polici doma, ak sa dáte na pitie NW MagicMix drinkov... ;)
Na fotke je moja 'letná zostava' z r. 2014, keď som regenerovala trávenie aj pomocou Slippery Elm (brest klzký) prášku.



Coriolus rastie aj u nás..




















 

štvrtok 19. novembra 2015

JE LEPOK NAOZAJ ŠKODLIVÝ?

Časť 1. Zmena našej črevnej flóry pod vplyvom prostredia (úloha epigenetiky)

Microbiom large


Vzácny a zaujímavý experiment z Mayo Clinic (Rubio-Tapia a Murray) porovnával asi 3000 uschovaných krvných vzoriek mladých zdravých pilotov zo 40-50.tych rokov so vzorkami podobnej skupiny dnešných mladých mužov. Za túto dobu, teda za posledných 50 rokov, sa pomocou týchto vzoriek zistilo, že indikátory celiakie a NCGS (neceliatickej citlivosti na lepok) v krvi, zaznamenali až 4-násobný nárast.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že tieto vysoké počty ľudí s citlivosťou na lepok boli zaevidované vďaka lepším testom. No pravda je bližšie k tomu, že citlivosť nastala kvôli zmene črevnej flóry a teda aj imunity, oproti ľuďom spred pol storočia.

Prečo nastala zmena imunity a nárast citlivosti na lepok za posledných 50 rokov?

LEBO NASTALA PRUDKÁ ZMENA KVALITY NÁŠHO 'VONKAJŠIEHO' PROSTREDIA:

1) Hybridizáciou pšenice počas minulého storočia sa podstatne zvýšil obsah lepku v zrne.

2) Od vojnového obdobia bolo do prostredia, a do nášho každodenného života, uvedených asi 70 000 nových syntetických látok. 

Zmenu črevnej flóry a teda aj imunity, oproti ľuďom spred pol storočia, má na svedomí najmä prudký nárast používania antibiotík po vojne a rozmach používania chémie v poľnohospodárstve. Od 70-tych rokov sa k tomu pridal aj výskyt geneticky modifikovaných potravín. Oba tieto faktory, novouvedené do nášho prostredia, majú schopnosť aktivovať epigenetické zmeny.


Dr. Mark Houston, má na to svoje výstižné motto:
„Máme limitovaný počet vnútorných reakcií na nekonečný počet vonkajších útokov.“
Dr. Marsh nám pripomína, že tráviaci systém - od ústnej dutiny až po koniec - je technicky súčasťou vonkajšieho prostredia! Aj keď dutina nášho tráviaceho systému nevyzerá „špinavo“, je vystavená všetkému tomu znečisteniu a chemikáliám, ktoré prehĺtame ako potravu, či lieky. Škodlivé, či telu-cudzie látky, ktoré nezničili a nerozložili tráviace enzýmy, sa dostávajú nižšie do čreva. Prvá veľká bariéra vstupu týchto škodlivín do tela je v práve našom čreve, preto sa tu nachádza aj podstatná časť imunitného systému! Túto bariéru pomáhajú tvoriť symbiotické baktérie, ktoré nazývame mikrobióm.

Bohužiaľ, mnohé chemické látky (mnohé z nich antibiotické) vplývajú na naše črevo a ničia pôvodné zloženie mikrobiómu. Narušením jemnej rovnováhy zastúpenia rôznych baktérií v čreve sa schopnosť nášho imunitného systému monitorovať a reagovať na prostredie zmení. Imunita začne dostávať zmätené odkazy, musí zareagovať na mnohé nové a toxické látky, až sa stáva HYPERCITLIVOU. Je možné, že v takomto stave zareaguje imunita na lepok ako na toxickú látku, a to čoraz agresívnejším spôsobom, čoraz častejšie a u čoraz viac ľudí.

Dnes už vieme, že zmena črevného mikrobiómu má na svedomí aj celú radu chronických stavov, vrátane obezity a zápalových ochorení. To, akú presnú úlohu tu zohráva lepok, prečo práve on a či sa to týka nás všetkých, sa dozviete v ďalších častiach.


UPDATE 20.5.2016 - Secret Ingredients GMO & Round Up - dalšia puzzle v obraze citlivosti na lepok...


Zdroje:
Gluten Summit Nov. 2013
Gut microbiota composition correlates with diet and health in the elderly





pondelok 1. júna 2015

Šošovicové krekry (chrumkavé, bezlepkové)


Potrebujete:

1 pohár vopred naklíčenej  a uvarenej šošovice
1/2 pohára bezlepkovej múky
1/2 pohára orechov podľa dostupnosti (ja som mala vlašské)
1/3 pohára ľanových semien
1/2 lyžičky dobrej soli
1/2 lyžičky sódy bikarbony
Asi 5 lyžíc kokosového oleja


Príprava:

1) Šošovicu dať cez noc namočiť, potom vymyť a nechať asi 24 hodín naklíčiť.
2) Uvariťju domäkka, môžete vtedy pridať aj kurkumu.



