utorok 3. apríla 2012

BEZPŠENIČNÉ KEKSÍKY Rustic Hearts





RUSTIC HEARTS (Ovsené bezpšeničné kakaové keksíky)

Hrnčekové ingrediencie

300 ml pomrvené, alebo v mixéri mierne pomleté ovsáky
100 ml roztopené maslo (obyčajné alebo kokosové)
50 ml cukor alebo xylitol + 1 pravá vanilka
Asi 100 ml kokosovej múčky
Asi 100 ml  zmesi mletých orechov, sezamu, mandlí - podľa toho čo máme
1-2 polievkové lyžice kvalitného kakaa 
1 polievkovú lyžicu pohánkovej múky (može byť aj hladká pšeničná ak jete pšenicu, alebo skúste aj ryžovú či inú) - do ktorej zamiešať ...
...1 lyžičku prášku do pečiva alebo bikarbónového prášku
1 vajce
Hrsť hrozienok (alebo iné pokrájané sušené ovocie)

Postup

Do vačšej misy s pripravenými ovsenými  vločkami dať cukor, naliať rozpustené maslá, dobre pomiešať. Nechať postáť, aby maslo vsiaklo do vločiek.
Po niekoľkých minútach (10-15) pridať vajce a ostatné prísady. Všetko poriadne premiešať najlepšie rukou. Ak je príliš teplo, dať masu na chvíľu stuhnúť do chladničky.
Pripraviť si plech, natrieť tukom.
Masu rozdeliť na menšie časti, a tieto sa možu ešte raz v rukách pemiešať.
Oddeľovať malé kúsky a vyformovať plackovité okrúhle tvary keksíkov, alebo ak chcete, aj srdiečka J ako sú na obrázku. Okrúhle keksíky vyzerajú dobre s kúskom orieška, alebo s pásikom mandle v strede.
Pri pečení dajte pozor, aby nezhoreli, kedže sú dosť tmavé. Pečú sa veľmi krátko (pri cca 175°C).
Vybrať z rúry hneď, keď sa prst nezaborí do mäkkej hmoty. 

utorok 21. februára 2012

Kandidóza z pohľadu výživovej terapie ČASŤ 3.


TIPY NA PREVENCIU A PODPORU ORGANIZMU PRI BOJI S KVASINKAMI A INÝMI PATOGÉNMI

Hneď na začiatok chcem opäť pripomenúť individualitu každého prípadu a to, že na každého platí niečo iné. U niekoho stačí len upraviť stravovacie návyky a niekto bude musieť totálne obnoviť fungovanie svojej imunity a zoptimalizovať trávenie..

Preto uvádzam niekoľko úrovní riešenia. Je to na vás, na výsledkoch vašej konkrétnej diagnózy, skúseností a aj na vašej intuícii, ako tieto informácie použijete.


1.    Optimalizácia črevnej flóry a zdravia tráviaceho traktu

AKO?
PRÍKLADY
Obnovenie sliznice a jej ochranných protilátok IgA
Tranzitná kvasinka Saccharomyces boulardii (dôležité najmä pri a po užívaní antibiotík)

Zápalové procesy sliznice pod kontrolou
Protizápalová strava

- viac omega 3 tukov (rybí olej, chia a ľanové semeno, vlašáky), pozor na omega 6 (rastlinné oleje), viac antioxidantov – zelenina, ovocie, kurkumín, zázvor, atď.
Vyhýbanie sa trans-tukom, rastlinným olejom, chemicky vyrobeným aditívam, nadmiere kyseliny arachidonovej a hlavne alergénov
Prášok z Ulmus rubra (Slippery Elm)
Aloe vera
Vitamín D3

