nedeľa 25. januára 2015

Ako ste na tom so stresom, čo je to únavový syndróm? Alebo ako vie VLASOVÝ TEST MINERÁLOV odhaliť riziko vyčerpania



FÁZY STRESU

Kortizol
 (hormón stresu)
DHEA
(hormón energie)
1.       „boj alebo útek“
2.       „odolávanie“
3.       „vyčerpanie“


Jednou z hlavných výhod vlasového testu minerálov laboratória ARL je, že vie odhaliť stupeň stresu, alebo riziko a stupeň "nadobličkového vyčerpania". Presnejšie ide o odhalenie a hĺbku dysfunkcie HPA systému. HPA znamená, že sem patria nielen nadobličky, ale aj ich riadiace centrá hypotalamus a hypofýza (pituitary) a v konečnom dôsledku je ovplvnený celý endokrinný systém.

POZOR - správna vedecká terminológia používa názov HPA dysfunkcia (HPA axis dyzregulation). V inej literatúre sa často používa výraz vyhorenie nadobličiek alebo nadobličková, adrenálna únava. Myslí sa tým väčšinou vždy celý HPA systém a nie zlyhanie jedného orgánu nadobličiek. Poškodenie nadobličiek vo väčšine prípadov vôbec nenastáva, prípadne ide o ich energetické oslabenie (podľa TCM, kde je oblička a nadoblička to isté).

Niekedy sa popis v reporte ARL laboratória "adrenal burnout" - adrenálne, alebo nadobličkové vyhorenie alebo "adrenal exhaustion" - vyčerpanie, prelína s 2. a 3. stresovým stupňom, ako ich popisuje H. Selye alebo Dr. M. Lam. V skutočnosti ide o situáciu, keď sa hormóny pohybujú v určitom rozsahu a pacient môže zažívať striedavo oba stavy.

Dlhoročné skúsenosti  z Analytical Research Labs (ARL) a práce Dr. Wilsona odhalili súvislosti vo vzorcoch minerálov, špeciálne elektrolytov, na ARL testoch, ktoré sedeli s dole opísanými stavmi. Zmenou biochémie dokázali zmeniť aj tento stav, alebo naopak, ak sa stav zlepšil, odrazilo sa to aj v zmene biochémie tela. Toto pozorovanie dnes využíva ARL pri odporúčaní doplnkového plánu, ktorý má stav vyčerpania buď zvrátiť, alebo mu predísť, či podporiť organizmus, ak stále funguje v stave alarmu. Podrobnosti ohľadne výsledkov testov a stresovou fázou popisujem na blogu Vlasový test minerálov 1.



zdroj: walshthefataway.com


1. stresový stupeň: ALARM

BOJ alebo ÚTEK (FIGHT or FLIGHT syndrom)
Charakteristika človeka: napätý, sústredený, vybičovaný (WIRED)

Keď sa zdravý organizmus ocitne zoči-voči nejakému stresu, reaguje systémom „bojuj alebo utekaj“. Tento stav opísal po prvýkrát endokrinológ maďarského pôvodu, Hans Selye.

Po vyriešení stresovej situácie by sa mal vybičovaný organizmus vrátiť do vyrovnaného stavu. Ak to nenastane, napr. náš zdroj stresu je prítomný celý deň a po väčšinu dní, organizmus ostane v napätom stave 1. stresového stupňa dlhodobo. Takýto mobilizovaný stav je začiatkom cesty k vyčerpaniu, alebo iným problémom, čo je dané aj geneticky.

Symptómy špecifické pre 1. stupeň:

- KORTIZOL: nárast

- DHEA (hormón energie) : stále dostatočná hladina

- vysoký krvný cukor, pod vplyvom kortizolu a adrenalínu

- často aj vysoký krvný tlak

- priberanie v oblasti pásu, aj keď inde môže telo ostať štíhle

- často žiadne viditeľné symptómy

- možné sú rôzne alergie, začínajú problémy s imunitou, zápaly, občasné bolesti kĺbov a občasná apatia

- môžu nastať krátkodobé poklesy normálnej hladiny energie, ale nastane aj rýchla regenerácia

- „regenerácia a energia" sa ľahko udržuje pomocou stimulantov: kofeínu, kávy, fajčenia alebo sladkostí


Stimulanty - kofeín z kávy a koly, sladkosti, fajčenie, čokolády a silné čaje (teobromín, teofylín) a iné drogy - v skutočnosti energiu nedodávajú.
Stimulanty organizmus vyčerpávajú zo zásob energie, ktoré sú určené na stavy pohotovosti.


