piatok 3. mája 2013

Vegánske orieškové pesto



Suroviny:

Pripravované množstvo závisí aj od veľkosti vášho sekáča – pri väčšom objeme misy by sa malé množstvá nedali dobre posekať. Nasledovné množstvá sa dali pohodlne spracovať v sekáčovej mise veľkej asi 1,5 l.


1 pohár (150ml) dopredu namočených kešu orieškov

1 kytica bazalky – asi 4 väčšie rastlinky aj so stonkami

2 strúčiky cesnaku

6 veľkých lyžíc panenského olivového oleja

Himalájska soľ a čerstvo pomleté čierne korenie podľa chuti


Postup:
  1. Kešu oriešky namočiť na pár hodín až pol dňa dopredu. Párkrát vymeniť vodu. Tento krok nielen zmäkčí hmotu orieškov, ale aj zneutralizuje látky, ktoré zabraňujú využitiu živín v dormantných (spiacich) semenách. 
  2. Bazalku opláchnuť a nechať odkvapkať. Pokrájať na kratšie kúsky, aby sa ľahšie zmixovala. 
  3. Cesnak nakrájať nadrobno a nechať 5 minút postáť na vzduchu na aktiváciu zdraviu-prospešných látok. 
  4. Všetko dať do sekáča a zmixovať. 
  5. Najlepšie jesť čerstvé, ale v chladničke vydrží pár dní zaliate vrstvou oleja a uzavreté v sklenenom pohári. 



Variácie:

Namiesto kešu sa môžu použiť aj píniové oriešky, vlašské orechy, mandle, Para orechy a pod. K bazalke môžete pridať aj iné bylinky - koriander, petržlen, pažítku... Niekto pridáva do pesta aj cibuľu.


Podávanie:

Namiesto klasických cestovín je pesto je výborné s napareným karfiolom. Môžete použiť celé malé kúsky karfiolu, alebo sa aj tento môže rozmixovať v sekáči od pesta a zmiešať dokopy (obrázok).

Namiesto cestovín môžete s pestom skúsiť aj pohánku. Pridať nakrájané kúsky paradajky a avokáda a namiesto syra môžete jedlo ozdobiť posekanými Para orechami.






AKTUALIZÁCIA
Namiesto kešu orieškov som skúšala kombináciu vlašských orechov a slnečnicových semien, ale chuť a konzistencia sa skôr podobala pestu z obchodu, než čerstvému domácemu. Toto je pravdepodobne vďaka tomu, že orechy a slnečnicové semienka obsahujú viac tuku ako kešu. Kešu dodajú skôr sladšiu chuť než tukovú, a to vďaka ich vyššiemu obsahu uhľovodíkov.


100g slnečnicové - tuk 51g - uhľovodíky 20g - bielkoviny 21g
100g vlašské - tuk 65g - uhľovodíky 14g - bielkoviny 15g
100g kešu - tuk 44g - uhľovodíky 33g - bielkoviny 18g





sobota 16. marca 2013

MCT tyčinka

MCT-orechovo-karobovo-peľová supertyčinka 




MCT = medium chain triglycerides alebo MCFA = medium chain fatty acids, sú nasýtené tuky strednej dĺžky. Napriek tomu, že sú "nasýtené" (podobne ako živočíšne tuky), nemajú žiadny negatívny vplyv na cievy a cholesterol. Práve  naopak - MCT sú známe tým, že znižujú riziko srdcovo-cievnych chorôb. Sú totiž okamžite metabolizované na energiu, a nepotrebujú emulzifikáciu žlčou a teda prácu pečene. Preto sú vhodné aj pre ľudí bez žlčníka, alebo s jeho zníženou funkciou. Takisto sú vhodné pre všetkých, ktorí majú nejakým spôsobom oslabené trávenie, alebo sú v rekonvalescencii po chorobe. Kyselina laurická sa mení na monolaurín, ktorý je anti-vírusový, ničí aj baktérie a kvasinky.
Zdroj http://www.naturalnews.com/036156_Coconut_oil_superfood_healing.html 

Recept je na približne 3 tyčinky alebo 6 „cukríkov“, čo je vhodné množstvo pre dospelého na 1 deň