Kontrola množenia patogénnych látok
Podpora vylučovania tráviacich štiav, najmä HCl a žlče, ktoré dokážu zničiť veľké množstvo mikróbov vstupujúcich do nášho tela stravou (pomáha citrónová šťava, cvikla, jablčný ocot, púpavové listy, artičoky..) – veľmi pomáha aj jesť pomaly a v kľude!
Prebiotiká (dostatočná vláknina, zelenina..) a probiotiká (kvasená zelenina, kefír, biely pravý jogurt, kvalitné probiotické doplnky v terapeutických dávkach)
Tuky s obsahom kyseliny kaprickej, kaprylickej, laurickej a butyrickej (kokosový olej, ghee, maslo) majú antimikrobiálne účinky

2.    Podpora imunitného systému 
Prečítajte si môj predchádzajúci článok

3.    Obmedzenie "rýchlych" sacharidov
Sem patria cukry, škroby a ich skryté zdroje – sú podrobne spomínané v časti 2.
Toto je dôležité najmä pre udržiavanie vyrovnanej hladiny cukru v krvi. Tento prístup má až niekoľko dôvodov :


  • zabezpečí lepšie fungovanie imunity
  • spôsobí menej stresu (menej stresového hormónu kortizolu a tím pádom aj menej nadbytočnej glukózy)
  • uľahčí udržiavanie hormonálnej rovnováhy

   Je všeobecne známe, že pacienti s diabetes alebo pred-diabetickými problémami, majú väčší sklon k bakteriálnym a kvasinkovým infekciám. Ak máte podozrenie, že sa vás to týka (napríklad na základe rodinnej anamnézy), je dobré si dať urobiť testy na glukózu a inzulín.

   Čo sa týka vyrovnávania hladiny cukru v krvi, je známe, že pravidelná fyzická aktivita má pozitívny vplyv na aktiváciu inzulínových receptorov a preventívne pôsobí proti hyperglykémii.

4.    Prehodnotiť potrebu užívania antibiotík a antikoncepčných hormónov.
Ak ich pravidelne a dlhodobo užívate, možno je dobré ich potrebu prediskutovať s Vašim lekárom.
·      Antibiotiká kompletne „vybielia“ našu črevnú flóru, otvárajúc príležitosť pre uchytenie oportunistických patogénov, akým ja aj Candida albicans.
·      Hormonálne prípravky sú zatiaľ skúmané len in vitro, kde jeden z estrogénov (17-beta-estradiol) spôsobil urýchlenie rastu kandidy. Z klinických skúseností je súvislosť zrejmá. Teória je tá, že nadmerný estrogén nielen podporuje rast kvasinky, ale aj našu chuť na sladkosti, čím vytvára zamotaný kruh.


Kto má lepšiu pamäť na obrázky, než na písané slovo, asi si vybaví moju úvodnú schému Algoritmus kandidózy. Červené políčka sú tie veci, ktoré dokážeme ovplyvniť priamou našou životosprávou. V článkoch som sa pokúsila vysvetliť prečo. Ružové šípky naznačujú dôležité vzťahy – podľa toho, kde sa kto nachádza vo svojom zdraví/chorobe, si tu môže nájsť svoj vlastný spúšťač problémov a snažiť sa zorientovať v okolnostiach, ktoré môžu viesť ku vzniku kandidózy.


POUŽITÉ ZDROJE INFORMÁCIÍ

Ash Michael, BSc. DO. ND. Dip ION  – First published in 2007 in the Nutrition Practitioner Journal. C. albicans, does it really have a sweet tooth? Posted on June 13, 2011 by Michael Ash in Reviews

Bergsson G, Arnfinnsson J, Steingrímsson Ó, Thormar H : In Vitro Killing of Candida albicans by Fatty Acids and Monoglycerides. Antimicrob Agents Chemother. 2001 November; 45(11): 3209–3212. doi: 10.1128/AAC.45.11.3209-3212.2001

Cheng GYeater  KM, Hoyer LL: Cellular and Molecular Biology of Candida albicansEstrogen Response. American Society for Microbiology. Eukaryotic Cell January 2006vol. 5 no. 1 180-191

Gates Donna, Schatz Linda: Body Ecology Diet. Recovering Your Health and Rebuilding Your Immunity. Hay House Inc. Revised 3rd edition 2011.

