streda 25. januára 2012

PROBLÉMY S MLIEKOM

Foto: farmissues.com
Vedecké žurnály sú plné štúdií, ktoré naznačujú, že príjem živočíšnych bielkovín, ku ktorým patrí aj mlieko, súvisia z rôznymi chorobami, vrátane cukrovky, srdcových chorôb, niektorých typov rakovín, osteoporózy, hyperinzulinémie, psoriázy, celiakie či akné.

Stále je však pre mnohých ťažko uveriť, že niečo tak „zdravé“, alebo aspoň takto roky propagované, môže mať nejaké negatívne účinky.

V prvom rade si treba uvedomiť, že mlieko, ktoré konzumuje väčšina z nás dnes, nie je to isté, ako mlieko, čo pili naši starí a prastarí rodičia.

Prvé symptómy, ktoré nás môžu upozorniť na netoleranciu mlieka sú

-          zápaly dutín alebo často upchané dutiny 
-   spánok s otvorenými ústami
-          zápaly hrdla
-          problémy s ušami
-          vetry, hnačky a iné tráviace problémy
-          kožné problémy

Laktóza

Je mliečny cukor, ktorý na strávenie vyžaduje enzým laktázu. Po dovŕšení 2. roku života naša schopnosť vyrábať laktázu a úplne bezproblémovo stráviť laktózu, prudko klesá. Spôsobuje to problémy až u 70-80 % svetovej populácie.
V minulosti sa mlieko nepasterizovalo a neboli chladničky, takže sa jeho podstatné množstvo konzumovalo väčšinou vo forme fermentovaného výrobku ako kefír, syr, tvaroh a jogurt, ktoré vydržali trochu dlhšie. V týchto výrobkoch je laktóza viac-menej spotrebovaná ako strava baktérií a preto sú takéto mliečne produkty lepšie stráviteľné. Navyše, tento enzým je citlivý na vysokú teplotu a zničí sa pri pasterizácii mlieka.
Národy a ľudia geneticky pochádzajúci zo studených klimatických oblastí, majú lepšiu schopnosť stráviť kravské mlieko, ako tie, ktoré pochádzajú z teplejších krajín. Mohli by sme teoretizovať, že je tomu tak preto, lebo mlieko ako zdroj vitamínu D, bolo historicky oveľa dôležitejšie vo vyšších zemepisných šírkach, kde je menej slnečného žiarenia.

Kazeín

Táto mliečna bielkovina je jedna z najťažšie stráviteľných a svojou komplexnou štruktúrou pripomína glutén. Preto sa konzumácia mlieka neodporúča u celiatikov, kde môže spôsobiť podobné komplikácie ako glutén samotný a pôsobí ako imunotoxín. Moderné typy kravských plemien majú v mlieku kazeín A-1, ktorý sa pokladá za ťažšie stráviteľný ako kazeín A-2, pochádzajúci od starších plemien, a vyskytujúci sa aj u kôz a oviec.

Symptómy alergie alebo citlivosti na kazeín sa prejavujú najčastejšie ako upchané dutiny, časté problémy s hrdlom, nosom a ušami, IBS, koliky a iné tráviace problémy, potom astma, problémy s hyperaktivitou detí, alebo naopak, nízkou energiou. Často prehliadanými symptómami negatívnej reakcie na mliečne výrobky sú rôzne zápaly a problémy s imunitou.

Fermentácia mlieka čiastočne „predtrávi“ aj bielovinu kazeín, takže niekedy stačí vysadiť len nefermentované formy mlieka, najmä jeho práškové formy a všetky výrobky, čo práškové mlieko obsahujú. Keďže tieto prášky sú z dôvodu potreby dlhodobého uskladnenia odtučnené, majú vyšší podiel bielkoviny. S maslom by tiež nemal byť problém, pokiaľ sa jeho konzumácia nepreháňa (maslo je približne 80 % tuk). Keď si chceme byť úplne istý, namiesto masla môžeme použiť „ghee“, čo je čistý maslový tuk získaný ohriatím masla a odstránením bielkoviny (biela pena na povrchu), ako sa to tradične robí v ázijských krajinách. U nás sa "ghee" nazýva prepustené maslo.

Homogenizácia mlieka

Pri homogenizácii sa mlieko za obrovského tlaku pretláča cez mikroskopicky malé otvory, čím sa „homogenizujú“ tukové molekuly, aby sa lepšie rozptýlili v tekutine a nezrážali sa na povrchu, ako to býva u normálneho čerstvého mlieka. Väčšie častice sa rozpadnú násilným procesom na menšie, pričom je podozrenie, že tento proces ovplyvňuje nielen tuk, ale aj bielkovinu. Spôsobuje zmenu jej štruktúry na neprirodzené fragmenty, čím sa  vysvetľujú citlivé reakcie na takto upravené mlieko u ľudí, ktorí inak nemajú problémy s mliekom nehomogenizovaným.

