piatok 16. mája 2014

OVSENÉ LÁMANCE - Čo namiesto chleba? Alebo na čo dávať nátierky...




Bezlepkový chlieb je len jednou náhradou pre tých, ktorí sa rozhodli znížiť príjem lepku, alebo sa tejto zápalovej bielkovine chcú vyhýbať úplne. A nie je to možnosťou najlepšou...

Prečo?
Prečítajte si zloženie väčšiny bezlepkových múk a zistíte, že neobsahujú temer nič zdraviu prospešné, nič celostné a výživné. Mnohé majú dokonca veľký obsah škrobových látok, buď zo zemiakov, kukurice, či dokonca sóju a chemicky modifikovaný škrob, pre mnohých celiatikov veľmi nevhodné.
Biele múky a škroby dokážu zdvihnúť krvný cukor neskutočne rýchlo, aspoň u niektorých ľudí (ideálne je zaobstarať si domáci glukomer a zistiť meraním vašu osobnú reakciu). Pravidelná konzumácia takýchto potravín prudko zvyšuje inzulín a postupne prispieva k inzulínovej rezistencii, nadváhe a súvisiacim endokrinným problémom.



Ovsené vločky, najmä tie označené "bezlepkové", čiže nekontaminované inými zrnami, sú lepšou verziou obilniny namiesto pšeničnej, sójovej, špaldovej či ražnej múky. Sú minimálne spracované, majú zachované vonkajšie vrstvy zrna, v ktorých sa stále nachádzajú zachované výživné látky ako mangán, horčík, kremík, železo, vitamín B1, kyselina listová a rozpustná vláknina. Škroby a biele múky ich už nemajú.


Ovsené lámance, alebo placky - podľa toho ako ich vyformujete a pečením vysušíte - sú ideálne na natieranie akýchkoľvek nátierok, na použitie namiesto priemyselne extrudovaných výrobkov alebo ako chrumkavá náhrada slaných keksov.


FOTO RECEPT


Ovsené vločky namočiť na 2-8 hodín, podľa jemnosti.



Môžeme do nich zamiešať zvyšky zeleniny z odšťavovača, semienka a pod. 


Vymastíme plech, napr. kokosovým olejom, masťou, prípadne olivovým olejom.


Vymiešame ovsené vločky, v tomto prípade som mala z odšťavovača odloženú cviklu, uhorku, zeler a jablko.
Rozotrieme hmotu na plech, prípadne urobíme placky.
Až po rozotrení na plech posypeme kryštálovou soľou a makom.
Pri verzii s tekvicovými semienkami sa tieto môžu dať predtým namočiť spolu s vločkami.



  





pondelok 5. mája 2014

PALEO a GAPS inšpirácie 2 (alebo ako sa stravovať bez chleba)

 
Rohlík z rímskeho šalátu


Ak nemáte radi surovú cibuľu, alebo si v práci nemôžete takú aromatickú pochúťku dovoliť, šalátový list môžete spevniť zaviazaním pásikami parenice.


Umyté listy šalátu osušte, dajte 2x, pomedzi možete nakvapkať Umeocot a jemne ich roztlačte dlaňou, najmä tvrdšie časti.


Naplňte obľúbenou plnkou, napríklad vajíčkovo-maslovou nátierkou a kockami kápie.
Opatrne rozkrájajte cibuľu na krúžky.

Zabaľte list a navlečte cibuľové krúžky vhodnej veľkosti.

Namiesto šalátu sa dajú použiť aj plátky syra - napríklad Gouda. Posypaná makom dodá zaujímavú orieškovú chuť a kúsok "chrumkania", ak nám práve toto chýba po vysadení pečiva.















štvrtok 10. apríla 2014

AKO NAUČIŤ DETI JESŤ VIAC ZELENINY ?


Fruit mandala © Nutriwellness.eu


1) Buďte príkladom

Už pred narodením vníma malé telíčko, čo konzumuje matka. Niektoré epigenetické zmeny nastávajú aj na podnet dostatku, či nedostatku živín v krvnom obehu matky. Do určitej miery sa aj chuťové bunky dieťatka a celková biochémia "nastavia" podľa tohoto vonkajšieho faktoru, a nielen podľa pevne daných génov. Podobne to platí aj pri dojčení a prenose látok mliečkom. V neskoršom veku začne malé dieťa pozorovať okolie a chce napodobňovať.


2) Ako prvé jedlá vyberajte zeleninku

Pyré z varenej mrkvy, brokolice, sladkého zemiaku, karfiolu, špenátu alebo surového avokáda sú nielen veľmi výživné a jemné pre vyvíjajúci sa imunitný systém, ale pomôžu vypestovať aj dobré návyky do budúcich rokov. Prvý rok života nie je vhodný na konzumáciu žiadnych obilnín, pečiva ani sladkého, vrátane detských piškót. Ak vás toto prekvapuje, na vysvetlenie ponúkam prednášky svetových expertov z konferencie o lepku konanej v novembri 2013 (Zrnko pravdy) o dôsledkoch skorého uvedenia lepku do stravy a nasledovnej každodennej konzumácie. Na vyžiadanie poskytujem mamičkám aj informačný leták s príkladom časového rozvrhu zaraďovania prvých potravín.