Murray M, Pizzorno J: Encyclopaedia o Natural Medicine. Little, Brown and company. Reprint 2001.

Murzyn A, Krasowska A, Stefanowicz P, Dziadkowiec D, Łukaszewicz M: Capric Acid Secreted by S. boulardii Inhibits C. albicans Filamentous Growth, Adhesion and Biofilm Formation. PLoS One. 2010; 5(8): e12050.Published online 2010 August 10.

Eczema, psoriasis, Fungal infections, Chronic Rashes, and the connection to Candida Overgrowth http://www.candidahouse.com/page/1397459

nedeľa 12. februára 2012

VÍRUSY, INFEKCIE, CHRÍPKA ??


 6 akčných bodov na okamžitú podporu imunity

1. Doprajte si plnospektrálne svetlo a vitamín D

  • Vyjdite von na čerstvý a čistý vzduch do parku, lesa, k vode, najlepšie na slnku, v zime aj počas obeda a aj keď je zamračené.
  • Dívajte sa na jasnú oblohu ASPOŇ CHVÍĽU BEZ OKULIAROV - je to dôležité na mobilizáciu aktívnej imunity cez signály z oka. Pri silnom slnku či citlivosti naň používajte šiltovku.
  • OTESTUJTE SI HLADINU VITAMÍNU D a zároveň hladinu vápnika v krvi. Ak je vápnik v poriadku, ale D je na spodnej hranici, začnite brať 5000 až 10000 IU vitamínu D3 denne (cholecalciferol), ideálne sa poraďte s odborníkom na správnom dávkovaní.
  • ČLÁNOK O TESTOCH VITAMÍNU D

2. Obmedzte cukor
  • Glukóza súťaží s vitamínom C o vstup do buniek. Akonáhle máme v krvi zvýšenú glukózu, bude narúšať ideálne fungovanie imunity.
    • Deje sa to napríklad tak že cukor paralyzuje makrofágov. Maktofágy sú typy bielych krviniek, ktoré vedia zaobaliť a rozpustiť vniknuté mikróby a postarať sa tak o zastavenie šírenia infekcie. Vypitie alebo zjedenie 100g cukru vie znížiť schopnosť bielych krviniek ničiť mikrób až o 40% a tento efekt môže trvať aj 5 hodín. 
    • Linus Pauling konkrétne zistil, že ak krvná glukóza vystúpi nad 6,5 mmol/L, schopnosť bielej krvinky absorbovať do seba a zničť vírus (či iný neduh) klesne o 75%.

3. Fitness tráviaceho systému
  • na ňom závisí 80-90% fungovania našej imunity!
  • vyhýbajte sa alergénom a zápalotvorným látkam - lepok (glutén) v pečive, homogenizáciou zničený kazeín v mlieku, či pečením zničená bielkovina vo vajíčkach... otestujte si skryté imunitné reakcie IgG
  • vysaďte polotovary, trans-tuky, poškodené deodorizované/bielené oleje (tie v plastoch), hotovky, aditíva, zlepšovače chutí a iné živiny-kradnúce látky
  • doplňte stravu o zdroje prebiotík (najmä zelenina a jej vláknina, bobuľové ovocie)
  • nezabudnite na občasné doladenie probiotikami (doplnky, kyslá kapusta, fermenty, kyslo-mliečne výrobky)

4. Kvalitný spánok
  • melatonín, ktorý sa tvorí v tme, je jeden z najsilnejších prostriedkov na aktiváciu "nešpecifickej" imunity

5. Obmedzte stres, doplňte živiny, ktoré vysal
    • relax, meditácia, čas na seba, prehodnotenie priorít, príroda a uzemnenie sa
    • stres vyžaduje minimálne zvýšenie príjmu zinku, horčíka, B6, mangánu, vitamínov C a A, metylfolátu a antioxidačných fytolátok
    • mnohí potrebujú doplniť komplet minerály a elektrolyty (soli), dehdratácia vzniká nielen nedostatkom vody, ale aj nedostatkom elektrolytov a minerálov, na ktoré sa voda musí naviazať
     