MNOŽSTVO

INGREDIENCIE

ÚČINKY
asi 3-4  VL
VIRGIN Kokosový olej
MCT* tuky - laurická, kaprilycká a kaprická kyselina pre ich rôzne zdraviu-prospešné účinky, na odľahčenie trávenia, podporou imunity, podobný výskyt existuje napr. len v materskom mlieku
väčšia hrsť
Vlašské orechy
Obsah vyrovnaných omega 3 a 6, vláknina, rastlinné bielkoviny
1 zar. VL
Karobový prášok
Dokáže naväzovať ťažké kovy, vrátane Fe, z jedla, obsah vlákniny
½ ML
Kakao
(nemusí byť!)
Obsah horčíka a polyfenolov
1 zar. VL
Včelí peľ
Podpora endokrinnej rovnováhy vrátane nadobličiek = dobytie batérií
štipka
Soľ – malé zrnká
Himalájska či podobná, podpora tráviacich štiav a osvieženie tukovej chute
2 ks
Ďatle / hrozienka
Osladenie, vláknina, obsah Mg, Cu, Mn / Si, B
1 ML
Med
(nemusí byť)
Na osladenie ak nie sú ďatle, antibakteriálne účinky
1 VL
Ovsené vločky jemné
Sú tu najmä na zhutnenie a zväčšenie obsahu
Celkovo asi 1 ML
Zelené prášky – spirulina, chlorella, zelený jačmeň, riasy ...
Mg a iné minerály, alkalizácia, protizápalové a detoxikačné účinky
(možnosť roztĺcť tablety v mažiariku)
Celkovo asi 1 VL
Iné vo forme práškov – Reishi huby, mak, Slippery Elm, maca, lucuma, zázvor, chia,  ľanové semienka...
Dávať podľa potreby, na zvýšenie kvality, výživnej a terapeutickej hodnoty potraviny.
Odporúčané - Slippery Elm bark = kôra brestu hladkého, má okamžité účinky na zápaly tráviaceho traktu, obnovu a hojenie sliznice

POSTUP:

1. Dať vrieť vodu do panvice, vypnúť šporák a nad horúcu vodu dať misu s kokosovým olejom, aby sa rozpustil


2. V mažiariku roztĺcť orechy (nie úplne nadrobno ako pri mletí)


3. Posekať ďatle alebo iné sušené ovocie nadrobno


4. Všetky zložky pridať do tekutého kokosového oleja a spolu dobre vymiešať


5. Keď začne táto masa mierne tuhnúť, rozotrieť na mastný papier, zarovnať okraje alebo dať do ohybnej formy, prípadne krabice vystlanej mastným papierom. Vhodné sú aj mäkké silikónové formy na ľad.

6. Dať zakryté vychladnúť do chladničky, aspoň na 30 minút

7. Opatrne nakrájať na požadovaný tvar, udržiavať v chlade, najmä v lete. Kokosový tuk sa topí pri asi 24C.

Fotorecept

























streda 6. marca 2013

Vitamín D a testy

Jarné slniečko na Donovaloch © Nutriwellness


Kto je náchylný na nedostatok vitamínu D?

  • Deti narodené mamičkám s nízkou hladinou vitamínu D 
  • Ľudia s tmavšou pokožkou. Pigment melanín v koži zabraňuje prenikaniu UVB žiarenia a tvorbe vitamínu D. 
  • Ľudia, ktorí sa vyhýbajú slnku, alebo nemajú šancu na pravidelný pobyt von
  • Tí, ktorí síce trávia dosť času na slnku, ale 
  • používajú krémy s UV filtrami - aj väčšina obyčajných krémov, najmä „anti-ageing“ a vrstva make-upu zabraňuje formovaniu dostatku D v koži. 
  • po každom opaľovaní sa umývajú mydlom na celej ploche pokožky tela 
  • neustále nosia tmavé okuliare – existuje totiž prepojenie signálu v oku a tvorbou vitamínu D
  • Striktní a dlhodobí vegáni, ktorí navyše netrávia dostatočne veľa času na slnku. Vitamín D sa totiž nachádza v olejnatých rybách, vaječnom žĺtku, pečeni a v menších množstvách aj v sezónnom masle, syre a mäse. 
  • Ľudia s nadváhou. Tukové bunky totiž nasávajú tukom-rozpustné vitamíny vrátane D z krvi, kde je ich potom nedostatok. 
  • Ľudia, ktorí majú znížené vstrebávanie živín, napr. celiakia, Crohnova choroba, cystická fibróza, stres tiež znižuje vylučovanie tráviacich štiav vrátane žlče, ktorá emulzifikuje tuky .
  • Ľudia s obličkovými problémami nedokážu premeniť neaktívne D z jedla alebo D2 doplnkov na aktívnu formu. 

Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu D?


  • Najvážnejšou formou je rachitída (krivica - mäknutie kostí), ktorá je nám známa najmä z minulosti u detí s podvýživou, no v dnešnej dobe sa opäť zaznamenal jej nárast. Vitamín D je síce hlavnou chýbajúcou látkou, ale na formovanie kostí vplýva aj prítomnosť iných faktorov – napr. ďalší tukom-rozpustný vitamín K a obsah minerálov v strave, najmä horčík, kremík, bór a organický vápnik.
  • Poruchy imunitného systému - od častých prechladnutí, cez astmu, ekzémy až po rakovinu a autoimúnne ochorenia ako reuma a skleróza multiplex.
  • Osteopénia a osteporóza - D pomáha vstrebávaniu a využitiu minerálov horčíka a vápnika na stavbu kostí.
  • Nedostatok D je aj rizikovým faktorom pri srdcových problémoch a cukrovke, takisto je súvislosť s nízkymi hormónmi štítnej žľazy.


