štvrtok 5. apríla 2012

Veľká noc, pôst a detoxikácia ČASŤ1.






Pýtate sa, čo má asi tento obrázok spoločné s Veľkou nocou a detoxikáciou? No, z čisto rozprávkového uhla pohľadu sú tam na pláži rozhádzané dračie veľkonočné vajíčka :-)

Je to miesto, ktoré sa neustále čistí prílivom a odlivom. Je tam ticho, málokto tam chodí, lebo je to príliš ďaleko od parkovísk a obchodov... Je to ideálne symbolické miesto pôstneho obdobia od začiatku februára do obdobia Veľkej noci.

Tí, ktorí sú dostatočne citliví na svoju stravu, okolie a rôzne energie, aj bez tradícií vedia, že telo sa v tomto období snaží vyčistiť a zbaviť toxínov  -  napríklad ťažkých kovov (vrátane železa), plastov (láka nás to do termálnych kúpeľov, či sauny), alebo nadobudneme prirodzenú averziu voči niektorým potravinám (mäso, tuk, cukor...). Bývame nadmieru unavení, čo môže byť priamym fyziologickým dôsledkom týchto spomínaných detoxifikačných dejov. Telo spotrebúva energiu na čistenie a dáva nám najavo, že treba pri tom oddychovať, relaxovať, meditovať a zamyslieť sa nad vecami, na ktoré ináč akosi nikdy nebýva čas.

A naozaj, mnohé náboženské smery sa v tomto období vyhýbajú mäsu a iným živočíšnym potravinám. V podstate nás to vyzýva stať sa na týchto pár týždňov vegánmi.
Čo sa vlastne deje, je podľa mňa aj to, že telo využíva predlžujúce sa dni a opatovný nárast svetla. Začíname ho vnímať už v januári a cítime vtedy aj viac energie (party time:). Táto energia sa však začne skôr či neskôr využívať na detoxikáciu a čím viac toho máme na očistenie, tím intenzívnejšie zažívame stavy únavy, alebo aj naopak, hnevu a agresie.




NEPOCHOPENÁ DETOXIKÁCIA časť 1. 



Poznáte tie rôzne reklamy na pilulky, náplasti, či akékoľvek zázračné „pomôcky“ na detox? Bohužiaľ, väčšina z nich má veľmi ďaleko k skutočnej detoxikácii. Sú to naozaj len "náplaste" a nie skutočné hĺbkové riešenia.

Hlavným orgánom detoxikácie v našom tele je pečeň. Mať zdravú, optimálne fungujúcu pečeň je základom a nič iné ju bohužiaľ nenahradí. Ak si dobre pamätám číselné vyjadrenie, človek vyrobil za posledné storočie okolo 80 000 nových syntetických látok. Predstavte si napríklad len všetky tie kozmetické doplnky a čistiace prostriedky. Naša pečeň sa tomuto nákladu prispôsobila tak, ako mohla. To, čo nestíha neutralizovať a odstrániť z tela, sa ukladá v našom tuku, kostiach a iných tkanivách.

Naturopat Stephen Langley vysvetlil na jednej prednáške úlohu pečene takto: „Predstavte si, že dvaja ľudia robia tú istú vec, ktorá má vplyv na vznik rakoviny – napríklad obaja postrekujú chemikáliami nejaké pole. Jeden z nich neskôr rakovinu dostane, a ten druhý nie. Rozdiel bol jediný, a to ten, že ten druhý mal zdravú pečeň.“

Nielen vonkajšie, tzv. exogénne chemikálie, ale aj látky z potravín a prirodzeného metabolizmu sa tiež musia neutralizovať, aby nám pri kolovaní v krvi telom nespôsobili problémy. Preto pri pôste, napr. aj pri vynechaní nejakej, najmä návykovej potraviny (ako aj mäso, pečivo alebo komerčné mlieko), sa začne nová úroveň detoxu. Pečeň, ktorá sa už nemusí zaoberať „dennou“ dávkou toxínov (alergénov, hormónov...), môže začať neutralizovať tie, čo sa museli uložiť včera, alebo minulý mesiac... tie, ktoré nestíhala spracovať, lebo sme jej večne dodávali nové a nové. 

Teda už pri znižovaní „toxického nákladu“ sa automaticky začína detoxikácia. Niekedy sa stáva, že pri prudkom znížení príjmu toxínov sa na chvíľu začneme cítiť horšie, lebo pečeň začína prečisťovať naše telo príliš rýchlo a do krvi sa z tkanív uvoľňujú tie staršie veci. Predstavte si napríklad kofeín, nikotín a alkohol, ale patrí sem aj lepok a iné látky v pšenici, kazeín z mlieka a iné živočíšne bielkoviny, či tie látky, na ktoré sme nejakým spôsobom citlivý. Vtedy sa nepríjemné pocity dajú zastaviť opätovným požitím „toxickej“ látky, napr. kofeínu alebo pečiva...! Znie to takto trochu pritiahnuté za vlasy, ale taký je princíp. U človeka citlivého na lepok, alebo na kvasinky, pečivo naozaj pôsobí ako intoxikant, ktorý musí telo „spracovávať“ a takto zastaví nepríjemný pocit detoxu. Takto potom vzniká aj závislosť, lebo pri opätovnom vystavení sa toxínom spomalíme prudký detox a jeho vedľajšie účinky (napr. nevoľnosť, únavu, bolesť hlavy, kožné prejavy..).

Podobná je aj situácia, keď chceme detox urýchliť a napríklad namiesto listovej zeleninky začneme rovno konzumovať silné chlorofylové prípravky (napr. chlorellu). U niektorých ľudí sa po pár týždňoch jej užívania objaví koprivka. Vtedy telo začína uvoľňovať ťažké kovy z hlbších tkanív do krvného obehu príliš rýchlo. Takúto krv nestíha pečeň čistiť, tak úlohu preberá koža a vzniká miestny zápal.