    6. Zvoľte podporné prostriedky podľa potreby
      • propolis tinktúra a med
      • jódová tinktúra - zmeska s kokosovým olejom okolo nosu, výplach hrdla pri prvom náznaku
      • slaná (morská) voda - prepláchnutie nosových dutín (neti pot) alebo kloktanie hrdla pri prvom náznaku infekcie
      • vyššie dávky zinok & vitamín A, C, D (najdôležitejšia je ale prevencia)
      • cesnak, cibuľa, chren
      • antimikrobiálne čaje: škoricový, klinčekový, badyánový, lapacho, Cat's Claw, pamajorán
      • imunitné čaje na akútne stavy: Cistus, baza, lipa, echinacea, šalvia, skorocel





      streda 8. februára 2012

      Kandidóza z pohľadu výživovej terapie ČASŤ 2.

      Mýty a nejasnosti

      Informácie o tom, čo je najlepšie robiť a konzumovať pri kandidózach, sú veľmi neúplné až protirečivé, obmedzujúce až stresujúce (fakt posledná vec, ktorú človek potrebuje).
      Jedna kniha hovorí, ovocie je fajn, druhá sa mu striktne vyhýba. Podobne je to s kyslou kapustou, plesnivým syrom, hubami... Prekvapili ma aj rady zástancov diét na obmedzenie sacharidov, ktorí propagujú mäsité a tukové jedlá (ako napríklad slávna-neslávna Atkinsova diéta a jej moderné odnože).


      1. Obmedzením cukru a ovocia „vyhladujeme“ kandidu ??

      Je pravda, že hlavnou potravou kandidy je cukor (žeby od slova Candy-cukrík?). Na jej povrchu sa našlo veľké množstvo receptorov na rôzne druhy sacharidov, nielen glukózu, aj keď túto formu cukru preferuje. Bohužiaľ nie je to úplne pravda, že obmedzením cukru a sladkostí sa kandidy zbavíme. Tento organizmus je na to príliš prefíkaný. Takisto nie je úplne presné tvrdiť, že cukor a sladkosti sú jedinou príčinou rozmnoženia kvasinky, aj keď zohrávajú dôležitú úlohu.


      Na základe výskumov je známe, že zvýšený cukor je nebezbečný len pre určitú fázu C.albicans - keď sa kvasinková forma mení na invazívnu, hubovú formu. A kedy sa toto presne udeje nevieme, museli by sme sacharidy striktne obmedzovať dlhodobo. Takisto by to viedlo k záverom, že "kandidu", presnejšie premnoženie kvasiniek, by mal asi každý, kto sa stravuje „tak normálne“. Čo tiež nie je pravda...


      Je to trošku zložitejšie, lebo väčšina našej stravy sa na glukózu v konečnom dôsledku premení. Navyše glukóza sa do krvi uvoľnuje aj pri strese a pití stimulujúcich nápojov, ako káva, silný čaj a alkohol, a pri fajčení. Tie nápoje obmedziť vieme, ale so stresom to nie je vždy také jednoduché. Navyše u ľudí s cukrovkou, ale aj u tých v pre-diabetických stavoch (s výkyvmi cukru v krvi) je táto kontrola oveľa zložitejšia.