Pasterizácia mlieka

Vysoko ohrievané mlieko má tú výhodu, že dlhšie vydrží, lebo sa v ňom zničia baktérie. Bohužiaľ, tento proces zničí aj užitočné baktérie a enzýmy (bielkoviny), ktoré napomáhajú lepšej stráviteľnosti a využiteľnosti mlieka. Okrem laktázy sa poškodí aj lipáza (na trávenie tukov) a fosfatáza (táto pomáha využiť mliečny vápnik v kostiach).
Denaturovaný a koagulovaný kazeín sa považuje za ďalší dôvod, prečo je takto upravené mlieko ťažšie stráviteľné.

Etická stránka - moderný chov kráv

-          kravy sú nútene dávať mlieko neprirodzene až 10 mesiacov v roku

-          keď má krava malé teliatko, prirodzene vytvorí asi 10 litrov mlieka – v intenzívnom chove je však nútená vyprodukovať až do 70 litrov!

-          dojnice v intenzívnom chove často nejdú von a nevidia (nežerú) čerstvú trávu po celý život, prikrmované sú lacnými sójovými doplnkami pochybného pôvodu (GM)

Hormóny

Mlieko všetkých cicavcov obsahuje hormóny, keďže jeho výroba mliečnymi žľazami je vyvolaná zvýšeným pôsobením hormónov otelenej kravy a cieľom mlieka je spôsobiť rýchly rast mláďata.
Rastové hormóny, ako napr. IGF-1 (inzulínový rastový faktor), sa po konzumácii mlieka merateľne zvýšia ako u detí, tak aj u dospelých. Ako z názvu vyplýva, tento hormón spôsobuje rast, čo síce je pozitívne u detí, ale nie vždy žiaduce v dospelosti, napríklad ak riešime obezitu alebo rakovinu.

Známym javom po konzumácii mlieka je prudká reakcia tela uvoľnením hormónu inzulínu. Aj keď jeho glykemický index je malý, čo môže zmiatnuť mnohých diabetikov, hyperinzulinémia je situácia, často sa vyskytujúca v pre-diabetických stavoch. Mlieko samotné nespôsobí prudký nárast cukru v krvi, ale neustálym bombardovaním buniek prostredníctvom zvýšeného inzulínu, môže vyvolať inzulínovú rezistenciu. Bunky sa stanú voči nadmernému inzulínu otupené. Potom, keď skonzumujeme sladkosť, cukor sa z krvi už nebude vedieť dostať do buniek napriek tomu, že inzulínu bude dosť. Takéto cvičenie môže po  čase vyvolať hyperglykémiu (zvýšené množstvo cukru v krvi). 

Hormón EGF (epidermálny rastový faktor), ktorý sa tiež nájde v mlieku, je známy v súvislosti s mnohými rakovinami.


Steroidy v mlieku predstavujú väčšinou estrogén a progesterón. Zistilo sa , že estrogén z mlieka má vysokú biologickú aktivitu aj v ľudskom tele.


 A ČO KALCIUM (VÁPNIK) ???!!! Kde ho mám vziať ak prestanem piť mlieko ???

Toto býva prvá reakcia ľudí, ktorým niekto odporučí obmedziť mlieko a jeho výrobky. 



Po prvé, vápnik sa vyskytuje aj v mnohých iných potravinách, ako vidieť v doleuvedenej tabuľke, a je dokonca aj lepšie stráviteľný.

Po druhé, na silné kosti potrebujeme aj iné látky ako vápnik, napríklad:


- horčík (tmavá listová zelenina, oriešky, morské riasy, ovsené vločky)
- vitamín K (K1 vysoký v listovej zelenine, K2 vyrobený dobrými črevnými baktériami)
- vitamín D (zo slnka, v zime D3 doplnok)
- fyzická záťaž na kosti
- vitamín C (ovocie, zelenina) a síra (vajíčka, cibuľa, kapusta) na tvorbu kolagénu
- kremík (ovsené vločky, prasličkový čaj, plody mora, zelenina- zelená fazuľka, špenát, minerálky, a aj pivo:)
- bór (zelenina a ovocie - záleží na jeho obsah v pôde)


Potravina
Vápnik v 100g
Vápnik
v 150 kcal
Vápnik absorbovateľný zo 150 kcal
%  absorbcie vápnika
Čínska kapusta
77 mg
721 mg
382 mg
53 %
Kel
135 mg
405 mg
202 mg
50 %
Plnotučné mlieko
113 mg
283 mg
90.5 mg
32 %
Kapusta
40 mg
240 mg
153.6 mg
64 %
Brokolica
47 mg
220 mg
116 mg
52.6 %
Ružičkový kel
42 mg
142 mg
90 mg
63 %
Karfiol
22 mg
132 mg
89 mg
68 %


Na záver

Mliečko, nehomogenizované, z biochovu, ohriate len max do 70C a hlavne – a to prioritne – jeho fermentované výrobky ako kefír a jogurt, majú svoje zaslúžené miesto medzi zdravými potravinami u tých ľudí, ktorí neprejavujú na toto mlieko a jeho výrobky negatívne reakcie.