Ako teda posilniť pečeň?

Druhá časť článku bude o jej fázach – aby sme komplikovanú vec rozložili na jednoduchšie kroky...


Nabudúce

- fázy pečeňovej detoxikácie

- príklady výživných látok na podporu špecifických fáz a ich zdroje


utorok 3. apríla 2012

BEZPŠENIČNÉ KEKSÍKY Rustic Hearts





RUSTIC HEARTS (Ovsené bezpšeničné kakaové keksíky)

Hrnčekové ingrediencie

300 ml pomrvené, alebo v mixéri mierne pomleté ovsáky
100 ml roztopené maslo (obyčajné alebo kokosové)
50 ml cukor alebo xylitol + 1 pravá vanilka
Asi 100 ml kokosovej múčky
Asi 100 ml  zmesi mletých orechov, sezamu, mandlí - podľa toho čo máme
1-2 polievkové lyžice kvalitného kakaa 
1 polievkovú lyžicu pohánkovej múky (može byť aj hladká pšeničná ak jete pšenicu, alebo skúste aj ryžovú či inú) - do ktorej zamiešať ...
...1 lyžičku prášku do pečiva alebo bikarbónového prášku
1 vajce
Hrsť hrozienok (alebo iné pokrájané sušené ovocie)

Postup

Do vačšej misy s pripravenými ovsenými  vločkami dať cukor, naliať rozpustené maslá, dobre pomiešať. Nechať postáť, aby maslo vsiaklo do vločiek.
Po niekoľkých minútach (10-15) pridať vajce a ostatné prísady. Všetko poriadne premiešať najlepšie rukou. Ak je príliš teplo, dať masu na chvíľu stuhnúť do chladničky.
Pripraviť si plech, natrieť tukom.
Masu rozdeliť na menšie časti, a tieto sa možu ešte raz v rukách pemiešať.
Oddeľovať malé kúsky a vyformovať plackovité okrúhle tvary keksíkov, alebo ak chcete, aj srdiečka J ako sú na obrázku. Okrúhle keksíky vyzerajú dobre s kúskom orieška, alebo s pásikom mandle v strede.
Pri pečení dajte pozor, aby nezhoreli, kedže sú dosť tmavé. Pečú sa veľmi krátko (pri cca 175°C).
Vybrať z rúry hneď, keď sa prst nezaborí do mäkkej hmoty. 

utorok 21. februára 2012

Kandidóza z pohľadu výživovej terapie ČASŤ 3.


TIPY NA PREVENCIU A PODPORU ORGANIZMU PRI BOJI S KVASINKAMI A INÝMI PATOGÉNMI

Hneď na začiatok chcem opäť pripomenúť individualitu každého prípadu a to, že na každého platí niečo iné. U niekoho stačí len upraviť stravovacie návyky a niekto bude musieť totálne obnoviť fungovanie svojej imunity a zoptimalizovať trávenie..

Preto uvádzam niekoľko úrovní riešenia. Je to na vás, na výsledkoch vašej konkrétnej diagnózy, skúseností a aj na vašej intuícii, ako tieto informácie použijete.


1.    Optimalizácia črevnej flóry a zdravia tráviaceho traktu

AKO?
PRÍKLADY
Obnovenie sliznice a jej ochranných protilátok IgA
Tranzitná kvasinka Saccharomyces boulardii (dôležité najmä pri a po užívaní antibiotík)

Zápalové procesy sliznice pod kontrolou
Protizápalová strava

- viac omega 3 tukov (rybí olej, chia a ľanové semeno, vlašáky), pozor na omega 6 (rastlinné oleje), viac antioxidantov – zelenina, ovocie, kurkumín, zázvor, atď.
Vyhýbanie sa trans-tukom, rastlinným olejom, chemicky vyrobeným aditívam, nadmiere kyseliny arachidonovej a hlavne alergénov
Prášok z Ulmus rubra (Slippery Elm)
Aloe vera
Vitamín D3

Kontrola množenia patogénnych látok
Podpora vylučovania tráviacich štiav, najmä HCl a žlče, ktoré dokážu zničiť veľké množstvo mikróbov vstupujúcich do nášho tela stravou (pomáha citrónová šťava, cvikla, jablčný ocot, púpavové listy, artičoky..) – veľmi pomáha aj jesť pomaly a v kľude!
Prebiotiká (dostatočná vláknina, zelenina..) a probiotiká (kvasená zelenina, kefír, biely pravý jogurt, kvalitné probiotické doplnky v terapeutických dávkach)
Tuky s obsahom kyseliny kaprickej, kaprylickej, laurickej a butyrickej (kokosový olej, ghee, maslo) majú antimikrobiálne účinky

2.    Podpora imunitného systému 
Prečítajte si môj predchádzajúci článok

3.    Obmedzenie "rýchlych" sacharidov
Sem patria cukry, škroby a ich skryté zdroje – sú podrobne spomínané v časti 2.
Toto je dôležité najmä pre udržiavanie vyrovnanej hladiny cukru v krvi. Tento prístup má až niekoľko dôvodov :


  • zabezpečí lepšie fungovanie imunity
  • spôsobí menej stresu (menej stresového hormónu kortizolu a tím pádom aj menej nadbytočnej glukózy)
  • uľahčí udržiavanie hormonálnej rovnováhy

   Je všeobecne známe, že pacienti s diabetes alebo pred-diabetickými problémami, majú väčší sklon k bakteriálnym a kvasinkovým infekciám. Ak máte podozrenie, že sa vás to týka (napríklad na základe rodinnej anamnézy), je dobré si dať urobiť testy na glukózu a inzulín.