      Prívrženci „paleo“ diét (diéta doby kamennej) riešia tento problém prísnym obmedzením sacharidov – konzumujú väčšinou mäso a tuky, občas smotanu a niektorí aj kvasené mliečne výrobky. Dávajú si pozor aj na škrobovú zeleninu (zemiaky a koreňová zelenina) a obilniny, ktoré zdrojom „rýchlych sacharidov". Ovociu sa takmer úplne vyhýbajú. Po preskúmaní internetových zdrojov (napr. paleo fórum) som si urobila predbežný záver, že toto nefunguje pre každého a spôsobuje veľa iných problémov. Pokiaľ sa niekto po  metabolickej typológii ukáže ako človek vhodný pre paleo diétu (veľa bielkovín a tuku, málo sacharidov), tak si na cukor a škrob musí naozaj dávať pozor. Títo ľudia ale väčšinou neinklinujú k sladkému, ak majú na výber, takže pre nich to nebude až taký stres a odtŕhanie od úst.

      Obmedzenie rýchlych sacharidov je len jednou časťou potrebných zmien, kým sa náš imunitný a tráviaci systém zregeneruje. Vymenované potraviny je dobré obmedziť nielen pri akútnych infekciách, ale aj ako súčasť dlhodobého optimálneho stravovania.


      Väčšina literatúry sa zhoduje na tom, že na túto prísnejšiu časť diéty stačia 3 týždne, ale je to individuálne.

      FORMY SACHARIDOV NEVHODNÉ NA KONZUMÁCIU:

      ·      Cukor v koláčoch, sladkostiach, polotovaroch (kečup, konzervy, šaláty..), džúsoch a nápojoch
      - aj chemické umelé sladidlá (aspartám, sacharin, acesulfám, cyklamát...)
      - sladené jogurty a džem
      - sušené sladené ovocie
      ·      Cereálne rafinované výrobky (lupienky, sladké muesli, „zdravé“ tyčinky)
      ·      Biela múka, škrobová múka a ich výrobky
      ·      Ovocné šťavy (celé ovocie JE OK podľa vášho metabolického typu)
      ·      Nekysané mliečne výrobky, lebo mlieko obsahuje cukor laktózu (podľa metabolického typu u niektorých treba obmedziť všetky mliečne výrobky)
      ·      Nadmerné množstvo škrobu (zemiaky, biela ryža, múčne jedlá, pečivo)
      ·      Nadmerné množstvo medu
      ·      Alkohol, káva, silý čierny čaj, kakao, zelený čaj (malé množstvá podľa toho v akom stave máme nadobičky)

      Čo sa týka ovocia, je to materiál na celý nový článok. Väčšina zdrojov uvádza, že ovocné šťavy určite nie sú vhodné, ale potom ďalej, v zozname odporúčaných potravín, nenájdeme spomenuté ani len celé ovocie. Takže je to zatiaľ úplné tabu... Čiste len z tohto dôvodu a z dôvodu jednoduchosti sa ovocie neodporúča (výnimkou je citrón a drobné alebo kyslejšie ovocie).

      2. Kyslá (kvasená) kapusta a iné fermentované výrobky??

      V najnovšej literatúre, akou je napríklad kniha Donny Gates (The Body Ecology Diet) sú fermentované (kvasené, kysnuté) výrobky úplným a bezpodmienečným základom protikvasinkovej diéty. Využívajú sa na znovuobnovenie zdravej črevnej flóry.
      Veľa informačných kanálov však zakazuje čokoľvek, čo sa vyrobilo fermentáciou, ako napr. ocot, alebo „dozrievaním“, ako syry. Neviem, či je toto opodstatnené a počula som aj také informácie, že vo Švajčiarsku sa používa proti kandide určitý druh plesnivého syra! Jablčný ocot sa naopak tiež odporúča ako pomoc pri podpore tráviacich štiav...

      Fermentované výrobky obsahujú baktérie a kvasinky, ktoré sú schopné rýchlo obsadiť náš tráviaci systém a obnoviť jeho fungovanie. Dokážu zabrániť premnoženiu kandidy, najmä po takom „vyčistení“ ako nastáva po užití antibiotík.
      Pozor na alkohol, najmä pivo a víno (ak vás to pri slove fermentácia napadlo), ten je naozaj nevhodný z rôznych dôvodov a často býva spúšťačom problémov, a to najmä vďaka zaťaženiu pečene (pomalšie odbúravanie toxínov), výskytu alergénov ako lepok v pive, chemikálie vo víne, a vplyv alkoholu na krvný cukor.