Mnohí z nás majú určitú hranicu, po ktorú môžu mliečne výrobky konzumovať bez problémov a až pri jej prekročení sa objavia symptómy. Nezabúdajte, že najčastejším symptómom sú upchaté dutiny.


Ľuďom s rizikovými faktormi ak nadváha, ukladanie tuku okolo pásu, zvýšený krvný tlak, srdcové problémy, diabetes v rodine, problémy s dutinami a mnohé iné chronické stavy, konzumáciu mlieka neodporúčam po dobu, kým sa stav zdravia nezlepší.



Použité zdroje:

USDA 2009
Joyce Bergsma - Give us our daily dairy - or not? Advancing Nutrition for Professionals. Jan 2012
Jughdaohsingh, R: Silicon and bone health. J Nutr Health Aging. 2007; 11(2): 99–110.
www.notmilk.com
www.renegadehealth.com

utorok 17. januára 2012

AVOKÁDO recepty

Základná avokádová natierka

1. Dozreté avokádo - kupujte asi týždeň dopredu. Zelená koža avokáda má zmeniť farbu na tmavú a na dotyk byť mäkké.
2. Cesnak - jeden väčší strúčik na stredne veľké avokádo. Narobno nakrájať.
3. Čierne korenie, prípadne aj rímska rasca (no nemusí byť).
5. Kvalitná soľ - na konček lyžičky.
4. Citrón - nechajte si na koniec a začnite s pár kvapkami. Pridávajte podľa potreby.









Ovsené lámance s avokádovo-rukolovou nátierkou







sobota 10. decembra 2011

Vianočné BEZLEPKOVÉ POHÁNKOVÉ ROŽTEKY



POTREBUJETE:

300g pohánkovej múky
5 veľkých lyžíc kokosového oleja alebo masla
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
1/2 lyžičky kvalitnej soli (menej obyčajnej)
100ml vody
80g Xylitolu a pár kvapiek tinktúry Stevie
3 lyžičky kakaa alebo karobového prášku


AK máte orechy (vlašské pomleté alebo mandľovú múku..), namiesto
300g pohánky dajte len 250g a doplňte 80g orechov.

Ja som práve orechy nemala, tak rohlíčky boli trochu tvrdšie, ale vôbec sa nelámali.. ideálne na cesty a na namáčanie do čaju!

POSTUP
1. Zmiešať všetko suché okrem kakaového alebo karobového prášku.

2. Rozdeliť na polovicu do dvoch mís a do jednej z nich pridať kakaový alebo karobový prášok a premiešať.

3. Pridať do každej misy postupne polovicu rozpusteného masla a vody a miešať, kým sa nevytvorí tuhé cesto.

4. Vypracovať dlhé tenké šúľance a spájať biely s hnedým, to už zistíte, ako vám to pôjde najľahšie.

5. Odtrhnúť malé kúsky a v dlaniach alebo na doske došúľať do potrebného tvaru.

6. Na omastenom plechu piecť vo vyhriatej rúre asi 10 min alebo podľa potreby, kým začnú konce mierne hnednúť.

pondelok 5. decembra 2011

AURA - prednášky Milana Calábeka (ideálne podvečerné počúvanie na tmavé zimné dni)


Aká je vaša aura?


Prečo je to práve tá ktorá farba? Aký to má na vás vplyv, na vaše zdravie, pohodu, reakcie na okolitý svet, emócie, finančný úspech a hlavne vaše smerovanie v živote?


Tieto prednášky som našla len nedávno, keď som si sama kládla rôzne otázky. Ako to v tejto intenzívnej dobe transformácie funguje - odpoveď na seba nedala dlho čakať.
Hľadala som najskôr v angličtine a chodili mi samé povrchné odkazy... Pri prvom pokuse nájsť niečo "bližšie k srdcu", som v pri hľadaní v slovenčine hneď narazila na prednášku o kryštálovej aure z nejakého kurzu Aurickej typológie, asi niekde v Čechách.


Kliknutím na horný obrázok o kryštálovej aure - NA LOGO YouTube - sa dostanete na  webstránku Youtube, kde by sa na pravom boku mali ukázať prednášky o ďalších aurách. Ak vás farebná aura zaujme viac, vypočujte si najskôr ju. Každá prednáška trvá od 20-40 minút, ale naozaj stojí za to venovať tento čas a všetky ich postupne vypočuť.


Dúfam, že vám to vyjasní veľa vecí, a aj trochu ukľudní, ak sami hľadáte odpovede na otázky typu kto sme, prečo sme tu a aký to má všetko význam...


Prajem príjemné počúvanie!







streda 30. novembra 2011

DOM bez toxínov




Bývanie v novom dome, nové koberce, nový nábytok, čerstvé farby, lakované povrchy atď, ale aj a nové autá a matrace, môžu u nás vyvolať "záhadné" reakcie, či choroby.
Syntetické látky môžu napríklad spôsobiť nadmieru estrogénu, tím, že mimikujú jeho pôsobenie na bunkové receptory (ako sa ukázalo aj pri pití vody z plastových fliaš). Problém je v tom, že náš endokrinný systém je veľmi citlivý a niekedy stačí málo, aby sme ho vyviedli z miery. Nikto doteraz presne nezisťoval, čo a ako škodí. Známe sú najmä prípady chorôb u inak zdravých ľudí po presťahovaní do nového bytu, kúpe nového auta a podobne.