   Čo sa týka vyrovnávania hladiny cukru v krvi, je známe, že pravidelná fyzická aktivita má pozitívny vplyv na aktiváciu inzulínových receptorov a preventívne pôsobí proti hyperglykémii.

4.    Prehodnotiť potrebu užívania antibiotík a antikoncepčných hormónov.
Ak ich pravidelne a dlhodobo užívate, možno je dobré ich potrebu prediskutovať s Vašim lekárom.
·      Antibiotiká kompletne „vybielia“ našu črevnú flóru, otvárajúc príležitosť pre uchytenie oportunistických patogénov, akým ja aj Candida albicans.
·      Hormonálne prípravky sú zatiaľ skúmané len in vitro, kde jeden z estrogénov (17-beta-estradiol) spôsobil urýchlenie rastu kandidy. Z klinických skúseností je súvislosť zrejmá. Teória je tá, že nadmerný estrogén nielen podporuje rast kvasinky, ale aj našu chuť na sladkosti, čím vytvára zamotaný kruh.


Kto má lepšiu pamäť na obrázky, než na písané slovo, asi si vybaví moju úvodnú schému Algoritmus kandidózy. Červené políčka sú tie veci, ktoré dokážeme ovplyvniť priamou našou životosprávou. V článkoch som sa pokúsila vysvetliť prečo. Ružové šípky naznačujú dôležité vzťahy – podľa toho, kde sa kto nachádza vo svojom zdraví/chorobe, si tu môže nájsť svoj vlastný spúšťač problémov a snažiť sa zorientovať v okolnostiach, ktoré môžu viesť ku vzniku kandidózy.


POUŽITÉ ZDROJE INFORMÁCIÍ

Ash Michael, BSc. DO. ND. Dip ION  – First published in 2007 in the Nutrition Practitioner Journal. C. albicans, does it really have a sweet tooth? Posted on June 13, 2011 by Michael Ash in Reviews

Bergsson G, Arnfinnsson J, Steingrímsson Ó, Thormar H : In Vitro Killing of Candida albicans by Fatty Acids and Monoglycerides. Antimicrob Agents Chemother. 2001 November; 45(11): 3209–3212. doi: 10.1128/AAC.45.11.3209-3212.2001

Cheng GYeater  KM, Hoyer LL: Cellular and Molecular Biology of Candida albicansEstrogen Response. American Society for Microbiology. Eukaryotic Cell January 2006vol. 5 no. 1 180-191

Gates Donna, Schatz Linda: Body Ecology Diet. Recovering Your Health and Rebuilding Your Immunity. Hay House Inc. Revised 3rd edition 2011.

Murray M, Pizzorno J: Encyclopaedia o Natural Medicine. Little, Brown and company. Reprint 2001.

Murzyn A, Krasowska A, Stefanowicz P, Dziadkowiec D, Łukaszewicz M: Capric Acid Secreted by S. boulardii Inhibits C. albicans Filamentous Growth, Adhesion and Biofilm Formation. PLoS One. 2010; 5(8): e12050.Published online 2010 August 10.

Eczema, psoriasis, Fungal infections, Chronic Rashes, and the connection to Candida Overgrowth http://www.candidahouse.com/page/1397459

nedeľa 12. februára 2012

VÍRUSY, INFEKCIE, CHRÍPKA ??


 6 akčných bodov na okamžitú podporu imunity

1. Doprajte si plnospektrálne svetlo a vitamín D

  • Vyjdite von na čerstvý a čistý vzduch do parku, lesa, k vode, najlepšie na slnku, v zime aj počas obeda a aj keď je zamračené.
  • Dívajte sa na jasnú oblohu ASPOŇ CHVÍĽU BEZ OKULIAROV - je to dôležité na mobilizáciu aktívnej imunity cez signály z oka. Pri silnom slnku či citlivosti naň používajte šiltovku.
  • OTESTUJTE SI HLADINU VITAMÍNU D a zároveň hladinu vápnika v krvi. Ak je vápnik v poriadku, ale D je na spodnej hranici, začnite brať 5000 až 10000 IU vitamínu D3 denne (cholecalciferol), ideálne sa poraďte s odborníkom na správnom dávkovaní.
  • ČLÁNOK O TESTOCH VITAMÍNU D

2. Obmedzte cukor
  • Glukóza súťaží s vitamínom C o vstup do buniek. Akonáhle máme v krvi zvýšenú glukózu, bude narúšať ideálne fungovanie imunity.
    • Deje sa to napríklad tak že cukor paralyzuje makrofágov. Maktofágy sú typy bielych krviniek, ktoré vedia zaobaliť a rozpustiť vniknuté mikróby a postarať sa tak o zastavenie šírenia infekcie. Vypitie alebo zjedenie 100g cukru vie znížiť schopnosť bielych krviniek ničiť mikrób až o 40% a tento efekt môže trvať aj 5 hodín. 
    • Linus Pauling konkrétne zistil, že ak krvná glukóza vystúpi nad 6,5 mmol/L, schopnosť bielej krvinky absorbovať do seba a zničť vírus (či iný neduh) klesne o 75%.