Imunitný systém - D ako regulátor imunitnej hojdačky Th1 a Th2

Štúdia z roku 2010 na vyše 400 deťoch školského veku ukázala, že tie, ktoré cez chrípkovú sezónu (december-marec) brali 1200 IU vitamínu D3 denne, mali o 42% menší výskyt vírusu chrípky. (8)
Už v roku 1994 boli známe výsledky štúdie, kde sa pri sledovaní takmer 20000 ľudí počas 6 rokov zistilo, že akútne problémy s hornými dýchacími cestami (ako kašeľ a prechladnutie) priamo úmerne súviseli s nízkou hladinou vitamínu D. Infekcie horného dýchacieho traktu zaznamenalo až 24% z ľudí s hladinou 25(OH)D pod 10ng/mL, 20% ľudí s hladinou 10-30ng/mL a 17% ľudí s hladinou nad 30ng/mL. Bolo by zaujímavé vedieť, koľko ľudí s ešte vyššou hladinou 25(OH)D (aká by bola žiadúca podľa niektorých najnovších odporúčaní) by malo nejaké respiračné problémy. (9)

Th1 a Th2 sú typy pomocných lymfocytov, ležiace na opačných koncoch imunitnej hojdačky. Ak je jedných veľa, druhé automaticky klesnú.

Bunky Th1 sú potrebné proti virulentným formám chorôb, ako napr. tuberkulóze. Ochraňujú pred vnútrobunkovými baktériami, mykotoxínmi a ničia rakovinové bunky. Th1 podporujú IgG reakcie (nepravá alergia, citlivosť), čím chránia telo pred vznikom skutočných a nebezpečných alergií IgE.

Mestský a moderný životný štýl, užívanie antibiotík a chémie, ale aj senzitizácia na domáce roztoče, spôsobila v poslednom storočí nárast reakcií typu Th2.

Pôvodná úloha Th2 je chrániť pred mimobunkovými parazitmi a krvnými patogénmi. Nadmerne aktívne Th2 vyvolávajú stavy alergií, astmu, ekzémy a systemické autoimunitné choroby. Súčasný nízky stav lymfocytov Th1 spôsobí nízku aktivitu NK-buniek (natural killer) a náchylnosť na infekcie (bakteriálne, vírusové, kvasinkové).

Naopak, nadmerne aktívne Th1 zase môže vyvolať autoimunitu špecifických tkanív (reuma, skleróza multiplex, autoimunita štítnej žľazy, Crohnova choroba, psoriáza, lupus). No často sa stáva, že tieto stavy môžu mať aj paradoxne dominantné Th2. Preto je dôležité komunikovať s lekármi a dať si urobiť testy na druhy lymfocytov. Mnohé „zdravé“ potraviny či bylinky (napr. echinacea, zelený čaj, kvercetín) totiž môžu byť pre tieto diagnózy škodlivé, keďže podporujú len jednu polovicu imunitnej rovnováhy.

Vitamín D je, na rozdiel od iných, látkou, ktorá sa snaží balancovať Th1/Th2, a nie špecificky zvyšovať či znižovať jednu či druhú stranu. Takto pôsobí na imunitu a ovplyvňuje vývoj mnohých chorôb.


Čo si treba všímať, keď sa interpretujú výsledky testov vitamínu D?

1. Uvedené jednotky - používa sa niekoľko

  • nmol/l 
  • ug/l (píše sa aj ako mcg/l) 
  • ng/ml ( pričom ug/l = ng/ml ) 
  • pg/ml a pmol/l – používa sa pre 1,25(OH)2D 

2. Formy vitamínu D

  • D2 (ergokalciferol) 
  • D3 (cholekalciferol)
  • D2 + D3 = celkové D
D3 – sa formuje z cholesterolu pri vystavení kože na slnku, a je to aktívna forma – testy na celkové D nám síce dajú dôležitú informáciu, či nie sme v hlbokom nedostatku, ale nezistíme, či máme optimálne množstvo aktívnej formy vitamínu.

  • 25 hydroxyvitamín D - 25(OH)D 
  • 1,25- dihydroxyvitamín D - 1,25(OH)2

25(OH)D sa pokladá za formu vhodnú na testovanie u väčšiny ľudí. Výnimkou sú pacienti s osteoporózou - tu nefunguje premena na 1,25(OH)2D, pričom sa teoretizuje, že toto je z dôvodu nedostatku horčíka a bóru.

1,25(OH)2D je síce aktívna, ale krátkodobá forma, ktorej polčas rozpadu v krvi je len 14 hodín. Táto hodnota môže byť umelo zvýšená v prípade nízkej hladiny vitamínu D – vtedy sa zaktivuje PTH hormón a zvýši premenu 25(OH)D na 1,25(OH)2D.