Ak je zdravie u vás prvou prioritou a zároveň rozmýšľate o stavbe či prestavbe domu, čítajte ďalej. Možno vás jednoduchosť a čistota tradičných stavebných postupov zaujme.

Obrázky:  https://picasaweb.google.com/114589960957480211106/DrevenoSlamenyDom?authkey=Gv1sRgCMXU9e-aubu5zgE#   


Ahojte, v lete a na jeseň som sa v Čechách zúčastnil zaujímavého projektu a to stavby drevenej nadstavby na murované garáže. Ide o menšie obytné priestory, pozostávajúce z dvoch samostatných izieb medzi ktorými sa nachádza kuchynka, záchod a sprchový kút. Pôdorys 10 * 7 metrov
Drevená konštrukcia bola vyrobená tradičným postupom a to použitím masívnych smrekových trámov , ktoré sú pospájané rôznymi variáciami čapov a dlabov, ktoré sú následne pri zostavovaní prebité dubovými štiepanými kolíkmi. Takto vytvorená konštrukcia je neporovnateľne silnejšia, stabilnejšia, trvácnejšia a v neposlednom rade vizuálne zaujímavejšia, než v súčastnosti masovo produkované drevodomi pospájané kovovými prvkami.
Ako izoláciu sme použili slamené balíky, ktorých asi najväčšia výhoda spočíva okrem toho, že sú z prírodných zdrojov v tom, že sú cenovo veľmi dostupné. Samozrejme sú použiteľné aj iné prírodné izolácie ako konope, ovčia vlna atď.
Drevená konštrukcia zostane zvnútra viditeľná a steny a priečky v interiéri bude tvoriť hlinená omietka, ktorá jednak výborne konzervuje slamu a drevo a najmä má výborné hydroregulačné vlastnosti.
Zvonku bude dom obložený drevenými obkladmi. Všetky práce sme urobili v dvojici s kamarátom Davidom Kučerom, tiež tesár a s balíkmi nám pomohli účastníci workshopu, ktorý sa týkal stavby zo slamy.

pripájam následovný link , kde si môžete pozrieť zopár fotiek zachytávajúcich celý proces.
Dom ešte nie je úplne dokončený, okná a dvere a hlinené omietky sa budú riešiť pravdepodobne až na budúci rok.
Ak vás problematika prírodného staviteľstva a najmä drevostavieb zaujíma, prípadne rozmýšľate o postavení niečoho podobného, kľudne ma kontaktujte.
Dá sa to aj bez miliónov, ktoré krvopotne musíte splácať bankám a to omnoho zdravšie, efektívnejšie, kvalitnejšie a príjemnejšie použitím prírodných materiálov. Verte mi
Tomáš




EMAIL:  tomast76@googlemail.com



pondelok 28. novembra 2011

ZAPEČENÁ ZELENINKA č.2 foto postup


Ingrediencie - v pohári je tuk: olivový alebo kokosový alebo ghee (čisté maslo),
na lyžičke je soľ a mleté korenie.

Najskôr nákrájať cibuľu a ružičkový kel, aby sa stihli aktivovať ochranné enzýmy.



Zapiecť vo vyhriatej rúre asi 20 minút, alebo kým budú aj väčšie kúsky mäkšie.

Zatiaľ opiecť huby na masle...

... a pripraviť čerstvý šalát.

Ak je súčasťou šalátu aromatickejšia rukola alebo výrazné bylinky (napr petržlen), je lepšie podávať zmiešané spolu. Dochutiť môžete sójovou omáčkou, jogurtom, kyslou smotanou ...

štvrtok 24. novembra 2011

Kombinácia zeleniny a ovocia ?


Priznám sa pokorne, že túto tematiku som osobitne neštudovala, keďže naša naturopatická medicínska škola v ich kombinovaní nevidela žiadny veľký problém. Problém bol však v tom, že málokto konzumoval odporúčané množstvá. 

Kombinovať sa neodporúča snáď len drobné ovocie (ríbezle, čučoriedky, maliny ...) a melón, lebo tieto sa trávia veľmi rapídne a pri akýchkoľvek prekážkach v tráviacom trakte (iné, pomaly tráviace sa jedlá) začnú kvasiť.

Po prvé, ja vlastne ani neviem, čo presne patrí pod termín „zelenina“. Klasicky, všetko sladké na chuť je ovocie (=fruit=plod) a tie ostané nesladké, vyšľachtené rastliny nazývame zeleninou a zvyšok sú bylinky (pre úplnosť vyšľachtené trávy sú obilniny a mladé strukoviny ako zelená fazuľka a hrášok sú ešte asi zeleninou ?).