3. Fitness tráviaceho systému
  • na ňom závisí 80-90% fungovania našej imunity!
  • vyhýbajte sa alergénom a zápalotvorným látkam - lepok (glutén) v pečive, homogenizáciou zničený kazeín v mlieku, či pečením zničená bielkovina vo vajíčkach... otestujte si skryté imunitné reakcie IgG
  • vysaďte polotovary, trans-tuky, poškodené deodorizované/bielené oleje (tie v plastoch), hotovky, aditíva, zlepšovače chutí a iné živiny-kradnúce látky
  • doplňte stravu o zdroje prebiotík (najmä zelenina a jej vláknina, bobuľové ovocie)
  • nezabudnite na občasné doladenie probiotikami (doplnky, kyslá kapusta, fermenty, kyslo-mliečne výrobky)

4. Kvalitný spánok
  • melatonín, ktorý sa tvorí v tme, je jeden z najsilnejších prostriedkov na aktiváciu "nešpecifickej" imunity

5. Obmedzte stres, doplňte živiny, ktoré vysal
    • relax, meditácia, čas na seba, prehodnotenie priorít, príroda a uzemnenie sa
    • stres vyžaduje minimálne zvýšenie príjmu zinku, horčíka, B6, mangánu, vitamínov C a A, metylfolátu a antioxidačných fytolátok
    • mnohí potrebujú doplniť komplet minerály a elektrolyty (soli), dehdratácia vzniká nielen nedostatkom vody, ale aj nedostatkom elektrolytov a minerálov, na ktoré sa voda musí naviazať
     

    6. Zvoľte podporné prostriedky podľa potreby
      • propolis tinktúra a med
      • jódová tinktúra - zmeska s kokosovým olejom okolo nosu, výplach hrdla pri prvom náznaku
      • slaná (morská) voda - prepláchnutie nosových dutín (neti pot) alebo kloktanie hrdla pri prvom náznaku infekcie
      • vyššie dávky zinok & vitamín A, C, D (najdôležitejšia je ale prevencia)
      • cesnak, cibuľa, chren
      • antimikrobiálne čaje: škoricový, klinčekový, badyánový, lapacho, Cat's Claw, pamajorán
      • imunitné čaje na akútne stavy: Cistus, baza, lipa, echinacea, šalvia, skorocel





      streda 8. februára 2012

      Kandidóza z pohľadu výživovej terapie ČASŤ 2.

      Mýty a nejasnosti

      Informácie o tom, čo je najlepšie robiť a konzumovať pri kandidózach, sú veľmi neúplné až protirečivé, obmedzujúce až stresujúce (fakt posledná vec, ktorú človek potrebuje).
      Jedna kniha hovorí, ovocie je fajn, druhá sa mu striktne vyhýba. Podobne je to s kyslou kapustou, plesnivým syrom, hubami... Prekvapili ma aj rady zástancov diét na obmedzenie sacharidov, ktorí propagujú mäsité a tukové jedlá (ako napríklad slávna-neslávna Atkinsova diéta a jej moderné odnože).


      1. Obmedzením cukru a ovocia „vyhladujeme“ kandidu ??

      Je pravda, že hlavnou potravou kandidy je cukor (žeby od slova Candy-cukrík?). Na jej povrchu sa našlo veľké množstvo receptorov na rôzne druhy sacharidov, nielen glukózu, aj keď túto formu cukru preferuje. Bohužiaľ nie je to úplne pravda, že obmedzením cukru a sladkostí sa kandidy zbavíme. Tento organizmus je na to príliš prefíkaný. Takisto nie je úplne presné tvrdiť, že cukor a sladkosti sú jedinou príčinou rozmnoženia kvasinky, aj keď zohrávajú dôležitú úlohu.


      Na základe výskumov je známe, že zvýšený cukor je nebezbečný len pre určitú fázu C.albicans - keď sa kvasinková forma mení na invazívnu, hubovú formu. A kedy sa toto presne udeje nevieme, museli by sme sacharidy striktne obmedzovať dlhodobo. Takisto by to viedlo k záverom, že "kandidu", presnejšie premnoženie kvasiniek, by mal asi každý, kto sa stravuje „tak normálne“. Čo tiež nie je pravda...


      Je to trošku zložitejšie, lebo väčšina našej stravy sa na glukózu v konečnom dôsledku premení. Navyše glukóza sa do krvi uvoľnuje aj pri strese a pití stimulujúcich nápojov, ako káva, silný čaj a alkohol, a pri fajčení. Tie nápoje obmedziť vieme, ale so stresom to nie je vždy také jednoduché. Navyše u ľudí s cukrovkou, ale aj u tých v pre-diabetických stavoch (s výkyvmi cukru v krvi) je táto kontrola oveľa zložitejšia.

      Prívrženci „paleo“ diét (diéta doby kamennej) riešia tento problém prísnym obmedzením sacharidov – konzumujú väčšinou mäso a tuky, občas smotanu a niektorí aj kvasené mliečne výrobky. Dávajú si pozor aj na škrobovú zeleninu (zemiaky a koreňová zelenina) a obilniny, ktoré zdrojom „rýchlych sacharidov". Ovociu sa takmer úplne vyhýbajú. Po preskúmaní internetových zdrojov (napr. paleo fórum) som si urobila predbežný záver, že toto nefunguje pre každého a spôsobuje veľa iných problémov. Pokiaľ sa niekto po  metabolickej typológii ukáže ako človek vhodný pre paleo diétu (veľa bielkovín a tuku, málo sacharidov), tak si na cukor a škrob musí naozaj dávať pozor. Títo ľudia ale väčšinou neinklinujú k sladkému, ak majú na výber, takže pre nich to nebude až taký stres a odtŕhanie od úst.

      Obmedzenie rýchlych sacharidov je len jednou časťou potrebných zmien, kým sa náš imunitný a tráviaci systém zregeneruje. Vymenované potraviny je dobré obmedziť nielen pri akútnych infekciách, ale aj ako súčasť dlhodobého optimálneho stravovania.