3. Normálne a optimálne hodnoty

Celkové 25(OH)D - rozdiely


nmol/l
ug/l = ng/ml
Nedostatok (4)
<50 nmol/l
<20 ng/ml
Nedostatok (3)
<63 nmol/l
<25 ng/ml



Normál (4)
>50 nmol/l
>20 ng/ml
Normál (3)
>63 nmol/l
>25 ng/ml
Normál (2)
97-250 mmol/l
39-100 ng/ml



Optimum (1)
>75 nmol/l
>30 ng/ml
Optimum (3)
80-120 mmol/l
32-48 ng/ml
Optimum (2)
175-250 mmol/l
70-100 ng/ml

Celkové 25(OH)D – zhrnutie podľa odporúčaní Nutri, výrobcu doplnkov na predpis (6)

nmol/l
ug/l = ng/ml
Nedostatok
<50 nmol/l
<20 ng/ml
Pod normál
52-72 nmol/l
21-29 ng/ml
Optimum
75-150 nmol/l
20-60 ng/ml
Toxické
>374 nmol/l
>150 ng/ml

Všeobecné tabuľky pre D3 zatiaľ neexistujú a závisí to od každého laboratória, aké hodnoty považuje za normálne. 


Prečo sú také veľké rozdiely v rozsahu?

Pôvodné normálne hodnoty vitamínu D pochádzajú z obdobia, keď sa stanovili na prevenciu rachitídy, ktorej vedia zabrániť aj malé množstvá vitamínu D. Ale rachitída nie je jediná choroba, ktorá je vyvolaná nedostatkom D (D3).

Dnes vieme, že vitamín D, ktorý sa skôr podobá hormónom ako iným vitamínom, pôsobí na rovnováhu imunitného systému a má mnohé iné úlohy, siahajúce až do genetickej úrovne. Optimálna hladina cholecalciferolu vie napr. znížiť riziko srdcových chorôb, cukrovky, osteoporózy a rakoviny.

Z tohto dôvodu mnohí experti odporúčajú úrovne vitamínu oveľa vyššie ako tie, čo sú stanovené len na prevenciu toho najhoršieho.

Je preto rozdiel, keď hovoríme o hodnotách „normálnych“ a „optimálnych“. Je to podobné, ak niekto popíše svoj stav ako „ujde to“ alebo „cítim sa výborne“. Absencia príznakov a symptómov ešte nemusí znamenať, že sme úplne zdraví. Choroby sa väčšinou vyvíjajú pomaly a postupne - napríklad u niektorých druhov rakovín trvá desaťročia, kým sa objavia prvé citeľné príznaky.


Vhodné doplnky

D3 - cholecalciferol (a nie D2) je aktívnou formou. Najlepšie je prijímaná v podobe spreju alebo cmúľacích tabliet, ktoré sa vstrebávajú aj ústnou sliznicou a nespoliehajú sa na absorbciu tráviacou sústavou. Pri obyčajných tabletách je dobré ich brať s takým jedlom, ktoré obsahuje dostatok tuku.

Dávky závisia na veku, ročnom období, hladine D v krvi a vašich symptómoch. Dávky na prevenciu sa podstatne líšia od terapeutických dávok a preto je každý prípad individuálny a treba sa poradiť s vašim doktorom alebo poradcom výživy. Terapeutické dávky majú byť prijímané s dostatkom iných vitamínov a minerálov a tekutín, inak vám veľa vitamínu D môže spôsobiť napr. problémy s nadmerným vápenatením.



Zdroje

1. http://www.powerofvitamind.com/diagnosis_of_vitamin_d_deficiency.html
2. J.E.Williams, K.Gianni - How to Read Your Blood Tests. Renegadehealth.com (2010)
3. Nutri Clinical Application Series (2011) Immune System Balance / Lecture Notes
4. http://www.vitamindtest.org.uk/vitamindbackground.html
5. http://emedicine.medscape.com/article/2088672-overview
6. Nutris Guide to Vitamin D Range – Clinical Guide Series
8. Urashima, M et al (2010) Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren, American Society for Nutrition.
9. Ginde AA, Marshbach JM, Camargo CA (2009) Association Between Serum 25-Hydroxyvitamin D Level and Upper Respiratory Tract Infection in the Third National Health and Nutrition Examination Survey Arch Intern Med. 2009;169(4):384-390






piatok 11. januára 2013

SCHINDELEHO MINERÁLY 1.časť




1. TEÓRIA A PRÍPRAVA

Na Schindeleho minerály (ďalej SM) sa ma pýta čoraz viac ľudí. Ja sama ich nepoužívam a neodporúčam z jednoduchého dôvodu, lebo používam iné výživové a detoxikačné protokoly, ktoré som študovala a ktoré boli overené vo väčšom počte výskumov a v klinickej praxi ako sú SM.

Ako to robím z väčšinou doplnkov, rozhodla som sa najskôr teoreticky „preskúmať“ SM a potom ich aj vyskúšať na sebe. Zbežný prieskum na internete vyhodil len samé úžasné výsledky a zázračné uzdravenia, ako mimochodom veľa iných podobných produktov, takže ma to neprekvapilo a skôr odradilo. Bolo ťažké nájsť nezaujatý názor, ani žiadnu zlú či aj neutrálnu skúsenosť. Z tohto by vyplývalo, že tu máme novú „zázračnú medicínu“, vrátane dôležitého faktu – a to absencie akýchkoľvek vedľajších účinkov.