Do určitej miery sa únava dá prekonávať pomocou stimulantov... zdroj: losebabyweight.co.au


2. stupeň nadobličkových problémov: ODOLÁVANIE stresu


Charakteristika človeka: napätý a unavený (WIRED and TIRED)

Organizmus dlhodobo mobilizovaný a pripravený na „boj alebo útek“ sa po čase začne prispôsobovať tomuto stavu (adaptovať sa). Ako sa postupne hormóny vyčerpávajú, obdobia napätia sa začínajú striedať s obdobiami únavy. Potom sa obdobia únavy začínajú postupne predlžovať, prípadne nastane aj prvý vážny krach, po ktorom je ťažšie zregenerovať na pôvodnú úroveň energie.

Symptómy 2. stupňa:

- KORTIZOL: postupne klesá, ale môže byť neprirodzene vysoký vtedy, keď má byť nízky.


- Vysoký večerný kortizol spôsobuje nespavosť. Časté sú situácie, keď i najmenšia stresujúca udalosť vyvolá prehnané reakcie, paniku, alebo nás veľmi vyčerpá 
 
- DHEA (hormón energie) : môže byť stále ok, ale postupne klesá

- Pokles schopnosti vyrovnať sa so stresovou záťažou - nárast symptómov hypoglykémie alebo výkyvov krvného cukru, únavy, nespavosti, podráždenosti, nervozity a stavov paniky, emocionálnej nerovnováhy

- postupné vyčerpávanie (v TCM vyčerpávanie náboja „jing“)

- ak sa nezačnú podnikať kroky na regeneráciu (náboja „jing“), pokles hormónov nadobličiek začne mať vplyv aj na iné endokrinné orgány:

  • môžu ovplyvniť štítnu žľazu – nárast na hmotnosti a neschopnosť zhodiť, zimomravosť, spomalenie myslenia, neustálu únavu

  • problémy s plodnosťou alebo nízke libido
  • tráviace problémy


Človek môže prežiť v tomto stupni väčšinu svojho života, bez krachu do 3. stupňa.



zdroj: realhonestmom.com


3. stupeň nadobličkových problémov: VYHORENIE (adrenal exhaustion, burnout)


Charakteristika človeka: večne unavený

Dr. Lam používa na vstup do tohto štádia názov STAV 3C a keď pacient začne prejavovať niektoré paradoxné reakcie a extrémne dlhodobé vyčerpanie, ako STAV 3D.

Symptómy 3C stupňa:

- KORTIZOL: je celkovo nízky, ale občas môže neprirodzene vyskočiť a spôsobiť nespavosť alebo náhly stav paniky

- DHEA (hormón energie) : je veľmi nízky

- vážna únava, bez ohľadu na to, koľko pacient oddychuje alebo spí

- časté sú hypoglykémia, búšenie srdca, bolesti kĺbov, nízky tlak, závrate, točenie hlavy

- neschopnosť vstať z postele bez silnej vôle

- nevoľnosť, najmä v stojacej polohe (adrenalín nám pomáha stáť vzpriamene, ak ho nemáme dosť naraz, vzpriamený stoj je veľmi namáhavý a vyčerpávajúci)

- striedavé chute na slané a na sladké


Symptómy 3D stupňa:

- pacient netoleruje bežné lieky, doplnky a bylinné prípravky, ktoré sú inak určené na podporu energie (telo odmieta spracovávať niektoré živiny)

- väčšinu času strávi oddychovaním, aj najmenšia činnosť si vyžaduje veľké úsilie, život je limitovaný len na nevyhnutné základné činnosti prežitia

- časté sú neustále mierne horúčky

- telo sa stáva viac toxické pri akomkoľvek neopatrnom detox programe alebo diétach

- stav je veľmi podobný Addisonovej chorobe, kde vzniká kritický nedostatok výroby hormónov nadobličiek a takýto človek musí prijímať syntetické hormóny, aby mohol fungovať