      Väčšina literatúry sa zhoduje na tom, že na túto prísnejšiu časť diéty stačia 3 týždne, ale je to individuálne.

      FORMY SACHARIDOV NEVHODNÉ NA KONZUMÁCIU:

      ·      Cukor v koláčoch, sladkostiach, polotovaroch (kečup, konzervy, šaláty..), džúsoch a nápojoch
      - aj chemické umelé sladidlá (aspartám, sacharin, acesulfám, cyklamát...)
      - sladené jogurty a džem
      - sušené sladené ovocie
      ·      Cereálne rafinované výrobky (lupienky, sladké muesli, „zdravé“ tyčinky)
      ·      Biela múka, škrobová múka a ich výrobky
      ·      Ovocné šťavy (celé ovocie JE OK podľa vášho metabolického typu)
      ·      Nekysané mliečne výrobky, lebo mlieko obsahuje cukor laktózu (podľa metabolického typu u niektorých treba obmedziť všetky mliečne výrobky)
      ·      Nadmerné množstvo škrobu (zemiaky, biela ryža, múčne jedlá, pečivo)
      ·      Nadmerné množstvo medu
      ·      Alkohol, káva, silý čierny čaj, kakao, zelený čaj (malé množstvá podľa toho v akom stave máme nadobičky)

      Čo sa týka ovocia, je to materiál na celý nový článok. Väčšina zdrojov uvádza, že ovocné šťavy určite nie sú vhodné, ale potom ďalej, v zozname odporúčaných potravín, nenájdeme spomenuté ani len celé ovocie. Takže je to zatiaľ úplné tabu... Čiste len z tohto dôvodu a z dôvodu jednoduchosti sa ovocie neodporúča (výnimkou je citrón a drobné alebo kyslejšie ovocie).

      2. Kyslá (kvasená) kapusta a iné fermentované výrobky??

      V najnovšej literatúre, akou je napríklad kniha Donny Gates (The Body Ecology Diet) sú fermentované (kvasené, kysnuté) výrobky úplným a bezpodmienečným základom protikvasinkovej diéty. Využívajú sa na znovuobnovenie zdravej črevnej flóry.
      Veľa informačných kanálov však zakazuje čokoľvek, čo sa vyrobilo fermentáciou, ako napr. ocot, alebo „dozrievaním“, ako syry. Neviem, či je toto opodstatnené a počula som aj také informácie, že vo Švajčiarsku sa používa proti kandide určitý druh plesnivého syra! Jablčný ocot sa naopak tiež odporúča ako pomoc pri podpore tráviacich štiav...

      Fermentované výrobky obsahujú baktérie a kvasinky, ktoré sú schopné rýchlo obsadiť náš tráviaci systém a obnoviť jeho fungovanie. Dokážu zabrániť premnoženiu kandidy, najmä po takom „vyčistení“ ako nastáva po užití antibiotík.
      Pozor na alkohol, najmä pivo a víno (ak vás to pri slove fermentácia napadlo), ten je naozaj nevhodný z rôznych dôvodov a často býva spúšťačom problémov, a to najmä vďaka zaťaženiu pečene (pomalšie odbúravanie toxínov), výskytu alergénov ako lepok v pive, chemikálie vo víne, a vplyv alkoholu na krvný cukor.

      Ak nie ste zvyknutý jesť surovú kyslú kapustu, a dáte si priveľa, reakcie sú určite známe! Čo sa vtedy v našich črevách deje, je pravdepodobne „bojové“ pole a bitka medzi črevnou flórou o to, kto zaberie väčšie miesto! Ak chcete skúsiť vylepšiť črevnú flóru probiotikami (či už z kapusty, kefíru alebo z tabletiek), treba začať veľmi pomaly (napríklad aj malou lyžičkou kapustovej šťavy) a postupne pridávať. Pri prudkom a násilnom odumieraní patogénnych baktérií a kvasiniek sa totiž uvoľňujú toxíny a tie dokážu spôsobiť nadúvanie a nepríjemný zápach. Toto sa po čase vytratí, postupne ako naša črevná flóra začne nadobúdať zdravé zloženie.

      3. Huby a plesne ??

      Huby sú ďalšia vec objavujúca sa na Internete ako zakázaná potravina, samozrejme často bez vysvetlenia. Pre mňa je jediným opodstatneným dôvodom len to, že počas dlhšieho skladovania v obchodoch alebo aj doma, možu byť zdrojom plesní, na ktoré pacient s kandidózou môže negatívne reagovať.

      Z tohto dôvodu by som do zoznamu „zakázaných“ potravín radšej pridala staré orechy – najmä tie dovážané zďaleka, kde sa plesne častou dajú identifikovať aj chuťou, pokiaľ sú nepražené. Opražené a osolené oriešky túto pachuť nemávajú, ale to ešte neznamená, že neboli napadnuté plesňou. Neviem, či praženie pomáha pleseň zneutralizovať. Ak niekto naozaj chce, podľa môjho názoru je lepšie konzumovať oriešky pražené, aj keď toto ide proti odporúčaniam iných výživových expertov. Opať, je to individuálne a určite je veľa takých ľudí, ktorým by som solené pražené oriešky nikdy neodporučila ako súčasť jedálnička.

      Pravé huby, ich vyššie formy – ako aj tie obyčajné biele "pizzové"  - obsahujú neuveriteľne zaujímavé typy komplexných sacharidov, ktoré majú silné pozitívne účinky na imunitu. Určite ste počuli o beta-glukánoch, čo sú len jedny z ich aktívnych látok. My vlastne o nich veľa ešte nevieme, ale použitie húb, ako hlivy, reishi, maitake, shitake, či ruská chaga bolo okjaživa spájané s liečením stavov problematickej imunity. Navyše obsahujú veľa minerálov a sú aj výborné chuťovo. Takže ja dávam hubám určite zelenú.

      streda 1. februára 2012

      Kandidóza z pohľadu výživovej terapie ČASŤ 1.