Rozhodla som sa preto SM venovať bližšie a moje prípravné zistenia som tu pre vás zhrnula.

ZEOLITY

Z môjho doterajšieho chápania podobných anorganických minerálnych prípravkov, nazývaných všeobecne zeolity, vyplynulo to, že majú v prvom rade funkciu detoxikačnú a nie výživovú. Naväzujú látky z tela a z okolia - príkladom sú rádioaktívne prvky pri haváriách v Černobyle, kde sa to celé postrekovalo zeolitmi, vrátane dodania skál z oblasti, kde sa ťažia SM. V Rakúsku sa vtedy SM používali aj na posýpanie zamorenej pôdy na pestovanie zeleniny. Vo Fukushime sa zeolity spúšťali do okolitého mora na adsorpciu rádioaktívneho cézia. Ďalším príkladom je použitie vo forme hygienického „piesku“ do mačacieho záchodu na odstránenie páchnucich výkalov, alebo ako pracie prášky a filtre na čistenie vody.

Pri vnútornom užívaní tento pomletý kameň pravdepodobne pôsobí veľmi podobne. Má zložitú mriežkovú štruktúru, do ktorej doslova "nasáva" všetko z okolia – rádioaktívne prvky, ťažké kovy, nadmerné a toxické plyny, ale aj iné minerály a látky o ktorých zatiaľ veľa nevieme... z informácií vyplýva, že zeolity naväzujú najmä pozitívne ióny. Teda teoreticky, môžu to byť aj látky, ktoré telo potrebuje – horčík Mg2+, vápnik Ca2+, draslík K+, sodík Na+.

Zeolity sú aluminosilikáty, teda obsahujú veľa hliníka a kremíka. A to bol hlavný problém, ktorý mi udrel do očí, keď som sa konečne dopátrala k zloženiu (pričom sám Schindele uznáva, že zloženie sa môže meniť). Faktom je, že SM obsahujú obrovské množstvo hliníka – až 15,6mg na deň (1x 6g lyžička). To je údaj z originálnej stránky. Iné stránky pripisujú túto hodnotu zlúčenine oxidu hliníka, takže z týchto zdrojov nie je jasné, ktorý údaj je správny.

OBSAH HLINÍKA

Hliník sa ukladá vo všetkých tkanivách tela, ale akumuluje sa najmä v kostiach, kde zaujme miesto vápnika, a v nervovom systéme, teda aj v mozgu. Pokladá sa za toxický kov, ktorý je napr. podozrivý zo vzniku Alzheimerovej choroby, rakoviny prsníka, nervových problémov a veľa iných.

EFSA sa rozhodla poskytnúť prípustnú hodnotu na týždennú konzumáciu namiesto dennej z dôvodu, že hliník sa hromadí bez efektívneho vylučovania z tela močom. Táto hodnota je 1mg hliníka na kg telesnej hmotnosti za 1 týždeň. Pre 60kg človeka, je za týždeň prípustných 60mg hliníka celkového príjmu z jedla., t.j. 8,57mg na deň. Jedna lyžička SM dávky obsahuje takmer 2x viac hliníka ako je maximálna prípustná dávka!! 

Pre porovnanie, prípustná hodnota stanovená v pitnej vode na Slovensku (podľa limitu NV SR č.496/2010 Z.z) je len 0,2mg hliníka na 1 liter vody. Čiže denne sme vystavení asi 2-5 litrom vody interne, čo je 0,4 až 1mg povoleného hliníka vo vode na pitie a varenie.

Našťastie, ako sám Schindele uvádza na svojej webovej stránke, a EFSA vo svojich podkladoch, asi len 3,5% celkového hliníka zo SM sa vstrebe do tela - teda 0,546mg hliníka na lyžičku (6g dávku) SM. Autor tam píše až 6,48mg na 6g SM, neviem zistiť prečo tento údaj, ale obavy sú o to väčšie. Nezrovnalosti asi nastali pri zámene obsahu elementálneho hliníka s celkovým oxidom hliníka.

Podstatná je informácia, že v 1 lyžičke je 2x viac prípustného hliníka na deň, čo EFSA stanovila ako hodnotu pred vstrebaním, ak sa teda nemýlim?

MINERÁLY

Ak sa vstrebe len 3,5% hliníka, je logické uvažovať, že aj iné minerály, ktoré sú súčasťou mriežky zeolitu, sa vstrebú v podobne malom percente. Teda uvažovať o SM ako dobrom zdroji minerálov je nesprávne, lebo ich bude vstrebané a využité veľmi málo. Navyše, využitie anorganických minerálov telom je nízke a ako potvrdzuje pitie tvrdej vody u nás na Slovensku – môžu prispieť k problémom v podobe usadzovania minerálnych kameňov. Napr. aj napriek relatívne vysokému obsahu minerálov v našich vodách oproti iným oblastiam, stále máme výskyt osteoporózy. Takže tu ide o viac, než dať telu „nejaké minerály“. Telo vie vo väčšom množstve využiť len organicky viazané formy, a aj to len vtedy ak máme zdravé bunkové membrány a dostatok vitamínov K2 a D3 (toto špeciálne pre kosti). Ináč sa minerály akumulujú na nesprávnych miestach.