Ale z botanického hľadiska, plodom je napríklad aj taká uhorka, cuketa a tekvica (veľmi blízka sladkému melónu, ktoré už asi vnímame ako ovocie..), paradajka, paprika, proste všetko, čo nesie v sebe semená. Zaujímavý je aj taký pohľad, že pri konzumácii ovocia rastlinu nezničíme, tak ako sa to deje pri konzumácii zeleniny.

K zelenine patria ale aj hľuzy a korene, ako mrkva, petržlen, zemiak, kvaka, reďkovka, cvikla... Tieto sa líšia najmä tým, že obsahujú veľa škrobu.

Takže neviem, prečo by kombinácia mrkva, cvikla, kapusta (zeleniny) mala byť lepšia ako trebárs cvikla a pomaranč alebo také mango, špenát a uhorka.
A prečo sa ako výnimka tohoto pravidla často uvádza jablkovo-mrkvový džús?

Určite o tom niekto napísal celú knihu (dajte mi vedieť ak viete..). Ale pozrime sa na to z praktického hľadiska. Málokto z nás konzumuje dostatok čerstvej zeleniny a ovocia (zemiaky sa sem nerátajú) .
WHO (Svetová zdravotná organizácia) odporúča 7 porcií zeleniny denne pre ženy, 9 porcií pre mužov a 5 porcií pre deti, ako množstvo potrebné na prevenciu civilizačných chorôb...
Prečo si to teda komplikovať. Ak už prijímate tieto odporúčané množstvá, vtedy je tento spôsob rozmýšľania asi na mieste. Pri konzumácii 3 kíl ovocia a zeleniny denne, je prirodzené si to trochu rozdeliť a nerobiť divoké kombinácie.

Ak niekto zje denne 2 jablká a odmieta zeleninu s tým, že sa nemá kombinovať, je to buď číra výhovorka, alebo tráviaci systém takéhoto človeka sa „odučil“ tráviť vlákninu po rokoch zostavených z jedál ako pizza, chlieb či mäso, a musí začať pomaly.

Viete, koľko porcií ovocia a zeleniny za deň zjete vy?

Porcia = približne 80g až 100g, alebo čo sa zmestí kopcovito do vašej dlane
Porcia surovej listovej zeleniny = čo sa zmestí kopcovito do dvoch spojených dlaní



nedeľa 20. novembra 2011

Sú "sacharidy" ozaj tak zlé?

(Update 13.12.2016)


Dobré "sacharidy" - príklad jedného dňa


Do úvodzoviek dávam to slovo preto, lebo nerada nazývam jedlo podľa obsahu MAKROživín. Je to nepresné, zavádzajúce až úplne nesprávne...

Ovocie a zelenina obsahujú AJ sacharidy (vláknina, polysacharidy, cukry), ALE NIE SÚ TO "LEN SACHARIDY". Obsahujú antioxidačné látky a pigmenty naviazané na polysacharidy, vitamíny, minerály, vlákninu rozpustnú i nerozpustnú, a dokonca aj bielkoviny a poniektoré i tuky, dokonca v dobrom omega 3/6 pomere.
Ovocie nie je to isté ako biely či ani hnedý cukor. Dívajte sa hlavne na MIKROživiny, nielen MAKROživiny.


Pre koho sa hodí takýto "sacharidový" deň?

Hodí sa najmä pre tých, čo im v ARL teste vyšiel "pomalý oxidačný typ"...

Hodí sa pre všetkých napríklad v období pôstnom...

Hodí sa deň, alebo aj dva, po mäsových hodoch...

Ak vám prirodzene od malička "netrávi" dobre tuky...

Ak ste boli dlho na "mäsovom tukovom Paleo", a cítite, že to už nie je úplne ono...

Ak riešite akúkoľvek zápalovú chorobu...

Ak potrebujete detoxikovať... napr. jahody sú skvelé na ťažké kovy ako ortuť.



raňajky

desiata

obed

olovrant


večera 






piatok 18. novembra 2011

PROTEíNOVý GOJI NÁPOJ


  • 1/2 pohára sušených Goji (kustovnice), namočiť v pohári vody kým nezmäknú
  • 2 banány
  • asi 1 pohár čerstvej pomarančovej šťavy
  • 2 lyžice proteínového prášku
  • ľad, ak chcete
Všetko zmixovať a upraviť konzistenciu pomarančovou šťavou.




PROTEÍNOVÉ DOPLNKY - POZNÁMKA

Neodporúčam tie zo sóje a izoláty (isolates).
Kvalitnejšie sú z bio-srvátky, bio-ryže alebo hrachu a hľadajte koncentráty - CONCENTRATES namiesto ISOLATES.
Ich cena je síce niekedy aj dvojnásobná, ale pri pravidelnom užívaní a hlavne keď je to zo zdravotných dôvodov je dôležitá kvalita!