      Rozmotávanie klbka... alebo funkčná medicína v praxi.



      Táto schéma tu nie je na odpudenie, ale možno má tak trochu symbolizovať, že veci sú niekedy kus zložitejšie, než sa nám ich niektoré mediálne zdroje snažia prezentovať a následne poskytovať "zaručené" a rýchle recepty na úspech.
      Je to tak aj v prípade hľadania riešení pri problémoch s kvasinkami.
      Každá časť "algoritmu" je dôležitá a bude postupne vysvetlená v mojich článkoch.


      Čo je Candida albicans

      Je to jedna z kvasiniek rodu Candida, ktoré sa vyskytujú asi v 80% populácie bez chorobných prejavov - podobne ako iné, nie vždy priateľské mikroorganizmy, napríklad E.coli. To, že sa nájdu v našom tele, ešte neznamená, že sú premnožené a že spôsobujú infekciu a imúnnu reakciu - zápal.

      C. albicans sa najčastejšie vyskytuje v našom tráviacom trakte, v ústach a v močovom a pohlavnom ústrojenstve, ale aj na koži, kde prevládajú jej podobné druhy - C.krusei, C.guilliermondii a C.parapsilosis.

      C.albicans je zvláštna (a nebezpečná) tým, že dokáže zmeniť formu jednobunkovej kvasinky na hubovú formu, ktorá vytvára dlhé vlákna. Tieto majú schopnosť sa za vhodných podmienok zaboriť hlboko do tkanív. Jednou z týchto podmienok transformácie je prítomnosť dostatočného množstva cukru (glukózy), ako hlavnej potravy C.albicans. Tu je dôležité si uvedomiť, že napriek tejto informácii výskum ukázal, že u ľudí so silnou imunitou im cukor užitý orálne nespôsobil premnoženie C. albicans.

      Druhá dôležitá a nepríjemná vlastnosť C.albicans je vylučovanie proteáz – enzýmov, ktoré rozrušujú bielkovinu a to špeciálne imunoglobulíny sIgA. sIgA sú ochranné protilátky vylučované sliznicou, ktoré sú dôležité na fungovanie lokálnej imunity (slizníc). Produkcia sIgA je podporovaná prítomnosťou symbiotických "dobrých“ baktérií a kvasiniek. Jednou z doteraz najlepšie otestovaných kvasiniek na zvýšenie sIgA je Saccharomyces boulardii.


      Symptómy premnoženia

      Najčastejšie symptómy, ktoré poukazujú na nezdravé premnoženie kvasiniek sú bolesti hrdla, vaginálne infekcie, kožné plesne a niektoré zdroje uvádzajú aj súvislosť s kožnými problémami ako psoriáza, akné, lupiny a ekzémy. Nemusí to byť vždy C. albicans, ale tieto stavy sú indikátormi, že telo má problém s infekciami a imunitný systém nepracuje, ako má. Vtedy je vytvorený priestor aj pre inváziu C. albicans.

      Keď si C. albicans vytvorí priveľký priestor pre svoj život v hrubom čreve, na stolici sa pri bežnom pozorovaní voľným okom môžu vyskytnúť malé biele chumáče rôznej veľkosti a tvaru. Keďže sliznica na povrchu čreva je prítomnosťou C. albicans narušená, môže to byť príčinou zápalov a bolestivých kolík, často pozorovaných napríklad pri celiakii, Crohnovej chorobe či syndróme iritujúceho čreva (IBS). U niekoho môže jej dlhodobá nadmerná prítomnosť spôsobiť citlivosť na iné kvasinky, ako napr. tie v chlebe, pive a víne, octe, syroch a podobne. Niektorí autori mimo hlavného medicínskeho systému uvádzajú, že Candida môže súvisieť aj so stavmi únavy ,„zahmlenej mysle“, depresie, paniky, autizmu a podobne.

      Zhrnutie časti 1.


      · Infekcia C. albicans je spustená v prvom rade v dôsledku nízkej imunity.


      · Konzumácia cukrov nevplýva priamo na infekciu, najmä ak máme zdravý fungujúci imunitný systém. Ale: Náš imunitný systém je okamžite zaťažený pri konzumácii rafinovaných cukrov a škrobov, ich obmedzenie je teda žiaduce pri prevencii kandidózy a pri akútnej infekcii je ideálne cukry a škroby úplné vylúčiť.


      · Keďže náš imunitný systém má čo robiť aj pri konzumácii potravín, na ktoré sme citlivý (až alergický), je žiaduce takéto alergény zo stravy vylúčiť a riešiť obnovu sliznice tráviaceho traktu.


      · Vieme, že C. albicans rozrušuje ochrannú vrstvu slizníc rozkladom IgA, preto je treba obnoviť jeho produkciu a fungovanie sliznice probiotikami, vrátane tranzitnej kvasinky Saccharomyces boulardii.






      POKRAČOVANIE - ČASŤ 2 - Mýty a nejasnosti o kandide...



      streda 25. januára 2012

      PROBLÉMY S MLIEKOM

      Foto: farmissues.com
      Vedecké žurnály sú plné štúdií, ktoré naznačujú, že príjem živočíšnych bielkovín, ku ktorým patrí aj mlieko, súvisia z rôznymi chorobami, vrátane cukrovky, srdcových chorôb, niektorých typov rakovín, osteoporózy, hyperinzulinémie, psoriázy, celiakie či akné.