Zatiaľ mi z tohto všetkého vyplývajú nasledovné veci

POZITÍVNE

· SM pôsobí detoxikačne, podobne ako huba nasáva tekutiny a v nej rozpustené látky. Menej škodlivín v tele uvoľní priestor a funkciu už prítomným minerálom zo stravy, ktoré nebudú vyčerpávané nekonečným detoxom tak rýchlo a uchované preto na iné biologicky prospešné funkcie (alkalizácia tela a potlačenie zápalu, výroba energie, obnova pokožky a vlasov, kostí atď..).

· Ak v človeku prevláda toxicita a nadbytok, tento efekt má šancu byť aj dlhodobo pozitívnym – napr. u ľudí s nadváhou, cukrovkou, opuchmi, výrastkami, zvýšeným vápnikom z vody a mlieka, a u tých čo jedia málo detoxikačnej vlákniny, zeleniny a ovocia.

· Tá časť SM, ktorá sa vstrebe do krvi, čistí túto krv a nevstrebateľná porcia sa zas posúva našim črevom a čistí ho od toxínov a taktiež pôsobí aj ako laxatívum (podobne ako vláknina alebo podobný doplnok - ílovitá látka bentonit).

· Dlhodobé čistenie čreva mení baktérie v prospech tých užitočných, čím zvyšuje imunitu najmä u ľudí, ktorí mali dlhodobo oslabenú črevnú flóru užívaním antibiotík v minulosti, či konzumáciou nadmiery cukru a škrobov, napr. v podobe pečiva.

· Nasávanie pozitívnych iónov zeolitom a nasledovný dobrý efekt bude asi viditeľný skôr u ľudí so zápalovou činnosťou a u ľudí, ktorí zriedkavo využívajú uzemnenie v prírode – obe situácie totiž vyvolávajú nadmieru pozitívnych častíc v tele (ktoré nie sú tak „pozitívne“ pre zdravie – chemicky to len znamená, že majú chýbajúci elektrón). Chýbajúce elektróny, ktoré sú protizápalové, si vieme doplniť aj napr. pri chôdzi naboso, práci v záhrade, dotykom skál, či kúpaní v mori a jazerách.

· Kremík, ktorý je prvou zložkou SM, je oveľa dôležitejší pre kosti ako vápnik, a SM sú jeho dobrým zdrojom. Majú preto potenciál pri prevencii a zvrátení osteoporózy a odstránení nadmernej kalcifikácie. Nadmerná kalcifikácia je súčasťou, ak nie príčinou, mnohých chorôb vrátane artritídy, bolesti kĺbov a chrbtice, tvrdnutia tepien, očného kataraktu a kameňov.

NEGATÍVNE

· SM pôsobí detoxikačne, ale pritom okrem škodlivín môže naväzovať aj látky užitočné ako horčík a draslík.

· U ľudí s nedostatkom, ako v podváhe, podvýžive, pri zápale čriev, alebo pri nízkych hladinách elektrolytov, hormónov a slabej konštitúcii a u detí môžu SM spôsobiť nežiaduce reakcie – aj keď každý potrebujeme detox, takýto ľudia môžu byť po ňom veľmi unavení a vyčerpať si zásoby niektorých dôležitých látok.

· Detox nie je žiaduci ani v tehotenstve. Jedným z dôvodov je aj redistribúcia toxínov – muselo by sa preskúmať, či SM náhodou neuvoľnia naviazaný toxín v inej časti tela.
Príkladom je keď sa naše telo zbavuje použitého estrogénu cez pečeň, žlč a črevá – ak je v čreve zlá flóra, táto dokáže „odomknúť“ estrogén od nosiča a vstrebať späť do krvi, kde ho je potom nadmiera. 
Existencia podobného mechanizmu by vystavila používateľa či bábätko toxickým dávkam hliníka. Iné porovnanie – zjedli by ste napr. kapsľu jedu, keby táto bola obalená „nerozpustnou“ látkou? Ktovie, ako sa zachová pri ceste tráviacim traktom – ak jej vlastnosti nie sú dopredu vyskúšané.

· Diskutovať by sa dalo aj o tom, aká rovnorodá je hornina používaná na mletie a či sa robia pravidelné testy na obsah hliníka v jednotlivých predávaných sadách výrobkov.