Zdroj informácii v EN napríklad tu
http://www.veganbodybuilding.com/?page=getting_started

POZNÁMKA K POZNÁMKE

A ozaj, tí čo konzumujú dostatok kalórií, napríklad  aj špecificky len v podobe ovocia, majú proteínu dostatok aj bez práškov, a pritom sú mnohí z nich aktívnymi športovcami. Nájdete ich napríklad tu
http://foodnsport.com/blog/diet.php




streda 9. novembra 2011

ZELENINOVÁ VEČERA recepty







Zapečená zeleninka so šalátom (a rybou alebo fazuľkou alebo vajíčkom)

Potrebujete (na 2 osoby) POZNÁMKA- V ZIME JE TOTO MNOŽSTVO PRIBLIŽNE LEN PRE JEDNU OSOBU!

-          3 kusy sladkých koreňov, najlepšie
o       veľký PAŠTRNÁK
o       veľká MRKVA alebo dve
o       menší SLADKÝ ZEMIAK
-          Strednú až veľkú CUKETU (alebo nadrobno nakrájanú tekvicu či podobné)
-          CIBUĽU najlepšie veľkú červenú, nakrájanú nahrubo
-          Väčšiu porciu kapustovitých, napríklad 6 hlávok RUŽIČKOVÉHO KELU alebo BROKOLICU alebo KAPUSTU (aj kyslú)

Variácie : pridať sa môže takmer čokoľvek: CVIKLA, PARADAJKY, PAPRIKA, MLADÁ CIBUĽKA... ako je na fotografii.

   Potom
-          3-4 lyžice oleja
-          Čierne korenie podľa chuti
-          Soľ alebo bylinková soľ alebo sójová omáčka podľa chuti

Nakrájať na rôzne tvary podľa nálady. Paštrnák najlepšie na obdĺžnikové plátky, mrkvu na kocky alebo rezance atď... brokolicu nadrobno.

Toto všetko dokopy zmiešať a dať mierne ale do mäkka zapiecť do rúry.

Pred vložením do rúry sa môžu pridať dopredu pripravené (naklíčené a uvarené, alebo občas aj z konzervy, dobre opláchnuté) fazule, cícer alebo šošovica.

Ak chcete mäso, pridajte napr. predvarenú kuracinu, alebo marinovaného lososa či inú rybu. Ak máte uvarené vajíčka, aj s nimi je to dobré! (tie ale pridať až na tanieri)

Marináda na rybu napríklad:

-          2 lyžice oleja, 2 lyžice šťavy z citróna, pol lyžičky papriky, pol lyžičky čierneho korenia, 2 roztlačené strúčiky cesnaku, sójová omáčka
-          Rybu pokrájať na kocky a nechať marinovať aspoň polhodinu

Zapekanú zeleninu podávať s jednoduchým ČERSTVÝM  ZELENÝM ŠALÁTOM:

-          uhorky
-          rukolu a iné šalátové listy
-          špenát 
-          divé listy ako púpava, medvedí cesnak (na jar)
-          mladá cibuľka (ak je)
-          iné podľa chladničky / záhrady
-          pokvapkať olejom, trochou soli, citrónom a premiešať

streda 5. októbra 2011

KVASENÁ KAPUSTA recepty


Kyslá (kvasená) kapusta rýchlo a jednoducho.

Kyslá kapusta je už tradnične jedným z najdôležitejších zdrojov probiotických baktérií, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie nášho tráviaceho systému a modulovať našu imunitu a tým pádom celkové zdravie. Okrem toho má veľa glutamínu, ktorý pomáha obnovovať poškodené sliznice, ako napr. pri celiakii alebo Crohnovej chorobe, v podobe čerstvej šťavy aj pri žalúdočných vredoch. Sírové komponenty podporujú pečeň a detoxikačné procesy.

Tento recept som našla a upravila na základe niekoľkých zdrojov a najmä vlastnej skúsenosti. Mojou motiváciou bolo hľadanie alternatívy ku kupovaniu kapusty v polyetylénovom sáčku (xenohormóny!!), alebo chemicky a ináč sterilizovanej (strata výživných látok). Takisto som sa chcela presvedčiť, či je pravidelná konzumácia kapusty lepšia ako probiotiká v kapsuliach (výsledok: pre koho ako). U nás sa tradične robí vo veľkom do keramického suda, k tomu však treba okrem priestoru so stálou teplotou aj čas a viac skúsenosti. Takto žiadne výhovorky, skúsiť to môže každý.

Potrebujete:
- hlávku kapusty (akejkoľvek)
- soľ (skúsiť 2-3 lyžice na strednú, asi kilovú, hlavu)
- asi 2 väčšie sklenené poháre so šroubovacím víčkom, čisté a vypláchnuté vriacou vodou
- drievko alebo široký korok, prípadne sklo, na zaťaženie (niekto mal úspech aj so skalami, ale mne sa ani po ich sterilizácii ten výsledok nepozdával..)
- veľkú misu

Postup:

  1. Vrchné listy odstrániť.
  2. Kapustu nakrájať na tenké „rezance“, najlepšie krájačom kapusty. Červená kapusta je trochu tvrdšia, tak ju nastrúhať na menšie.
  3. Ukladať do misy a priebežne soliť a miešať (niektorí tradiční autori uvádzajú, že miešať sa nemá)
  4. Nechať postáť asi polhodinu zakryté, kým pustí šťavu.
  5. Pomačkať dobre rukami a postláčať päsťami (alebo tlačiť čistými nohami ak máte veľa! :)
  6. Naplniť poháre a priebežne tlačiť tak, aby neostávali vzduchové medzery.
  7. Zaťažiť, zavrieť (nie úplne natesno) a dať na miesto so stálou teplotou, napr. na zem do špajze.
  8. Kontrolovať asi každý druhý deň a podľa potreby uvoľniť viečko a potlačiť pod hladinu vody. To, čo ostane nad hladinou bude hniť a to nechceme.
  9. Keď začne mať typický zápach kyslej kapusty (už aj po 4 dňoch, ak je teplo), ochutnať a nechať tak dlho, kým nám chuť vyhovuje, napríklad 2 týždne.
  10. Uskladniť v chladničke – takto vydrží mesiace.

Pripomienky:
Výsledok zavísí od kapusty – aká je čerstvá, aké má na sebe prirodzené baktérie a baktérie z prostredia. Párkrát sa mi stalo, že sa mi niečo nezdalo, raz to bol divný zápach, aj keď chuťovo bola dobrá (tú som vyhodila) a druhýkrát bola veľmi mäkká (už po 7 dňoch, aj dosť kyslá, tú som nejedla surovú, len povarenú). Ževraj zmäknutie môže nastať, keď sa použije kapusta letná, alebo keď sa nedá dosť soli... Niektorí ale tvrdia, že to ide aj bez soli.

Chce to teda trochu experimentovania (alebo pomoc skúsenejších).
Začiatočníkom odporúčam začať s tvrdou zimnou kapustou a radšej viac soli, ktorá zabráni množeniu nežiadúcich baktérií.

NEZABUDNITE POHÁRE A PRACOVNÚ DOSKU STERILIZOVAŤ VYMYTÍM HORÚCOU VODOU. TAKISTO UMÝVAŤ RUKY PRI KRÁJANÍ A TLAČENÍ KAPUSTY.

-----------------------
Tu je jeden z mojich obľúbených spôsobov udržiavania kapusty pod hladinou vody bez toho, aby som to musela často kontrolovať. Sklenená fľaštička na potlačenie sa navyše dá ľahko sterilizovať, čo zabraňuje prípadnej kontaminácii.


Tu vidno aj bublinky pri okraji - známka úspešnej fermentácie - po jednom týždni uskladnenia na dolnej poličke v kuchynskej skrinke, teplota asi 18C. Kontrola vôňe dopadla dobre, chuť skúsime až o týždeň a keď bude vyhovovať, pohár môže ísť do chladničky s obyčajným víčkom.




štvrtok 29. septembra 2011

Ružičkový kel "po francúzsky"




Tento recept je pre tých, čo si nevedia zvyknúť na zvláštnu chuť tejto listovej zeleniny a varený vo vode už vôbec nemusia... Ružičkový kel pokladám za jednu z najdôležitejších (a v sezóne aj jednu z najlacnejších) potravín na prevenciu civilizačných chorôb. Preto uvádzam recept s atraktívnou chuťou a vôňou zázvoru, korenia, kokosu a škorice, inšpirovaný jednou mladou francúzskou šéfkuchárkou.

4 väčšie alebo 5-6 menších hlávok na osobu, očistiť vrchné listy
2 strúčiky cesnaku na osobu
Polovicu hlávok a cesnak nadrobno nakrájať a nechať na vzduchu 5 minút (na aktiváciu zdraviu prospešných látok).
Druhú polovicu hlávok rozkrájať na štvrtinky.

Veľkú lyžicu kokosového masla (alebo olivový olej vhodný na varenie alebo obyčajné maslo), rozpustiť na panvici a rýchlo opražiť štvrtinky, nie dlhšie ako minútu. Potom zaliať asi polcentimetrom vody a ďalšie 3 minúty podusiť. Doliať vodu podľa potreby.

Pridať štvrtinku malej lyžičky zázvorového korenia alebo čerstvého nastrúhaného zázvoru, trochu čerstvého čierneho korenia, himalájsku (alebo inú kvalitnú soľ) podľa chuti a škoricu (asi 2 štipky medzi prsty na osobu), prípadne pol lyžičky kurkumy.
Pridať druhú polovicu hlávok, čo sú nakrájané nadrobno a cesnak. Zaliať kokosovým mliekom ALEBO smotanou (môže byť aj kyslá) - asi 2 lyžice na osobu. Ak ste nepoužili kokosové maslo ani mlieko, môžete pridať nastrúhaný kokos. Podusiť 1-2 minúty.
Zalievať sa ale nemusí ničím, len jedlo bude trochu suchšie a vtedy je dobré podávať s kašami, napríklad so sladkých zemiakov.

Ako príloha dobre chutí pohánka, tmavá ryža, zemiaky v šupke, sladký zemiak.