      Stále je však pre mnohých ťažko uveriť, že niečo tak „zdravé“, alebo aspoň takto roky propagované, môže mať nejaké negatívne účinky.

      V prvom rade si treba uvedomiť, že mlieko, ktoré konzumuje väčšina z nás dnes, nie je to isté, ako mlieko, čo pili naši starí a prastarí rodičia.

      Prvé symptómy, ktoré nás môžu upozorniť na netoleranciu mlieka sú

      -          zápaly dutín alebo často upchané dutiny 
      -   spánok s otvorenými ústami
      -          zápaly hrdla
      -          problémy s ušami
      -          vetry, hnačky a iné tráviace problémy
      -          kožné problémy

      Laktóza

      Je mliečny cukor, ktorý na strávenie vyžaduje enzým laktázu. Po dovŕšení 2. roku života naša schopnosť vyrábať laktázu a úplne bezproblémovo stráviť laktózu, prudko klesá. Spôsobuje to problémy až u 70-80 % svetovej populácie.
      V minulosti sa mlieko nepasterizovalo a neboli chladničky, takže sa jeho podstatné množstvo konzumovalo väčšinou vo forme fermentovaného výrobku ako kefír, syr, tvaroh a jogurt, ktoré vydržali trochu dlhšie. V týchto výrobkoch je laktóza viac-menej spotrebovaná ako strava baktérií a preto sú takéto mliečne produkty lepšie stráviteľné. Navyše, tento enzým je citlivý na vysokú teplotu a zničí sa pri pasterizácii mlieka.
      Národy a ľudia geneticky pochádzajúci zo studených klimatických oblastí, majú lepšiu schopnosť stráviť kravské mlieko, ako tie, ktoré pochádzajú z teplejších krajín. Mohli by sme teoretizovať, že je tomu tak preto, lebo mlieko ako zdroj vitamínu D, bolo historicky oveľa dôležitejšie vo vyšších zemepisných šírkach, kde je menej slnečného žiarenia.

      Kazeín

      Táto mliečna bielkovina je jedna z najťažšie stráviteľných a svojou komplexnou štruktúrou pripomína glutén. Preto sa konzumácia mlieka neodporúča u celiatikov, kde môže spôsobiť podobné komplikácie ako glutén samotný a pôsobí ako imunotoxín. Moderné typy kravských plemien majú v mlieku kazeín A-1, ktorý sa pokladá za ťažšie stráviteľný ako kazeín A-2, pochádzajúci od starších plemien, a vyskytujúci sa aj u kôz a oviec.

      Symptómy alergie alebo citlivosti na kazeín sa prejavujú najčastejšie ako upchané dutiny, časté problémy s hrdlom, nosom a ušami, IBS, koliky a iné tráviace problémy, potom astma, problémy s hyperaktivitou detí, alebo naopak, nízkou energiou. Často prehliadanými symptómami negatívnej reakcie na mliečne výrobky sú rôzne zápaly a problémy s imunitou.

      Fermentácia mlieka čiastočne „predtrávi“ aj bielovinu kazeín, takže niekedy stačí vysadiť len nefermentované formy mlieka, najmä jeho práškové formy a všetky výrobky, čo práškové mlieko obsahujú. Keďže tieto prášky sú z dôvodu potreby dlhodobého uskladnenia odtučnené, majú vyšší podiel bielkoviny. S maslom by tiež nemal byť problém, pokiaľ sa jeho konzumácia nepreháňa (maslo je približne 80 % tuk). Keď si chceme byť úplne istý, namiesto masla môžeme použiť „ghee“, čo je čistý maslový tuk získaný ohriatím masla a odstránením bielkoviny (biela pena na povrchu), ako sa to tradične robí v ázijských krajinách. U nás sa "ghee" nazýva prepustené maslo.

      Homogenizácia mlieka

      Pri homogenizácii sa mlieko za obrovského tlaku pretláča cez mikroskopicky malé otvory, čím sa „homogenizujú“ tukové molekuly, aby sa lepšie rozptýlili v tekutine a nezrážali sa na povrchu, ako to býva u normálneho čerstvého mlieka. Väčšie častice sa rozpadnú násilným procesom na menšie, pričom je podozrenie, že tento proces ovplyvňuje nielen tuk, ale aj bielkovinu. Spôsobuje zmenu jej štruktúry na neprirodzené fragmenty, čím sa  vysvetľujú citlivé reakcie na takto upravené mlieko u ľudí, ktorí inak nemajú problémy s mliekom nehomogenizovaným.

      Pasterizácia mlieka

      Vysoko ohrievané mlieko má tú výhodu, že dlhšie vydrží, lebo sa v ňom zničia baktérie. Bohužiaľ, tento proces zničí aj užitočné baktérie a enzýmy (bielkoviny), ktoré napomáhajú lepšej stráviteľnosti a využiteľnosti mlieka. Okrem laktázy sa poškodí aj lipáza (na trávenie tukov) a fosfatáza (táto pomáha využiť mliečny vápnik v kostiach).
      Denaturovaný a koagulovaný kazeín sa považuje za ďalší dôvod, prečo je takto upravené mlieko ťažšie stráviteľné.

      Etická stránka - moderný chov kráv

      -          kravy sú nútene dávať mlieko neprirodzene až 10 mesiacov v roku

      -          keď má krava malé teliatko, prirodzene vytvorí asi 10 litrov mlieka – v intenzívnom chove je však nútená vyprodukovať až do 70 litrov!