· Ak je hornina z ktorej sa SM melú vystavená nečistému prostrediu, rýchlo naviaže toxíny (príkladom by mohli byť rádioaktívne izotopy, ortuť, olovo..) a tieto sa ňou môžu dostať do nášho tela. 
Podobným príkladom opatrnosti z oblasti doplnkov je rybí olej – slabo filtrovaný môže mať nebezpečné hodnoty ortuti, preto sa konzumácia rýb v tehotenstve obmedzuje na 2 porcie olejnatej ryby týždenne a odporúčajú sa len oleje s kontrolou kvality nezávislým labákom. Olej z tresčej pečene sa budúcim mamičkám preto vôbec neodporúča. 
Teoreticky, pre človeka z čistého prostredia predstavuje konzumácia čohokoľvek dovezeného z iného, menej čistého prostredia, riziko zvýšenej toxicity, na ktorú jeho telo nie je zvyknuté. 

TESTUJTE

Z tohto všetkého vyplýva, že pokiaľ SM viditeľne pomáhajú a ich konzumácia bude dlhodobá, bolo by dobré si urobiť test ťažkých kovov pred a hlavne po dlhšej konzumácii. Zvýšený hliník či iné kovy sa nedajú z krvi dobre určiť, lepší je test ťažkých kovov v rámci Vlasovej analýzy minerálov (pozri TEST hore v menu). Podobné testy sa zatiaľ asi nerobili, ináč by sa nimi výrobca pochválil.

Podobné pochybnosti sa vyskytli napr. s jedným podobným prípravkom, ale v jeho tekutej v tekutej forme (koloidné minerály), pričom sa zistilo, že sa vo veľkoobchode predával pod názvom "kyselina do batérie". Dosť vzdialené medicínskemu použitiu, či nie!? Aféra skončila tak, že výrobok mnohé zodpovedné predajne stiahli a dokonca vrátili aj peniaze. Názov je Adya Clarity.

ZÁZRAČNÉ PILULKY NEEXISTUJÚ

„Zasypávanie“ toxického tela zeolitmi síce pomáha a je hlavne jednoduché, ale odkiaľ tá toxicita prichádza je otázkou, ktorú by sme nemali prehliadať. Ak sa začneme cítiť lepšie, je ideálne sa zaujímať o trvale-udržateľný zdravší život a zmeniť doterajšiu stravu, či zistiť, ktoré iné negatívne vplyvy na zdravie treba odstrániť a ako telu pomôcť detoxikovať. Je síce potrebné zasypať poškodený nukleárny reaktor, ale dodávať doňho ďalšie rádioaktívne palivo by bolo asi nerozumné.

Konzumácia „špiny“, či už v podobe pôdy, zvetraného kameňa a prachu bola vždy súčasťou života v menej „sterilných“ podmienkach, než v akých fungujeme dnes. Zvieratá tiež zvyknú jesť zeminu - a aj produkty ako Mumio a Shilajit sú známe tým, že ich našli tam, kde chodili do hôr olizovať skaliská práve choré zvieratá. SM môžu v malých množstvách plniť práve túto zabudnutú funkciu.

Druhá časť bude nasledovať po vlastných skúsenostiach, takže sa nezabudnite vrátiť na môj blog! Diskusie, príspevky a otázky sú vítané!


Zdroje 

utorok 20. novembra 2012

Zimný pôst




Odkedy sa začali dni skracovať po jesennej rovnodennosti 23.septembra, začalo moje telo zrazu neúprosne „pýtať“ viac potravy. Tak som využívala dlhšie tmavé večeri a chladnejšie počasie na konzumáciu všeličoho možného, povedzme, že tam mohutne nefigurovala zelenina a ani ovocie. Moje každodenné letné šaláty sa vymenili za varenú koreňovú zeleninu, mäsové vývary, viac syra a vajíčok. To ostané radšej ani nespomínam!

Toto sa dosť prudko zmenilo v polovici novembra, tesne pred Novom. Zrazu mi moje telo naznačilo, že bolo toho dosť a prestalo neustále otravovať za jedlo. Znova mi zachutili šalátiky a prestala som holdovať CELÝM tabuľkám (aj tmavej) čokolády, mäsu, syrom, vajciam, jogurtom a „tým iným veciam!“... Zažila som pár očistných dní, bez akejkoľvek námahy, keď mi stačilo len ovocie, ražný chlieb a hlavné jedlo spočívalo v mise kelových cesnakových lupienkov. Úplne mi prestala chutiť napríklad aj káva.

Vysvetlenie? Prišlo opäť náhodne. Včera som narazila na článok o „zimnom pôste“ alebo „pôste zrodenia pána“. Wikipédia (preklad z a.j.) ho popisuje nasledovne.
 „Je to obdobie abstinencie a pokánia, praktizované v pravoslávnej a gréckokatolíckej cirkvi pri príprave na príchod Krista (25. decembra). Pôst je blízky Adventu, s tým rozdielom, že trvá 40 dní namiesto štyroch týždňov, od 15. novembra do 24. decembra.“

U nás sa vo väčšine domácností tradične dodržiava aspoň denný pôst 24. decembra, ktorý trvá do západu Slnka, alebo - ako sa píše vo Wikipédii - „do zjavenia prvej hviezdy na nebi... prípadne do Bohoslužby toho dňa. Ak liturgická príprava padne na víkend, tento deň nie je taký prísny pôst, a po Bohoslužbe, ktorá sa vtedy vykoná ráno, je povolené jedlo s vínom a olejom.“

„Bohoslužba, najmä v pravoslávnej cirkvi, je obdobím nadzmyslového vnímania sveta, keď nastane spojenie všetkých veriacich v kráľovstve Božom, spolu so zosnulými svätcami a nebeskými anjelmi.“

Trochu z iného uhla pohľadu, Risa D´Angeles opisuje dôležitosť tohto kalendárneho obdobia v jej článku „Zimný slnovrat – Návrat Svetla počas Kozorožca“.