SMOOTHIE džúsy recepty a rady

Slovníček.
Smoothie = rozmixovaná zelenina a ovocie, na tak jemno ako sa dá. Slovenský názov džús to dobre nevystihuje, je to skôr niečo ako riedke pyré.
Juice (šťava) = odšťavená zelenina a ovocie, kde vláknina ostáva ako odpad. Môže sa však neskôr spracovať do rôznych krekrov v sušičke alebo do fašírok, nátierok atď.

Ako mám, prosím vás, dostať do seba 7-9 porcií zeleniny denne?!?

Priznám sa, že nie je to až také jednoduché, najmä pokiaľ človek nemôže celý deň sedieť a prežúvať... Napríklad takí učitelia, šoféri, a vlastne väčšina z nás. Už ani nehovorím o tých, ktorým šaláty alebo polievky veľmi nejdú...

Je tu však jeden trik, ktorý si vyžaduje len dobrý veľký mixér, trochu experimentovania a zvyku. Mne napríklad poslúžila aj 20 rokov stará oranžová ETA.

Začnite najskôr s tými kombináciami zeleniny a ovocia, ktoré majú pre vás lahodnú chuť (banán, mango alebo broskyňa, jahody, kocky ľadu a citrón vedia vylepšiť veľa). Takto skonzumujeme 3-6 porcií a zvyšok môžeme doplniť počas dňa napríklad malým šalátom a varenou zeleninou.
Najlepší čas na pitie je ráno alebo večer, mimo iného jedla. Vtedy je vstrebávanie živín účinnejšie.

Týmto spôsobom konzumujeme zeleninu surovú, čo je výborný spôsob na uchovanie živín. Mixovaním navyše napomôžeme ich lepšiemu stráveniu a vstrebaniu.
VŠEOBECNÝ POSTUP
1. Najskôr sa dáva do mixéru ovocie alebo zelenina obsahujúca viac vody, napr. uhorka, jablko, ananás, pomaranč, kiwi. Nakrájané na 1-2 cm kúsky by mal zvládnuť každý mixér.
2. Zmesku zaliať vodou podľa potreby, asi 1 pohár.
3. Ak máte pulzovanie, začnite s ním.
4. Mixujte pokiaľ je konzistencia vhodná na pitie.
5. Do každého smoothie je dobré pridať trochu soli a lyžičku kvalitného oleja.
6. Ku koncu sa pridávajú šťavy a prípadné práškové doplnky ako spirulina, morské riasy, soľ, škorica, orechy, oleje, pomleté semiačka...
7. Veľká nádoba mixéru vyprodukuje asi 1-2 veľké poháre, jeden sa môže vypiť naraz celý a druhý uložiť uzavretý do chladničky.

Nasledujúce recepty sú len inšpiráciou. Chutnať môžete už počas prípravy a podľa toho pridávať viac sladšie alebo kyslejšie.
Moja osobná preferencia je konzumovať smoothie s malou hrsťou osolených orieškov. 

ZAČIATOČNÍCI
A.
2 mrkvy (1-2 porcie zeleniny)
1 jablko
Pol až 1 banán
Broskyňa
Šalátové listy alebo špenát, asi 2 hrste natrhané na drobno (1 porcia)
Citrón, šťava z polovice (ak máte dobrý mixér tak celý, nakrájaný bez šupky)

B.
Mrkva, veľká (1 porcia)
Zeler, buď stonkový (1 nakrájaná na plátky) alebo koreň nakrájaný na kúsky, hrsť (1 porcia)
Zázvor, čerstvý 1-2cm kocka alebo práškový, pol lyžičky
Citrón, šťava (ak máte dobrý mixér tak celý, nakrájaný bez šupky)
Med, lyžica

C.
Cvikla, malá (1 porcia)
Slivky, 3-5
Drobné ovocie
Rímsky šalát, 6 listov natrhaných na kúsky (2 porcie)
Citrón alebo limetka

D.
Brokolica, dve hrste (2 porcie)
Mrkva (1 porcia)
Banán
Pol manga


POKROČILÍ
A.
Uhorka asi 15cm (2 porcie)
Kiwi, 1-2 podľa veľkosti
Petržlenová alebo koriandrová vňať, veľká hrsť (2 porcie)
Rímsky šalát, 4 listy natrhané na kúsky (1-2 porcie)

B.
6cm uhorky (1 porcia)
Špenát alebo iné listy, dve hrste  (1 porcia)
Ananás, 2 hrste kociek
Kapusta, kel, alebo ružičkový kel – dve hrste nakrájané nadrobno (2 porcie)
Citrón
Med alebo jablko na ochutenie

C.
Väčšia cvikla (2 porcie)
Pomaranč, jeden, nakrájaný s odstránenými kôstkami
Kapusta, kel, alebo ružičkový kel – dve hrste nakrájané nadrobno (2 porcie)

D.
Brokolica, dve hrste (2 porcie)
Rímsky šalát, 6 listov natrhaných na kúsky (2 porcie)
Špenát alebo iné listy, dve hrste (1 porcia)
Koriander alebo petržlen, malá hrsť (pol porcie)
Kiwi, dve
Citrón alebo limetka