- ďalšie symptómy: depresie, apatia, zvláštne myšlienky, problémy vo vzťahoch

- celé národy môžu prežívať stav vyhorenia, napríklad po prírodných katastrofách, vojnách, hlade


Addisonova choroba
Táto choroba je definovaná ako primárne poškodenie kortexu nadobličiek, ktorý z tohto dôvodu nevie vyrobiť dostatok hormónov. Dôvodom primárneho poškodenia môže byť autoimunitný stav, ktorý napáda a poškodzuje tkanivo kortexu, infekcia ako tuberkulóza, HIV, kvasinkové infekcie, krvácanie alebo nádor. Rizikovým faktorom napadnutia kortexu autoimunitou je existencia inej autoimúnnej choroby, ako napr. hypo a hypertyreóza, diabetes typu 1, celiakia, perniceous (zhubná) anémia, MS.



Zdroje:
www.drwilson.com
www.drlam.com
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000378.htm

utorok 27. mája 2014

VÝROBA PLEŤOVÉHO MASLA - veľmi jednoduchý recept





Prečo si urobiť vlastný krém?

  • Obmedzíte príjem endokrinných toxínov (chemických látok, ktoré spôsobujú hormonálnu nerovnováhu - parabénov, syntetických vôní, UV filtrov a ich zmesí)
  • Obmedzíte príjem chemikálií uniknutých z plastických nádob, v ktorých sa krémy uskladňujú
    Pri jedení potravín sa prípadné toxické chemikálie v nich obsiahnuté nedostávajú priamo do krvi - najskôr absolvujú detoxikáciu pečeňou. Ale ak dáme chemikálie priamo na pokožku, tento krvný filter v podobe pečene sa nepoužije a chemikálie sa ľahšie roznesú krvou do celého tela. Preto sa držte zásady "NEDÁVAJTE NA POKOŽKU TO, ČO BY STE NEDALI DO ÚST."
  • Názov "prírodná" kozmetika neznamená, že neobsahuje chemikálie - toto pomenovanie jednoducho označuje len to, že sú vo výrobku použité nejaké prírodné zložky.
  • Podobne sa nedajte zmiasť názvom "bez parabénov, bez konzervantov". Tieto látky bývajú v takto označenej kozmetike nahradené inými chemikáliami - čítajte vždy zloženie a ak narazíte na názov, ktorý nepoznáte alebo neviete prečítať, takému výrobku sa radšej vyhnite.
  • Máte šancu vytvoriť si vlastnú originálnu vôňu použitím čistých esenciálnych olejov.
  • Maslá ako kokosové, kakaové a avokádové sa dokonca použivajú ako prírodné UV filtre. Odskúšali sme ich počas dovolenky v Chorvátsku a fungovalo to výborne. Samozrejme s mierou - vyhýbali sme sa slnku medzi 11.00-14.00 a dlhé mesiace predtým a počas dovolenky bola naša strava bohatá na antioxidačné látky.

HLAVNÉ ZLOŽKY

Kokosový olej - za studena lisovaný, jedlý
Kakaové maslo - za studena lisované, jedlé
Olivový olej - za studena lisovaný, jedlý
Esenciálne oleje - čisté a vhodné aj na vnútorné použitie

Pri výrobe pleťových masiel nepoužívam vodu ani emulzifikátory. To je už trochu vyššia škola prípravy kozmetiky a vyžaduje si presnejšie postupy, keďže použitie vody prináša aj potrebu konzervantov, aby výrobok nesplesnel.

 


FOTO RECEPT



Vriacou vodou vypláchnite nádobky na krém.
 
Odhadnite potrebné množstvo masiel a oleja.


Viac olivového oleja vytvorí mäkší a mastnejší krém, vhodnejší na veľmi suchú pokožku.
Viac kokosového oleja vytvorí ľahší a suchší krém, vhodný na priemernú pokožku.
Viac tvrdšieho kakaového masla vytvorí krém vhodný najmä na pery a ruky, ale aj na celé telo.
Na mastnú pokožku je dobré použiť esenciálne oleje ako čajovníkový alebo zo semienka grapefruitu (vtedy nenanášať v blízkosti očí).