„Zimný slnovrat bol v histórii vždy časom zrodenia všetkých veľkých učiteľov na našej Zemi. Pre celé ľudstvo, zrodenie svetla zohráva významné postavenie, keďže symbolizuje Prvé Zasvätenie (naladenie, pohnutie, vyvstanie) duše z materiálneho sveta. Tento čas „nového svetla“ nad našou planétou si vyberajú svetoví duchovní učitelia ako čas na inkarnáciu (=príchod do materiálneho sveta), aby priniesli nové vedomosti (vedomie, učenie). Toto „nové učenie“ nám dáva šancu dosiahnuť novú úroveň iluminácie (poznania, osvietenia, svetla). Zimný slnovrat prebieha 21. decembra, keď sa planetárne „vedúce naladenie“ mení zo Škorpióna na Kozorožca. Počas slnovratu, svetelné prúdy prenikajúce do jadra Zeme zmenia smer, tak ako Slnko pri pohľade zo Zeme. Tieto pohyby vyvolávajú vznik silových polí, pôsobiacich až kým sa nový pohyb nestabilizuje. Preto najmä od 21. decembra do polnoci a rána 25. decembra nastáva silný vplyv týchto „energií svetla“, ktoré obklopujú našu Zem. Toto je aj pôvodný dôvod načasovania pre katolícku Polnočnú omšu, ktorá zvestuje „nové svetlo“.




Podrobnosti pôstu predchádzajúcemu tomuto obdobiu zvýšeneho duchovného vnímania závisia na jednotlivých cirkevných tradíciách. Často sa z jedálnička vynechávajú jedlá ako „červené mäso, hydina, mäsové výrobky, vajíčka, mliečne výrobky, ryby, olej a víno. Ryby a víno sú povolené cez sobotu a nedeľu a olej a víno v utorok a štvrtok.“

Dôraz sa kladie aj na duchovný pôst, vyhýbanie sa hnevu, chamtivosti (nenásytnosti) a závisti.

A čo dodať z pohľadu zdravej výživy?

Holistický pohľad na zdravie v sebe zahŕňa aj celkové naladenie sa „prírode“, jej načúvanie, pozorovanie, meditovanie. Toto naladenie nám dokáže pomôcť pri voľbe toho, čo naše telo práve potrebuje, aby bolo zdravé. Naša moderná spoločnosť to preháňa s konzumáciou mäsa a mliečnych výrobkov, mnohí až niekoľkokrát denne. Nepochybne, ich vyradenie z jedálnička na pár týždňov bude mať len a len pozitívne účinky na zdravie. Výnimky sú samozrejme spomínané aj v cirkevných obradoch, a striktný pôst sa neodporúča slabým a chorým, deťom a tehotným ženám. Mali by sme si uvedomiť aj to, že od doby, keď sa tieto tradície zaviedli, sa na našom stole objavilo mnoho „moderných“ jedál, ktoré by bolo tiež veľmi vhodné vyradiť z jedálnička, ak nie natrvalo, tak aspoň počas pôstu. Patria sem všetky priemyselné výrobky ako cukrovinky, slané „maličkosti“, jedlá, čo s jedlom nič spoločné nemajú (stužené tuky, ranné cereálne lupienky, aditíva, umelé sladidlá..), hotové jedlá s nadmierou ochucovadiel. Zjednodušene, všetko to, čo pred 100 rokmi neexistovalo.

Každý z nás má svoju cestu a správny čas na spoznanie toho, čo je pre zdravie pozitívne a čo nie. Zmena bez nadmernej námahy, a nie „ako za trest a odtŕhanie si od úst“, ako to môžu niektorí vnímať. Pozrime sa na pozitívnu stránku veci – väčšina z nás má na výber, viac ako kedykoľvek predtým – dať si na tanier potraviny, ktoré sú čisté, etické, zdravé a čerstvé. Ak sa to nedá po celý rok, možno zimný pôst je ten správny čas, podporený duchovnou silou, kedy máme šancu prijať „nové poznanie“, bez nadmernej námahy a premáhania sa. Veď nás potom čaká oslava Vianoc, nového roku a plesová sezóna!

A mám také tušenie, že takéto odľahčenie pomôže aj nášmu imunitnému a lymfatickému systému, aby sa pripravil na zimné vírusy...