3) Orechy a ľan pomlieť (napr. na kávovom mlynčeku).
4) Šošovicu rozmixovať na kašu.
5) Kokosový olej dať rozpustiť.


 6) Všetko zmiešať dokopy, najskôr všetky suché zložky, potom pridať mokré a vypracovať na jemnú hmotu.



7) Na plech dať olejom vymastený alobal alebo papier na pečenie.
8) Natrieť zmes natenko, môžete si pomôcť druhým alobalom a roztlačiť ju pohárom asi na 2mm.
9) Rozdeliť vrstvu na štvorčeky požadovanej veľkosti.



10) Piecť v predhriatej rúre na 150C asi 15-20 minút. V polovici pečenia je dobré krekry otočiť, aby sa lepšie vysušili.



Zdroj:
Recept inšpirovaný z
http://wholenewmom.com/recipes/cracker-recipe-homemade-crackers-lentil-recipe/







streda 6. mája 2015

Alergia a senná nádcha - ako sa mi darí sa s ňou vysporiadať


Palina pravá (Artemisia absinthium)


Autor článku: 

Mgr. Ivana Tondrová

Od detstva mám alergiu na pele tráv a palín – to mi spôsobuje nádchu, svrbenie očí, nezastaviteľné kýchanie a opuchnuté sliznice. V testoch mi vyšli aj iné alergie, napr. na mačaciu a psiu srsť, plesne, ale tieto sa mi tak prudko navonok neprejavujú.

Alergia na pele sa u mňa prejavuje asi od polovice mája do polovice júla, záleží od počasia.

Na alergológiu nechodím momentálne vôbec, ako dieťa som absolvovala ‚liečbu‘, kde do mňa celú zimu pichali nejaké injekcie, ale efekt bol nulový. Tak som si povedala, že na to kašlem, dala som si vždy predpísať nejaké antihistaminiká a tým moja návšteva lekára skončila. Nejako som tých pár týždňov pretrpela, keď bolo veľmi zle, dala som si antihistaminikum.

Potom prišiel jeden rok, keď som po konzultácii s Katkou, ktorá práve zakladala kliniku Nutriwellness, dostala na vyskúšanie výživový doplnok Aller-C. Neverila som veľmi, že mi nejako výrazne pomôže, ale začala som ho užívať (zhruba začiatkom mája). V ten rok som za celé moje alergické obdobie užila antihistaminikum len 2x, z toho raz preventívne, keďže som šla na ranč ku koňom a vedela som, že tam bude vysoká tráva. Ale v podstate som celé obdobie prežila na tomto doplnku. Keď som vedela, že idem niekam do prírody, tak som si dala väčšiu dávku, ale boli dni, že som si dať zabudla a bolo to v pohode..

Ďalšia vec, čo som v ten rok skúšala bol tzv. "Protokol 4R", čo pre mňa osobne znamenalo najmä obmedzenie pšeničného lepku na minimum, keďže som sa dozvedela, že lepok je zápalotvorný a môže existujúce alergie zhoršiť. Nemala som síce testovanú alergiu na lepok alebo pšenicu, alebo dokonca celiakiu, ale chcela som, okrem iného, aj pár kíl schudnúť. Totiž u mňa to vysadenie obilovín (čiže najmä pšenice) na zhodenie kíl celkom funguje! Tak som prestala jesť chlieb, cestoviny a pečivo, a keďže mi vôbec nechýbali, asi 4 mesiace som tým pádom skoro žiadnu pšenicu nejedla. Začala som v marci. Je preto dosť možné, že aj takáto úprava stravy prispela k následnému bezproblémovému prežitiu mojej alergie na pele.

Aby som bola presná, v tomto období som brala aj iné doplnky navrhnuté pri konzultácii s Katkou - jemné železo vo forme bisglycinátu (kvôli anémii, namiesto toho z lekárne) a rybí olej. Tento olej (mala som Eskimo značku) je zdrojom protizápalových omega-3 tukov (najmä tzv. tuku EPA). Je ťažké presne povrdiť súvis oleja s poklesom alergie, aj keď teoreticky tak vraj má pôsobiť. Ale s rybím olejom mám aj inú skvelú skúsenosť - pri synovi. On nemá alergiu na pele, ale zato sa mu občas urobí ekzém, najčastejsie na ohybe lakťa, hlavne na jar a v lete.. Neviem, z čoho sa mu to robí, ale viem, že na to priam zázračne zaberá rybí olej - po pár dňoch od užívania mu ekzém úplne zmizne. Toto mám odskúšané už niekoľkokrát..

Uvidím tento rok, či to bude zase ok.. Chystám sa zase vylúčiť pšenicu, aj keď jej už jem v porovnaní s bežnou slovenskou stravou ozaj minimum. Aspoň na mesiac ju vylúčim úplne, aj keď motivácia pre mňa je skôr opäť zhodiť to kilo, dve, čo sa na mňa v zime nalepilo.. Ale ak to bude mať pozitívny efekt aj na alergiu, tak budem rada.