      -          dojnice v intenzívnom chove často nejdú von a nevidia (nežerú) čerstvú trávu po celý život, prikrmované sú lacnými sójovými doplnkami pochybného pôvodu (GM)

      Hormóny

      Mlieko všetkých cicavcov obsahuje hormóny, keďže jeho výroba mliečnymi žľazami je vyvolaná zvýšeným pôsobením hormónov otelenej kravy a cieľom mlieka je spôsobiť rýchly rast mláďata.
      Rastové hormóny, ako napr. IGF-1 (inzulínový rastový faktor), sa po konzumácii mlieka merateľne zvýšia ako u detí, tak aj u dospelých. Ako z názvu vyplýva, tento hormón spôsobuje rast, čo síce je pozitívne u detí, ale nie vždy žiaduce v dospelosti, napríklad ak riešime obezitu alebo rakovinu.

      Známym javom po konzumácii mlieka je prudká reakcia tela uvoľnením hormónu inzulínu. Aj keď jeho glykemický index je malý, čo môže zmiatnuť mnohých diabetikov, hyperinzulinémia je situácia, často sa vyskytujúca v pre-diabetických stavoch. Mlieko samotné nespôsobí prudký nárast cukru v krvi, ale neustálym bombardovaním buniek prostredníctvom zvýšeného inzulínu, môže vyvolať inzulínovú rezistenciu. Bunky sa stanú voči nadmernému inzulínu otupené. Potom, keď skonzumujeme sladkosť, cukor sa z krvi už nebude vedieť dostať do buniek napriek tomu, že inzulínu bude dosť. Takéto cvičenie môže po  čase vyvolať hyperglykémiu (zvýšené množstvo cukru v krvi). 

      Hormón EGF (epidermálny rastový faktor), ktorý sa tiež nájde v mlieku, je známy v súvislosti s mnohými rakovinami.


      Steroidy v mlieku predstavujú väčšinou estrogén a progesterón. Zistilo sa , že estrogén z mlieka má vysokú biologickú aktivitu aj v ľudskom tele.


       A ČO KALCIUM (VÁPNIK) ???!!! Kde ho mám vziať ak prestanem piť mlieko ???

      Toto býva prvá reakcia ľudí, ktorým niekto odporučí obmedziť mlieko a jeho výrobky. 



      Po prvé, vápnik sa vyskytuje aj v mnohých iných potravinách, ako vidieť v doleuvedenej tabuľke, a je dokonca aj lepšie stráviteľný.

      Po druhé, na silné kosti potrebujeme aj iné látky ako vápnik, napríklad:


      - horčík (tmavá listová zelenina, oriešky, morské riasy, ovsené vločky)
      - vitamín K (K1 vysoký v listovej zelenine, K2 vyrobený dobrými črevnými baktériami)
      - vitamín D (zo slnka, v zime D3 doplnok)
      - fyzická záťaž na kosti
      - vitamín C (ovocie, zelenina) a síra (vajíčka, cibuľa, kapusta) na tvorbu kolagénu
      - kremík (ovsené vločky, prasličkový čaj, plody mora, zelenina- zelená fazuľka, špenát, minerálky, a aj pivo:)
      - bór (zelenina a ovocie - záleží na jeho obsah v pôde)


      Potravina
      Vápnik v 100g
      Vápnik
      v 150 kcal
      Vápnik absorbovateľný zo 150 kcal
      %  absorbcie vápnika
      Čínska kapusta
      77 mg
      721 mg
      382 mg
      53 %
      Kel
      135 mg
      405 mg
      202 mg
      50 %
      Plnotučné mlieko
      113 mg
      283 mg
      90.5 mg
      32 %
      Kapusta
      40 mg
      240 mg
      153.6 mg
      64 %
      Brokolica
      47 mg
      220 mg
      116 mg
      52.6 %
      Ružičkový kel
      42 mg
      142 mg
      90 mg
      63 %
      Karfiol
      22 mg
      132 mg
      89 mg
      68 %


      Na záver

      Mliečko, nehomogenizované, z biochovu, ohriate len max do 70C a hlavne – a to prioritne – jeho fermentované výrobky ako kefír a jogurt, majú svoje zaslúžené miesto medzi zdravými potravinami u tých ľudí, ktorí neprejavujú na toto mlieko a jeho výrobky negatívne reakcie.


      Mnohí z nás majú určitú hranicu, po ktorú môžu mliečne výrobky konzumovať bez problémov a až pri jej prekročení sa objavia symptómy. Nezabúdajte, že najčastejším symptómom sú upchaté dutiny.


      Ľuďom s rizikovými faktormi ak nadváha, ukladanie tuku okolo pásu, zvýšený krvný tlak, srdcové problémy, diabetes v rodine, problémy s dutinami a mnohé iné chronické stavy, konzumáciu mlieka neodporúčam po dobu, kým sa stav zdravia nezlepší.



      Použité zdroje:

      USDA 2009
      Joyce Bergsma - Give us our daily dairy - or not? Advancing Nutrition for Professionals. Jan 2012
      Jughdaohsingh, R: Silicon and bone health. J Nutr Health Aging. 2007; 11(2): 99–110.
      www.notmilk.com
      www.renegadehealth.com

      utorok 17. januára 2012

      AVOKÁDO recepty

      Základná avokádová natierka

      1. Dozreté avokádo - kupujte asi týždeň dopredu. Zelená koža avokáda má zmeniť farbu na tmavú a na dotyk byť mäkké.
      2. Cesnak - jeden väčší strúčik na stredne veľké avokádo. Narobno nakrájať.
      3. Čierne korenie, prípadne aj rímska rasca (no nemusí byť).
      5. Kvalitná soľ - na konček lyžičky.
      4. Citrón - nechajte si na koniec a začnite s pár kvapkami. Pridávajte podľa potreby.









      Ovsené lámance s avokádovo-rukolovou nátierkou