Teplu-odolnú nádobu vymyte horúcou vodou a dajte do vodného kúpeľa. Ak chcete zachovať "virgin" kvalitu a všetky výživné látky, nepoužívajte vodu nad 50C. Vložte tuhé maslá a zakryte tak, aby neunikalo teplo. Maslá sa budú topiť pomaly a podľa toho, aké množstvo robíte a ktoré druhy masiel a v akom pomere používate.

Rozpúšťanie masiel. Na urýchlenie procesu nádoby zakryte a občas pomiešajte.

Keď sú tuhé zložky rozpustené, pridajte zložky tekuté a zamiešajte.


Nalejte do pripravených nádob.

Požadované množstvo sa dosť ťažko odhaduje - v tomto prípade som naplnila len jednu z pripravených nádob a aj to nie úplne.

Vytvorenie nežiadúcich kryštálov - nádobu som nedala včas do chladničky.

Je lepšie dať aj teplú nádobu hneď do chladničky, aby sa zabránilo tvorbe kryštálov. Ja som tú moju musela znova rozpustiť, zamiešať (požila som mini mixér na kapučíno) a potom som to radšej dala do chladu hneď.



Nevydarený pokus.
Jemná konzistencia až na druhý pokus :)
Ak používate takúto kozmetiku poprvýkrát, je dobré vedieť, že to chvíľku trvá, kým sa maslo dokonale vstrebe do pokožky. Ak nemáte čas, môžete použiť predlaktie alebo dlaň a opatrne zotrieť nadbytočnú mastnotu. Prípadne použite papierovú vreckovku, aj keď je škoda takúto dobrotu vyhadzovať.

Prajem príjemné a voňavé experimentovanie!



piatok 16. mája 2014

OVSENÉ LÁMANCE - Čo namiesto chleba? Alebo na čo dávať nátierky...




Bezlepkový chlieb je len jednou náhradou pre tých, ktorí sa rozhodli znížiť príjem lepku, alebo sa tejto zápalovej bielkovine chcú vyhýbať úplne. A nie je to možnosťou najlepšou...

Prečo?
Prečítajte si zloženie väčšiny bezlepkových múk a zistíte, že neobsahujú temer nič zdraviu prospešné, nič celostné a výživné. Mnohé majú dokonca veľký obsah škrobových látok, buď zo zemiakov, kukurice, či dokonca sóju a chemicky modifikovaný škrob, pre mnohých celiatikov veľmi nevhodné.
Biele múky a škroby dokážu zdvihnúť krvný cukor neskutočne rýchlo, aspoň u niektorých ľudí (ideálne je zaobstarať si domáci glukomer a zistiť meraním vašu osobnú reakciu). Pravidelná konzumácia takýchto potravín prudko zvyšuje inzulín a postupne prispieva k inzulínovej rezistencii, nadváhe a súvisiacim endokrinným problémom.



Ovsené vločky, najmä tie označené "bezlepkové", čiže nekontaminované inými zrnami, sú lepšou verziou obilniny namiesto pšeničnej, sójovej, špaldovej či ražnej múky. Sú minimálne spracované, majú zachované vonkajšie vrstvy zrna, v ktorých sa stále nachádzajú zachované výživné látky ako mangán, horčík, kremík, železo, vitamín B1, kyselina listová a rozpustná vláknina. Škroby a biele múky ich už nemajú.


Ovsené lámance, alebo placky - podľa toho ako ich vyformujete a pečením vysušíte - sú ideálne na natieranie akýchkoľvek nátierok, na použitie namiesto priemyselne extrudovaných výrobkov alebo ako chrumkavá náhrada slaných keksov.


FOTO RECEPT


Ovsené vločky namočiť na 2-8 hodín, podľa jemnosti.



Môžeme do nich zamiešať zvyšky zeleniny z odšťavovača, semienka a pod. 


Vymastíme plech, napr. kokosovým olejom, masťou, prípadne olivovým olejom.


Vymiešame ovsené vločky, v tomto prípade som mala z odšťavovača odloženú cviklu, uhorku, zeler a jablko.
Rozotrieme hmotu na plech, prípadne urobíme placky.
Až po rozotrení na plech posypeme kryštálovou soľou a makom.
Pri verzii s tekvicovými semienkami sa tieto môžu dať predtým namočiť spolu s vločkami.