piatok 14. februára 2014

PALEO a GAPS inšpirácie




Aj keď nerada používam škatuľky a priraďujem jedlá k diétam, v prípade Paleo a GAPS urobím výnimku. Tieto dve bezobilninové diéty poskytujú výborné nápady pre všetkých, keďže nahradiť obilniny a pečivo za viac zeleniny býva na začiatku ťažké.

Zároveň sa tieto nápady nesú v duchu "PALEO NIE JE LEN MäSO!"


Drobné ovocie zaliate srvátkou/mliekom/orechovým mliekom/jogurtom a posypané strúhaným kokosom


Chrumkavé lupienky z kelu čierneho  "Lacinato" alebo "Nero di Toscana" (pred sušením)

Hotové cesnakové lupienky z červeného kelu "Scarlet" a s kyslou smotanou ako dip

Kvasená miešaná zelenina

"Sendvič" z mini-rímskeho šalátu (dvojitý list) s avokádom, kápiou, umeoctom, bryndzou alebo tvarohom a kyslou smotanou a čučoriedkou namiesto čerešničky...

"Sendvič" z rímskeho šalátu (trojitý list) s kápiou, umeoctom, reďkovkou, avokádom a tvarohom

"Sendvič" z rímskeho šalátu, v octe nakladaná domáca šunka, biela reďkovka, chren, horčica, hrozno a petržlenová vňať na extra exotické chute

Šalátový miešaný tanier "čo kuchyňa dala" - klíčky, listy, lieskovce a vlašské orechy, reďkovka, paprika, čučoriedky, sezam a  kyslá smotana ako dip

Zrolované "sendviče" z rímskeho šalátu s domácou šunkou nakladanou v octe, s kremžskou horčicou a reďkovkou

Hustá zeleninová polievka s naklíčenou varenou šošovicou, koreňovou zeleninou, cesnakom, maslom a veľkou dávkou petržlenovej vňate

Hustá mixovaná polievka zo zimnej tekvice (maslová, hokkaido), zeleru a koriandrovej vňate

Lečo! Cibuľa, paprika, paradajka a vajíčko.

Miešaný zeleninový šalát s mrkvovými rezancami ochutený soľou, citrónovou šťavou a olivovým olejom




streda 5. februára 2014

Orechové bezmúčne mufinky



Zložky na približne 10 mufinkov:

2-3 väčšie vajíčka
4 hrste orechov
1 hrsť hrozienok alebo iného sušeného ovocia
1 hrsť ďatlí, prípadne viac podľa požadovanej sladkosti
1/2 pohára rozpusteného masla (kokosové a obyčajné sú najlepšie)

1 VL sódy bikarbóny
Štipka soli
Trochu vody alebo inej tekutiny (dodať len keď treba)

Na výber: škorica, vanilka, kôra alebo šťava z citrónu

Foto recept:


Namáčanie orechov niekoľko hodín pomôže aktivovať ich živiny odstránením tzv. anti-nutrientov


Orechy po namáčaní mierne osušte

Najrýchlejšie je pomlieť orechy v sekáčiku...

... a pridať sem ďatle...

... posekať ďatle do požadovanej veľkosti
Zmiešať zvyšné zložky


Prípadne pridať dodatočné chute

Zmiešajte všetko do takej masy, aby sa dali dobre plniť mufinkové košíčky.
Pridajte vodu, ak je príliš suchá a tuhá.
Pečte v predhriatej rúre na 150C a po 15 minútach skontrolujte, či sú hotové.




Bezobilný orechový koláč a mufiny

Koláč bez múky

Zložky na 1 osobu / 4 ks:

1 väčšie vajce
2 hrste orechov (vlašské a pekanské sú najlepšie - iné orechy treba najskôr, ideálne, namočiť, usušiť a pomlieť)
1 hrsť hrozienok či iného sušeného ovocia
4-5 VL rozpusteného tuku (najlepšie kokosový alebo obyčajné maslo)

1-2 ML sódy bikarbony
Štipka soli
Tekutina (ľubovolná) bude potrebná, ak máme menšie vajíčko, menej tuku alebo pridávame múku

Na výber: 3 VL bezlepkovej múky
Na výber: škorica, vanilka, muškátový orech, citrónová kôra alebo šťava, semienka
Pre viac sladkosti: xylitol, stévia, med alebo viac sušeného ovocia



Foto postup:


Vlašské a pekanské orechy možno pripraviť aj v mažiari

Rozpustené maslo zmiešajte s vajíčkom, aby sa tuk emulzifikoval (spojil)
 
Zmiešajte všetko spolu


Pridanie múky nie je potrebné, ale pomôže zväčšiť objem

Zmes vložte do vymastenej nádoby na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 150C asi 20 minút.

Táto zmeska sa môže použiť na mufinky, stačí mať prichytané košíčky.