      Ak nie ste zvyknutý jesť surovú kyslú kapustu, a dáte si priveľa, reakcie sú určite známe! Čo sa vtedy v našich črevách deje, je pravdepodobne „bojové“ pole a bitka medzi črevnou flórou o to, kto zaberie väčšie miesto! Ak chcete skúsiť vylepšiť črevnú flóru probiotikami (či už z kapusty, kefíru alebo z tabletiek), treba začať veľmi pomaly (napríklad aj malou lyžičkou kapustovej šťavy) a postupne pridávať. Pri prudkom a násilnom odumieraní patogénnych baktérií a kvasiniek sa totiž uvoľňujú toxíny a tie dokážu spôsobiť nadúvanie a nepríjemný zápach. Toto sa po čase vytratí, postupne ako naša črevná flóra začne nadobúdať zdravé zloženie.

      3. Huby a plesne ??

      Huby sú ďalšia vec objavujúca sa na Internete ako zakázaná potravina, samozrejme často bez vysvetlenia. Pre mňa je jediným opodstatneným dôvodom len to, že počas dlhšieho skladovania v obchodoch alebo aj doma, možu byť zdrojom plesní, na ktoré pacient s kandidózou môže negatívne reagovať.

      Z tohto dôvodu by som do zoznamu „zakázaných“ potravín radšej pridala staré orechy – najmä tie dovážané zďaleka, kde sa plesne častou dajú identifikovať aj chuťou, pokiaľ sú nepražené. Opražené a osolené oriešky túto pachuť nemávajú, ale to ešte neznamená, že neboli napadnuté plesňou. Neviem, či praženie pomáha pleseň zneutralizovať. Ak niekto naozaj chce, podľa môjho názoru je lepšie konzumovať oriešky pražené, aj keď toto ide proti odporúčaniam iných výživových expertov. Opať, je to individuálne a určite je veľa takých ľudí, ktorým by som solené pražené oriešky nikdy neodporučila ako súčasť jedálnička.

      Pravé huby, ich vyššie formy – ako aj tie obyčajné biele "pizzové"  - obsahujú neuveriteľne zaujímavé typy komplexných sacharidov, ktoré majú silné pozitívne účinky na imunitu. Určite ste počuli o beta-glukánoch, čo sú len jedny z ich aktívnych látok. My vlastne o nich veľa ešte nevieme, ale použitie húb, ako hlivy, reishi, maitake, shitake, či ruská chaga bolo okjaživa spájané s liečením stavov problematickej imunity. Navyše obsahujú veľa minerálov a sú aj výborné chuťovo. Takže ja dávam hubám určite zelenú.

      streda 1. februára 2012

      Kandidóza z pohľadu výživovej terapie ČASŤ 1.





      Rozmotávanie klbka... alebo funkčná medicína v praxi.



      Táto schéma tu nie je na odpudenie, ale možno má tak trochu symbolizovať, že veci sú niekedy kus zložitejšie, než sa nám ich niektoré mediálne zdroje snažia prezentovať a následne poskytovať "zaručené" a rýchle recepty na úspech.
      Je to tak aj v prípade hľadania riešení pri problémoch s kvasinkami.
      Každá časť "algoritmu" je dôležitá a bude postupne vysvetlená v mojich článkoch.


      Čo je Candida albicans

      Je to jedna z kvasiniek rodu Candida, ktoré sa vyskytujú asi v 80% populácie bez chorobných prejavov - podobne ako iné, nie vždy priateľské mikroorganizmy, napríklad E.coli. To, že sa nájdu v našom tele, ešte neznamená, že sú premnožené a že spôsobujú infekciu a imúnnu reakciu - zápal.