3) Nekupujte sladkosti

... a veľa škrobovitých potravín (zemiaky, cestoviny, pečivo)

Ľudské telo sa geneticky vyvinulo tak, aby v prípade ľahkého dosahu čohokoľvek sladkého, konzumovalo toto ako prioritu. Na prežitie. Počas minulých tisícročí sme totiž pravidelne zažívali hlad a takéto genetické nastavenie pomáhalo doplniť energiu a ľahko nabrať na váhe - na horšie časy. Dnes tieto horšie časy nezažívame, nuž sladké nám na zdraví po žiadnej stránke nepridáva. Sladké by malo ostať ako špeciálna pochúťka pri špeciálnych príležitostiach a nie pravidelná „odmena“. Ak máme sladkosti a škroboviny neustále „poruke“, na zeleninu vtedy nebude ani chuť, ani kalorická potreba. Genetika dáva prednosť prežitiu pomocou kalórií, než dlhovekému zdraviu pomocou vláknitej zeleniny.


4) Vysvetlite tlak okolia

Deti v škole, dobroprajní známi a rodina často nechtiac preháňajú práve s ponukou „sladkých odmien“. Návšteva cukrárne je rodinná a spoločenská záležitosť. Malé farebné balíčky sladkostí sú nastavené pred oči dieťaťa takmer pri každej pokladnici. Skúste sa o tom s dieťaťom porozprávať a vysvetliť, že je to myslené len ako zvláštna príležitosť a že ju dosť veľa ľudí bohužiaľ nedodržuje.


5) Väčšina cereálnych lupienkov patrí k sladkostiam

Cereálie, najmä tie špeciálne určené deťom, mávajú 22 až 35g cukru na 100g potraviny! Okrem cukru ide aj o iné problémy súvisiace s výrobou lupienkov a pridávaním syntetických foriem vitamínov namiesto výrobou-zničených prirodzených látok. Už notoricky známy pokus s potkanmi ukázal, že tá skupina, ktorá konzumovala kúsky papierovej krabice z lupienkov ostala zdravšia dlhšie ako skupina, ktorá konzumovala samotné lupienky.

Dajte si spolu otázku nad nasledovným obrázkom, čo je normálne a čo nie.



6) Pripomeňte si, prečo vlastne zeleninu a ovocie konzumovať?


Napríklad kvôli obsahu antioxidantov – článok „Antioxidanty“


7) Zeleninové recepty a triky


  • Nekombinujte veľa druhov a konzistencií – mnohé deti dávajú prednosť jednouchým jedlám a len 1-2 druhom zeleniny naraz. Dajte na výber širokú ponuku, ale nemiešajte.

Šalátový "švédsky stôl" © Nutriwellness.eu

Zeleninové písmenká © Nutriwellness.eu


  • Najemno mixované zeleninové polievky  - najmä keď deti odmietajú "kúsky"

Zeleninová polievka © Nutriwellness.eu


Foto: moderncookingmadeeasy.com



Foto: withknifeandfork.com


TIP: väčšina mixovaných polievok získa dobrú chuť pridaním kúska zeleru, cesnaku (okrem cviklovej) a rôznych byliniek 
  • Tekvicovo-mrkvová 
  • Cviklová s mrkvou a pomarančom (a kvapkami kyslej smotany na ozdobu)
  • Mrkvovo-zemiakovo-pórková
  • Mrkvovo-zemiakovo-karfiolová
  • Sladký zemiak-brokolica 
  • Sladký zemiak-petržlen-kápia


Foto: cookeatfret.com

TIP: Zemiaky zjemňujú výraznejšie chute zeleniny. Na úvod ich preto môžete pridať, ale ideálne ich množstvo postupne znižujte až vysaďte úplne. Zemiaky sa vyskytujú vo veľkom množstve všade inde, najmä vo verejnom stravovaní, čiže ich obmedzením doma, obmedzíte celkový nadmerný príjem škrobu. Dobrou a výživnejšou zámenou je sladký zemiak (zlto-oranžový) alebo yam (biely).

Zeleninové pečené hranolky a chipsy

Zapečená zelenina © Nutriwellness.eu

  • z paštrnáku, cvikle, mrkvy, zeleru, sladkého zemiaku ...
  • ak ide o ťažkú nechuť k zelenine, začnite s pomerom 1:1 zelenina:zemiaky a časom tento pomer meňte v prospech zeleniny

Do chrumkava opečené karfiolové stromčeky

Foto (upravene): copykat.com


Do chrumkava usušené alebo pomaly pečené kelové lupienky

Kelové lupienky (kel čierny talianský)  © Nutriwellness.eu

Surová zelenina

Zeleninové mriežky © Nutriwellness.eu

  • nakrájaná na mriežky V-krájačom je oveľa atraktívnejšia aj pre dospelých, nielen deti 
  • deťom stačia 1-3 druhy
  • niekomu viac chutia čisté, ale pre lepšie távenie a vstrebanie živín je dobre pomiešať zeleninu s pár kvapkami olivového oleja a kúskom soli, prípadne umeoctom 

  • zeleninu môžete nakrájať na dlhé tenké „prsty“ a ponúknuť s nimi dip na osobitnom tanieri, napríklad kyslú smotanu, avokádový dip, alebo cícerový humus 

  • tvrdšie druhy, ako mrkva, brokolica a karfiol je dobré na pár minút pred krájaním napariť alebo  zaliať vriacou vodou


  • avokádo je výborné ako oveľa výživnejšia náhrada sladkého banánu
Lúpané avokádo © Nutriwellness.eu