      C. albicans sa najčastejšie vyskytuje v našom tráviacom trakte, v ústach a v močovom a pohlavnom ústrojenstve, ale aj na koži, kde prevládajú jej podobné druhy - C.krusei, C.guilliermondii a C.parapsilosis.

      C.albicans je zvláštna (a nebezpečná) tým, že dokáže zmeniť formu jednobunkovej kvasinky na hubovú formu, ktorá vytvára dlhé vlákna. Tieto majú schopnosť sa za vhodných podmienok zaboriť hlboko do tkanív. Jednou z týchto podmienok transformácie je prítomnosť dostatočného množstva cukru (glukózy), ako hlavnej potravy C.albicans. Tu je dôležité si uvedomiť, že napriek tejto informácii výskum ukázal, že u ľudí so silnou imunitou im cukor užitý orálne nespôsobil premnoženie C. albicans.

      Druhá dôležitá a nepríjemná vlastnosť C.albicans je vylučovanie proteáz – enzýmov, ktoré rozrušujú bielkovinu a to špeciálne imunoglobulíny sIgA. sIgA sú ochranné protilátky vylučované sliznicou, ktoré sú dôležité na fungovanie lokálnej imunity (slizníc). Produkcia sIgA je podporovaná prítomnosťou symbiotických "dobrých“ baktérií a kvasiniek. Jednou z doteraz najlepšie otestovaných kvasiniek na zvýšenie sIgA je Saccharomyces boulardii.


      Symptómy premnoženia

      Najčastejšie symptómy, ktoré poukazujú na nezdravé premnoženie kvasiniek sú bolesti hrdla, vaginálne infekcie, kožné plesne a niektoré zdroje uvádzajú aj súvislosť s kožnými problémami ako psoriáza, akné, lupiny a ekzémy. Nemusí to byť vždy C. albicans, ale tieto stavy sú indikátormi, že telo má problém s infekciami a imunitný systém nepracuje, ako má. Vtedy je vytvorený priestor aj pre inváziu C. albicans.

      Keď si C. albicans vytvorí priveľký priestor pre svoj život v hrubom čreve, na stolici sa pri bežnom pozorovaní voľným okom môžu vyskytnúť malé biele chumáče rôznej veľkosti a tvaru. Keďže sliznica na povrchu čreva je prítomnosťou C. albicans narušená, môže to byť príčinou zápalov a bolestivých kolík, často pozorovaných napríklad pri celiakii, Crohnovej chorobe či syndróme iritujúceho čreva (IBS). U niekoho môže jej dlhodobá nadmerná prítomnosť spôsobiť citlivosť na iné kvasinky, ako napr. tie v chlebe, pive a víne, octe, syroch a podobne. Niektorí autori mimo hlavného medicínskeho systému uvádzajú, že Candida môže súvisieť aj so stavmi únavy ,„zahmlenej mysle“, depresie, paniky, autizmu a podobne.

      Zhrnutie časti 1.


      · Infekcia C. albicans je spustená v prvom rade v dôsledku nízkej imunity.


      · Konzumácia cukrov nevplýva priamo na infekciu, najmä ak máme zdravý fungujúci imunitný systém. Ale: Náš imunitný systém je okamžite zaťažený pri konzumácii rafinovaných cukrov a škrobov, ich obmedzenie je teda žiaduce pri prevencii kandidózy a pri akútnej infekcii je ideálne cukry a škroby úplné vylúčiť.


      · Keďže náš imunitný systém má čo robiť aj pri konzumácii potravín, na ktoré sme citlivý (až alergický), je žiaduce takéto alergény zo stravy vylúčiť a riešiť obnovu sliznice tráviaceho traktu.


      · Vieme, že C. albicans rozrušuje ochrannú vrstvu slizníc rozkladom IgA, preto je treba obnoviť jeho produkciu a fungovanie sliznice probiotikami, vrátane tranzitnej kvasinky Saccharomyces boulardii.






      POKRAČOVANIE - ČASŤ 2 - Mýty a nejasnosti o kandide...